maandag 15 januari 2024

Waarom ik de zelfscanner niet wil gebruiken

Met het gebruik van zelfscanners neemt het aantal winkeldiefstallen toe. Veel mensen kunnen de verleiding niet weerstaan en rekenen een deel van de boodschappen niet af. Het schijnt dat ondanks de diefstallen het duurder is om met kassa's te werken die door mensen bediend worden. Minder arbeidsloon weegt op tegen de schade door diefstallen.

Als kind en puber heb ik veel gestolen. Niet meer dan kruimeldiefstallen, maar toch.
Geld uit de huishoudportemonnee, snoepjes uit de snoepjespot bij familie, als puber make-up bij de HEMA en ga zo maar door.
Het begon met een enorme behoefte aan snoep. Ik was een dik kind en een dikke tiener en dus op vermageringsdieet met controle bij de kinderarts. Ik mocht geen snoep en koek. Dat was verboden, afgezien van een snoepje op school als traktatie bij verjaardagen. Zo ging dat vroeger, een jarige nam een trommeltje met zuurtjes of toffees mee en trakteerde daarop. Klasgenoten hadden geld mee naar school en kochten in de pauze snoep bij het snoepwinkeltje tegenover de school. Dat wilde ik ook, en dus stal ik geld uit de portemonnee van moeder. Een stuiver, een dubbeltje of een kwartje. Ik ging er nooit mee naar het winkeltje tegenover de school, maar naar de sigarenwinkel bij ons in de straat. Daar kocht je voor een stuiver wel 2 snoepjes!
Ook bij tantes en oma's roofde ik snoep uit de kast.
Natuurlijk werd dat ontdekt en werd ik streng toegesproken: Het kwam niet goed met mij. Stelen mag niet en als ik daar niet mee ophield, dan kwam ik later in de gevangenis!
Aangezien mijn behoefte aan snoep veel te groot was, ging ik er mee door. Dan maar in de gevangenis, ik kon niet anders dan toch zo nu en dan iets pakken. In mijn toekomstbeeld als 8 jarige zat ik als volwassene in de gevangenis. Niets aan te doen, dat kwam door het stelen van mij, dat ik niet kon bedwingen.
Als puber stal ik niet meer geld, maar wel koekjes uit de kast en kleine spullen in winkels: goedkope ringetjes, nagellak en lippenstift. Kruimeldiefstallen dus. Dat ging heel gemakkelijk en ik ben nooit betrapt.
Ook als jongvolwassene had ik nog steeds een neiging tot stelen, maar kon ik mij bedwingen. Naarmate ik ouder werd, verdween de behoefte om te stelen. Ik had een eigen inkomen en kon zo veel snoep en koek kopen als ik wilde 😄

Wat als ik nu mijn boodschappen ga scannen? Denk ik dan ook dat ik niet alles hoef te betalen? De verleiding blijkt voor velen te groot, waarom voor mij dan niet? Ik ben er niet zo zeker van!

Dus reken ik af aan de kassa en maak ook even een praatje met de medewerker aan de kassa.
En eerlijk gezegd is het contact met een mens voor mij ook een reden om niet met een apparaat te willen werken! Nu ik gepensioneerd ben, gaan er dagen voorbij dat ik soms op een dag alleen even een paar woorden wissel met een medewerker aan een kassa.

37 opmerkingen:

  1. Wat een inzicht. Gewoon betalen en het liefst contant. Doe ik ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als kind jatte ik ook wel kleine dingetjes, maar zodra ik naar de middelbare school ging was dat over.
    Ik gebruik de zelfscanners wel, maar er is geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om iets niet af te rekenen. En soms verkies ik de gewone kassa boven de zelfscanner, omdat iedereen zelf wil scannen en de kassière vervolgens bijna niks te doen heeft. Dan is de kassa opeens toch een stuk sneller.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind zelfscannen erg leuk en blijf het doen 😀 en bij een eventuele controle kan ik evengoed een praatje maken met de medewerker 😀

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ze hebben het ongetwijfeld goed bedoeld vroeger, maar wat een ellende als je nooit iets lekkers mocht hebben... Onmenselijk eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het woord onmenselijk bewaar ik voor heel erge zaken. Geartsje

      Verwijderen
  5. Gestolen heb ik nooit, het is een enkele keer gebeurt dat ik er bij het overladen van boodschappen in auto dat er achter koelbox die ik meestal gebruik iets was achtergebleven dat ik niet op de band had gelegd, Paar weken geleden een zakje met 6 broodjes uit de niet verspil bak vd Lidl dat 0.25 kostte. Ik vind dat vervelend en omdat ik steeds onhandiger wordt met mijn handen controleer ik steeds vaker alles. Ik wil dat echt niet ook al is het niet express.
    Alleen bij het kruitvat gebruik ik de zelfscan, daar heb ik nooit zoveel. Bij bv AH of Jumbo vind ik de methode er onhandig uitzien al heb ik me er niet goed in verdiept.
    Gewone kassa's met band vind ik handiger dan kan ik ook meteen sorteren wat ik onderin koelbox of tas wil

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook ik gebruik de zelfscanner nooit, niet omdat ik bang ben dat ik iets steel of vergeet te scannen maar omdat ik geen caissière ben en ook niet wil worden
    . Het is een betaalde baan en als iedereen de zelfscanner gebruikt verdwijnen er nog meer banen in supermarkten.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Thea, Precies mijn overweging! Er is al zoveel contact wegbezuinigd.

      Verwijderen
    2. Inderdaad, soms is het de enige persoon die ik overdag spreek. En als je vriendelijk bent naar de kassiere, is deze meestal vriendelijk terug en heb ik ook weer een goed gevoel.
      Het feit dat je bij de zelfscan niet contant kan betalen helpt voor mij ook mee.

      Geertje

      Verwijderen
    3. Hier ook. Alleen op het station ontkom je er soms niet aan.

      Verwijderen
    4. Vind ik ook, alles moeten we zelf gaan doen. Geen leuk vooruitzicht.
      Als een kassabediende mij aanspoort om zelf te scannen weiger ik als dat enigszins kan en vraag haar ook of ze niet bang om haar baan te verliezen.

      Verwijderen
    5. Ik zeg dan, "nee bedankt, ik word graag door een mens geholpen. En ik vind het mooi dat er werk is voor mensen"

      Verwijderen
  7. Ik gebruik altijd de zelfscanner, ongeacht eventuele jeugdzondes. Ik scan gewoon alles en het gaat over het algemeen lekker snel (als je niet gecontroleerd wordt). Bij de suup is het natuurlijk nóg handiger als je alles al scant terwijl je door de winkel wandelt, dan hou je alleen het afrekenen over aan het eind.

    In onze nieuwe woonplaats woon ik nabij een Vomar. Daar is geen zelfscan aanwezig, dus dan houdt het op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, dat bestaat nog! Ik 'ontdek' soms zelfs supermarkten waar geen enkele echte kassa meer is.

      Verwijderen
    2. Hier bij de Lidl zijn alleen klassieke kassa's.

      Verwijderen
  8. Ik reken vrijwel altijd af door middel van een zelfscanner. Ik ben heel precies met afrekenen, omdat ik een scanner als een teken van vertrouwen zie en dat vertrouwen wil ik niet beschamen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De tijden dat je ,om welke reden dan ook, weleens uit winkels of uit je moeders portemonnee stal liggen al zo ver achter je. Ik begrijp niet dat je bang bent om weer in de verleiding te komen. Of is het eens een dief...etc.?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vind de zelfscan erg fijn omdat ik de boodschappen niet op de band hoef te leggen maar direct al kan opbergen in mijn tas. Ook kan ik direct zien of de eventuele korting verrekend wordt en ik kan het bedrag aan boodschappen bijhouden. Ik heb nooit de behoefte gevoeld om iets te stelen. Ik controleer bij ieder product wat ik scan of het inderdaad goed gescand is. Dat is nog nooit mis gegaan. Een herscan heb ik wel eens gehad maar niet vaak. Het ligt aan je gedrag in de winkel of je een herscan krijgt. Ben je lang in de winkel geweest, loop je veel heen en weer of scan je iets en verwijder je het weer dat zijn allemaal zaken die het scanapparaat registreert. Ook bij de aankoop van bepaalde producten krijg je een herscan zoals bij de aankoop van een krat bier. Er zijn mensen die de flesjes verwisselen voor duurdere biersoorten terwijl ze de goedkoopste krat scannen. Mijn schoonzoon is manager in een grote supermarkt en toen ik hoorde hoeveel er gestolen wordt vond ik dat schokkend. Ik doe de boodschappen bij Plus. De eigenaren zijn hardwerkende mensen. Het idee alleen al om die mensen te benadelen zou ik schandalig vinden,
    Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb de scanner weleens gebruikt. Zodat ik kon zien of ik uitkwam met het contante bedrag in mijn portemonnee. Maar ik vond het vreselijk onhandig. Vooral als ik een artikel terug wilde leggen. Ik moest dan telkens vragen hoe ik dat moest doen en ik was ook bang iets vergeten om te scannen.
    Nu maak ik mijn boodschappenlijst aan de hand van online boodschappen lijst maken ( maar niet bestellen) Ik kan dan aanpassen/ wijzigen en zo nodig schrappen tot ik op het gewenste bedrag zit. En kom ik bij de kassa niet voor verrassingen te staan. Soms maak ik mijn lijst zo dat ik maar net 5 cent of zo over hou van mijn beschikbare budget. Ik merk dan ook meteen als er iets verkeerd wordt aangeslagen.
    Stelen doe ik niet. Nooit gedaan ook, gelukkig.
    .

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De zelfscanner. Handig. Alles vast in de juiste tas, strak ingepakt, lichte spullen bovenop. 90% klaar.. scanner gaat uit.
    Of als ik wel bij betalen aankom.. controle..
    Ik heb een gebroken enkel gehad en loop relatief langzaam sindsdien. Langzaam genoeg om elk bezoek controle te krijgen. Tis wel goed. Ik ga naar een gewone kassa. Ik ben het gedoe met 2 keer inpakken en het criminele gevoel beu.
    Ik heb nooit gestolen, nooit de neiging gehad. Zelfs niet toen we jarenlang in de armoede al zaten en ik met een prijsstijging van 4 cent op brood en melk elke week in de knoei kwam. (100 euro voor 4 weken boodschappen voor 2 volwassenen met fysiek zwaar werk)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een ellende komt er ook van he, als je kinderen met zulke rigide regels opvoedt...

    In de supermarkt gebruik ik eigenlijk altijd de handscanner. Ik doe meestal één keer per week boodschappen en voor een gezin met twee tieners is dat een behoorlijke kar vol. Ideaal dat ik het direct in kratten en tassen kan stoppen en na het afrekenen direct in de auto kan zetten. Het is nog nooit in me opgekomen dat ik ook iets mee kan nemen dat ik niet scan. Ik ben van nature iets chaotisch en moet aan het eind meestal nog een extra rondje doen door de supermarkt voor vergeten dingen. Ik krijg (daardoor?) zeer geregeld controle. Geeft niks. Voor mij werkt het prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. De zelfscan gebruik ik nooit. Ga altijd naar de kassa. Je zal maar per ongeluk iets vergeten te scannen, word je gelijk als dief bestempeld! Mij niet gezien!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik had voor de zelfscanners al vaak beveiliging achter me, ik ben langzaam en dan dachten ze dat ik de boel wilde oplichten, iets wilde stelen. Daarom, en omdat ik cassiere's hun baan gun (en aandeelhouders dat beetje nog meer winst niet gun) ga ik naar de kassa.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Kinderen snoep onthouden is niet goed. Het maakt dat kinderen er op gefixeerd raken en dat is jammer. Beter is een vast snoepmoment, bijvoorbeeld bij thuiskomst uit school. Zelf gaf ik vroeger niet veel om snoep. Ik had thuis een snoepkastje in het wandmeubel. Met Sint Maarten haalde ik veel snoep op maar at het bijna niet op. Als er vriendinnen kwam spelen aten zij ervan. Alleen chocola vond ik lekker. Als we moesten bellen, we hadden geen telefoon, kreeg ik van de buurvrouw een Brosreepje of koetjesreep. Dit vond ik wel heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier is het soms..soms is er snoep. Soms niet. Ik koop het eens in de 3/4)5/6 weken. Meestal is er een boterham, fruit, groente uit school. Soms chips of snoep of koek. Soms is er en brood en koek of en fruit en snoep.
      Mijn kind lust het graag maar vraagt uit school of ie iets mag, soms vraagt ie snoep, meestal gewoon iets te eten. Met 1m9 en 18kiko kijkt het me vooralsnog prima. Schijnbaar is 6 kilo zwaarder op deze lengte normaal.
      Als het probleem de calorieën uit die ene koek of die 3 snoepjes moet zijn.. het is voor mijn zoontje dan eerder portiegrootte en calorierijk drinken waar ik naar zou kijken dan naar die 3 keer snoep in een week.

      Verwijderen
  17. Ik gebruik meestal de scan en soms de kassa, afhankelijk van de hoeveelheid boodschappen. Met een volle kar is het erg onhandig bij de zelfscan. Als kind heb ik ook wel snoep gejat in winkels: het is spannend en je jut elkaar op. Normale mensen groeien daar overheen;-). Ik wordt niet goed van de excuses die volwassen mensen met genoeg geld gebruiken om nu nog te jatten in winkels. Want het is gewoon diefstal, wat voor goedkeuring je voor je zelf ook verzint. Dat van die banen is een kulargument want ook in winkels is er een schreeuwend tekort aan personeel en dat los je niet op door te gaan stelen. Nog ergerlijker is wanneer mensen zonder geldgebrek armoede in Nederland als excuus gebruiken. Alsof arme mensen geen moraal hebben. Bovendien: zoveel arme mensen zijn er niet om de hoeveelheid winkeldiefstallen te kunnen verklaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik gebruik de zelfscanner niet, ik ben veel te bang dat ik iets vergeet, controle krijg en dan als dief wordt aan gezien. Ik zie overal gevaren :)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Gebruik bijna altijd de scanner. Controle is altijd willekeurig. Er gaat dan een signaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Kruimeldiefstallen zijn ook diefstallen. Je doet er luchtig over net of het niets voorstelt. Iemand anders wordt benadeeld door jou.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik beweer ook helemaal niet dat het niet heel fout gedrag was. Ik vond het heel erg dat ik mij als kind en puber niet kon bedwingen om zo nu en dan iets gratis te pakken en snel in mijn zak te stoppen. Gelukkig ging het vanaf mijn 20e over. Ik voelde eerst nog wel de neiging tot (winkel)diefstal, maar ging niet meer werkelijk over tot stelen.
      Ik denk overigens dat ik zeker niet de enige was.

      Verwijderen
    2. Nee natuurlijk ben je niet de enige. Ik stal ook weleens iets en mijn vriendinnen ook. Maar daar voel ik me nu echt helemaal niet schuldig over. We hebben allemaal zo onze jeugdzondes. Heb er nog wel een paar !
      Waarom zou je neiging krijgen iets niet af te rekenen ? Je kunt kopen wat je wilt bij de supermarkt en hebt geld om te betalen. Ook al koop je een kilo snoep. Laat het los zeg.

      Verwijderen
    3. Je openheid hierin bevestigen voor mij dat je goudeerlijk bent en je doet er zeker niet luchtig over.

      Verwijderen
    4. Ja heel veel respect voor de openheid en zelfinzicht

      Verwijderen
  21. vind de zellfscanner helemaal niets, vind het prettig om mijn boodschappen op de band te leggen en op mijn gemak weer in te pakken. Omdat veel mensen de zelfscanner wel gebruiken is de kassa in veel gevallen nu sneller zeker als er mensen gecontroleerd worden bij steekproeven. Bovendien vind ik het vreemd dat terwijl je zelf je boodschappen moet scannen je hetzelfde betaald dan wanneer de cassiere het doet. Bovendien vind ik het menselijk contact ook altijd gezellig. En ook raar dat supermarkten klagen over hoeveel er gestolen word, maar toch doorgaan met de zelfscan. JE zou toch denken dat de zelfscan in het leven geroepen is om te bezuinigen op personeel, maar hoeveel zin heeft dat als je telkens steekproeven moet uitvieren en er iemand toezicht moet houden of mensen wel alles betalen. Natuurlijk stelen mag niet, maar het probleem is nu eenmaal dat er altijd mensen zullen zijn die dat doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik gebruik de scanner soms, maar zeker niet altijd. Vind het handig als ik maar twee of drie dingen heb, dan is het vaak sneller, maar als ik alle tijd heb ga ik net zo makkelijk in de rij bij een kassa staan. En ja, dan maak ik ook ene praatje, soms heel kort, maar ik zeg altijd wel iets tegen de kassamedewerker. Bij het filiaal van de Lidl waar ik veel kom zijn alleen bemenste kassa's. Vaak zitten erg jongens, die zijn meestal wat minder spraakzaam, maar je krijgt altijd netjes antwoord, ze zijn beleefd en soms kletsen ze lekker mee. Reuze leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik wist niet dat je looptempo of iets terugleggen ervoor kunnen zorgen dat je controle krijgt. Ik krijg geregeld controle en het is altijd in orde. Wel controleren ze soms stomme dingen zoals een winterpeen en niet het dure biologische kipfiletje. Als ik zou stelen, zou ik niet de winterpeen achterover drukken. Ik zou helemaal niet iets willen stelen en vind de zelfscan in combi met in de winkel al in je tas leggen een fijne manier van boodschappen doen. Alles goed geselecteerd in de juiste tas en bij de kassa zo klaat. 1x in de hand ipv 3x en de cassiere ook nog een x. Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.