Voor zover ik weet, is het de enige hogeschool die zoiets organiseert, bijzonder dus!
Mijn vader kreeg tijdens zijn WAO periode en pensioen gedurende ongeveer tien jaar (= tot zijn overlijden) ieder jaar een kerstpakket en met Pasen een kip of een doos eieren. Iemand van personeelszaken kwam dat brengen en informeerde dan bij mijn ouders hoe het ging. Ik vond dat heel lief!
Ik ben nu 9 maanden met pensioen en afgelopen week woonde ik voor het eerst zo'n dag van de hogeschool bij. De dag begon om 10 uur en eindigde om 17:00 uur. Er waren ca 120 mensen in de leeftijd tussen 63 (een enkele vroeg gepensioneerde) tot wel 84 jaar! Zelfs mijn vroegere docente uit de tijd dat ik nog studeerde aan de opleiding voor maatschappelijk werk en dienstverlening was er! Heel leuk! Ik dacht: is ze het nu wel, of toch niet?
Ze is al 81 en vond het verwonderlijk te zien dat ik nu ook al met pensioen ben! Ik was tijdens mijn studie min of meer bevriend met haar en tegenwoordig zijn we Facebook vriendinnen.
Twee lezingen waren er.
Een lezing van Henk Pijlman, de voorzitter van het college van bestuur, vol trots over hoe goed de hogeschool het doet, maar ook over krimp in verband met de vergrijzing van de samenleving. Er zijn in de komende jaren gewoon minder scholieren op middelbare scholen en dus vervolgens ook in het HBO. Ga je dan studenten binnenhalen uit andere landen en wat betekent dat voor het gebruik van het Nederlands en het Engels op de opleidingen?
Interessant!
De andere lezing was van een historicus van de universiteit en ging over Friezen die in de12e en 13e eeuw op kruistocht gingen. Er werd wat afgemoord in die tijd! Duizenden mensen werden over de kling gejaagd, als je tenminste als kruisvaarder de tocht naar het Heilige Land overleefde. Friesland was toen groter dan nu, het omvatte toen ook de provincie Groningen en het gebied in Duitsland aan onze Noordoostgrens. Een behoorlijk specialistisch onderwerp over de geschiedenis van de noordelijke regio in de middeleeuwen. Het onderwerp was wel interessant, maar de opbouw was een beetje rommelig. De spreker ging er van uit dat de aanwezigen nogal wat kennis hadden van de middeleeuwse geschiedenis en ik betwijfel of die kennis bij iedereen aanwezig is. De hogeschool heeft geen opleiding voor docenten geschiedenis, dáár hadden de aanwezigen hun kennis in ieder geval niet vandaan. Nu heb ik ooit een jaar geschiedenis gestudeerd en mijn ex-man studeerde ook geschiedenis met als specialisatie middeleeuwse geschiedenis, we spraken indertijd redelijk vaak over onderwerpen waar hij mee bezig was, dus voor mij was het onderwerp wel een beetje bekend. En ik heb ook iets nieuws geleerd! Ik wist van kruistochten tegen christenen in Zuid Frankrijk, in de Pyreneeën, maar ook in Noord-Duitsland heeft een kruistocht plaatsgevonden! Ongelooflijk hoe mensen elkaar naar het leven stonden alleen maar omdat hun beleving en invulling van het geloof iets afweek van de officiële leer van de RK kerk!
Uiteraard was er ook gelegenheid om bij te praten, tijdens de koffie bij de start, tijdens de lunch en tijdens de borrel. Alles heerlijk en goed verzorgd. Ik had opgegeven dat ik vegetarisch wilde eten en dat hadden ze goed voor elkaar.
's Middags ging ik naar een creatieve workshop en maakte ik monoprints.
een van de monoprints die ik maakte |
Ik vind het sympathiek van de hogeschool om haar gepensioneerden een leuke dag te geven. De organisatie is in handen van mede-gepensioneerden, die bedenken in overleg het programma. De faciliteiten en de kosten zijn op rekening van de hogeschool.
Fijn dat je zo'n leuke dag had!
BeantwoordenVerwijderenDie temperatuur in collegezalen en zo is maar moeilijk goed te krijgen, is mijn observatie. Mijn collega's en ik zaten afgelopen zaterdag tijdens een nascholingsdag in een zaal die gedurende de dag opwarmde van oké naar loeiheet, met name bovenin. Moeilijk om dan wakker te blijven tijdens het laatste college.
Ik weet dat op mijn werk er ook een activiteitendag is voor de gepensioneerde (ex-)collega's, maar ik weet niet zeker of dit jaarlijks is of maar af en toe.
Wat ontzettend leuk zeg dat je elkaar dan eens per jaar weer kan zien
BeantwoordenVerwijderenIk ben inderdaad trouwens benieuwd of er toch nog wel meer hogescholen zijn die dit doen?
BeantwoordenVerwijderenWant het is natuurlijk niet een activiteit waar de hogeschool naar buiten toe veel over hoeft te vertellen; het betreft immers alleen de gepensioneerden, het is niet iets wat je per se op je website moet zetten voor iedere geïnteresseerde.
Wat een rare conclusie dat je meer buitenlandse studenten zou moeten opleiden omdat er minder van eigen bodem zijn. Echt ambtenarenlogica. Je kunt ook gewoon minder mensen opleiden en jezelf geld uitsparen.
BeantwoordenVerwijderenSowieso mag het hele Nederlandse onderwijssysteem op de schop. We moeten mensen opleidingen in de Werkgebieden waar we ze nodig hebben en de pretstudies moeten op de schop. Waarom kun je in hemelsnaam op 5 universiteiten in Nederland culturele antropologie studeren?! Breng dat direct terug naar 1 locatie.Het is een totaal nutteloze opleiding waar geen werk in is te vinden. Hetzelfde gaat op voor sociologie, cultuurwetenschappen, genderstudies etc. Er zou verplicht een bij aanvang een document moeten worden ondertekend door potentiele studenten dat zij begrijpen dat dit studies zijn waar geen werk in is en dat zij begrijpen dat afgestudeerden veelal in laagbetaald werk terechtkomen en met moeite studieschuld kunnen terugbetalen. Maar goed, ik dwaal af.
En het verwarmen van grote en hoge zalen is niet makkelijk en kost veel energie. Of is flink stoken geen probleem als de rekening bij iemand anders ligt? Als we van het gas af moeten, valt er helemaal niet meer tegenaan te verwarmen. Dan moeten de studenten maar een dikke trui aan.
Je kunt niet zo maar minder studenten opleiden, dat heeft consequenties. Minder mensen opleiden = minder geld van het ministerie en dus verlies aan banen, want docenten werken niet gratis. Dan moet je dus met minder mensen een zelfde niveau realiseren.
VerwijderenDus om docentenbaantjes te behouden moet je maar hordes buitenlandse studenten gaan opleiden op kosten van de Nederlandse belastingbetaler? Wat een zwakke logica Aaf. De kosten van één opleidingsplaats overstijgen het collegegeld met minstens een tienvoud. En na de studie gaat het gros van de buitenlandse studenten doodleuk terug naar het thuisland om daar werk te zoeken, dus er vloeit niets terug in de staatskas aan belastingen. Voor niets komt de zon op.
VerwijderenAls de onderwijsinstituten in de knel komen door lager studentenaantallen, dan moet de financieringswijze tegen het licht worden gehouden en zullen er ook wat banen moeten sneuvelen. Jammer dan. Dat is beter dan Sinterklaas te spelen voor studenten die BV Nederland niets in het laatje gaan brengen.
Er zijn buitenlandse studenten die graag naar Nederland komen om hier een opleiding te doen en als dat mogelijk wordt gemaakt door de overheid, dan kan dat. Dat heet internationalisering, het werd een beetje gezien als een toverwoord in het hoger onderwijs, maar ik heb twijfels bij internationalisering.
VerwijderenHet is niet mijn logica, het is niet iets dat ik verzonnen heb, laat dat duidelijk zijn.
Het is overigens de vraag of de hogeschool wil inzetten op méér buitenlandse studenten, misschien gebeurt dat wel helemaal niet en wordt er op andere manieren gezocht naar handhaving van de studentenaantallen en daarmee werkgelegenheid.
Ja hehe, ik snap ook wel dat er genoeg buitenlandse studenten graag hier komen studeren. Dat hoef je me echt niet uit te leggen. Als ik voor lage kosten had kunnen studeren in de VS had ik dat ook gedaan. Maar het geld groeit niet op mijn rug en ik had geen ton cash om daar een opleiding te betalen.
VerwijderenEn internationalisering in het onderwijs is fout als Nederlanders daarvoor financieel moeten opdraaien. Ik heb gestudeerd aan de Erasmus waar hordes Chinezen naar de business school gingen (en nog steeds gaan).Niemand blijft, niemand spreekt Nederlands, ze zaten alleen in grote groepen bij elkaar te klitten en na de studie verdwijnen ze allemaal. En daar betalen wij als werkenden belasting voor. Dan mag één of andere onderwijsbobo het een fantastisch idee vinden, ik vind het diefstal van belastingbetalers.
En waarom zouden we studentenaantallen moeten handhaven. Het niveau van onderwijs is zo gedaald dat we veel teveel nutteloze HBO’ers en academici afleveren die kantoorwerk willen doen, terwijl de economie staat te springen om technische vakmensen, monteurs etc. Die mensen verdienen ook meer dan de gemiddelde loonslaaf met een HBO papiertje communicatie oid. Het is echt geen grote ramp als er wat banen uitgaan in het onderwijs en/of als er ergens een hogeschool wordt gesloten.
Het valt me tegen dat jij als persoon die ooit studeerde aan een toch wel respectabele universiteit niet weet dat je als EU-inwoner een heel ander tarief betaalt voor de universiteit dan mensen van buiten de EU. Voor mensen van buiten de EU kost de Erasmus business school zo'n 18.000 euro per jaar.
VerwijderenNou, da's echt wel meer dan kostendekkend hoor.
Dus mogelijk hebben zij jóuw opleiding mee helpen subsidiëren. Da's toch aardig van ze?
Dat denk ik niet. De overheid betaalt per Nederlandse of EU student per jaar €15.000 bij aan de universiteit. Naast het collegegeld komen de daadwerkelijke kosten van een opleidingsplek uit op bedrag wat jij noemt. Die grote ‘winst’ waarmee mijn opleiding met chinees geld zou zijn gefinancierd zie ik niet, het is bij niet-Eu kostendekkend, meer ook niet.
VerwijderenVoor Nederlandse studenten betekent alleen nog meer concurrentie op de markt voor studentenkamers waar toch een schreeuwend tekort aan was. Ik deel je Hosannah stemming niet.
~Goed hoor, dat je ex-werkgever zoiets organiseert! Het wijst op betrokkenheid en op zorg voor het vroegere personeel. En voor volgend jaar weet je nu dzt je je nóg warmer moet kleden...
BeantwoordenVerwijderenMan lief is al 3 jaar gepensioneerd maar we krijgen niets meer...geen kerstpakket meer helemaal uitgerangeerd en opzij geschoven.
BeantwoordenVerwijderenGeniet maar van wat je nog krijgt!
Jammer, maar tja. Hij heeft voor ze gewerkt en toen kreeg hij salaris en misschien ook wat extraatjes. Nu is hij met pensioen en heeft hij, zakelijk gezien, ook geen band meer met het bedrijf.
VerwijderenHet is leuk als een bedrijf wel nog aandacht heeft voor de gepensioneerden, absoluut. Maar als dat niet gebeurt, moet je maar gewoon je schouders ophalen en lekker doorgaan met je leven. (En genieten van je pensioen!)
Wat een rare zure reactie. Alsof het de norm is om contact te onderhouden met oud werknemers. Als ik morgen mijn baan opzeg dan gaat mijn werkgever toch ook niet contact met mij houden. Waarom zou dat anders zijn wanneer je uit dienst treedt omdat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Wees blij wanneer je een oud werkgever hebt die nog wel wat van zich laat horen, dat is bijzonder. En voor de rest idd de schouders optrekken.
VerwijderenLeuk hoor, en tegen die kou gewoon volgend jaar een fleecedekentje meenemen voor tijdens de lezing.
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat dit toch nog gebeurd in de huidige tijd! Het is inderdaad best jammer, dat de betrokkenheid tussen bedrijf en werknemers weg is. Dat komt o.a. doordat banen niet meer "voor het leven" zijn natuurlijk, maar toch ook wel een stukje maatschappelijke betrokkenheid.
BeantwoordenVerwijderenVeel van onze huidige verworvenheden zijn voortgekomen uit werkgevers die iets wilden doen aan armoede en ellende, en daarom bijvoorbeeld huizen (tot complete dorpen) voor hun werknemers lieten bouwen, of ziekenhuizen, dat soort dingen.
In ieder geval heb jij een leuke en ook nog leerzame dag gehad.
Mijn vader ging op zijn 63ste met “de VUT”
BeantwoordenVerwijderenDaarna ging hij, samen met mijn moeder, tot zijn 80ste ieder jaar naar een theatervoorstelling, bekostigd en geregeld door zijn oud-werkgever.
Ik vind het erg aardig als bedrijven hun gepensioneerden nog regelmatig iets schenken. Mijn ouders kregen nog jaren van hun oud-werkgevers een kerstpakket, maar door bezuinigingen is dit nu geschrapt. Nu komst er zelfs geen kaartje meer.
BeantwoordenVerwijderenIk snap dat het erg in de papieren loopt als je gepensioneerden elk jaar een kerstpakket of dagtocht o.i.d. schenkt, dus ik kan me het schrappen wel voorstellen. Al blijf ik het van de ING (oud-werkgever van vader) vreemd vinden, want zij maken miljardenwinsten.