donderdag 13 februari 2020

Goedkope voeding

Hoe kun je je goedkoop voeden?

Voeding in Nederland is heel goedkoop. Als je vergelijkt met wat huishoudens 50 jaar geleden aan voeding uitgaven met nu, dan zijn de uitgaven voor voeding gedaald.
Hoe kan dat?
Dat is voor een deel te danken aan productie in arme landen en verder aan efficiëntie in veeteelt en landbouw.

Als jij nu voor weinig geld wilt eten, wat koop je dan?
Mijn advies: ga vooral voor seizoensproducten die in Nederland of in ieder geval in Europa geteeld zijn. Er is voor deze producten bijna geen vervoer nodig, in ieder geval geen vliegtuigen en verder is het niet nodig om kassen te verwarmen.
Voorbeelden: wortelen, prei, witte kool, rode kool, uien, boerenkool, pompoenen, spruiten, witlof, rode biet, aardappelen, peulvruchten.
Appels, sinaasappels, mandarijnen.
Ook diepvriesgroenten worden vaak in Nederland geteeld en dan snel ingevroren.
Koop weinig of geen vlees of kip, die zijn duur en ze zorgen voor veel CO2 uitstoot en die willen we verminderen.

Er zijn ook producten die eigenlijk te goedkoop zijn en waar de prijs ten koste gaat van de mensen die in de sector werken. 

Nu is er de laatste weken een TV programma, waarbij jonge mensen naar Thailand gaan, waar ze kennis maken met goedkope productiemethodes van kip, garnalen, rijst, en vis. Hoe arme mensen uitgebuit worden in de productie van onze voeding, zodat wij goedkoop eten kunnen kopen.
Het programma heet gefileerd en gaat eigenlijk over de echte prijs van deze goedkope voeding.
Ik vind het echt een aanrader als je meer wilt weten over de herkomst van producten zoals kipnuggets, garnalen, vis en rijst.  
Als je het programma gezien hebt, dan hoef je nooit meer kip of garnalen.
Ik tenminste niet.

Laatst las ik over blikjes tomatenpuree. Die worden gefabriceerd in China, van tomaten die geschikt zijn voor puree. Volgens een artikel in de NRC worden Oeigoeren in Xinjiang ingezet als dwangarbeiders om de tomaten in een moordend tempo te oogsten. Zo houden ze de prijzen laag en daar kunnen wij van profiteren.

 Lage prijzen van producten kunnen dus betekenen dat die goedkope producten ten koste gaan van mensen en ook van dieren. In die verre landen werken mensen  onder barre omstandigheden en voor erg weinig geld om te zorgen dat wij voordelige maaltijden op ons bord kunnen toveren.
En hoe de dieren zoals kippen behandeld worden, dat is echt schrijnend.

Ik zou denken: dan maar wat meer geld betalen voor een eerlijk product! Een product dat niet het resultaat is van uitbuiting en mishandeling.

34 opmerkingen:

  1. Ja, bepaalde dingen koop ik niet. Omdat je weet dat het niet in europa wordt geproduceerd. Het liefst koop ik alleen vers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag laatst bij de keuringsdienst van waren een programma over ingeblikte tomaten uit Italië. Ook uitbuiting. Kopen we ook niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En wat dacht je van de paprika"s uit Spanje, schrijnende werk-en woonomstandigheden daar. Let ik nu dus ook op, geen paprika uit Spanje!

      Verwijderen
  3. Het blijft een lastige overweging. Ik probeer veel lokaal te kopen (stadsmoestuinen en dergelijke). Soms bestel ik bij Crisp. Verder weinig vlees, maar dan juist wel (scharrel)kip. Tot mijn schrik blijkt kaas en zuivel enorm milieubelastend te zijn, dus flink geminderd met kaas. Iedere week bestel ik 1 of twee TooGoodToGo pakketten, maar daar zit ook vaak spul in dat ik anders nooit zou kopen. Zo probeert een ieder het op zijn eigen manier goed te doen, denk ik. Maar als je in Nederland woont, ben je per definitie een top vervuiler, daar helpt je eigen gedrag weinig aan. Mijn grootste winst boek ik denk ik door zelden nieuwe spullen te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik kon er bijna niet naar kijken. Gelukkig eet ik al heel lang geen dieren meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Naast de prijzen van de voeding zou je ook de energiekosten in rekening moeten brengen om het voedsel op te warmen/ te koken / garen. Onderschat bijv. het gebruik/kosten van een elektrische oven niet! Dit om een compleet plaatje van de totale kosten te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk! Gerechten die een paar uur in een warme of hete oven moeten staan, worden duur van de energiekosten die daaraan verbonden zijn.

      Verwijderen
    2. Daarom ben ik blij met mijn zonnepanelen. Ik eet zo graag gerechten uit de oven.(max 60 min)

      Verwijderen
  6. Ik ga steeds meer voor vers en let ook echt op waar het vandaan komt. Vlees en vis eten we nog nauwelijks en als we het eten, dan biologisch en het liefst uit de buurt. Het valt me ook mee wat de kosten zijn voor goed eten wanneer je met de seizoenen mee eet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik word hier zo ongelukkig van... Als ik nou toch rijst en tomatenpuree wil eten, welke moet ik dan kopen? Ik wil er best het dubbele of meer voor betalen, maar hoe weet ik of het dan wel goed zit? Zeggen ze daar ook iets over?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Meer dan ons best kunnen we niet doen toch? Je kunt op de verpakking kijken waar iets vandaan komt, wordt het in Pakistan, China of India geproduceerd dan kun je er alvast min of meer van uit gaan dat de arbeidsomstandigheden bepaald niet oké zijn. Je kunt afgaan op fair trade keurmerk, dat is alles behalve zaligmakend maar op z'n minst een lesser evil.
      Maar laat het je gemoed vooral ook niet teveel beïnvloeden, ongelukkige mensen maken slechtere keuzes ;). Beslissingen die wij als kleine consumenten met onze portemonnee maken zijn belangrijk maar vooral om het signaal dat we hopelijk massaal afgeven en niet om dat ene pak rijst waarvan we niet zeker zijn of het wel helemaal eerlijk geproduceerd is.

      Verwijderen
  8. Wij hebben een eigen moestuin eten voor 90% uit eigen tuin.
    De aardappels kopen wij biologisch en de broccoli ook.
    Vlees eten wij ook biologisch minder maar wel beter.
    Eten volgens het seizoen is gewoon voor elk mens beter, melk halen we bij de bio-melktap en ook niet elke week, verder bij de eko plaza dingen die we nodig hebben.
    Zolang iedereen goedkoop eten en spullen willen hebben komen die uit zulke landen waar mensen worden uitgebuit, ik zou zeggen niet of heeel veel minder kopen.
    En wij maken ons er ook wel eens schuldig aan daar kun je niet altijd aan ontkomen!
    Het begin ligt bij ons, de mensen uit de lage lonen landen kunnen er niets aan doen die willen alleen maar brood op de plank voor hun gezin en dat begrijp ik helemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. en de reden dat veel mensen in ned goedkoop eten kopen is toch ook omdat ze eten op de plank willen??🤔

      Verwijderen
  9. Telen wij sinaasapplen en mandarijnen in Nederland?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je ziet het zinsdeel met het woord Europa er in over het hoofd!

      Verwijderen
  10. Zelf je eten maken van lokale producten is heel goed en meestal ook lekker. Maar er is 1 nadeel: het kost heel erg veel tijd. Ik heb die tijd maar jongere mensen vaak niet met hun banen en drukke gezinnen. Als je niet zo dol bent op koken, heb je ook een probleem.
    Ik zag nu dat tomatenpuree zo'n artikel is waar problemen aan kleven waardoor wij ze eigenlijk niet zouden moeten kopen. Ik koop dat ook niet want in de zomer haal ik uit de buurt tomaten die rijp geplukt worden en daar maak ik sap van wat ik inmaak. Het hele jaar heb ik zo soep en sauzen maar ook bv ketchup van een groente waar weinig chemische troep in zit, op het hoogtepunt van de smaak is geoogst en waar ik het werk al van heb gedaan. Het smaakt ook anders. Beter, je wilt nooit meer een blik puree. Het kost dus wel veel tijd. Voor mij een hobby.
    Buiten dat rijden we naar Zoutkamp(idd, ik woon in het Noorden) en haal daar de garnalen die ik vervolgens zelf pel. Groenten bij een biologische boer(en aanvulling uit mijn eigen moestuintje) kip, de Kromhoekster, bij het bedrijf zelf. Eieren bij een hobbyboer. Enzovoort. We maken af en toe een regionaal ritje😁Bij goed weer op de fiets!
    Altijd kijk ik of ik het zelf kan maken, de eier-of vleessalade voor op toost. Wat lekkers bij de koffie. Je eigen pindakaas of choco pasta of chocolademelk.
    Mijn man lustte geen mayonaise tot ik het zelf ging maken. Nooit augurken of zilveruitjes meer uit de winkel,: ik stop het zelf in de pot van courgette of komkommer uit eigen tuin.
    Uien raap ik elke zomer na de oogst bij een boer waar dat mag. Ik kan zo doorgaan over van alles wat je zelf kunt doen. Kruiden drogen, zelf je brood bakken, noem maar op.
    Maar het kost tijd. Gefabriceerd voedsel gaat ten koste van leed, armoe en vooral smaak. Je wilt al die toevoegingen niet. Waarom geen pannenkoeken zelf gebakken? Die smaken 100x beter. Appelstroop kwam hier pas nog voorbij maar ook dat kun je zelf maken. 4 liter sap levert 1 pot stroop op zonder suiker of wat dan ook. Appels van eigen bomen helpt dan wel😜 Bij mij ging het ook niet van de ene dag op de andere. Begin gewoon kritisch naar je voedsel en de inkoop ervan te kijken. Verander beetje bij beetje. Zo verleren wij ook niet hoe iets klaargemaakt moet worden. Een ding is voor mij een graadmeter. Eten moet wel lekker zijn, buiten alle andere voorwaarden.
    Het kan maar je moet er, nogmaals tijd in stoppen. O ja, sinaasappel en mandarijnen komen ook altijd elders vandaan, hoor.
    Groet Ien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik schreef: Mijn advies: ga vooral voor seizoensproducten die in Nederland of in ieder geval in Europa geteeld zijn.

      De mandarijnen en sinaasappels groeien inderdaad niet in Nederland, maar Spanje is een Europese leverancier van deze vruchten.

      Verwijderen
  11. Ik heb het liefs etenswaren gewoon uit nederland
    Het is niet gezegd dat dat beter is maar hoeft geen afstanden af te leggen
    Al moet ik met ons geld goed uitkijken betaal ik liever 50 eurocent meer dan dat ik slechte kwaliteit eet

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Laatst zag ik op TV een programma over eten en drinken. Koop ik dus ook niet meer....

    Sorry hoor, mensen hebben echt rechten, maar om op elke slak zout te leggen... O, dat kan niet, want ook dat koop ik niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. In een doorsnee-oven kost het bakken van 2 broden tegelijk ongeveer 20 cent. . In het stookseizoen kun je de verwarming dan wel wat lager zetten. Want de stralingswarmte verwarmt de keuken aangenaam. Dat scheelt misschien weer 10 cent of meer

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Nu eet ik ook graag lokaal. Het liefst wat ik bij een fietstocht direct bij de boer kan kopen (ook kaas graag ja).
    Maar voor de meeste mensen is dit heel ingewikkeld. Ik zie mijn (jongere) collega's het vaak te moeilijk vinden om zelf te koken 's avonds (en ze hebben nog geen kinderen). Dus de stap van koken met het seizoen en lokaal, is echt ver buiten hun belevingswereld. Ze halen gewoon wat - of laten t thuis bezorgen. Met dit blog bereik je ze ook niet. (en ik weet ook niet of de jongere generatie nog tv kijkt).
    Dus je hebt gelijk. Ik leef ook zo veel mogelijk zo. Maar we zijn wel een kleine minderheid - en de winst zou juist zitten in dat veel mensen het gaan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Helaas is koken met de seizoenen niet voor mij weggelegd. Ik heb darmklachten waardoor een teveel aan seizoensgroenten, vooral in de winter, voor problemen zorgt. Dus tussendoor wordt er toch sla, paprika, komkommer en verse tomaatjes gegeten.
    In de zomer levert mijn moestuin genoeg variatie op om te kunnen variëren. Daarnaast heb ik een smalle beurs en moet ik goedkoper koken dan ik wil. Aangezien ik een betere kwaliteit groenten, fruit, brood, kaas en vlees koop, moet ik het dus compenseren met goedkope blikjes. Het is het een of het ander.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Brood, koffie, kaas en olie, dat zijn produkten waar ik graag wat meer voor betaal. Ik hou van lekkere koffie en van boerenkaas. Maar ik koop zoveel mogelijk groente en fruit van het seizoen, eet weinig vlees en vis, heb eieren van eigen kippen. En maak veel zelf, voor mij geen kant en klaar fabrieksvoer. We eten elke dag heerlijk en zijn niet veel geld aan boodschappen kwijt. Voor mij is het echt een kwestie van keuzes maken.
    Goed voedsel wat misschien iets meer kost maar nauwelijks geld uitgeven aan schoonmaakmiddelen. Soda en azijn zijn prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Klinkt allemaal leuk, maar ik werk fulltime en ben ook nog mantelzorger. Ik heb niet de tijd om bij elk supermarktbezoek uitgebreid uit te zoeken welk blikje tomatenpuree/pak rijst niet over grote afstanden is geïmporteerd of misschien wel door een arme arbeider is geproduceerd. Ook ga ik niet elke documentaire over voeding bekijken, als je dat doet durf je niks meer te eten want overal is wel ergens iets mis mee. Kijk maar eens naar beelden zieke kweekzalm, dan smaakt dat toastje zalm niet meer. En als je weet waar bevergeil voor wordt gebruikt wil je ook geen vanille ijsje.

    Ik koop geen aardbeien of bram in in hartje winter uit verweggistan en heb liever iets uit NL dan import uit Spanje. Verder koop ik geen voedingswaren uit china, als dat op de verpakking staat koop ik het niet. Veiligheid van voeding staat daar niet voorop. Ook laat ik me niet vertellen door een vegetariër dat ik geen vlees moet kopen uit Co2 overwegingen (het nieuwe argument).

    Het is rot dat er mensen arm zijn en worden uitgebuit, maar zo zit de wereld in elkaar. Ook een kleine 100-150 jaar geleden was een groot deel van eigen bevolking straatarm en hongerig en deed vervelend zwaar en vies werk.Je lost de problemen van een arme Thaise garnalenpeller niet op door geen garnalen te kopen. En wat jij niet koopt, koopt een ander wel weer. Genoeg afzetmarkt, zo komen er in Afrika elke week een miljoen nieuwe mensen bij die ook moeten eten en graag goedkope rijst en tomatenpuree willen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik begrijp de opmerkingen van "geen tijd" niet zo goed. Iedereen heeft toch 24h in een dag? Ben alleenstaande werkende moeder van 5 kinderen, en ofwel kook ik zelf goedkoop ofwel gebruik ik pakjes en is het duur. In het 2de geval moet ik wekelijks meer uren betaald werken om mijn duurdere boodschappen te kunnen betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat niet om ‘uit pakjes’ koken. Maar om lokaal je eten te halen en met de seizoenen mee te eten. Dus of uit eigen moestuin (kost veel tijd) of bij een lokale boer, slager etc. En dan ook nog eens rekening te houden met omstandigheden van arme arbeiders ed. Je kunt ook geheel zonder pakjes koken met geïmporteerde spul dat uit het verre buitenland is overgevlogen.

      Verwijderen
  19. Toen ik als alleenstaande moeder een groot gezin had én werkte, én mantelzorgde deed ik aan maaltijdplanning.Dat was brood bakken en maaltijden voorbereiden op zondag. Een pan soep maken, een quiche of ovenschotel maken die je dinsdag afbakt, iets makkelijks voor twee dagen voor woensdag en donderdag,vrijdag iets uit de vriezer, zo kom je echt al een heel eind de week door.
    Het is een kwestie van willen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat hier niet om maaltijdplanning of zelf koken. Het gaat erom dat mensen gewoon naar de supermarkt willen om normaal boodschappen te doen, zonder zich bij elk product af te moeten vragen of het wel ok is (want co2, want chinese dwangarbeiders, want een raar productieproces etc). Niet iedereen heeft tijd en zin om daarbij stil te staan.

      En daar komt het oordelen en het opgeheven vingertje hoor, een ander verwijten niet te ‘ willen’, terwijl jij als supermoeder met tig kinderen compleet verantwoord seizoensgebonden kookte zonder dat er een chinese dwangarbeider aan te pas kwam?! Nou heel knap hoor.

      Verwijderen
    2. Het is net omdat ik bewust omga met tijd en geld dat ik het me financieel kan veroorloven om 4/5 te gaan werken. Ik ben van België en ik kan dus geen aanspraak maken op allerhande toeslagen die mijn mindere inkomen compenseren.
      Ik ben in verhouding dus veel tijd kwijt aan boodschappen doen, koken en mijn moestuin. Maar financieel kost het minder.

      Verwijderen
    3. Ow, dat is het verschil, ik wil juist de supermarkt niet in. Daar is bijna alles bewerkt, komt van te ver, of heeft een ander vervelende eigenschap. Dus de boodschappen van de markt, de boer, de kleine zelfstandigen. En zelf maken, want wij willen wel koek, lekkers en lekker eten. En dat moet je plannen...anders stapt er een puber op de fiets om toch iets uit de supermarkt te halen.

      Verwijderen
  20. ik blijf dit maar een lastige discussie vinden. Wat, als je maar een heel klein inkomen hebt? dan wil je misschien ook wel eens vlees eten, misschien wel kip en je hebt geen geld voor biologisch, of je wilt iets eten met tomatenpuree of blokjes.... ik vind dit heel moeilijk, want wie ben ik om een ander te vertellen wat ze moet besteden aan voeding? En welke voeding ....? vriendelijke groet, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hier dan een reactie van iemand met bijstand en weinig energie. Het is prima te doen om verantwoorde én betaalbare keuzes te maken. Smoesjes zijn het van mensen die niet anders willen dan dat ze gewend zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Moestuin, moestuin en nog eens moestuin. Dat is niet gratis, maar heerlijk. Brood zoveel mogelijk zelf.
    Ik moet flink dooreten, anders zit ik nog met voorraad terwijl het nieuwe seizoen al begonnen is.
    Ik verheug me op mijn asperges die dit jaar komen. Vandaag zaai ik spinazie.
    Het heeft gevolgen voor mijn boodschappenbudget. Ik maak me kwaad over CETA. Hoe durven ze. De huidige politiek en Europa. Ik ben er zat van.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik vind het ook lastig, ik eet al geen vlees en vis meer, amper zuivel en geen producten met palmolie, groenten en fruit uit de buurt en ik vergeet vast nog wel wat. Inderdaad, hoe weet je of de tomatenpuree en rijst die je koopt verantwoord geproduceerd is? Dat kan je niet weten. Ik eet graag pastagerechten en vind de verse tomaten alleen in de zomer lekker. Eet dus tomaten uit blik en puree. Soms maak je 'foute' keuzes om toch een beetje normaal te kunnen blijven eten. Het zij zo, het is zoals iemand al zei: je kunt niet beter dan je best doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.