vrijdag 23 november 2018

Zwarte vrijdag

Als ik iets lees over Black ..... (vul de weekdag maar in), dan denk ik aan iets ernstigs, iets bedreigends, iets wat niet goed is. Bijvoorbeeld de zwarte zaterdagen in het verkeer in de zomervakantie waarop traditiegetrouw veel ongelukken gebeuren. Of de zwarte donderdag, de dag toen op donderdag 24 oktober 1929 de beurskrach plaats vond die zorgde voor een wereldwijde economische crisis.
Zwarte maandag (ook een beurskrach, namelijk in 1987), zwarte donderdag, zwarte zaterdag, allemaal kommer en kwel!
En nu is er ineens black friday.
Misschien heb ik niet goed opgelet, en was het fenomeen black friday er andere jaren ook al en valt het me nu pas op, maar ik merk dat we er nu met ons allen mee doodgegooid worden, om het zo maar eens te zeggen. Het schijnt deels ook consumentenbedrog te zijn, als je de NOS mag geloven. 
Wat moet je er mee?
Wel iets kopen, niet iets kopen?
Ik heb gisteren nog online wel iets gekocht: een winterjas, een badpak en een vest. Behalve het badpak waren ze sowieso al afgeprijsd en in totaal 60 euro goedkoper. In de sale zoals dat tegenwoordig in goed Nederlands heet, en door black friday kreeg ik ook nog eens 20% korting. Niet een slechte deal!
Ik loop al jaren in twee tweedehands winterjassen rond, op zich zijn ze niet slecht, maar ik ben wel eens toe aan wat nieuws en een lekker warm vest is altijd goed en een ook nieuw badpak heb ik zeker ook nodig omdat ik 3 à 4 x per week zwem.

Heb jij nog iets gekocht met black friday of ga je dat nog doen?

21 opmerkingen:

  1. een nieuwe koelvries combinatie voor onze nieuwe keuken, ik heb de aankoop uitgesteld tot dit weekend.
    Verder heb ik voor een jaar magnesiumtabletten ingekocht van €8 nu €3. Ik koop nu voor het tweede jaar 12 potjes met 30 stuks. Zonder extra magnesium heb ik hele onrustige benen, dus ik heb ze echt nodig om te kunnen slapen. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, bij de kringloop geven ze geen extra korting oo “black friday”

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb even gekeken of mijn Uggs met strikken aan de achterkant toevallig in de aanbieding waren voor Black Friday maar helaas niet. Dus dan ga ik niets kopen.

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn abonnement op het FD ga ik vandaag verlengen. Mijn abonnement verloopt altijd in maart. Afgelopen maart verlengde ik hem voor de prijs van vorig jaar black Friday. Ik moest beloven dat ik het deze black Friday opnieuw zou doen. Gisteravond startte de actie die tot de 25e duurt.

    Het viel me op dat de duurdere telefoons en andere goederen ook afgeprijsd worden. Ik ga daar rekening mee houden. Een wasmachine, tegen de tijd dat die versleten is, kan ik die ook op black Friday kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier in Normandie ook ineens Black Friday. En ook wij vragen ons af waar dat ineens vandaan komt.Ik weet niet of er hier veel van terecht komt want er is gedreigd dat de winkels beblokkeerd zullen worden vandaag Sowieso is het op het ogenblik geen pretje om de weg op te gaan met alle blokkades!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, ik heb lastig haar en koop bij mijn kapper speciale producten. Vandaag bood ze een korting aan ivm Black Friday. Ik heb dus producten voor mijn haar gekocht terwijl het oude nog niet op was. In dit geval zie ik het als voordelig.
    Dochter van 19 is kortgeleden met school naar het buitenland geweest en is nu blut. Gisteren kwam ze thuis van school en zei: “ik vind het zó erg dat ik overal Black Friday aanbiedingen zie en niks kan kopen”... Ik vroeg wat ze nodig had en toen zei ze: “Niks, maar alles is nu goedkoop”.... Ik heb getracht uit te leggen dat als ze niks nodig heeft en toch iets koopt, ze alsnog te duur uit is, maar het leek niet binnen te komen...
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik koop nu niets, ook al is het black friday. Want ik heb op dit moment niets nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Niks gekocht....maar wel....een vrije dag !

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wel wat gekocht. Natuurlijke Deo met 10% korting.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb n grasmaaier gezocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Van een kennis kreeg ik te horen dat ik het beste rond twaalf uur 's nachts kon bestellen omdat alles anders op was in de internetwinkels. Nou sorry maar aan die gekte doe ik dus niet mee! Daarbij vroeg ik me al sterk af of het wel écht zou schelen. Vlak voor kortingsacties hebben ze er nl een handje van om de prijs flink op te hogen, net zoals met die BTW-vrije acties bij Mediamarkt, zodat de 'korting' helemaal geen korting meer is.

    Overigens hoorde ik hier vorig jaar pas voor het eerst van. Gekke naam inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Als ik ergens een supergoede aanbieding zie van iets wat ik nodig heb, zou ik het wel willen kopen. Maar helaas en klein inkomen dus dat zit er niet in. Lig er niet wakker van hoor !

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Toevallig vandaag in de stad geprofiteerd van de korting. Het was er vorige week niet van gekomen mijn bestelling op te halen.Dus leuk meevallertje..
    Van ruim 11 euro. Blij dat ik gisteren het koud had en daardoor geen zin had

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Een heel vreemd fenomeen dat consuminderen niet in de hand werkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. In Amerika is het al veel langer, eerst Thanksgiving en daarna de black-Friday, een dag dat zowat iedereen een vrije dag heeft en dus tijd om te shoppen. Hier kopiëren we het eerste niet maar het tweede ineens wel. Afgelopen jaren was het al hier-en-daar, maar nu doen ineens alle winkels mee. En ja, ik ook. Ik had al langer een leuk model jurk gezien (voor mijn maat 52 echt een uniek model) maar: te duur, althans dat vond ik dan. Nu 20% afgeprijsd, dus nu wel gekocht.
    Groet, Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dankdag is vooral in de protestantse gebieden in Nederland wel bekend. Hoewel dat uitbundig vieren wel weer heel Amerikaans is en ook de datum verschillen wel weer. Maar ik snap dat gekopieer van Amerikaanse feesten e.d (nog een voorbeeld, dat 'opnieuw' trouwen... raar) eigenlijk ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het is nu wachten op witte vrijdag! Zwarte Piet zou niet meer kunnen, dus binnenkort komt Silvana met witte vrijdag.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Nee heb niets gekocht, had wel ergens interesse in, maar bij het zien van de prijs moest ik even lachen.. er stond bij 25% korting maar uhm had het zelfde precies 1 maand terug gekocht voor precies dezelfde prijs.. hoe bedoel je je wordt in de maling genomen!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat raar, vorig jaar schreef je precies hetzelfde artikel..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps, inderdaad! Niet helemaal hetzelfde, maar het lijkt er wel op.
      Ik was het helemaal vergeten!
      Misschien is dat omdat ik helemaal niet gespitst ben op het fenomeen Black Friday en het absoluut niet in mijn systeem zit om daar met gewenste aankopen rekening mee te houden?

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.