zondag 17 februari 2019

Twee weken met pensioen, hoe gaat het nu?

Pensioen
Het voelt heel anders dan vakantie, dat kan ik jullie al wel verklappen. Na een vakantie wachtte altijd weer het werk. In de vakantie maakte ik in mijn hoofd alvast planningen hoe ik sommige klussen zou aanpakken om te zorgen dat alles op tijd af zou zijn. Daarnaast bekeek ik iedere werkdag even mijn mail om te kijken of er nog dringende mail was en handelde die dan af.
Ik kreeg van collega's en diegenen waar ik voor werkte altijd erg veel waardering.
Dat is er nu allemaal niet meer. Niet het werk, maar ook niet de waardering en de aandacht.
Anderen doen "mijn" werk en ze hebben mij nog niet nodig gehad.

Niet meer nodig 
En dat terwijl ik een tijdlang dacht dat ik onmisbaar was! Ik denk nu maar zo: ik was waarschijnlijk ook ooit echt wel onmisbaar, maar ik heb de nieuwe medewerkster prima ingewerkt, ik heb gewoon bij dat inwerken uitstekend werk geleverd, met planningen en werkbeschrijvingen van alle werkzaamheden. En nu heb ik alle vrijheid, ik hoef niet meer beschikbaar te zijn.
Het voelt wel als een hele verandering. De structuur van het werk is helemaal weg, ik hoef niets meer te doen, niets moet en alles mag. Raar hoor! Ik wil niet meteen het gat vullen en rommel wat aan. Heerlijk relaxt!
Wat doe ik nu?
Ik rust heerlijk uit, ik zet wel iedere dag de wekker op kwart voor negen, maar ik ben altijd wel voor de wekker wakker. Vaak zwem ik 's ochtends, en ik maak plannen voor de komende tijd.

Plannen
- Wat kan ik aan leuke uitstapjes plannen? Tentoonstellingen, lezingen en wat niet al.
- Bezoekjes bij vriendinnen en kennissen.
- Eindelijk het breien weer eens oppakken en voor de beide kleinkinderen een leuke trui breien. Daar moet ik nog aan beginnen. Ik heb al wel wol in huis, dus ik kan zó los!
- Weer eens wat gaan naaien, er liggen plannen voor kinderkleding en misschien maak ik ook wel weer eens iets voor mijzelf.
- Ogen laten meten en een nieuw montuur uitzoeken - check!
- Langs de audicien om de hoortoestellen te laten checken. Volgens mij is mijn rechter stuk! - check
- Papieren administratie ordenen, deels weggooien en wat bewaard moet worden in ordners doen - check!
- Ik kan zo genieten van fietsen in de zon! Dus bij mooi weer vaker overdag naar buiten in die zon en misschien zelfs op mijn terras genieten van het vroege voorjaarszonnetje - misschien dit weekend?
- Nieuwe financiële planning maken voor de komende tijd: wat wil ik met mijn spaargeld, hoeveel houd ik eigenlijk over van mijn maandelijkse inkomen als ik een normaal bestedingspatroon heb?  Vervang ik mijn auto uit november 2007 voor een nieuwer exemplaar?
- Wil ik zo nu en dan voor 6,50 euro per keer eten in het wijkcentrum? Het kan op dinsdag, woensdag en donderdag, maar mwah, niet vegetarisch, toch problematisch, maar misschien ook wel leuk. Ik streep het niet op voorhand door.

Zo ben ik wat aan het overdenken wat leuk is voor mij om te doen. Ik denk dan aan al die leeftijdgenoten op deze wereld die geen pensioen hebben en door moeten werken totdat ze er bij neervallen, omdat ze anders geen eten of huis hebben.
Kortom, het voelt als een enorme luxe, dat pensioen!


18 opmerkingen:

 1. Goedemorgen! Wat fijn dat het goed gaat en dat je went aan het pensioeneren. Het is natuurlijk een hele andere dag indeling. Gelukkig maar dat het bevalt. Het lijkt me heerlijk om een eigen dag indeling te kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn,dat je geniet van vrij zijn. Je hebt gelukkig ook de gezondheid om dingen te doen,die je graag wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Het was een sober afscheid. Behalve een mooi boeket bloemen was er verder vrijwel helemaal niets! Een aantal collega's zijn die donderdag nog even langs geweest in mijn werkkamer, maar geen toespraakjes, geen taart, geen verdere poespas.

   Verwijderen
  2. Nou, dat is wel heel kaal! Kon er niet méér af?

   Verwijderen
  3. Prima, die bos bloemen. Het grote afscheid is immers al geweest. Op dit moment geniet ik van de staat van onderhoud van mijn huis, ik bedenk me, dat arbeid duur is en duurder wordt. Gelukkig dat de isolatiewarde van mijn huis prima is. Een comfortabel gevoel. De zonnepanelen en de oude elektrometer maakten dat ik gratis 1,5 maand mijn huis tot 20 graden verwarmde!

   Verwijderen
 4. Klinkt heerlijk. De wereld ligt aan je voeten met veel tijd en voldoende gezondheid om leuke dingen te ondernemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Na een tijdje denk je: waar haalde ik de tijd vandaan om te werken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo fijn om te lezen dit. Zo heerijk, geniet van je vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Werken was genieten en gepensioneerd zijn is ook genieten (voor mij dus)
  Veel plezier! Het maken van plannen is zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik heb mijn werk met veel plezier gedaan. Ik ben ook achteraf zo blij dat ik op 46 jarige leeftijd na lange jaren van werkloosheid toch nog een baan kreeg! Ik was al bijna 47, dus eigenlijk "veel te oud" voor de arbeidsmarkt. Ik had enorm geluk dat het lukte, ik was "vers" geschoold als secretaresse, dus ervaring had ik niet + veel te oud, wie wil je dan nog tegenwoordig?

   Verwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen

 9. Wat ik nu al veel heb zien gebeuren op "de werkvloer" (verschillende bedrijven) is: iemand gaat weg en dan blijkt diegene toch wel veel werk te hebben verzet/veel geweten te hebben van verschillende dingen.

  Dus er vallen gaten, fouten etc. Wat wordt er dan gezegd (niet letterlijk, maar het komt toch hierop neer): "wat een puinhoop heeft (vul naam in) achtergelaten. Nu gaan we alles beter doen!

  Ik erger me daaraan, vooral als ik wist wat de persoon allemaal voor de organisatie deed. Overigens gebeurd dit vaak ook al als iemand onverwacht voor langere tijd uitvalt... triest maar waar.

  Ik maak me dus geen illusies, en zal probleemloos de deur achter mij dichttrekken als ik met pensioen mag. Vooropgesteld dat je werk kan houden/krijgen tot de pensioenleeftijd.

  Zolang ik werk leef ik naar: doe wat je leuk vindt en als dat niet kan, probeer leuk te vinden wat je doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een rare redenering om te zeggen dat iemand een puinhoop heeft achtergelaten als zo iemand veel voor de organisatie deed en opvolgers dat niet helemaal kunnen behappen! Kennelijk doe je het pas goed als je weinig werk verzet. Dan gaat vervanging uiteraard heel soepel en gemakkelijk!
   Ik heb zelf de indruk dat men heel goed weet dat ik een harde werker was!

   Verwijderen
 10. Auto vervangen voor nieuwer exemplaar zou ik niet doen net veel kosten aan gehad en met is immers nu bijna afgeschreven dus het goedkoop rijden gaat nu komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doe ik voorlopig ook nog niet, misschien vlak voor de volgende APK. Dan heb ik aan die APK geen kosten meer.

   Verwijderen
 11. Oh wat heerlijk , geniet van je vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je hebt precies omschreven hoe ik het ook beleef. Heerlijk die vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.