Vooral de vaccinaties tegen HPV (oorzaak van baarmoederhalskanker) stegen met 7,5%.
Ik vind het gunstig dat er weer meer gevaccineerd wordt, want de ziektes waarvoor gevaccineerd wordt kunnen dodelijk zijn of kinderen invalide maken.
Er zijn mensen die hun kinderen niet laten vaccineren omdat er volgens hun gezondheidsrisico's zijn. Volgens wetenschappers zijn vaccins niet schadelijk en is er geen sprake van gezondheidsrisico's.
Mijn jongste dochter kreeg met 6 weken kinkhoest. Ze was toen nog niet ingeënt en het was onduidelijk wie haar besmet had, maar het was kantje boord, ze is er bijna aan onderdoor gegaan.
Ze was door de kinkhoest ernstig uitgedroogd en ze had een dubbelzijdige longontsteking. De huisarts dacht heel lang dat het een verkoudheid was en liet mij een beetje doormodderen met mijn kind van 1.5 maand oud. Op een gegeven moment, toen ze 8 weken was, zei ik tegen de arts: "en nu wil ik dat ze naar het ziekenhuis gaat, want ik vertrouw het niet meer." Ze dronk heel slecht (vandaar de uitdroging) en ze huilde nauwelijks meer omdat ze daar de energie niet meer voor had, zo verzwakt was ze. In het ziekenhuis werd uitdroging, kinkhoest en longontsteking geconstateerd. Ze kwam op de baby-intensive care te liggen. Ze verbleef een volle maand in het ziekenhuis. Omdat ik ook nog een ouder kind had dat net drie geworden was, kon ik niet steeds bij haar zijn. Ik vond het héél zielig dat mijn zieke dochtertje daar helemaal alleen geïsoleerd lag!
Maar ik was uiteraard dolgelukkig met het feit dat ze het overleefd had, er zijn in dat jaar ook baby's overleden aan kinkhoest. Onlangs is ze al weer 31 jaar geworden!
Sinds kort kunnen zwangeren gevaccineerd worden, waardoor na de bevalling hun baby's een tijdlang (ca 6 maanden) beschermd worden tegen kinkhoest (en difterie en tetanus). Dat is heel mooi, want vooral voor jonge baby's is kinkhoest heel gevaarlijk!
Toen ik een baby was, was er nog geen vaccinatie tegen polio, die kwam later. Ik ken iemand van mijn leeftijd die als jong kind polio kreeg, dat was dus vóór de vaccinaties. Vroeger, ik leerde haar kennen toen ze 19 was, kon ze moeizaam lopen, maar rond haar 50e kreeg ze postpolio en ging het lopen echt niet meer en kwam ze in een rolstoel terecht. Dat soort invaliditeit kun je nu dus met een eenvoudige vaccinatie voorkomen.
Als er voldoende kinderen gevaccineerd zijn, ongeveer 95% van de kinderen, dan is de kans dat je kind besmet raakt met mazelen, polio, kinkhoest of een dergelijke ernstige ziekte krijgt erg klein.
Dat noemen ze groepsbescherming.
Tegenwoordig worden kinderen gevaccineerd tegen 12 ziektes, dat wordt allemaal gratis geregeld door het Rijksvaccinatieprogramma.
- difterie
- kinkhoest
- tetanus
- polio
- hib-ziekte
- hepatitis B
- pneumokokkenziekte.
- bof
- mazelen
- rodehond.
- HPV
- meningokokkenziekte
Ik denk dat het heel verstandig is om je kind te laten vaccineren, dat kan veel ellende voorkomen.
Ik ben het helemaal met je eens. Het is heerlijk om je kinderen beschermd te weten tegen gevaarlijke ziektes. Zonder deze vorm van gratis gezondheidszorg overleden er onnodig veel kinderen aan deze ziektes.
BeantwoordenVerwijderenGreta
Wij hebben onszelf en de kinderen ook laten vaccineren tegen FSME (Tekenziekte) is in Duitsland waar we wonen gratis en dat voorkomt ook veel ellende.
BeantwoordenVerwijderenDe 22-wekenprik is (vooralsnog) alleen voor kinkhoest! De bescherming voor andere ziektes komt dus nog steeds pas veel later. Dat is de reden waarom het niet alleen je eigen kind aangaat als je besluit niet te vaccineren.
BeantwoordenVerwijderenDifterie, tetanus, polio, hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte wordt met 3 maanden gevaccineerd.
Bof, mazelen, rodehond meningokokkenziekte worden pas met (14!!) maanden gevaccineerd.
Dus als jouw kind met mazelen bij kinderen van 0 of net 1 in de buurt komt, kun je de dood van een baby van een ander op je geweten hebben! Naast natuurlijk dat je eigen kind er aan kan sterven.
De 22 wekenprik is niet alleen voor kinkhoest.
VerwijderenDeze informatie las ik op de site van de overheid bij het rijksvaccinatieprogramma:
Het vaccin dat je krijgt bij de 22 wekenprik is de DKT Difterie Kinkhoest Tetanus -prik. Deze vaccinatie beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen twee andere ziektes: tetanus en difterie.
Er bestaat geen los vaccin dat alleen beschermt tegen kinkhoest. Dat maken de fabrikanten niet. Daarom is het vaccin altijd een combinatievaccin. Er is veel ervaring met het inenten van zwangere vrouwen tegen kinkhoest, tetanus en difterie.
https://rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik/over-vaccin
Voor de rest ben ik het helemaal eens met jouw reactie.
Erg goed nieuws inderdaad. Ik heb mijzelf laten vaccineren tegen kinkhoest in m'n zwangerschap, dan kan tegenwoordig. Een prettig idee, vond ik.
BeantwoordenVerwijderenDat heeft mijn oudste dochter toen ze zwanger was ook gedaan. Ook met ons verleden was dat een geruststellende gedachte. Het kindje is nu bijna 3 maanden oud!
Verwijderen