maandag 16 maart 2020

De wereld in crisis

Het zijn zware, moeilijke tijden. Alles staat stil en  we wachten op betere tijden.

Morgen zou ik naar een lezing van de dichter Jean Pierre Rawie. Daar had ik mij op verheugd: "vroeger was alles beter, behalve de tandarts".
Helaas, dat gaat niet door!

Ik zou de komende weken op donderdag naar een leuke cursus, maar ook die is afgelast. Er wordt nog bekeken of de cursus verschoven wordt of dat die online aangeboden wordt of volledig vervalt.
Of ik het cursusgeld à ca €25,- per keer terugkrijg als de cursus vervalt? Waarschijnlijk niet. De kosten zijn al gemaakt. Dat snap ik ook wel.

In de bibliotheek kan ik niet meer terecht. Het gebouw is dicht, dus geen boeken en tijdschriften voor mij voorlopig, tenminste niet op papier.

Zwemmen kan niet en compensatie voor mijn abonnement zit er ook niet in, denk ik.

Het zijn allemaal verliezen en schade die we moeten accepteren en nu is de schade die ik lijd nog peanuts vergeleken bij anderen, dus ik wil ook helemaal niet zeuren!

Waar het om gaat, is het voorkomen van een hausse aan zwaar zieken, de zieken die ernstig corona krijgen, moeten uitgesmeerd worden over de tijd, zodat het werkbaar blijft voor diegenen die de gigantische klus moeten klaren. Uiteindelijk krijgen we het virus bijna allemaal, alleen het liefst niet allemaal deze maand.

Een beetje onnozel van mij, ik heb nog maar sinds kort door dat minstens 50% van de bevolking het virus zal krijgen. Ik dacht nog steeds dat het virus als het ware zou "uitsterven" door quarantaine en isolatie en dat het dan weer weg zou gaan! Dat is dus niet zo!
We zullen er aan moeten geloven!
Dus als ik 3,5 week of misschien wel langer, binnen heb gezeten, betekent dat allerminst dat het gevaar geweken is en dat alles weer normaal is. Er is nog steeds een gerede kans besmet te raken.
Daarnaast is het heel goed mogelijk dat Nederland dan nog steeds volledig plat ligt.
Al lang geleden waarschuwden virologen voor een dergelijke pandemie. Over het onheil dat zou komen, alleen wisten ze niet wanneer.
Ik kon me er geen voorstelling van maken. Nu wel wat beter en het valt me niet mee!

Er wordt hard gewerkt aan een vaccin of verschillende vaccins.
Of er, voordat ik "aan de beurt" ben een vaccin beschikbaar is, dat is maar zeer de vraag. Hoogstwaarschijnlijk moet ik op eigen kracht het virus aanpakken en wegwerken.
Mijn voordeel: ik rookte voor het laatst in 1972. Daar hebben mijn longen geen hinder meer van.
Mijn nadeel: astmapatiënt en daardoor kwetsbare luchtwegen.
Nog een nadeel: diabetes, waardoor mijn lichaam sneller dan bij anderen overbelast raakt.

11 opmerkingen:

 1. Dochter mag niet meer naar de opvang. Het wordt zwaar voor mij om als chronisch hoofdpijn persoon voor haar te zorgen. (Dit kwam na de geboorte). We hadden haaar anders ook thuis gehouden.

  Waar ik alleen bang voor ben is de verhuizing. Het tekenen staat over 2 weken gepland en het daadwerkelijke verhuizen een week later. Er gaan geruchten dat ze de eilanden op slot gaan gooien en we dus niet naar ons nieuwe huis kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga vandaag een broers/zussen mail aanmaken, zodat we op de hoogte blijven van elkaar, zonder elkaar te bezoeken. Misschien willen ze een Whats-app groep, in ieder geval iets om in contact te blijven. Ik ben de jongste 60 en de oudste is 74 dus allemaal redelijk in de risicogroep. Onze kinderen werken allemaal en sommigen in ziekenhuizen, kortom het is goed om zorgen te delen.
  We hebben nog 1 oude tante van 86 die redelijk ver weg woont, ik ga die in ieder geval elke week bellen en voor het weekend een kaartje sturen als bemoediging. Ook in het huis waar ze woont zijn alle activiteiten stilgelegd. Het zal voor haar een eenzame tijd worden.

  Verder is onze zoon in Amerika en KLM heeft zijn terug vlucht eind maart geannuleerd .. dus hoe dat gaat lopen maakt me nerveus.

  Ik heb een cineville pas en het filmhuis is gesloten, ik blijf doorbetalen. Veel kleinere winkels/horeca/zzp ers zullen het heel moeilijk gaan krijgen. Want dit virus kan jaren rondgaan, ik lees al tot 2022. En een vaccin is er nog lang niet en dan lang niet voor iedereen beschikbaar.

  Vannacht in mijn warme bed dacht ik aan de vluchtelingen die overal verspreid in tentenkampen leven.. Wat als daar het virus uitbreekt. Dan wonen we hier nog heel veilig en zit mijn zoon in Amerika ook nog niet in het slechtste land om te zijn. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees je verhaal en ik lees je zorgen, ja en ik dacht ook aan al die vluchtelingen wat als daar het virus bij uitbreekt. Dan is het binnenblijven toch peanuts....Hier in brabant is al een advies aan gezondheidszorg medewerkers om nog alleen fysiek om te gaan met je huisgenoten en binnen te blijven en verder te werken. Ik doe dit al een week lang. Ik wil als gezondheidszorg medewerker niet het risico lopen dat ik iemand kan besmetten. Alleen naar buiten gaan doe ik nog wel om 24.00 of om 04.00 even luchten noem ik dit ik kom dan niemand tegen. Ik vond het een heel goed advies van de burgemeesters van brabant. Ik hoop dat dit landelijk gaat hoe moeilijk het voor sommige ook is.

   Verwijderen
  2. Begreep dat de ziekenhuizen in Brabant al op 'code rood' staan. Heftig. Volgend jaar maar een keer geen carnaval vieren..

   Verwijderen
 3. Het is moeilijk om thuis te blijven. Ik moet nu proberen te werken met twee kinderen die rond lopen in huis (en een man die ook thuis werkt). Maar het is de nige kans wij hebben om dit virus onder controle te krijgen. Niet te stoppen, die zal niet gebeuren, maar wel onder controle voor alle mensen die in de zorg werken. Wij moeten "flatten the curve" https://www.youtube.com/watch?v=6rqpRq7nkO8

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ken je Nederland in Beweging Aaf? Misschien minder fijn dan je zwem uurtje, maar zo kun je thuis even de benen strekken. De oefeningen zijn echt goed opgebouwd. Fysieke fitheid houden is belangrijk, omdat het ook helpt mentaal sterk te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Komt goed, ik doe verschillende on-line bewegingsprogramma's.

   Verwijderen
  2. Bovendien hoef je niet echt binnen te blijven, een ommetje is niet verboden. Alleen vlak naast elkaar blijven lopen.
   Verder vind ik dat men eens zijn Hollandse boerenverstand moet gebruiken, luister naar de adviezen van het RIVM en de regering. Hamsteren is niet nodig, de distributiecentra liggen vol. En ja ik mag nu niet op bezoek bij mijn tantes die onder de kwetsbare groep vallen. Jammer dan, vooral voor hen, maar dan stuur ik wel een kaartje.

   Verwijderen
 5. Heftig allemaal he. Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Ik moet de komende weken thuiswerken, daar heb ik echt een hekel aan. Maar goed, we maken er het beste van. We zijn in ieder geval niet ziek zoals zovelen wel zijn, en er is niks wat ik er tegen kan doen behalve contact vermijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Naast alles wat vervelend is, gebeuren er ook heel mooie dingen.
  Zo kwam een buurman vandaag helpen met de schutting zetten, andere buurman bracht de kapotte schutting naar de stort.Buren doen af en toe een rondje door onze grote gezamenlijke tuin, en stoppen dan even voor een babbeltje, ze vinden het lastig om thuis te werken en dat babbeltje is dan een beetje het praatje wat ze anders maken bij het koffieapparaat.
  De kinderen deden speuropdrachten in de tuin.
  Wel apart dat afstand houden, het voelt soms net of ik net uit de gierkelder opgevist ben.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.