vrijdag 21 februari 2020

Huizen voor ouderen

Bejaardenhuizen

Zo'n 60 jaar geleden, begin zestiger jaren van de vorige eeuw, werden er in Leeuwarden nieuwe bejaardenhuizen gebouwd. Mijn grootouders, het ene stel geboren in 1896 en het andere stel in 1898, leek het fantastisch om daar te wonen! Helemaal verzorgd, inclusief maaltijden en schoonmaak!
Ze schreven zich enthousiast in voor een plek en na verloop van tijd was er plek voor hen, nou ja, alleen de grootmoeders, want mijn grootvaders waren in de tussentijd al overleden.

Mijn oma's

De huizen van mijn grootmoeders werden verkocht en van dat geld woonden ze in het bejaardenhuis.
Het geld uit de woning ging er bijna aan op, maar daar kregen ze wel onbezorgd wonen voor terug! En het fijne was dat mensen zonder vermogen er ook konden wonen, dan betaalde de overheid de kosten, volgens mij vanuit de bijstand, maar dat weet ik niet zeker. Later gebeurde dat vanuit de AWBZ (algemene wet bijzondere ziektekosten).
Mijn oma Aaf, geboren in 1896, woonde vanaf haar 70e in het bejaardenhuis, mijn oma Lolkje   woonde er vanaf haar 74e. Beide oma's waren bij hun intrek in het bejaardenhuis recent weduwe geworden. Zo gingen wonen in een bejaardenhuis dat dicht bij hun vroegere woonbuurt stond en dat deden buren en familieleden ook en daarom woonden er in dit huis veel oud-buren en familieleden.
Gezellig!
Oma Aaf woonde 18 jaar in het bejaardenhuis en oma Lolkje 16 jaar lang.

Oma Aaf en oma Lolkje in het bejaardenhuis

Was het altijd leuk voor oma Aaf en oma Lolkje om in het bejaardenhuis te wonen?
Ze waren blij en tevreden met de aangeboden maaltijden en vonden het heerlijk dat hun kamer en de gangen gepoetst werden. Beiden waren vanaf hun 12e tot aan hun huwelijk dienstbode geweest, een hard bestaan voor jonge meiden, en ze vonden het prachtig dat er nu voor hen gepoetst en gekookt werd.
Na verloop van tijd vond Oma Aaf het nogal deprimerend dat er steeds weer mensen waar ze bevriend mee was, dood gingen. Dan maakte ze bij de gezamenlijke thee en koffie nieuwe vrienden en kennissen en dan gingen ze na verloop van tijd dood. En dan moest het contacten maken weer opnieuw beginnen. Oma Aaf ging na haar 80e niet meer naar de koffie en thee en maakte zelf drinken op haar kamer, ze had geen zin meer in contacten met steeds weer nieuwe mensen. Ze las met plezier de krant en keek veel TV en genoot van het uitzicht vanuit haar raam op de 8e verdieping.  En natuurlijk vond ze het heerlijk als er kinderen of kleinkinderen langs kwamen. Ze was altijd zeer belangstellend naar wat ik deed en wat ik van de politiek vond. We hadden leerzame en leuke gesprekken.
Oma Lolkje liet zich niet kisten en ging gewoon naar gezamenlijke activiteiten: koffie, thee, films, muziek, het maakte niet uit, ze was overal voor in! Ze was ook niet zo'n krantenlezer, dus misschien verveelde ze zich op haar kamer. Ze overleed toen ze 90,5 jaar oud was.

Verdwijnen verzorgingshuizen

Al weer geruime tijd geleden heeft de overheid in haar wijsheid besloten dat de bejaardenhuizen, nu verzorgingshuizen geheten, wel dicht konden. Er was geen behoefte meer aan. Ze hadden ouderen bevraagd en die zeiden massaal dat ze liever thuis wilden blijven wonen. Dat leek hen veel prettiger dan in een verzorgingshuis wonen. Ik snap dat heel goed, wat iedereen wil gezond oud worden en niemand wil ouderdom met gebreken. Welkome antwoorden, die antwoorden dat bijna iedereen thuis wilde blijven wonen, want het scheelde heel veel geld!
Een mooie bezuiniging.
Want zeg nou zelf, ons land is er sinds de jaren 60 niet rijker op geworden. Het is armoede alom en dan kun je het je  als land niet meer veroorloven om zo veel geld te besteden aan verzorgingshuizen. Weg met die dingen! We schuiven de kosten van de thuiszorg naar de gemeenten, we maken er nog even een flinke bezuinigingsoperatie van en die gemeenten zoeken het lekker zelf maar uit!
Wat zeg je? Zijn er steeds meer ouderen en zijn die nu thuis aan het dementeren en aan het verpieteren? Niets aan de hand, ze wilden 10 of 15 jaar geleden toch zelf thuis blijven?

Woningnood voor ouderen

OK ik overdrijf misschien een beetje, maar toch, ik vind het absurd dat de verzorgingshuizen gesloten zijn/worden en dat er zo weinig aandacht is besteed aan geschikte woonruimte voor ouderen.
Verzorgingshuizen zijn een prima plek voor mensen die meer zorg nodig hebben, maar nog niet slecht genoeg zijn voor een verpleeghuis! Niet voor mensen zoals destijds mijn oma's, die waren toen voor de huidige normen nog te kwiek en zelfredzaam, maar voor mensen die eigenlijk niet meer thuis kunnen wonen. 
Er is al woningnood, ook in steden als Groningen, maar ook in andere steden en zeker voor ouderen als die op zoek willen naar een voor ouderen aangepaste woning.
Ze hadden er, in plaats van de verzorgingshuizen te sluiten, gewoon net als in de zestiger jaren van de vorige eeuw, gewoon méér moeten bouwen! Misschien wat anders van opzet dan toen, eigentijdser en iets ruimer dan de kamertjes van destijds.

Wie heeft in vredesnaam verzonnen dat er tussen de zeer beperkte zorg thuis en de uitgebreide en medische zorg in het verpleeghuis helemaal niets hoefde te komen?

Ik weet niet of het helpt, maar misschien moet ik maar lid worden van een ouderenpartij en/of van een bond voor ouderen, zodat ik  via die weg meer van mij kan laten horen!

39 opmerkingen:

  1. Je hebt helemaal gelijk en nu gaan er heel voorzichtig al weer stemmen op dat er toch maar weer iets dergelijks gebouwd moet worden. Alleen brengen ze het nu zo alsof zij het wiel opnieuw uitvinden. De woningnood is mede ontstaan doordat ouderen nu massaal lekker thuis blijven wonen terwijl dat soms helemaal niet meer kan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het “lekker thuis blijven wonen” is er in veel gevallen niet: meestal is het “verplicht thuis blijven wonen”

      Verwijderen
  2. Hallo aaf ik ben het helemaal eens met je vehaal. Kijk eens naar hoeveel ouderen in een te grote eensgezins woning zitten en graag wat kleiner willen wonen. En dan de eenzaamheid van vele ouderen. Goed idee ouderen partij ga ik over nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zelfstandige ouderen van nu moeten zich al gaan voorbereiden en bv huizen aanpassen/maatregelen te treffen voor de tijd dat ze hulpbehoevend worden. Want die tijd komt er. Op de overheid hoef je niet te wachten voor hulp. De komende jaren schieten er echt niet ineens verzorgingshuizen als paddestoelen uit de grond, magische oplossingen bestaan niet (geen geld, geen bouwvakkers, geen bouwmogelijkheden door stikstof). Ook zijn er nu al veel te weinig handen in de zorg en dat gaat de komende jaren alleen nog erger worden. De jeugd zit al helemaal niet te wachten op vies en zwaar werk met extreem hoge werkdruk waarvoor je onderbetaald wordt.

    De hele vergrijzing is niet bepaald iets wat niemand heeft kunnen zien aankomen. Maar ja, we worden bestuurd door politici zonder lange termijnvisie die niet verder kijken dan de eigen regeringsperiode. Dertig tot veertig jaar geleden wisten we al dat de druk van vergrijzing op het AOW systeem anno nu heel zwaar zou worden, het is immers een overslag systeem. Is er een potje opzij gezet om dit op te vangen? Nee natuurlijk niet! Vooruitdenken bah, na mij de zondvloed. I.p.v. wat oppotten of de baten van aardgas in een apart fonds weg te zetten, werd het gas voor dumpprijzen naar landen als Italie verkocht. De kosten van zorg drukken steeds zwaarder op de overheidsbegroting, ook dat is een trend die al tig jaar aan de gang is. Als ik zie hoe slecht er met financiën is omgegaan de afgelopen 50/60 jaar en hoe er met gemeenschapsgeld en geleend geld (hoi staatsschuld) is gesmeten, alsof het tegen de plinten klotste. En nu zitten we dan hier met een verzorgingsstaat die compleet onbetaalbaar is geworden. Dus sorry ouderen, het gaat er niet beter op worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is dus de reden dat wij, geboren in 1950, ons huis en erf verkocht hebben en in een klein huisje, alles gelijkvloerse, gaan wonen.

      Verwijderen
    2. Ik zou wel willen weten waar dat kleine huisje tr vinden is. Dat zou ik ook wrl willen. Woon nu nog steeds in een veel te groot eengezin huis.

      Verwijderen
    3. Idee is goed, maar bij bijvoorbeeld dementie maakt het niet uit of je in een kasteel of 1 kamerappartement woont, dan heb je hulp en verzorging nodig. Dan snap je niet meer hoe de tv telefoon of g(as)fornuis werkt.

      Verwijderen
    4. En vooral niet te vergeten het geld dat in de jaren 90 door de politiek uit de pensioenkas is groofd, enkele miljarden, om de begroting sluitend te maken? Nooit meer iets van teruggezien.

      Verwijderen
    5. Heel verstandig Janne. Te veel ouderen blijven vasthouden aan een te grote woning met trappen of teveel tuin om te onderhouden. Ook mijn oma wilde niet naar een appartement en bleef zeer eigenwijs, terwijl ze niet meer goed liep en haar erf overwoekerd raakte. Het huis was oud en tochtig en bij de winkels te komen moest ze een flink stuk lopen, ook een deel tegen een helling op. Ze heeft twee keer breuken opgelopen op oudere leeftijd, 1x gevallen in de tuin en 1x van de trap. Ook ouderen kunnen halsstarrig zijn. Ze is er al een hele tijd niet meer maar wij hebben ons veel zorgen gemaakt.

      Verwijderen
  4. Het thuiswonen zorgt ook voor extra druk op de familie. Wanneer mensen hulpbehoevend zijn geeft de gemeente echt niet altijd thuis. Meer dan eens hoor je dan ook "u heeft toch familie? Dan kunnen die u toch helpen."

    We ik zal waarschijnlijk tot mijn 72e moeten werken, en dan ook nog voor mijn ouders moeten zorgen?
    Hoe dan??

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze breken alles af en enkele jaren later is het van...o jee nu komen we tekort.
    En dan komt er zo'n wijsneus die gaat alles zo veel mogelijk herstellen, maar ondertussen is er een hoop leed gaande en gebeurt.
    Je kan doen wat je wilt maar zij op het pluche maken het toch uit.
    Of we moeten heel massaal opstaan en protesteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Daar zit inderdaad een flink hiaat tussen... Tussen thuis enerzijds en het verpleeghuis anderzijds. Mooi om de verhalen over je oma's te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat het zoals het nu is niet werkt helemaal eens. Maar als de verzorgingshuizen verzorgd worden zoals het nu gaat gaat dat hem ook niet worden. Weinig tot geen schoonmaak.
    Jonge mannen die oude dames moeten wassen, dat wil je al oudere toch (meestal) helemaal niet. Inderdaad alles om je heen overlijdt.
    Desinteresse van veel verzorgend personeel, of gewoon vergeten door de werkdruk dat kan ik niet beoordelen.
    Maar dat het snel anders moet is duidelijk. Maar ruimte ve huisje op eigen terrein voor ouders is ook al bijna voor niemand haalbaar en als het dan past, dan mag er niet gebouwd worden. Aan alle kanten wordt het dichtgetimmerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook wij (geboren 1950/1955) een grote 2 onder 1 kapper met 4 slaapkamers in geleverd voor een appartement en alles gelijkvloers met het oog op de toekomst. En wat gebeurt er...... word gekocht door pensionado's! Dat was toch niet helemaal wat we voor ogen hadden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jullie zijn toch zelf ook pensionado's? Wat hadden jullie dan verwacht? Bieke

      Verwijderen
    2. Wij zijn geboren 1956/1958, wonen in een grote tweekapper met een leuk lapje grond, maar hebben 20 jaar geleden rigoureus verbouwd, met beneden een slaapkamer (nu nog in gebruik als kantoor)en beneden ook een ruime douche (nu nog in gebruik als werkkast). Mochten we slechter ter been worden, dan gaan we beneden wonen. We willen hier niet weg. Wonen in een leuke straat met hele fijne buren, zoon met zijn gezin woont tegenover ons, kleinkinderen kunnen zo oversteken. Heerlijk. Ook hebben we kippen en 3 hobbyvarkens en een moestuin. Wij gaan hier nooit meer weg!

      Verwijderen
    3. Wij wonen nog 4 weken in ons boerderijtje op 2500 m2. Alles gelijkvloers, altijd aan huis gewerkt totdat..........mijn man steeds meer last van artrose kreeg en de zorg voor huis, tuin en dieren (ezel, geiten en kippen) alleen mijn taak werd naast het werk waarmee we ons geld verdienden. Aardige en lieve buren en mensen in de straat hebben wij ook, geen kinderen in de buurt die kunnen helpen met het zwaardere werk. Bovendien werkten en werken dochters en schoonzoon 40 uur per week. Het kleine huisje waar we per half maart wonen gaan is een perfecte oplossing voor ons en zijn we nog steeds onafhankelijk van hulp van buitenaf!

      Verwijderen
    4. Leuk, hobbyvarkens !

      Verwijderen
  9. Ja, goed idee. Doordat ouderen nu thuis moeten blijven wonen, heeft dit ook direkt gevolgen voor de woning voorraad. Ik las deze week in de krant dat grote steden zoals den Haag hun dak en thuislozen willen motiveren om nasr krimpgebieden als Heerlen en Delfzijl te verhuizen ipv zelf voor hun te zorgen, afschuiven naar gebieden die zelf grote achterstanden hebben op sociaal en economisch gebied. Ook dat in Nijmegen daklozen in oude graven slapen. En dat in een van de rijkste landen ter wereld. De kinderen moeten weer voor hun ouders gaan zorgen zoals in de jaren vijftig. Alleen is onze maatschappij sindsdien totaal veranderd, praktisch geen huisvrouwen meer en ook geen religieuzen die zieken en ouderen zorg op zich namen voor een appel en een ei in vergelijking met de zorgkosten van heden ten dage.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lach niet, maar Parkstad waar Heerlen onder valt heeft zelf een tekort aan sociale huurwoningen. Dus die daklozen uit Den Haag zijn hier net zo dakloos.

      Verwijderen
    2. Zou je iemand rijk noemen die noemen die weliswaar mooie spullen en een leuk huis heeft, maar ook een enorme schuld van tonnen? Nee he. Nou waarom zou Nederland zo rijk zijn? Het is hier geen armoe zoals in Afrika, maar we hebben de afgelopen decennia op de pof geleefd, een enorme staatsschuld opgebouwd, de gasbaten totaal verkwanseld, geen bevolkingspolitiek willen voeren....en nu is er geen geld voor ouderenzorg.

      Verwijderen
  10. Er is idd veel veranderd op dit moment zijn deze huizen alleen nog particulier en daardoor voor veel mensen onbetaalbaar. Ouderen moeten steeds langer thuis wonen zonder dat dit altijd, gezien hun lichamelijk of geestelijk gestel, mogelijk is. Je ziet mensen achteruit gaan, de druk komt terrecht op mantelzorgers die ook niet altijd voorhanden zijn. Het zou fijn zijn als meerdere ouderen bij elkaar zouden kunnen wonen en jongere en oudere ouderen die wisselend zijn in hun mogelijkheden om iets te doen, samen de hand in elkaar slaan. Alleen op dit gebied is er weinig. Ik zie dan ook de toekomst somber tegenmoet.......Zeker omdat we geen kinderen hebben en door omstandigheden ( veel gewerkt, veel mantelzorg verricht) weinig kans gehad hebben om een goed netwerk op te bouwen......Onder tussen door al deze belasting fysiek ook slechter geworden en dan moet je nog 6 jaar werken.........hoe zuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij 1955/1959 verkochten onze grote woning in 2018 en kochten een seniorenwoning met tuintje uit 1991. Want ja de woningbouwvereniging wil ervan af, want na 30 jaar moet er gerenoveerd worden. Dit wijkje met 60 senioren woningen worden nu allemaal verkocht als oudere bewoners overlijden. In deze stad kun je van grote huurwoning helemaal niet meer verhuizen naar kleinere huurwoning. Mijn oudere zussenen broers wonen allemaal groot en vrijstaand.. niemand heeft verhuis plannen, want nu nog gezond. Ik vind dat zo onverstandig.. want als je eenmaal ziek bent of alleen staat is verhuizen zoveel ingewikkelder. Ik vind het heerlijk om samen met mijn man hier te wonen en als er wat veranderd in onze situatie zijn we hier veel beter af en in ieder geval al gesetteld. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal eens Bieke! Mijn schoonouders 75 jaar willen niet weg uit hun grote tweekapper. Dit huis uit de jaren 60 heeft alleen een wc beneden. Mijn schoonmoeder gaat er per nacht 5 keer uit om beneden te gaan plassen. Het is afwachten tot er wat gebeurd op die trap. Brrr. Een wc boven willen ze niet, want dan moet de nog goede badkamer verplaatst worden.

      Verwijderen
    2. Waar is dat? Een wijkje van 60 seniorwoningen?

      Verwijderen
    3. Dat wijkje is dus niet meer voor senioren, de huizen worden nu verkocht en nieuwe huurders komen niet meer.. wij betaalden september 2018 €165.000 en investeerden €50.000 Vorige maand zelfde woning verkocht voor €195.000. Jonge mensen koken deze woningen nu ook, 2 slaapkamers boven en beneden extra badkamer en onze eetkamer kan slaapkamer worden. Bieke

      Verwijderen
    4. Waarom wil iedereen toch zo graag een slaapkamer en badkamer beneden?
      Een traplift is toch ook een prima oplossing?
      Helene

      Verwijderen
    5. Mijn buurman viel middden in de nacht (hij moest naar het toilet) uit de traplift, brak zijn heup en woont nu in een verzorgingstehuis!
      a. sommige trappen lenen zich bijna niet voor een traplift
      b. een traplift moet je huren of kopen en laten onderhouden
      c. als de stroom uitvalt kun je niet naar biven of naar beneden
      Dus m.i, is een slaapkamer met badkamer beneden veel beter en handiger!

      Verwijderen
    6. Je buurman had natuurlijk ook op een andere manier zijn heup kunnen breken. Een traplift huren/kopen en onderhouden is nog altijd goedkoper dan een slaapkamer en badkamer beneden te realiseren. Stroomuitval komt zelden voor. M.i is een traplift (mits natuurlijk je trap geschikt is) een fijnere oplossing. Wij blijven dan ook (als we op leeftijd zijn) in onze huidige grote en vrijstaande woning, met eventuele aanpassingen, wonen
      Wij gruwelen namelijk van het idee in een appartement (een luxere benaming voor een flatje) of een klein rijtjeshuis te moeten wonen
      Helene

      Verwijderen
    7. Mijn huis is meer dan 100 jaar oud en had bij de bouw geen badkamer of toilet. Dit is veel later alsnog geïnstalleerd en wel in de aanbouw. Ik heb dus een badkamer en een apart toilet beneden. Mijn woonkamer is 32m2 groot. Dus groot genoeg om later een soort van slaapkamer beneden te creëren.

      Verwijderen
  12. Het zijn golfbewegingen inderdaad! Ik hoop dat mensen goed verzorgd oud mogen worden op een plek waar ze zich veilig en fijn voelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bezuinigingen die later weer teruggedraaid moeten worden, kosten meer dan als de bejaardentehuizen in stand waren gehouden. De ouderen is jaren lang verteld, dat ze veel liever thuis blijven wonen. Tot ze het zelf geloofden. In de jaren 60 werden de bejaardentehuizen gebouwd, daar konden de ouderen dan wonen, en kwamen er woningen vrij voor de jongeren. Vanwege de woningnood. De woningnood is nog nooit zo hoog geweest als nu, maar de ouderen moeten maar mooi blijven zitten waar ze zitten. Wonend in veel te grote woningen. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heb 2 jaar gezocht naar een verzorgingshuis voor mijn demente moeder. Wachtlijsten voor jaren terwijl ze uiteindelijk een bijna lege, zeer ruime, eensgezinswoning achterliet. Vind je het gek dat er woningnood is. Ik word nog boos. Gelukkig inmiddels gelukt en heeft ze nu 24 uurs verzorging. Mvg Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Herkenbaar Rob. Schoonmoeder wilde haar grote ruime huis ook niet verlaten of aanpassingen doen. Tot ze ging dementeren en het wel moest. Maar omdat ze niet naar de geriater wilde voor een diagnose, duurde dat veel langer dan verantwoord was. Geen diagnose, geen indicatie voor zorg thuis. Het was een vreselijke tijd met mensonterende toestanden.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Nee Bieke, nietons appartement is gekocht door pensionado's maar onze 2 onder 1kapper !!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Bij ons thuis is de huishouding grotendeels mijn verantwoordelijkheid. Ik wil graag (bij leven en welzijn uiteraard) tegen de tijd dat ik begin 70 ben, naar een appartement om de laatste fitte jaren aan leuke dingen te besteden. Dat betekent naar mijn mening dat we vanaf mijn 65ste moeten beginnen met leegruimen van de bovenste overvolle verdiepingen. Ik heb mijn man vast voorbereid, want hij kan slecht tegen veranderingen. Dan kan hij alvast aan het idee wennen. Zoals hij er nu tegenover staat, blijft hij liever alleen achter in onze (grote en beperkt aan te passen) woning.
    Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat ze in een paar jaar tijd heel rap fysiek of mentaal achteruit kunnen gaan, maar ik zie het zoveel om me heen. We kennen gelukkig ook mensen die heel veerkrachtig en langdurig zelfstandig blijven. Een ijzeren zelfdiscipline, heldere geest en royale spaarpot helpen daar wel bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Tja, iemand nagedacht hoe we alle verzorgingshuizen moeten financieren?

    Iemand nagedacht hoe we aan goed en voldoende personeel gaan komen?

    Per saldo moeten we allemaal langer thuis wonen en hopen dat de technologische hulpmiddelen ons gaan ondersteunen.

    Zorg op de juiste plaats zal je de komende jaren steeds meer gaan horen op TV.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Mijn oma wilde nooit naar een bejaardenhuis want daar zaten allemaal oude mensen ;) ik was toen midden 20 en mij leek het wel gezellig als je 80 bent; gezamenlijk thee drinken, meedoen met de spelletjes en knutsel middag en dan een drankje. Maar ja ws geen bejaardenhuis meer te vinden over 40 jaar, ik denk dat ik dan verzorgd word door een robot ofzo :(

    BeantwoordenVerwijderen
  20. De ouderen die ik ken willen niet kleiner gaan wonen... Want zij wonen nu heel goedkoop, in een afbetaalde woning of tegen huur van 1960... En als ze naar een kleinere nieuwere woning gaan dan zullen de maandlasten fors stijgen. Kunnen ze niet meer meerdere keren per jaar op vakantie! Zoals ik het zie is het meestal een kwestie van niet willen en niet zozeer van beperkte woonruimte. Seniorenwoningen worden hier ook vaak verkocht of verhuurd aan jongeren, want er is te weinig animo onder senioren, die vinden 700 euro voor huur of hypotheek veel te veel. Voor jongeren is dat een koopje.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.