Er wordt gezegd dat die millennials van tegenwoordig smijten met geld, en daardoor in de schulden raken, dat de studenten van tegenwoordig onnodig veel geld uitgeven aan uit eten gaan, eten bestellen en koffie halen. Veel meer dan vroeger geven jonge mensen geld uit, is het idee.
Ik had het er over met mijn oudste dochter en ik zei: ik had ook de indruk dat ik dat geld uitgeven 40 jaar geleden als student niet of nauwelijks deed, maar als ik in mijn oude kasboek kijk, dan betwijfel ik dat toch.
Mijn vriend en ik waren van huis uit absoluut niet gewend om uit eten te gaan of eten op te halen of te laten bezorgen. Mijn ouders gaven alleen etentjes ter ere van hun zilveren huwelijksfeest en dat gold ook voor mijn schoonouders.
Ik heb dus nog mijn oude kasboeken uit mijn studententijd en daar haal ik in het eerste volledige jaar (van 22 april tot 22 april) het volgende uit:
1980 (begint op 22 april)
april Chinees afhaalmaaltijd
april koffie en patat
mei film + drinken in de pauze
mei Chinees afhaalmaaltijd
juni Chinees afhaalmaaltijd 2x
juni koffie gedronken aan het Paterswoldse meer
juni uit eten bij de Chinees
juli een maand op fiets kampeervakantie - alle dagen ergens koffie drinken in een café en ook 1 à 2 keer uit eten
augustus afhaalmenu bij Chinees
augustus pizza eten
september afhaalchinees
september film + broodje shoarma eten
september naar het circus + consumpties
september koffie gedronken in Norg in Drenthe
oktober pizza eten + naar de film
oktober uit eten bij de chinees
november afhaalchinees
november pizza eten
december pizza eten
december gebak en koffie op luchthaven Eelde
december afhaalchinees
december bioscoop + koffie
1981
januari afhaalchinees
januari entree schaatswedstrijden
februari film
maart film
maart ergens koffiedrinken + wat lekkers er bij 2x
april film
april afhaalchinees
april ergens koffiedrinken
april pizza eten
In totaal komt het neer op 10 x afhaalchinees, 5x pizza eten, 2x uit eten bij Chinees, 2x iets anders eten (patat en broodje shoarma) , 6x naar de film, 6x ergens koffie drinken. Dat koffiedrinken was altijd tijdens een lange fietstocht, meestal fietsten we een stuk Drenthe in.
Daarnaast gingen we in de zomer een maand op fietskampeervakantie, waarin we iedere dag 's ochtends ergens gingen koffiedrinken en ook altijd wel een keer in die vakantiemaand ergens gingen eten.
In mijn herinnering deden we dergelijke uitgaven veel minder vaak dan dat in werkelijkheid volgens het kasboek het geval was. Was het in vergelijking tot andere studenten vaker of minder vaak dan anderen dat we dergelijke uitgaven deden? Mijn indruk was destijds dat wij heel zuinig deden, en dat anderen veel meer geld uitgaven dan wij.
Daar staat tegenover dat wij naast de studie geen bijbaan hadden en dat veel medestudenten wel werkten. Wij hadden, doordat we relatief zuinig waren, voldoende aan de studiebeurs en/of studiegeld van onze ouders.
Dat we zuinig konden was ook omdat we weinig reiskosten hadden (een OV-kaart voor studenten bestond nog niet), onze ouders woonden niet aan de andere kant van het land, we hadden geen telefoon, ook geen vaste telefoon, we hadden geen computer en ook geen tv.
Tegenwoordig kun je niet zonder telefoon, wifi en laptop. Zonder kun je niet studeren, dat is gewoon noodzaak. De verleidingen in de vorm van Netflix, Spotify- en onderbroeken abonnementen bestonden nog niet en ook van (sluik)reclame via social media was nog geen sprake.
Onze kamers waren goedkoop, maar ook heel erg basic, zeg maar gerust primitief, er was alleen een wastafel met koud stromend water en geen douche. Geen centrale verwarming, maar alleen een gaskachel per kamer. Er was een WC op het balkon en als het in de winter hard vroor, dan was onze waterleiding en ook de afvoer van de WC bevroren, we konden namelijk de hoofdkraan van het water niet afsluiten, want er stond grondwater onder de vloer en de wanden van de WC bestonden uit een houten ombouw. Op de WC was het even koud als buiten! We haalden emmers water bij de buren en probeerden zo veel mogelijk elders naar de WC te gaan en we hoopten op een snelle dooiperiode.
Nu zijn de huren relatief een stuk hoger, waarschijnlijk is er ook meer luxe, maar het kost ook meer geld voor studenten om een kamer te huren.
Wat een leuk stukje! Het doet me terugdenken aan mijn eigen jongere tijd. Als je jong bent, dan ga je ook eerder uit eten. Ook als het geld bijna op is. Of dat deden wij dan... Nu niet meer, maar ik heb er toch van genoten.
BeantwoordenVerwijderenEr staat ergens halverwege iets wat niet klopt trouwens: Netflix, Spotify- en onderbroeken abonnementen. Ik heb zo maar het idee dat die onderbroeken er niet inhoren... LOL!
Eerst even googlen misschien.
VerwijderenJawel, Bespaarzuinig, je kunt tegenwoordig een onderbroekenabonnement nemen! Dan krijg je elke maand een nieuwe onderbroek van een hip merk, of drie per kwartaal of zo.
VerwijderenJe kunt ook een "scheer"abonnement nemen, dan krijg je je scheerbenodigdheden ook thuisgestuurd.
Natuurlijk allemaal onzin, maar het kan wel.
Oké.... die heb ik dus even een gemist. Een onderbroekenabonnement... ook helemaal niks raars aan of zo LOL! Gelukkig ben ik nu weer up to date :-)
VerwijderenVolgens mij horen de onderbroekabonnementen er wel i n, google er maar eens op bespaarzuinig
BeantwoordenVerwijderenDat je die nog hebt. Wat leuk. Ik denk dat heel veel mensen jullie toen heel braaf zullen vinden. En studenten ook. 😀 Als ik iedereen nu zo hoor en lees dan denk ik dat het heel normaal is om veel buiten de deur te eten en (alcohol) te drinken. Dat moet wat zijn voor die studenten om dat allemaal te kunnen betalen. Of er niet aan mee te doen. Ik vond het in die tijd, jaren tachtig , toen ik veel met studenten om ging al erg moeilijk. Ook al omdat ik niet dronk en veganistische eten bijna niet te krijgen was in restaurants.
BeantwoordenVerwijderenEn die lifestyle druk moet ook klappen met geld kosten zoals je al noemt. Ik denk dat het “ in onze tijd “ veel vanzelfsprekender was om er gewoon en eenvoudig bij te lopen. Gewoon een oude trui. En vale broek. Een kop vol met make-up was toen toch uitzonderlijk. Om het maar niet te hebben over schaamlipcorrectie voor je achttiende verjaardag. Wat doen ze elkaar aan. Vreselijk.
BeantwoordenVerwijderenWaarom in hemelsnaam die oude trui en vale broek. De weinige keren dat je kleren kocht waren ze al versleten zeker ? En schaamlipcorrectie als cadeau .. zal misschien eens voorkomen maar overdrijven is ook een kunst.
VerwijderenOm dat dat toen heel normaal was voor een grote groep mensen en schaam lipcorrecties dat nu zijn. Het is maar waar je mee om ging of gast hé.
VerwijderenWat een leuk stukje. Ik ben inderdaad zo’n millenial die heel veel geld heeft uitgegeven tijdens de studie (en weet ook niet zo goed waaraan), dus ik voelde me al een beetje betrapt bij de titel. Maar dat was dus nergens voor nodig!
BeantwoordenVerwijderenLeuk stukje.ook wij geen warm water, een elektrisch kacheltje en als we kookten moest die uit omdat anders de stoppen doorscloegen. Wij aten vroeger veel zuurkoolmet spek. En pannenkoeken, maar gingen echt wel een keer per week naar onze stamkroeg. Uit eten hadden we absoluut geen geld voor. Dat werd een patatje van de avondzaak om de hoek. Kleding maakten we zelf. Ik maakte die ook voor studiegenoten en daarvoor bleven we een keer daar eten. Stof kwam van de Noordermarkt van een gulden per meter. 😝.
BeantwoordenVerwijderenLeuk onderwero, ik studeerde van 1986 tm 1991. Ik had geen televisie of telefoon. Herinner me nog de teleurstelling als iemand niet thuis was als je belde, na eerst naar de telefooncel lopen, muntjes vergaren, wachten...).
BeantwoordenVerwijderenAls wij uitgingen, dronken we 2 tot 3 drankjes, anders was het te duur. We haalden wel patat en gingen af en toe uit eten, pizza ofzo.
Terrasjes was wel een luxe iets, voor mijn dochter (nu 17) is dat veel normaler nu.
Ik heb mijn hele studie bijgewerkt in de thuiszorg, had alleen de basisbeurs en geen rijke ouders. En die wilden vooral niet dat ik een schuld opbouwde... Ik breide zelf truien, mn inventaris was volledig tweedehands, zelfs van het grof vuil. Maar wel heel leuk opgeknapt. Ik had totaal geen last van vergelijken, iedereen vond mijn kamer heel kunstzinnig ingericht, haha.
Ik denk dat ik toen geleerd heb goed met geld om te gaan. Groet, g
Heel herkenbaar😉
BeantwoordenVerwijderenMaar even geheel off topic: van harte gefeliciteerd! Er staat me nml. iets bij van een verjaardag🥂
Dank je! Vandaag ben ik 68 jaar geworden 🎉🎊🎁
VerwijderenGefeliciteerd Aaf! Dat het een mooi nieuw levensjaar mag worden.
VerwijderenIk weet dat ik in mijn studietijd - vanaf 1983 - best vaak uit eten ging, en de kroeg in. Meer dan ik me nu zou kunnen permitteren - of wat ik er nu voor over zou hebben. Ik had wel maximale beurzen en leningen, die ik later af moest betalen. En de kamerhuur was best hoog, en de reiskosten - mijn ouders woonden niet ver weg, maar ik moest er ivm mantelzorg wél heel vaak heen... 2 x per week 15 gulden reiskosten - dat wás véél! Ik hield toen nog geen kasboek bij, en haalde toch elke maand weer het einde van de maand - behalve in de periodes dat de studiefinanciering niet kwam, natuurlijk. Gek genoeg was het in financieel opzicht toch - meestal een zorgeloze tijd, ook al waren we niet heel rijk...
BeantwoordenVerwijderenAch, volgens mij is het iets van alle tijden en zal dat zolang de mensheid en enige vorm van beschaving nog bestaan voortduren. Commentaar tussen verschillende generaties. Het maakt helemaal niet uit in welk tijdperk we leven en hoe de omstandigheden zijn. Mopperen zullen we :)
BeantwoordenVerwijderenWel grappig dat je die kasboeken nog kunt inkijken.
Een wc op het balkon? Daar had ik nog nooit van gehoord. Liep er dan een riolering langs alle balkons om al het afvalwater en dergelijke weg te voeren? Zijn die flats uiteindelijk dan afgebroken, of is men uiteindelijk gezwicht voor de moderne tijd en is binnen een kamer omgebouwd naar badkamer-met-wc?
BeantwoordenVerwijderenMijn eerste kamertje in 1999 was 400 gulden, in een studentenflat met tien studenten. We deelden twee douchehokjes en vier wc-hokjes, en er was één gedeelde keuken met twee losse aanrechten-met-kookgelegenheid. De studentenverhuurder verplichtte het gebruik van een schoonmaakbedrijf, deze kwamen dan ook wekelijks de douches, wc's en keuken schoonmaken. Anders was het echt een levensgevaarlijk onhygiënische puinzooi geweest daar...
Deze bovenwoning is al lang afgebroken. Waarschijnlijk was die WC buiten op het balkon omdat er voor die tijd een tonnetje stond.
VerwijderenDe schoonmaak moesten wij ook zelf doen, en we zorgden ook voor de inrichting van de keuken = een kookplaat op het aanrecht en een koelkastje in de kamer.
Gefeliciteerd met je verjaardag.
BeantwoordenVerwijderenAndere tijden, al zouden mensen in jouw tijd misschien ook wel hebben gedacht dat je toch wel heel veel uit eten ging.
Mijn ouders waren in het jaar dat ik ging studeren net gescheiden. Mijn moeder ging in inkomen gigantisch achteruit en hield de kindsdelen (dus ook mijn deel) van de alimentatie voor zichzelf, ze wist niet beter. Daardoor moest ik leven van alleen een gedeeltelijke studiebeurs, van een bedrag wat dus aangevuld had moeten worden en daarom veel te laag was. Driekwart ging op aan de huur van een kamertje in een studentenhuis.
BeantwoordenVerwijderenIk ging nooit uit, wel minstens een keer per week eten bij een vriendin of studiegenoot. En we deelden dan soms wel een hele fles wijn. Wat het dichtst bij uiteten kwam, was eten bij de mensa. Wat een luxe vond ik dat, hoofdgerecht en toetje, voor weinig geld ook nog. En gezellig, met een paar huisgenoten samen.
Ik maakte tijdens mijn huizen kantoren schoon en huizen van al werkende vriendinnen, sorteerde post in de kerstperiode, werkte bij een slijterij. En voelde me dan heel rijk als ik geld verdiende.
In mijn studietijd(1962-1967) woonde ik samen met een vriendin op kamers. We moesten heel zuinig doen. Gingen van de spaarzegels zo af en toe koffiedrinken. Bij elkaar komen en dan iets lekkers eten en drinken,dat was goedkoper.
BeantwoordenVerwijderenVan harte gefeliciteerd met je verjaardag ! Ik heb het idee dat je 'vroeger' veel meer met je geld kon doen. Vaak uit eten, koffiedrinken, naar het cafe, elk jaar met vakantie en ook nog een keer naar een mooie stad (London, Parijs).
BeantwoordenVerwijderenIk werkte in die jaren, maar een hoog salaris had ik beslist niet. Veel geld aan kleding of makup gaf ik niet uit. Maar nooit schulden en stond niet rood op de bank aan het eind van de maand.
Gefeliciteerd met je verjaardag. Ik herinner me dat ik destijds wekelijks naar de Chinees ging. En regelmatig naar de kroeg.
BeantwoordenVerwijderenDe kosten waren destijds vriendelijker dan nu. Koopkracht rent achteruit.
Beste Aaf,
BeantwoordenVerwijderenVan harte gefeliciteerd met je verjaardag! Ik wens je een heel mooi levensjaar toe.
Een hartelijke groet van Jo.
Ik ben zo'n millenial en heb wel de indruk dat dit echt afhangt van wie je tegen komt. De 1 kan goed met geld omgaan en geeft niet veel uit, de ander strooit met geld en geeft meer uit dan nodig want oom duo betaalt het wel (zo noemen ze duo). Sommigen gaan naar mijn mening onnodig uit huis en er is een groep die het er van neemt en ontzettend veel schulden maakt zonder daar goed over na te denken. Weet niet of jullie het programma waar doen ze het van hebben gekeken, maar het meisje uit Wijchen is daar een goed voorbeeld van: maximaal lenen, veel uitgeven aan kleding etc. En er vanuit gaan dat je die schuld makkelijk af kunt lossen omdat er geen rente op zit en toch wel een goede baan krijgt.
BeantwoordenVerwijderen