woensdag 3 april 2019

Rijk met een bescheiden salaris - 10 tips!

Ook met een bescheiden salaris kun je geld overhouden en steeds rijker worden. Miljonair zul je niet worden, maar als je het goed aanpakt en geld bespaart, dan kun je na verloop van tijd flink wat geld overhouden (en een paar duizend euro zonder schulden is voor mij genoeg.)

Wat is daarbij van belang?

1. Overzicht over wat er in komt en wat er uit gaat. Zonder overzicht tast je in het duister en heb je geen greep op je financiën. Misschien ontdek je dat je voor 700 euro per jaar aan abonnementen hebt. Wil je dat of kan het wel wat minder?
Misschien ontdek je dat je €12,50 per dag uitgeeft aan een lunch op je werk, opgeteld heb je het dan over €250 euro per maand. Dat kan een stuk minder zijn als je je lunch van huis meeneemt. Waarschijnlijk is een lunch in een trommeltje ook gezonder, omdat je je in een kantine niet laat verleiden door ongezonde dingen.
Pas als je overzicht hebt kun je gaan besparen en door het besparen kun je geld overhouden.
Als je in bovenstaande voorbeelden je abonnementen halveert en boterhammen meeneemt naar je werk, dan bespaar je al wel  bijna 3000 euro en dan heb ik het nog niet eens over andere mogelijke besparingen.
2. Voorkom dubbele en overbodige uitgaven. - als je bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering hebt, dan hoef je niet nog een keer extra een reisverzekering af te sluiten. Is het nodig om voor van alles verzekerd te zijn, of kun je het risico veel goedkoper zelf dragen? Ik heb bijvoorbeeld geen ziektekostenverzekering voor mijn kat. Ik leg iedere maand zelf geld opzij en als het nodig is, dan put ik uit dat potje.
3. Bespaar op gas en elektriciteit - draag in huis truien en warme sokken met pantoffels, dan heb je het veel minder snel koud en kan de thermostaat lager.  Verwarm alleen de ruimte waar je bent en niet de overige ruimtes in je huis. Zorg voor A+++ apparaten en Led lampen en maak energiebewuste keuzes.
4. Stoppen met roken en het drinken van alcohol -  dit levert zowel gezondheidswinst als extra euro's op. Het scheelt veel geld om deze verslavende producten te laten staan.
5. Voer een (gedeeltelijke) koopstop in -  veel mensen kopen dingen die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben en gemakkelijk zonder kunnen. Ik heb de komende tijd een koopstop op kleding. Ik heb in mijn werkzame leven zo veel kleding gekocht, dat ik best een tijd zonder kan. Misschien wel een heel jaar! Als je iets denkt nodig te hebben, denk een tijdje na, een week of een paar dagen en beslis dan of je het werkelijk nodig hebt.
6. Goedkoop is duurkoop - Als je iets koopt, bedenk dan: goedkoop is (vaak) duurkoop. Goedkope spullen zijn vaak minder duurzaam en zijn meestal sneller stuk. Uiteindelijk blijkt vaak dat je op termijn geld bespaart door kwalitatief goede en duurdere spullen te kopen omdat ze veel langer meegaan.
7. Koop tweedehands of kringloop of vraag in je kennissenkring na of zij misschien iets over hebben waar jij juist naar op zoek bent. Dit is goed voor je portemonnee en voor het milieu omdat geen productiekosten nodig zijn en er minder afval ontstaat door oude spullen opnieuw te gebruiken.
8. Kook met basisvoeding en niet met pakjes, zakjes en kant-en-klaar. Het scheelt per maaltijd al gauw de helft of nog veel meer en bovendien is basisvoeding gezonder!
9. Stop de voedselverspilling - koop niet te veel en bewaar voeding op de juiste manier, zodat je niets hoeft weg te gooien.
10. Stop met gokken en loterijen - de kans dat je iets wint is zo klein, dat het verstandig is om er geen geld aan te spenderen.

Daarnaast: rijk zijn is heel relatief. Sommige mensen voelen zich rijk met lieve familieleden, genoeg eten en een dak boven hun hoofd. Anderen vinden dat ze pas rijk zijn als ze miljoenen euro's, een aantal auto's en een paar huizen bezitten.

Heb je nog tips om rijk te worden met een bescheiden salaris?

6 opmerkingen:

  1. Hihi, je schrijft aan de ene kant over rijk en tevreden zijn zonder echt geld te hebben, aan de andere kant over rijk zijn door enorm te besparen en veel geld op te potten. Dat kan dus allebei als je je rijk voelt.
    Groetjes, Trudy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 11. Lees/leer over hoe je je financiële zaken regelt. Hierdoor raak je misschien meer gemotiveerd, en weet je ook vaker hoe je bepaalde dingen moet aanpakken. Als je dit misschien niet zelf kunt, kun je misschien wel in jouw regio vragen om gratis hulp bij administratieve en financiële zaken. Bijvoorbeeld hulp van de gemeente of van een organisatie.

    12. Kijk wat jouw bibliotheek te bieden heeft, zeker als je in een grote stad woont. De bibliotheek is al lang niet meer alleen voor boeken, maar ook voor e-boeken, luisterboeken, films en documentaires, speelgoed, tijdschriften en muziek.

    13. Kijk of er in jouw stad of regio een pas is waardoor je korting krijgt op veel lokale activiteiten.

    14. Kijk of het misschien goedkoper is om de auto te verkopen en in plaats daarvan het openbaar vervoer te gebruiken, plus fiets, plus misschien nu en dan een huurauto. Kijk bij veel gebruik van het openbaar vervoer of je in aanmerking komt voor een bepaalde kortingsregeling.

    15. Hou jezelf gemotiveerd door je vooruitgang bij te houden. Bijvoorbeeld: vorig jaar had ik nog maar 1000 euro spaargeld, nu heb ik 2500 euro spaargeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Omdat wij ons altijd rijk voelden met een bescheiden salaris (één salaris-net aan modaal- voor het hele gezin), hebben we altijd alle extra's meteen als aflossing gebruikt voor onze hypotheek. Waardoor we nu, met datzelfde bescheiden salaris en de kinderen (zonder studielening) de deur uit zijn, meer over houden voor nog meer aflossen en ook iets meer makkelijke extra's. Gratis zwemmen en picknicken was iets wat we veel deden met de kinderen bijv. Nu gaan we eens p/m uit eten. Soms uitgebreid, soms een fish and chips. Net hoe ruim de portemonnee voelt. Wij voelen ons ver-schrik-ke-lijk rijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zelf doen wat je kunt op het gebied van klussen. En niet bang zijn om eens wat te proberen. Er zullen altijd vakmensen nodig zijn, maar kleine reparaties zelf doen scheelt een hoop

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi! Hier doen we elke week iets in de pot voor wat leuks. Met weinig kun je al zoveel leuks doen. Bossen zijn gratis, speeltuinen, opendagen, musea hebben ook gratis dagen. en als het weinig mag kosten zijn er ook apps al social deal etc. Ik plan 15 euro per week in voor iets leuks. Opsparen tot iets groters kan ook. Maar hoe vaak is een rondje op de fiets niet al genoeg. Thermoskan mee. Zalig!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Loop niet te snel naar de tandarts als je niet of laag verzekerd bent. Ik moest recent flink betalen voor een foto die achteraf niet had hoeven te worden gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.