dinsdag 30 juni 2020

Sparen en de spaarrentes - dan maar groen sparen!

Bijna geen rente op je spaargeld

Nog steeds worden de spaarrentes lager. Die uiterst lage rente is veruit de laagste die ik in mijn leven heb meegemaakt.
Ooit had ik 15.000 euro in een spaardeposito en daar ontving ik ruim 5% rente over. De rente was €725 per jaar! Een leuk extraatje! Leven van de rente van je spaargeld is er nu echt niet meer bij! De rente is ongeveer 0,05% per jaar. Zo'n 10 jaar en langer geleden verwachtte ik, dat ik tijdens mijn pensioen door middel van rente ook een stukje inkomen zou ontvangen uit mijn spaargeld.
Als je nu een miljoen euro spaargeld hebt en dat staat op spaarrekeningen bij verschillende banken (en dat heb ik lang niet!) dan ontvang je 500 euro rente per jaar. Als je tenminste geen bank hebt die geld van jou vraagt om op jouw vermogen te passen.

Belasting op vermogen

De belastingdienst belast spaargeld, als het bedrag aan spaargeld hoger is dan €30.846,- (alleenstaande) of €61.692,- (met fiscale partner). Is je vermogen lager, dan heb je een vrijstelling van het betalen van belasting over dit vermogen.

Nu komt mijn vermogen boven die €30.846 uit en ik word dus geacht daar belasting over te betalen, terwijl het rendement op mijn spaarrekeningen bijna 0 is.

Ik krijg de zenuwen van beleggen en ben altijd bang voor een beurscrash

Sommige mensen zijn enthousiast gaan beleggen, juist omdat het spaargeld geen rente geeft.
Ik heb een tijdje belegd, maar ik word er heel onrustig van als de beleggingen in waarde dalen en het geld soms verdampt waar je bij staat. Niks voor mij!
Ik heb nu nog een 1000 euro uit staan aan groene beleggingen, maar meer ook niet.

Ik heb ontdekt dat groen beleggen en groene spaardeposito's een manier is om geen belasting te betalen over mijn vermogen dat boven die €30.846 uit komt.
Je totale inleg in groene beleggingen en groene spaardeposito's telt tot € 59.477 niet mee voor jouw vermogen in box 3.
Prima voor mij, wat ik kom wel boven de 30.846 euro uit, maar lang niet boven de 30.846 + 59.477 euro. Dan heb ik nog een lange weg te gaan en dat hoeft ook helemaal niet wat mij betreft!

Dus ik heb nu een groene belegging à 1000 euro en een groen spaardeposito. Dat scheelt belasting en ik spaar voor een betere wereld! De rente op het groene spaardeposito is 0% en de groene belegging blijft tot nu toe rond de 1000 euro die ik ingelegd heb.

9 opmerkingen:

 1. Sparen levert al jaren (vrijwel) niets meer op. Ik vraag me altijd af bij groen sparen hoe groen dat eigenlijk is. Bekende 'groene' Nederlandse banken zijn dochterondernemingen van één van de vier grote banken die helemaal niet zo groen zijn. Met de fiscale vrijstelling stimuleert de overheid dit soort groen. Windenergie van Shell zal dan vast ook als groen gelden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er was pas iets in het nieuws hierover. Het ging er toen inderdaad over dat 'groen sparen' gewoonlijk helemaal niet groen was en dat de regering dit aan wilde passen (dwz: tot wel kloppende groene spaarrekeningen).

   Verwijderen
 2. Goed idee, Aaf! Dank voor de inspiratie om iets positiefs te doen voor het milieu en tegelijkertijd voor de eigen portomonee. Win-win zou ik zeggen. Dat laatste zetje had ik nu net nodig.
  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi dat je op die manier met sparen in ieder geval investeert in de toekomst!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb nog - t/m 2022 - een deposito lopen tegen 3,8%. En nu heb ik natuurlijk toch wat spijt dat ik daar toen niet meer geld op heb gezet - had ik waarschijnlijk toen gewoon niet... Ik zou toch eens moeten kijken naar de groene beleggingen - ik beleg nu nog alleen in iets-minder-groen, wel via de ASN en de Triodos - ik heb geen zin om zelf telkens te moeten kijken of mijn geld wel ethisch wordt belegd...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zou ik mogen vragen waar je doet groen beleggen, ik heb hier ook interesse in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat groen beleggen doe ik bij de ASN, bij het Groenprojectenfonds.

   Verwijderen
  2. Dankjewel ik zal hier eens gaan kijken.

   Verwijderen
 6. Het is nog beter dan alleen de vrijstelling voor de box 3. Je krijgt daarbovenop ook nog een korting op de belasting van 0,7% van je groene spaarbedrag!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.