vrijdag 17 juli 2020

Pas op voor WhatsApp fraude

Dit las ik kort geleden op Faceboek (soms vind ik Facebook wel degelijk van waarde, vooral bij dergelijke signaleringen met goede adviezen).
Het is een bericht van de politie van Amsterdam. Ik heb wel vaker over fraude geschreven. Omdat deze vorm van fraude tegenwoordig zo vaak voorkomt, en ik het zo sneu vind voor mensen die er in trappen, toch nog maar weer een keertje een bericht over WhatsApp fraude.

Pas op voor WhatsApp fraude
Oplichting via WhatsApp is de afgelopen maanden flink gestegen. Hierbij gaat het om criminelen die zich voordoen als een vriend of familielid, om je met een smoes om geld te vragen.

Hoe herken je WhatsApp fraude?
• Een ‘bekende’ stuurt je een appje vanaf een onbekend nummer (de profielfoto klopt) met de smoes dat hij/zij een nieuw nummer heeft
• Deze ‘bekende’ vraagt je om een rekening voor te schieten
• Er is vaak (veel) haast bij
• De ‘bekende’ wil niet op een andere manier communiceren

Criminelen kunnen ook WhatsApp accounts kapen. Hierdoor hebben ze niet alleen de juiste profielfoto, maar ook het juiste telefoonnummer.

Wat kun je doen tegen WhatsApp fraude?
1. Vraagt iemand om geld via WhatsApp? Bel die persoon dan op via een nummer uit je eigen adresboek voor controle.
2. Als je de persoon niet te spreken krijgt, om wat voor reden dan ook, maak dan geen geld over.
3. Als je iemand wilt controleren via een vraag, zorg dan dat het antwoord niet op social media te achterhalen is. Vraag iets waar derden het antwoord niet op kunnen weten.
4. Zodra je benaderd bent door een oplichter, of het nu gelukt is of niet, bel onmiddellijk de bank. Die kan het rekeningnummer van de ontvangende partij blokkeren, zodat de fraudeur geen andere slachtoffers kan maken. In sommige gevallen kunnen gedane transacties zelfs worden teruggedraaid.
5. Doe altijd aangifte. Dit kan online via https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-van-vriend-in-noodfraude.html

Hoe bescherm je jezelf tegen het kapen van je 06-nummer?
6. Schakel WhatsApp tweestapsverificatie in
7. Vraagt iemand een verificatiecode via WhatsApp, die per ongeluk naar jou is gestuurd? Geef deze dan niet door.

Tot zover het bericht.
Er staat o.a. in dat criminelen accounts kunnen kapen. Ik vraag me wel af hoe dat kapen van WhatsApp accounts in zijn werk gaat. Zou het net zo gaan als bij Twitter, waar een paar dagen geleden accounts van bekende mensen volledig overgenomen werden? Dat ging onder anderen om Apple en Uber, en ook Elon Musk, Bill Gates en Kanye West. Daar was een medewerker van Twitter bij betrokken die criminelen en hackers toegang gaf.

19 opmerkingen:

  1. Ik heb dit wel een keer via de mail gehad inderdaad. Hoe schakel je die tweestapsverificatie in?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De tweestapsverificatie instellen doe je zo:
      Open WhatsApp
      Ga naar de drie stipjes rechtsboven in je scherm
      Kies Instellingen
      Kies dan Account
      Kies dan Verificatie in twee stappen
      Je koppelt dan je account aan een e-mailadres en je kiest een zescijferige pincode.

      Verwijderen
  2. Mijn man krijgt regelmatig een fraude telefoonmelding via whatsapp. Op mijn mail verschijnt bijna dagelijks Tom van Bol. Irritant

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Spoofing lijkt me vele malen erger! Dan belt een zogenaamde medewerker van je bank je met de mededeling dat ze een verdachte transactie op het spoor zijn gekomen en of je maar even al je spaargeld op een andere bankrekening, een "tussenrekening", wilt zetten om te voorkomen dat je al je spaargeld kwijt bent. Als je dat dan doet, blijkt dat de criminelen al dat spaargeld hebben buitgemaakt en dat je eigen bank er niets mee van doen heeft. In de eerste helft van 2020 zijn er 162 gevallen van ‘spoofing’ gemeld bij de Fraudehelpdesk. Vorig jaar waren dat er slechts 7.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja, Facebook heb ik niet, want ik wil niet via een advertentiebedrijf communiceren met mijn vrienden, kennissen of vrienden. Whatsapp is van Facebook, en gebruik ik sinds een paar maanden daarom ook niet meer. Jarenlang heb ik naast Whatsapp Signal gebruikt om te appen. Signal werkt precies hetzelfde als Whatsapp, maar is wel privacyvriendelijk. Het wordt nog niet door zoveel mensen gebruikt als Whatsapp, maar dat komt omdat het korter bestaat en onbekender is.
    Nu ik Whatsapp eraf heb gegooid en alleen nog Signal gebruik, en mijn partner en beste vrienden ook, krijg ik minder appjes, maar wel veilig.
    Als je eigenlijk wilt overstappen, maar Whatsapp nog niet kwijt wilt, kun je deze apps ook gewoon naast elkaar gebruiken.

    En als je dan toch bezig bent je communicatie veiliger te maken, probeer dan eens Jitsi in plaats van Zoom als je met meer mensen wilt videobellen.
    Veel meer tips om veiliger te communiceren vind je bij Bits of Freedom, zoek naar Toolbox.
    Ook als je onhandig bent in digi-dingen of er geen ervaring meehebt, vind je daar heel veel handige tips en instructies.

    Ik hou van de diversiteit van internet en alle handige (smartfoon) toepassingen, maar heb een grote hekel aan de vercommercialisering van het net en allerlei apps. Het kan echt anders, maar je moet er meer moeite voor doen. En het valt werkelijk niet altijd mee om de meerderheid te trotseren, in plaats van klakkeloos te doen wat iedereen doet. Maar ik vind het prettig als mijn gegevens zoveel mogelijk van mij blijven, dat vind ik letterlijk en figuurlijk de moeite waard.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind t wat naief v je om te denken dat signal of jitsi minder privacygevoelig zijn. Alles wat jij online kunt vinden, wist een hacker waarschijnlijk vorig jaar al. Verschil is misschien de reclame, maar dat is niet wat het gevoelig maakt. Juist omdat iedereen het gebruikt wordt het interessant. Als ze willen kunnen ze alles hacken, bestaat namelijk allemaal uit 1 en en 0 en. Het wordt pas interessant als heel veel mensen het gebruiken.

      Verwijderen
    2. Je hebt gelijk als je zegt dat het voor hackers pas interessant is als veel mensen het gebruiken. Maar Signal is niet alleen veiliger omdat het door minder mensen gebruikt wordt. Het is Open Source, wat betekent dat iedereen kan zien hoe het programma in elkaar zit en het is gebouwd om privacyvriendelijk te zijn.
      Iedereen die kan zien hoe het programma in elkaar zit, kan ook zien waar de gaten in zitten en meehelpen die te repareren.

      Misschien wil je de informatie van organisaties als Bits of Freedom en de Autoriteit Persoonsgegevens over videobellen even bekijken? Die geven een overzicht van wat apps doen met jouw gegevens. En dat gaat veel verder dan reclame of geen reclame.

      Als je Jitsi gebruikt via een organisatie als Waag, van Marleen Stikker, dan ben je een stuk veiliger bezig dan wanneer je Zoom gebruikt.

      Wie kwaad wil, zal altijd een manier vinden. Maar je kunt wel degelijk zelf dingen doen om veiliger te internetten of te appen.

      Verwijderen
    3. Je hebt gelijk als je zegt dat hackers een app interessanter zullen vinden naarmate meer mensen die app gebruiken. En ook daarom is Signal veiliger. Maar het is vooral ook veiliger - ook als meer mensen het gaan gebruiken - omdat Signal is gebouwd als privacyvriendelijke app, en het is Open Source. Open Source betekent dat iedereen kan zien hoe het programma gebouwd is. En dus ook waar de gaten - waardoor hackers binnen kunnen komen - zitten, maar iedereen kan ook meehelpen die gaten te dichten.

      Signal wordt betaald door donaties, beurzen en investeringen. Verdienen gaat dus niet door het verkopen van jouw gegevens.

      Als jij Jitsi gebruikt via Waag, van Marleen Stikker (laatst nog Zomergast), dan zijn jouw gegevens veiliger dan wanneerje Zoom gebruikt. De kans dat informatie van jou en over jou dan verzameld wordt, is dan een stuk kleiner.

      Organisaties als Bits of Freedom en de Autoriteit Persoonsgevens hebben tips en overzichten over wat het veiligste is om te gebruiken als je appt of videobelt. Na zo ongeveer 25 jaar over het web te hebben gezworven kan ik mezelf helaas niet meer naïef noemen. Daarom ga ik af op de informatie die dit soort organisaties geven. En op wat mensen zoals Marleen Stikker, Dimitri Tokmetzis, Maurits Martijn en Arnoud
      Engelfriet (en zijn reageerders!) schrijven.

      Maar je kunt je tot de tanden wapenen, dat heeft allemaal geen zin als jouw pincode 1234 is, of je wachtwoord Samson123. Of als je op Facebook schrijft dat je zaterdag lekker twee weken op vakantie gaat met je vriendin Fladderelsje. Terwijl je in een eerder bericht hebt geschreven dat je zo fijn woont in de Pietje Pukstraat, in Oendorp. En dat je gelukkig niet bijgelovig bent, met je huisnummer 13.

      PS Als er drie verschillende versies van deze reactie verschijnen, kan dat te maken hebben met het feit dat ik wel een Google- account gebruik, maar ook een Betaversie van een ingonitoe browser in combinatie met VPN. Dat werkt niet fijn samen. 😋

      Verwijderen
  5. Ik kreeg nu weer melding dat mijn a b n Amropas klaar lag ik heb daar helemaal geen rekening dus direct weg.
    Laatste keer bij verdachte mail de bank gebeld en die vroegen of ik hem door wilde sturen.
    Best wel moeilijk allemaal
    Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je wel aaf voor de uitleg heb net ingevoerd is gelukt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ben zelf opgelicht door Microsoft. En wat voelde ik mij onnozel. Zat in een rare situatie en toen belde er een man in het Engels dat er iets mis was met de computer lang gepraat en toen betalen wat mis ging achteraf wel een paar 100 euro eraf door hun de criminelen dus pas op

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Erg vervelend voor de mensen die er in getrapt zijn. Ik heb onlangs ook tweestapsverificatie ingeschakeld, het is zo gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In de omgeving van Utrecht doen telefoonoplichters het nog anders, in de wijk hebben ze sleutels rond gestrooid met daaraan een label met een 06 nummer, mensen die de sleutels vinden hebben niets vermoedend dit nummer gebeld, met grote gevolgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kun je daar iets meer uitleg over geven? Wat gebeurt er als je dat nummer belt?

      Verwijderen
    2. Het is mij ook niet duidelijk wat er gebeurt als je zo'n 06 nummer belt. Ze kunnen dan toch niet je bankrekening leeg trekken?

      Of werd er misschien een beloning voor de vinder van de sleutel gegeven als je je rekeningnummer, naam van de bank, je eigen naam en adres doorgaf en gaf dat dan misschien voldoende openingen?

      Verwijderen
    3. Wanneer je dit nummer belt wordt je door geleid naar een nummer in het buitenland en waardoor dus de kosten aanzienlijk oplopen.

      Verwijderen
    4. Dat is een hoax, eentje die al jaren in verschillende vormen opduikt.

      Cath

      Verwijderen
    5. Ik begrijp het nog steeds niet, wordt er dan beltegoed afgeschreven wat naar dat buitenlandse nummer gaat?
      Dit vind ik van die halve informatie waar ik niks mee kan.

      Verwijderen
  10. Ze vragen zulke belachelijk hoge bedragen voor te schieten dat ik van schok al meteen al zou bellen haha gelukkig trappen steeds minder mensen er in, maarja ze verzinnen steeds iets nieuws.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.