Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 27 februari 2019

Mevrouw, het is normaal dat zo'n apparaat na 3 jaar stuk gaat!

Mijn linker hoortoestel is ging na iets minder dan 3 jaar gebruik stuk en mijn rechter toestel na ruim 3 jaar. Toen ik bij de audicien opperde dat ik ook wel heel erg pech had, toen zei hij dat het heel normaal was dat een hoortoestel na ongeveer 3 jaar gerepareerd moest worden.
Ik was erg verbaasd. Mijn eerste hoortoestellen heb ik gedragen van maart 2008 tot en met december 2015 en er was nooit wat mee aan de hand.
Die dingen deden het altijd!
En nu, met mijn nieuwe hoortoestellen, zijn beiden al ter reparatie geweest.
Ik vind het nog al wat! Het kostenplaatje voor beide toestellen: €3.500,- De toestellen kosten mij 308 euro per stuk en de zorgverzekeraar betaalde voor ieder toestel afzonderlijk €1442,- , dat is dus in totaal bijna 2900 euro uit de basisverzekering en 608 euro voor mij. Voor zo'n prijs mag je toch wel wat meer van verwachten?
Ik vind het een slechte kwaliteit als hoortoestellen maar zo kort goed blijven functioneren. 
Ik heb er de afgelopen 3 jaar heel goed voor gezorgd. Ze kunnen slecht tegen vocht. Ik heb er niet mee in de regen gelopen, altijd had ik een regenhoedje of muts op. Ook stopte ik ze iedere nacht in mijn speciaal daarvoor aangeschafte droogapparaatje, zodat ze echt weer helemaal goed droog werden en er geen zweet of mist in hangen bleef. Dat deed ik bij eerdere toestellen nooit, ik wist niet eens dat dit bestond!
Maar goed, de tweede reparatie is achter de rug en dat heeft me vanwege de garantie niets gekost.
Ik heb nu weer 2 gehoorapparaten waarmee ik goed kan horen.
Daar ben ik wel heel blij mee!
Een foto van mijn oude en het veel kleinere nieuwe hoortoestel gekocht in 2015.


10 opmerkingen:

 1. Goed horen voor nog eens hooguit 3 jr? Triest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is vervelend natuurlijk maar stuk gaan na 3 jaar intensief gebruik vind ik niet overdreven snel. Daarbij kan het verholpen worden. Zoveel technologie in zo’n klein apparaatje voldoet drie jaar zonder storingen, dat is toch geweldig, De garantie op gehoorapparaten is, bij een goede zaak, altijd voortreffelijk.
  Mijn dochter draagt al 38 jaar een gehoorapparaat (vanaf haar 2E) en sommige apparaten gingen maar kort mee (vooral in de eerste 10 jaar) . Ze kreeg altijd, zonder probleem, een andere.
  De laatste heeft ze in december aangeschaft, de vorige droeg ze bijna 8 jaar.
  Trouwens, heb jij niet op maat gemaakte oorstukjes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, die op maat gemaakte oorstukjes heb ik ook nooit gehad. Ik heb nu luidsprekers in het oor, vroeger kwam het geluid via het buisje en oorstukje mijn oor binnen.

   Verwijderen
 3. Het heeft helaas ook wel met de kwaliteit te maken, maar één van de redenen waarom hoortoestellen en kleine elektrische hulpmiddelen tegenwoordig zo veel sneller stuk gaan dan 'vroeger' is gek genoeg omdat ze zo veel beter zijn geworden. Dat wil zeggen beter aangepast kunnen worden op individuele behoeften van mensen. Ze zijn vaak ook een stuk kleiner. Steeds meer fijne en gevoelige electronica in een steeds kleinere 'verpakking'. Dat maakt het één en ander flink wat kwetsbaarder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt inderdaad op de foto zien dat het oude toestel een stuk groter was dan het nieuwe. Ik kan me voorstellen dat de kleinere toestellen kwetsbaarder zijn.

   Verwijderen
 4. Je kunt het ook zien als puur oplichterij! Mijn moeder heeft er ook mee te maken gehad. Volgens mij een monopolie van de zogenaamde beter horen winkels. Ze verkochten haar iedere keer weer een ander duurder hoortoestel terwijl ze niet goed werkten en dan zeggen. Ja uw moeder is gewoon doof, waarom dan steeds een duurder hoortoestel verkopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mag ik vragen bij welke winkelketen je de hoorapparaten hebt gekocht? Ik moet ook voor hoorapparaten gaan voor de audioloog.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tegenwoordig maken ze alles voor de korte duur anders verdienen ze niet meer aan je.
  Heb het hier al met diverse apparaten gehad die ook na ongeveer 3 jaar stuk gingen en bij de verschillende winkels waren de reacties hetzelfde, ‘Heel normaal hoor dat ze na 3 jaar stuk gaan of U heeft er nog lang mee gedaan, meestal gaan ze eerder stuk’.
  En zoals ik hierboven ook al reacties lees vinden de ‘jonge’ cunsumenten dat schijnbaar ook al normaal.
  Apparaten zijn vele malen duurder geworden maar gaan minder dan de helft van de tijd mee vergeleken vroeger!
  Het is de tijd van de nieuwe economie, oftewel de tijd van de zakkenvullers! :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Daar ben ik het niet mee eens, apparaten zijn niet duurder geworden maar juist veel goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen