Volgens dit artikel in Trouw, zijn er in Nederland 650.000 huishoudens te arm om te stoken en elektriciteit te verbruiken. Trouw: "“Officieel ben je energiearm als je meer dan tien procent van het inkomen uitgeeft aan energie”, (.........) Niet alleen in Nederland komt dat regelmatig voor, tussen de 50 en 125 miljoen Europeanen hebben hiermee te maken."
Een goed artikel!
Om energie te besparen, zijn er mensen, die dus helemaal niet meer stoken en ook niet douchen en nauwelijks stroom verbruiken. Dat allemaal uit angst dat de energienota te hoog oploopt! Ik vind het vooral voor ouderen en kleine kinderen erg naar!
Waar heeft het mee te maken dat sommige huishoudens meer dan 10% van hun inkomen kwijt zijn aan energie?
Ik denk dat mensen met lage inkomens over het algemeen in slechter geïsoleerde huizen wonen. Dat leidt automatisch tot een kouder huis. Zie dat maar eens warm te krijgen.
Daarnaast moet je investeren om te besparen. Led lampen zijn duur, veel duurder dan spaarlampen of gloeilampen. Het kost geld om te besparen! Dat geldt ook voor een waterbesparende (en dus ook gasbesparende) douchekop. Die moet je eerst wel aanschaffen voordat je er profijt van hebt.
Mijn huis is goed geïsoleerd en ik ben er aan gewend om alleen in de woonkamer en keuken matig te stoken. Ik doe in de winter warme kleding aan en loop in de winter niet in zomerkleding en op blote voeten door het huis. Dat is niet voor iedereen normaal.
Mijn mening: verhuurders zouden haast moeten maken met het isoleren van woningen die nu slecht geïsoleerd zijn. Eventueel met subsidies van de overheid. Dat is ook in het kader van de energietransitie van groot belang. Juist in tochtige woningen valt veel energie te besparen door ze zo te isoleren dat ze een beter energielabel krijgen. Goed voor vermindering CO2 uitstoot en voor de energierekening van diegenen die deze woningen bewonen. Dat scheelt al een slok op een borrel voor bestrijding van de energiearmoede!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
woensdag 11 november 2020
Energiearmoede
Labels:
Armoede
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik denk dat wij ook tot die doelgroep zouden kunnen behoren. De vorige bewoner had een energierekening van 180 euro per maand in onze jaren 70 woning. Dat is meer dan 10% van ons netto maandinkomen. Wij hebben echter een voorschot van 90 euro per maand. En ja daar doen/laten wij veel voor. Alleen woonkamer/keuken verwarmen. Soms even in de badkamer, minder douchen, en echt overal op letten. Maar het is niet zo dat we het als armoede zien. s Avonds 19,5 graden en overdag 17 is genoeg en kun je goed aan wennen. Zeker met warme kleding. We vragen ook dat de kleinkinderen warme kleding aan mogen als we hier oppassen.
BeantwoordenVerwijderenGoed van jullie! Dat is 50% winst.
VerwijderenIn elk huis waar ik in kwam, was het gebruik van de vorige bewoner bizar hoog. 200 euro of meer. Ik betaal zelf 100. Ik doe of laat daar geen rare dingen voor. Gewoon de verwarming op 20 (alleen de woonkamer verwarmen) en lekker warm en lang genoeg douchen etc. Blijkbaar toch twee keer zo zuinig dus. Ik ken ook mensen die de verwarming op 25 hebben zodat ze ook in de winter in een hemdje rond kunnen lopen. Best vreemd vind ik dat.
VerwijderenHet kan aan mij liggen maar wij verwarmen ook enkel woonkamer. Heel af en toe badkamer (als het echt gruwelijk koud is en de wind erop staat, zeg 2 graden ). Overdag 17,5 (pc banen) en in de avond ook, enkele keer met bezoek 18,5.
VerwijderenIk vind het juist bizar om allerlei ruimtes waar je een paar minuten verblijft hele dagen te verwarmen..
Bij -5 in de nacht draaien we overal de radiatoren open als we gaan slapen en dicht als we opstaan. Zodat de leidingen niet bevriezen.
Ik groeide op in een huis met 1 gaskachel in de woonkamer. En 1 electrische kachel in de douche.
Daar zat ik in de winter met ijsbloemen aan de binnenkant op het dubbele glas mijn huiswerk op mijn eigen kamer te maken.
Wij zijn bezig ons koophuis energiezuiniger te maken. Isolatie op buizen, zolder isolatie, vloer en spouwmuurisolatie, zonnepanelen, betere radiatoren, zuinigere ketel. We overwegen nu om een raam weg te halen, op de oostkant, het waait er altijd,enkel glas, grote kieren. Verder staan er nog nieuwe kozijnen en enkel glas vervangen op de planning. En mogelijk gaan we een nog een palletkachel/palletketel/zonnecollector/boiler plaatsen.
Dan gaan we mogelijk ook het gasstel vervangen voor inductie.(maar ik laat alles aanbranden op inductie, ik kan enkel redelijk koken op gas) en de gasaansluiting eraf halen.
Alle investeringen hebben ons de afgelopen 8 jaar meer gekost dan we in 30 jaar besparen. Puur geld gebaseerd. Ook vraag ik me af of het milieu echt baat heeft bij het piepschuim, purschuim en andere isolatie spul en de productie van zonnepanelen.
De energierekening is 50 euro in de maand lager dan toen we nog niets hadden gedaan..
Op zondag bij Lubach is dit onderwerp behandeld. De overheid zet in op aardgasvrij maken van nieuwe woningen en al redelijk goed geisoleerde woningen verbeteren. De echt slecht geisoleerde huizen laten ze links liggen. Heel bijzonder. Gisteren op tv ook een vrouw met gezondheidsproblemen in een huurflat met enkele beglazing. Woningbouwvereniging niet van plan om dat aan te pakken. Vaak ook oudere verwarmingsketels en koude doucheruimten. Dan wordt vanzelf de rekening hoger zelfs bij heel zuinig gebruik. Bieke
BeantwoordenVerwijderenWaarom moet de overheid (dus wij) opdraaien voor slecht geïsoleerde huizen van woningbouwverenigingen die al lang afbetaald zijn.
BeantwoordenVerwijderenOmdat we er allemaal mee zitten als de aarde straks onleefbaar is?
VerwijderenNee, de woningbouw moet zijn verantwoordelijkheid nemen, het is niet meer van deze tijd om nog met enkel glas te zitten, deze huizen zijn al drie keer over de kop gegaan.
VerwijderenDat valt allemaal wel wat mee wat betreft leefbaarheid. Veel oplossingen dragen ook niet echt bij aan een beter milieu. Ze moeten wat mij betreft eerst de enorme belasting op energie maar eens verlagen zodat mensen niet in de kou hoeven te zitten. En dan rustig gaan bedenken wat echt helpt voor een beter en schoner milieu. Nu doen ze maar wat en strooien ze met geld. Zo kon ik laatst van de gemeente voor een bedrag gratis spullen uitzoeken wat bij moet dragen aan een beter milieu. Oa een koelkastthermometer. Echt belachelijk. Laten we realistisch blijven wat betreft verduurzamen. In Duitsland krijg je bijv. Subsidie op een nieuwe gasaansluiting omdat dat duurzaam is volgens de overheid daar. Hier moeten we juist van het gas af. En wat te denken van die lelijke windmolens. Als die kapot zijn kunnen de wieken niet verwerkt worden tot andere producten. Het gevolg: die moeten in de grond begraven worden. Om het maar niet te hebben over de vogels die er mee gedood worden. Ook zonnepanelen zijn leuk, maar om ze te produceren absoluut niet goed voor het milieu. We leven in een land waar je nu eenmaal energie verbruikt als het koud is. Beter zetten ze in op vergroenen van steden, en meer op biodiversiteit in de natuur door bijv. Bermen niet te maaien.
VerwijderenNiet altijdzo mopperen op de corporaties he. Ik werkte bij heuvelrug wonen, waar we woningen val label e en d naar a brachten. Juist de slechtste woningen dus. Bewoners betaalden ca 10 euro per maand meer als het klaar was, het voordeel was minimaal het dubbele. Veel corpoaties betalen veel aan de verhuurdersbelasting voor de overheid. Die afschaffen zou veel ruimte geven.
VerwijderenOverigens zijn er ook heel veel bewoners die niet hun zolder willen leeghalen zodat er geisoleerd kan worden. Griet, g
De woningbouw zit heel krap bij kas omdat ze al jaren 'tijdelijk' een verhuurdersheffing moeten betalen.
VerwijderenIk vind het echt erg wanneer de energierekening niet betaald kan worden. Bekijk de afrekening maar eens wat je daadwerkelijk betaald voor het verbruik...Vind het gewoon schrijnend dat er gezinnen zijn die de kachel niet omhoog kunnen doen omdat het anders te duur wordt.
BeantwoordenVerwijderenBij ons zijn ze een jaar of twee geleden van de woningbouwvereniging langs geweest voor een isolatiecheck. Wij hebben bijna overal enkel glas en volgens mij heel weinig isolatie verder.
BeantwoordenVerwijderenNiks meer van gehoord. Jammer. We kunnen het prima betalen hoor, maar minder CO2 uitstoten zou fijn zijn.
Waar wacht je dan op??
VerwijderenAl een paar keer contact opgenomen. Ik ga niet zelf een huurhuis isoleren. Ik ben aan het sparen om te kopen.
VerwijderenZoon met gedeeltelijke Wajong-uitkering zit onder 2 fleecedekens in de woonkamer.
BeantwoordenVerwijderenDe verwarming is nooit aan bij hem omdat hij het niet kan betalen.
Nou je kunt besparen wat je wilt, maar tegenwoordig zijn de transportkosten en dergelijke de grootste kostenpost bij een energierekening. Mijn werkelijke stookkosten zijn behoorlijk laag, maar die vaste bijkomende kosten daar kun je niets mee.
BeantwoordenVerwijderenEn het stomme is, bij die extra kosten zitten ook belastingen voor verduurzaming. Ik snap niet waarom ze dat niet gebruiken om juist arme gezinnen te helpen met verduurzamen.
VerwijderenEen vriendin van me is helemaal afgesloten van stroom en gas. Zij kan de transportkosten niet opbrengen. Ze maakt veel gebruik van haar netwerk; douchen bij de buurman, een wasje draaien bij haar zus etc.
BeantwoordenVerwijderenDat vind ik dus echt armoede. Wel fijn dat andere mensen haar helpen.
VerwijderenIk ben Anoniem van 8.36. Je hebt helemaal gelijk. De bijkomende kosten zijn gruwelijk hoog. Wij gebruiken op jaarbasis een kleine 2000 KWH en 750 Kuub gas. Voor dus 90 euro per maand. De verbruikskosten zijn daarvan lager dan de bijkomende kosten. Bovenstaand verbruik staat ongeveer gelijk aan het verbruik van een 1 persoons huishouden in een appartement. Dus besparen loont echt wel. Wat ik er mee wil zeggen: Aangezien de situatie is zoals die is- hoge prijzen en laag loon- heb ik ingezet op bezuinigen. En daarbij is opgevallen dat lage temperatuur ed. went. Er zitten grenzen aan natuurlijk.
BeantwoordenVerwijderenIk betaalde tussen 1 november 2019 en 1 november 2020 €362,65 netwerkbeheerkosten stroom en gas. Dat is 30 euro per maand. En daarnaast betaalde ik 24 euro per maand aan vaste leveringskosten voor stroom en gas. Ik kreeg €492,83 vermindering energiebelasting per jaar. Dat is €41 per maand. Daarnaast had ik een cashback van €165,=, dat is €13,75 per maand.
VerwijderenVaste leveringskosten + netwerkbeheerkosten - cashback - vermindering energiebelasting = - €0,60 per maand.
Blijft over: betaling voor verbruik gas en stroom + de energiebelasting daarover.
In mijn geval kwam dat neer op €27,30 per maand.
Mijn laatste afrekening was totaal 1025 euro. Stroom 174 euro. Gas 227 euro. Samen. De rest 401 euro bestaat uit netbeheerkosten en belastingen,verrekend met de korting op elektriciteit.
VerwijderenHet ligt voor een deel aan het beleid van de Woningstichting maar ook voor een deel bij het kapitaal van de Woningstichting.
BeantwoordenVerwijderenMijn “rijke” Woningstichting breekt de echt oude huizen af en zet er energie zuinige voor in de plaats. Aangezien er hier een gebrek is aan seniorenwoningen is de nieuwbouw ook alleen voor de senioren en gehandicapten bedoeld. Daarnaast EIST de Woningstichting dat je van de gemeente zelf bent om in aanmerking te komen voor een seniorenwoning. Op deze manier kan de doorstroming voor de jonge gezinnen gewoon doorgaan. Maar komt zo’n grote eensgezinswoning vrij, dan wordt meteen gekeken of er iets opgeknapt moet worden, verbeterd worden enz. zodat de energie vraag lager wordt.
10% van je inkomen aan energiekosten is ook behoorlijk hoog zeg! Als daar de rest van de vaste lasten nog bijkomen, zal er inderdaad niet veel overblijven.
BeantwoordenVerwijderenToevallig net de jaar standen ingevuld bij het energie bedrijf die mij daarna 3x vroeg... kloppen de gas standen wel?? - ze vonden het blijkbaar beetje weinig of zo ;-)
BeantwoordenVerwijderenHet is vervelend als je in een oud tochtig huur huis woont, wij deden dat ook ooit echt je stookt tegen de klippen op, we hebben op den duur eerst heel dik plastic voor de ramen gespannen en later zelf plastic voorzet ramen gemaakt om de kou van de enkele ramen een beetje tegen te houden.
We hebben nu een best geïsoleerd huis en daar zijn we in de winter héél blij mee.