dinsdag 2 april 2019

Een knalrode en gezwollen teen!

Zomaar een ontstoken teen
En toen had ik op zaterdagavond zomaar een ontstoken teen.
Zomaar?
Eigenlijk niet helemaal zomaar, want aan diezelfde teen heb ik tegenwoordig een nagel die steeds boller wordt en met de zijkant in mijn huid prikt, een zogenaamde ingegroeide nagel. De pedicure houdt het bij en zorgt steeds weer dat de nagel niet al te veel schade aanricht. Het ging wel eerder een beetje mis, maar het was nog niet eerder zo uit de hand gelopen.
Ik zal jullie de foto's besparen. Als je nieuwsgierig bent, google dan op afbeeldingen  ingegroeide teennagel en dan vind je er genoeg!

Ongemerkt.
Had ik daar niet eerder wat van gemerkt? Nee, doordat ik diabetes met neuropathie in de benen en voeten heb, is het gevoel in mijn voeten ernstig verminderd, dus ik voel geen pijn. Pijn is een signaal dat er wat aan de hand is, en dat signaal doet het bij mij niet goed. Ik moet het hebben van kijken naar mijn voeten. Misschien had ik een eerdere fase van deze ontsteking gemist, misschien niet zo goed op gelet, maar op zaterdagavond was de infectie volop aanwezig.
Dat ging dus niet goed.

Medische hulp.
Op zondag heb ik gebeld met de huisartsenpost. Ze wilden van alles weten, onder anderen of ik koorts had en of er pus uit kwam. Het was een goed teken dat ik koortsvrij was en dat er er pus van onder uit de nagel kwam. Dat betekende dat er weinig spanning op de nagel en de huid zat. Volgens de arts van de doktersdienst was het geen probleem om op maandag contact op te nemen met de huisarts en in de tussentijd goed te spoelen. Tenzij het erger werd, dan moest ik vooral opnieuw contact opnemen.

Huisarts en pedicure
Gisteren ging ik eerst naar de pedicure om de oorzaak van de ingroeïng te laten weghalen. Gelukkig had zij even tijd voor mij, heerlijk dat dit kon! Zij heeft een flink stuk van de zijkant van de nagel afgeknipt en daarmee de oorzaak van de ellende opgelost. Ze maakte de wond schoon, deed er wondzalf op en verbond de wond, maar niet voordat ze een paar mooie foto's voor de arts had gemaakt, zodat de arts het verband er niet nog weer een keer af hoefde te halen. Daarna door naar de huisarts. Mijn huisarts was zeer tevreden met het werk van de aan de huisartsenpraktijk verbonden medische pedicure. Ze kon op basis van de foto's een goede inschatting maken en vond dat ik geen medicatie nodig had. Het kwam zo wel goed: voetenbadjes met water nemen en goed drogen. En als het toch slechter werd, dan moest ik zeker opnieuw contact opnemen.

Nu afwachten hoe het herstelproces gaat!

8 opmerkingen:

  1. Heeft de pedicure ook de mogelijkheid besproken om de nagel weer recht te maken met een nagelbeugel?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een fijne pedicure klinkt dat zeg! Iemand die goed is in haar vak en ook goed meedenkt zoals met die foto's. Fijn dat het probleem zo snel werd opgelost.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reacties
    1. Dank je, de teen was vanochtend bij het hernieuwde bezoek aan de pedicure al wat minder dik. Het is een goed teken dat de zwelling verdwijnt.

      Verwijderen
  4. Mijn beide grote teen nagels zijn verwijderd. Niet omdat ze zo ingroeiden en ontstaken raakten maar omdat ze zo bol werden en aan de zijkanten minder hard groeiden dan het middendeel waardoor er elke keer wondjes onder de nagel ontstonden.
    Zo'n opluchting is dat, ziet er lelijk uit maar in de zomer met nepnagel op te lossen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat fijn op tijd alle goede zorg en hulp!
    nu gaan we voor een heel mooi en snel herstel!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sterkte! Ajj, dat kan erg vervelend zijn. Hopelijk is het snel weer helemaal weg...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.