woensdag 12 februari 2020

10 jaar over datum!

Afgelopen maandag at ik spaghetti die 10 jaar over datum was!
Ik eet namelijk zelden spaghetti en zo kon het gebeuren dat ik nog pakken had van jaren terug. Meestal eet ik fusilli, farfaille, penne of zo en dat meestal in de volkoren versie.

Ik heb ooit een minister op TV over houdbaarheid horen zeggen dat de THT datum op pasta en andere producten zoals suiker, helemaal niet nodig was, dus ik keek in het pak of ik beestjes ontdekte. Die waren er niet, alles zag er nog prima uit. Ook geen vieze geuren of zo.
De spaghetti was afgesloten, donker, droog en koel bewaard, behalve dan op momenten dat er hittegolven waren, toen was het in huis wel 28 graden, maar dat was hooguit een paar dagen per jaar het geval!.
Het leek mij helemaal geen probleem om de pasta nog te eten.
Waarom zou je het weggooien?
De houdbaarheid is véél langer dan de THT datum op de verpakking.

Dus maakte ik spaghetti, met geroerbakte verse spinazie, verse gebakken uien en verse knoflook, wat chilipoeder, een blik tomatenstukjes, verse rozemarijn uit de tuin, vegetarische gehaktballetjes en wat gistvlokken en maakte daarvan een voortreffelijk maaltje. 

40 opmerkingen:

 1. Zolang het eetbaar is, geen problemen mee. Er zit geen vet in, dat scheelt een hoop,producten met vet erin worden ranzig en daardoor oneetbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom heb je zoveel in huis als je het zelden eet? Te enthousiast ingekocht tijdens een aanbieding? Ik weet niet of ik dat nog zou hebben gegeten, zal ik nooit weten, want voedsel 10 jaar bewaren overkomt me gewoon niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik de spaghetti gekocht heb voor mijn verhuizing, nu bijna 13 jaar geleden. Toen woonden mijn dochters nog bij mij en aten we regelmatig spaghetti. Ze zijn vrij snel daarna uit huis gegaan en spaghetti voor mijzelf maken, deed ik niet en dus bleef het achterin de voorraadkast staan. Ik wil deze voorraad nu toch maar eens opmaken ;-)

   Verwijderen
 3. Ik zou het ook gegeten hebben, geen probleem. Als het niet smaakt omdat het muffig is ofzo, kun je het altijd nog weggooien toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig, een datum tot 2010. De productiedatum van de pasta zelf is dan waarschijnlijk nog van een paar jaar eerder.

  Voor dingen als droge pasta, tomatenpuree, groente in blik etc. maakt die t.h.t. datum eigenlijk niet uit. Het is alleen een garantie dat de smaak tot die tijd optimaal is, meer niet.

  Je moet alleen bij verse producten opletten en je ogen/neus gebruiken. Ook dingen als yoghurt kun je gerust nog dagen na de t.h.t. eten, gewoon even ruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk inderdaad dat ik de pasta al kocht in of voor 2007 en dat ik die in 2007 meeverhuisd heb naar mijn huidige woning.

   Verwijderen
 5. Haha! Mijn favorite knorr wwreldgerecht ging eruit. Ik heb toen heel veel pakken gekocht de laatste at ik geloof ik 2 jaar later op. Ik redeneer zo als het droog voer is zoals pasta, rijst dan kan dat wel. Ik kijk, ruik uiteraard wel want er kan wel eens wat mis gaan. Maar 10 jaar, wauw.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn ervaring met graanprodukten over de datum is,dat het eerste maal na opening van het pak goed smaakt. Maar een tweede keer was muf.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zijn meer produkten die geen houdbaarheidsdatum nodig hebben, zoals suiker en zout. Een hoop produkten die echt niet meteen weggegooid hoeven te worden zoals potten en pakken gewoon je gezonde verstand en je ogen en neus gebruiken. Soms worden produkten na de datum minder lekker zoals bv koffie.
  Ik ben niet meteen van het weggooien behalve bij vis e.d. vroeger waren die datums er niet en vertrouwde mensen ook hun gezonde verstand.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha! Dit vind ik stoer. Ik zie steeds vaker op verpakkingen staan dat je moet ruiken, kijken en proeven of het product nog goed is. We kunnen een hoop verspilling tegengaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juistem! Je neus, ogen en tong zijn heel goed in staat om deze controle uit te voeren. Bij vlees moet je voorzichtig zijn, dat kan nare gevolgen hebben en langdurig wc bezoek opleveren. Maar gedroogde dingen, spul in blik of pot.... dat gaat zo ontzettend lang mee!!

   Verwijderen
 9. Pasta en rijst, havermout en meel staan op volgorde van aankoop in mijn voorraadlade, dus gespiegeld zoals in een supermarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe is het mogelijk,voedsel van 10 jaar oud in je kast.
  Eens in het halve jaar ruim ik de voorraad kast op, maak het schoon en kijk meteen naar de datum.
  Producten langer dan een half jaar over de datum tref ik niet aan.
  Pasta eten van 10 jaar oud is in deze tijd toch niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet nodig? Ik had de pasta ook weg kunnen gooien, daar heb ik over gedacht, maar het leek me onzin om de pasta weg te gooien. Er was niets mis mee! Ik gooi geen bruikbaar voedsel weg. De afgesloten pot met spaghetti stond lang achterin mijn voorraadkast en ik was de pasta een beetje vergeten.
   Ik heb van de week wel oude custard (4 jaar over datum) weggegooid omdat die muf rook en klonterig was. Het leek me niet dat ik daar nog iets smakelijks van kon brouwen.

   Verwijderen
 11. ik heb nog blikken geconfijte eend 5 jaar over de datum staan, Aanbieding waarvan we veel hadden ingeslagen in Frankrijk en die zijn ook nog prima

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Onbegrijpelijk, ben benieuwd wat er nog meer uit jouw kasten komt 'wandelen' binnenkort 🙃

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vorig jaar had de biowinkel hier spaghetti spotgoedkoop in de aanbieding 3 pakken voor 1 euro. De datum was juli 2019. Een flinke voorraad van gekocht en we eten er nog van. Geen probleem, alhoewel 10 jaar over datum dan wel weer heel lang is. Deze winkel koopt vaak restvoorraden op die bijna op datum zijn en verkoopt het heel goedkoop. Ik heb eens met de eigenaar gesproken en zij zei dat ze het zonde vinden als het weg wordt gegooid. De producenten weten hun nu ook te vinden en ze krijgen regelmatig partijen aangeboden. Naast deze winkel hebben ze namelijk ook nog een groothandel en internetwinkel. Misty

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij hebben vorige week ook nog een wereldgerecht gegeten wat bijna 6 jaar over de datum was ! Het smaakte prima, niks mis mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Met gedroogde voedingswaren kan dat ook prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb wel eens een pak magere yoghurt een jaar in de koelkast gezet om te kijken wat er na een jaar mee gebeurd was... niet veel kan ik je vertellen. Iets zuurder maar dat vond ik juist wel lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat verbijsterend en ermee koketteren op jouw blog. Diep triest dit.

  Angela

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil er mee aantonen dat de THT datum voor producten als gedroogde pasta niet nodig is. Ik verwacht ook dat die THT datum op termijn verdwijnt of misschien al heel binnenkort verleden tijd is. Dit bericht is een beetje provocerend bedoeld, mijn bedoeling is om mensen ervan te overtuigen dat oude pasta totaal geen kwaad kan.

   Verwijderen
  2. Nee, het is diep triest dat jij hier problemen mee hebt Angela. Wat is er in vredesnaam mis met Aafs bericht ontgaat mij in ieder geval volledig.

   Verwijderen
  3. Aaf, ik vind het wel grappig maar blijkbaar is deze blog weer 'diep triest' net zoals iets eten wat je niet superlekker vindt maar wel gezond 'armoe' is... Ik moet hier zo vreselijk om lachen. :-D. De verwende mensch....

   Verwijderen
  4. * Houdt zich schrap voor de vervolgreacties... :-D

   Verwijderen
 18. Dat de smaak eventueel wat achteruit is gegaan, zou ik ook minder belangrijk vinden. Wel goed opletten of er geen eitjes van meelmotten in gelegd zijn. Amper zichtbaar met het blote oog. Zeker als de pasta in karton zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Laatst zaten er van die meelwormjes of hoe ze ook heten, in een nog niet geopend pak havermout wat echt nog niet over de houdbaarheidsdatum heen was. Ook met een pak rijst is me dat overkomen. Dus nee, ik zou een produkt als die spaghetti van jou weggooien. Maar dat je he. opeet moet je helemaal zelf weten hoor. Dat is niet erg, wel bijzonder !

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dat dat zolang goed blijft zeg! Ik weet niet of ik het had aangedurft. Aan de andere kant hebben wij ook wel eens wat gegeten, waarvan ik achteraf zag dat het over de datum was (gedroogde producten - bij de rest let ik goed op). Nooit wat van gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Verkeerde zuinigheid, Nergens voor nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is je probleem? Schrijft Zuinigaan dat het nodig was om zuinig te zijn?
   Volgens mij is het een test die te maken heeft met de houdbaarheidsdatum en ging het niet over gierigheid of zuinigheid.

   Verwijderen
 22. Ha heerlijk dit verhaal (en vast ook de spaghetti), ik word zo moe van die tht-data.
  Kan je je de boterberg in de jaren 80 nog herinneren? Jaarlijks, ik meende zo rond de kerst, kon je heel goedkoop overjarige roomboter kopen. Mijn moeder kocht dan een hele jaarvoorraad zonder op een houdbaarheidsdatum, dat was toen nog geen issue, te letten. Dus het spul was al overjarig en bleef nog minstens een jaar bewaard en daarna ook nog gewoon gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Koelhuisboter was dat volgens mij!
   Ik kan mij ook niet herinneren dat er in de jaren 60 of 70 en misschien ook de jaren 80 een houdbaarheidsdatum op voeding stond. Mijn moeder had vanwege oorlogs-honger-ervaringen vaak ook een enorme voorraad suiker, waspoeder en ook margarine. Volgens haar was het altijd handig om een flinke voorraad te hebben!
   Geen pasta, want macaroni aten wij nooit en rijst ook niet.

   Verwijderen
 23. Jeetje ik vind het gewoon stoer dat je dit doet ,ik zou het niet durven eerlijk gezegd maar het kan dus echt wel Nee geen kritiek hoor maar gewoon respect hoe jij met voedsel omgaat

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Als ik dit lees, moet ik dan tot de conclusie komen dat je 10 jaar je voorraadkast niet hebt schoongemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Lekker maaltje.

  Ik las verse knoflook. Als moestuinder kweek ik mijn eigen knoflook. Die plant ik in oktober en is dan rond mei juni klaar. In februari gegeten knoflook is dan al behoorlijk oud! Nou ja, als moestuinder heb ik andere standaarden.

  De tijd dat ik gedroogde knoflook plakjes van de toko in mijn kruiden potjes deed, ligt ver achter me. Vorige week heb ik al mijn kruiden potjes bijgevuld en deze toko knoflook weggegoood.
  Vroeger at ik zelden knoflook, nu eet ik het heel vaak.

  Die spinazie kwam vast niet uit Nederland. Nederlandse spinazie is eind maart april verkrijgbaar, mits ze vers was.

  Jouw pasta gerecht maak ik ook wel eens. Ik kweek ook spinazie. Ze groeit in de kas. Heel langzaam, want er is nog niet voldoende licht en warmte.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik zou het niet gegeten hebben. Bij elke hap zou ik aan wormpjes moeten denken en daardoor zou het me niet smaken. Ik vind 1 jaar over datum al te lang om het nog met smaak te kunnen eten. Goed dat jij daar geen last van hebt, ik zou willen dat ik het ook niet had.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Als het zo lang over datum is, zou ik het toch minder lekker vinden, ook al smaakt het hetzelfde. Maar goed, destijds wel een goede investering denk ik zo. 10 jaar geleden was spaghetti nog maar €0.30 per kilo en nu al gauw €1.00 per kilo en dan smaakt het vast beter! :-)

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.