maandag 15 maart 2021

Ik krijg helemaal vanzelf een gezond BMI!

Wat is je BMI ook al weer? Dat is je gewicht in kilo's gedeeld door je lengte in het kwadraat. Voor mensen tot 70 jaar zou een gezond BMI tussen de 18,5 en 25 moeten liggen. Voor ouderen vanaf 70 jaar gelden andere normen. Dan moet een gezond BMI liggen tussen 22 en 28. Daaronder heb je een ondergewicht en boven de 28 ben je te zwaar.

Ik zit nu op een BMI van 27,6 en ik word in december 2022 70 jaar. Als ik dan nog hetzelfde BMI heb, dan heb ik dan "ineens" een gezond gewicht!
Ik hoef  er helemaal niets voor te doen en dat vind ik heel grappig!
Er is wel een complicerende factor en die is, dat ouderen de neiging hebben om kleiner te worden. Door de veranderde botdichtheid bij ouderen kunnen botten buigen en wervelschijven samengedrukt worden. Daardoor kan de lengte jaarlijks met 0,5 % afnemen. Ook slijten de tussenwervelschijven een beetje. Hoe kleiner ik word, hoe hoger het BMI bij hetzelfde gewicht.
De laatste keer dat ik gemeten ben, ik denk in 2018, was ik nog even lang als op mijn 17e jaar. Eigenlijk tot mijn verbazing, want ik verwachtte wat gekrompen te zijn.

Komende week moet ik voor controle vanwege mijn diabetes, dan laat ik mij eens even weer meten!
Dan zal blijken of mijn huidige BMI inderdaad 27,6 is!

Update 18 maart: ik ben 2 centimeter gekrompen! Nu heb ik toch een BMI boven de 28 😂😂😂😂


12 opmerkingen:

 1. Nog niets gekrompen ondanks astma medicatie? Dat vind ik best bijzonder, en natuurlijk bijzonder mooi voor je Aaf! Ik krijg dagelijks ontstekingsremmer en ben al 2 centimeter kwijt sinds mijn 18e. Dat begon al toen ik eind 40 was. Ik merk het ook al, wanneer ik aan tafel aanschuif de tafel komt hoger! Dagelijks wandelen en vit D in hogedoses slikken, heeft dat niet kunnen voorkomen. Mijn moeder had in ernstige mate osteoporose, geen idee of er een erfelijke component is.
  Met de longarts voor en nadelen van deze medicatie besproken maar voor mijn longen is dit het beste medicijn op dit moment. Als ik ouder wordt, zal ik naar een ander type overstappen omdat dat voor ouderen weer beter werkt. Maar ook die hebben botontkalking als effect.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook last van krimp. Tot een jaar of zes terug. Toen begreep ik dat dit hielp. Helaas vijf centimeter te laat.
   Lovelyhealth.com Green Lipped Mussel. Mijn huisarts vertelde me, dat in Nederland de middelen vaak versneden worden. Ik koop het daar omdat het het goedkoopst en goed is.

   Voor osteoporose moet de Botdichtheid gemeten worden. Hemel en aarde bewogen, ik moest het doen met een röntgenfoto.

   Verwijderen
  2. Ik heb niet de indruk dat ik veel gekrompen ben. Ik ben nog steeds een stuk langer dan mijn dochters. Maar ik ga deze week in het gezondheidscentrum zeker om een meting vragen, dan weet ik het zeker of ik gekrompen ben of niet.

   Verwijderen
 2. Gefeliciteerd. Een mooie dag met dit voor de boeg. Houden zo. Zoiets gaat niet vanzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben 71 en al 6 cm gekrompen, betekent ook dat je bij hetzelfde gewicht meer maag en buik hebt omdat alles toch een plek moeten hebben en broeken ook strakker zitten daardoor.
  Vandaag begin ik weer met back=to--basics weken om nog paar kilo te verliezen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 6 cm is veel! Als ik 6 centimeter kleiner blijk te zijn dan rond mijn 20e, dan zal ik zeker een hoger BMI te hebben en krijg ik niet zomaar vanzelf een gezond BMI over ruim 1,5 jaar ;-)

   Verwijderen
 4. Grappig! Zo heb ik in de loop der jaren een kleinere maat gekregen, omdat de maten "krompen" (de maat 48 van nu is groter dan maat 48 20-30 jaar geleden...)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. lekker vooruitzicht! Maar natuurlijk vooral te danken aan wat je er allemaal voor hebt gedaan tot nu toe; petje af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, ja, die 40 kg die ik kwijt ben gingen er niet helemaal vanzelf af.

   Verwijderen
 6. ik ben 5 cm gekrompen maar dat komt voornamelijk omdat ik scoliose heb, mn wervelkolom groeit scheef, in een C-bocht. Lastig en pijnlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn BMI verandert door dat ik kleiner word en krimp,hoef dr ook niks voor te doen gaat van zelf,alleen t word steeds hoger!Ondanks t zelfde gewicht.Ik ben pas 62 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nadat mijn lengte in mijn paspoort werd geschreven heb ik me daar helemaal niet meer mee bezig gehouden. Waarschijnlijk ben ik daarna nog wat gegroeid, maar die lengte is in de registratie nooit aangepast.

  Ik dacht de laatste jaren dikker te zijn geworden, maar nu pakte ik wat kleding van 20 jaar terug en dat zit me lekker ruim. Het valt net zo soepel als vroeger. Het verschil zal niet mijn omvang zijn, maar de mode. Ik vond die enge korte jasjes die niet konden sluiten nooit lekker zitten. De oude zitten nog steeds als gegoten. Gelukkig wordt de mode nu weer wat ruimer van snit.

  Ook zo kun je dus van maat veranderen zonder er iets voor te doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.