maandag 25 februari 2019

Mijn spaardeposito loopt af, wat nu?

Die in mijn ogen extreem lage rentes zijn de dood voor het lekker sparen. Een spaarrekening levert vrijwel geen rente op.
Heel jammer!
Soms denk ik: "Zou het ooit nog weer anders worden?"
Waar zijn de tijden gebleven dat ik 8,5% rente op een spaardeposito kreeg? Nou ja, ik weet nog goed wanneer dat was, dat was net voor de financiële crisis van de jaren tachtig, toen hier in Noord Nederland 20% van de beroepsbevolking zonder werk zat. Maar als je geld had, dan kon je fijn heel veel rente ontvangen. Ik had destijds maar weinig geld, dus veel leverde zo'n prachtig spaardeposito destijds niet op.
Maar over naar het nu, want daar wilde ik over schrijven.
In augustus vorig jaar liep een spaardeposito af. Ik kreeg op dat deposito 1,02% rente. Twee jaar lang ontving ik over €10.000 in totaal zo'n 200 euro rente. Maar helaas, de twee jaar waren om en ik nam een nieuw deposito voor 6 maanden, en daarop kon ik maar 0,4536% rente krijgen. Beter was er niet, in ieder geval niet met garantie onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. En om nou naar Letland, Portugal, Slowakije of Italië te moeten als een bank omvalt, daar ben ik, met het verhaal van Icesave in het geheugen, toch wat huiverig voor.  Het is toen voor de Nederlandse spaarders goed afgelopen, maar wie garandeert mij dat Nederlandse bewindslieden weer hun best gaan doen voor gedupeerde mensen?
En nu, na zes maanden, komt het geld van het deposito opnieuw vrij. 
Wat nu? Toch maar weer beleggen? Op zich was het rendement van mijn beleggingen beter dan 0,4536%. Maar hierbij geen garanties. Ik heb pas geleden besloten me daar niet meer aan te wagen, maar wat dan wel?
Toch maar een spaardeposito! En hoe lang? Misschien krabbelen de spaarrentes eindelijk uit dat diepe dal waar ze nu al jaren in zitten en kan ik over een jaar veel meer rente krijgen voor mijn geld dan nu het geval is.

17 opmerkingen:

 1. Kijk verder dan je eigen bank. Een spaarrekening of -deposito openen bij een andere bank is tegenwoordig een fluitje van een cent. Kijk eens bij de Leaseplanbank. Gewoon Nederlands. Rente voor 1 jaars deposito 0,65%. Geen hoop maar altijd beter dan bij de drie grootbanken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar de tijd is gebleven van 8,5% rente op je spaargeld? Dat was dezelfde tijd als dat je 8-10% hypotheekrente betaalde......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen had ik helemaal niets te maken met hypotheekrentes, ik had niet ook maar in de verste verte uitzicht op een eigen koophuis. Ik woonde op een te krappe studentenkamer en had een spaardeposito van 500 gulden.

   Verwijderen
 3. Ik stop iedere maand een bedragje in Lendahand. Daar krijg je gemiddeld 3% rente op je inleg. Er zit natuurlijk een risico aan vast dat je het geld niet helemaal terug krijgt maar voor zover ik uit kon vogelen is dat risico beperkt. En het is ook leuk om op deze manier mensen te helpen om een beter leven te creëren. Op de site van genoeg stond er in december een heel stuk over met een code om de eerste inleg 25 euro korting te krijgen.
  http://www.genoeg.nl/handig/geld/genoeg-voor-elkaar-investeren-met-sociale-impact/
  De code is genoegvoorelkaar. Misschien een alternatief voor een deel van je spaargeld?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is de zorg van mensen met geld, hoe krijg ik meer geld van mijn geld. Ik las dat meneer Buffet 100 miljard niet kwijt kan met investeren...hij kan geen betaalbare overnamekandidaten vinden. Het zal je zorg maar zijn.
  Hoe zit het met beter isoleren van je huis?Als je daarin investeert heb je er zelf plezier van,meer comfort,minder stookkosten, en bij overlijden is je huis meer waard en levert het de dochters meer op..(sorry klinkt botter dan ik wens)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, isoleren is een zeer goede investering en brengt met de huidige stijgingen van de energieprijzen een hoop op, dat hebben wij de afgelopen jaren ook gedaan en levert ons nu al een hoop op dat we weer kunnen sparen!

   Verwijderen
 5. Op dit moment staat er een hypothecaire lening op Geldvoorelkaar.nl. De hypotheek wordt volledig gedekt door de waarde van het pand, zakelijk plus woonhuis. Looptijd is vier jaar en 5% rente.

  Als je gaat investeren, dan moet je spreiden.

  Op dit moment heb ik zo’n 20.000 geïnvesteerd in veel projecten. Vorig jaar was ik teleurgesteld doordat een project, de glutenvrije bakker failliet ging.
  Aan het jaaroverzicht bleek dat ik ondanks dat faillissement toch alles bij elkaar een rendement had behaald van 6,5%.
  Ik heb er van geleerd dat ik me alleen richt op vastgoed met een goede safescore en een redelijke looptijd, liever weinig rente dan veel rente en niet safe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit soort "beleggingen" is veel gevaarlijker dan inleggen in een breed gespreid indexfonds. En dus zeker niet aan te raden voor Zuinigaan; en waarschijnlijk ook niet voor de meeste lezers van haar blog.

   Verwijderen
  2. Dat klopt, niet alle lezers. Maar Zuinigaan wil meer 4ente en heeft geld en een afgelost huis. Een investering van 500 euro op een hypothecaire lening waarvan het onderpand meer waarde heeft dan de af te sluiten lening is een prima investering.

   Ze kan ook bijvoorbeeld €100 investeren, om het te proberen, zo ben ik ook begonnen.

   Verwijderen
 6. Mijn spaargeld staat bij Triodos, de rente is 0 %. Om eerlijk te zijn kan me dat niks schelen. Dat klinkt misschien decadent naar ik heb genoeg geld om goed van te leven, een huis met een overwaarde van ruim 2 ton en een mooi bedrag op mijn spaarrekening. Die duizend of meer euro rente op jaarbasis voegt weinig toe. Ik draag Triodos een warm hart toe en dat is niet anders geworden nu ik geen rente krijg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een depositoladder bij Leaseplanbank, daar zet ik ieder kwartaal een deel vast, zodat er ook ieder kwartaal weer een deel vrij komt en ik weer voor een jaar vast kant zetten, is nu 0,65%, maar als de rente weer zou stijgen kan ik het dan dus weer ieder kwartaal voor een hogere rente vast zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je huis is betaald, je hebt genoeg inkomen met je AOW en pensioen, waarom ga je niet fijn genieten van je €10.000?
  Gewoon jezelf iets moois of lekkers gunnen? Je hebt je hele leven zuinig moeten en later willen zijn. Wat moet je op jouw leeftijd met een spaardeposito? Behalve genieten van je verdiende pensioen is het toch heerlijk om jezelf te verwennen?
  Ik bedoel dit absoluut niet als kritiek, maar als positieve feedback. Met vriendelijke groet, Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben gestart met de dela spaarverzekering. 2% per jaar (10 jaar vast). Tussentijds openbreken mag, maar kost dan wel 150 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je zat toch te denken om je auto te vervangen? Waarom leg je het geld daar niet bij?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Begin niet aan crowdfunding. Hier betekend faillissement dat je geld echt kwijt bent. Dit is me met .meerdere projecten overkomen.
  Ik heb geen ervaring met beleggingen maar dat lijkt me een stuk veiliger:wachten tot de prijs weer omhoog gaat als aandeel weinig waard meer is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wanneer komt je kapitaal verzekering eigen woning tot uitkering? Of is die al tot uitkering gekomen?

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.