donderdag 23 december 2021

Maximaal €10.000 cadeau!

Een kerstcadeautje van de overheid: ik krijg maximaal 10.000 euro subsidiegeld cadeau als ik mijn woning ga verbeteren of verduurzamen!
Ik woon in aardbevingsgebied in de provincie Groningen en iedere woningbezitter die aan onderstaande voorwaarde voldoet, krijgt deze subsidie.
Voorwaarde:  Je woning staat in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt, inclusief de postcodes 9679, 9681 en 9682. En is geen onderdeel van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen.

Deze subsidie is ontstaan doordat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de provincie Groningen en de aardbevingsgemeenten Eemsdelta, Het Hogeland, Groningen, Midden-Groningen en Oldambt op 6 november 2020 extra afspraken hebben gemaakt over het versterken van woningen in het aardbevingsgebied. Het SNN voert de subsidie in opdracht van het ministerie uit. Dat betekent dat wij de subsidieaanvragen in behandeling nemen en ervoor zorgen dat het geld bij de mensen terechtkomt.

Ik ontving op 3 december de brief over deze subsidie, dus eigenlijk was het meer een sinterklaascadeau. Mijn jongste dochter stuurde mij direct een appje: heb je al besloten wat jij met die 10 K gaat doen?
Ik had toen de brief nog niet goed gelezen en al helemaal nog niet op de site gekeken voor een toelichting op deze regeling.

Waar is het geld voor bedoeld?

- Voor verduurzamende of verbeterende maatregelen die je wilt treffen aan je woning of aan bijgebouwen op hetzelfde adres, bijvoorbeeld een schuur of garage.

- Denk bij verduurzaming aan: de aanschaf van zonnepanelen, extra isolatie of HR++-glas. Wil je advies over hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken? Ga dan naar www.regionaalenergieloket.nl.

- Denk bij verbetering aan alles dat je wooncomfort verhoogt. Bijvoorbeeld een schilderbeurt, het plaatsen van een dakkapel, of een nieuwe badkamer of keuken.

- Inboedel en tuinonderhoud zijn uitgesloten. Denk hierbij aan de aanschaf van een televisie, losse koelkast, of raamdecoratie (op maat). Ook schuttingen en bestrating zijn uitgesloten.

Dat was een verrassing! Het is ook niet geheel onterecht, in de afgelopen weken waren er al weer in de directe omgeving van mijn wijk 2 lichte aardbevingen. En die aardbevingen die merk je eigenlijk niet, vooral niet als ze 's nachts zijn, maar ondertussen hebben ze wel invloed op de fundamenten van mijn huis en de leidingen en riolering en alles. Lees hier,   en hier en ook hier.  En dat gegeven maakt dat de woningen in het aardbevingsgebied in waarde gedaald zijn, of in ieder geval minder snel in waarde gestegen als in de rest van Nederland.

Ik kan begin januari een aanvraag voor subsidie doen. Dan kan aan de hand van offertes. Ik heb al een offerte voor 8 zonnepanelen en binnenkort krijg ik een offerte voor het opknappen van de badkamer.


19 opmerkingen:

  1. Isoleer je dak, kan goed van binnenuit en onze energierekening daalde met een derde. Nu ga ik er wel vanuit dat je dat nog niet gedaan hebt, weet ik natuurlijk helemaal niet. Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klinkt inderdaad goed. En met jouw verbruik kun je voortaan deels elektrisch verwarmen met de opbrengst van 8 zonnepanelen. Een fijne badkamer is ook genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Electrische vloerverwarming in de badkamer;)

      Verwijderen
    2. Nou dat zou ik niet doen. In onze badkamer zit elektrische vloerverwarming. Continu aan laten staan gebruikt enorm veel stroom. Ervaring. En alleen aanzetten bij gebruik van de douche duurt heel lang voor de vloer warm is en is dus nog steeds duur. Beter een mooie badmat, ook heerlijk als je even naar het toilet moet s nachts. Ik bedoel meer een elektrisch infrarood paneel of elektrische radiator die het doet op de overtollige opgewekte stroom en waar je vooral in na- en voorjaar profijt van hebt en de gasrekening laag houdt.

      Verwijderen
  3. Hartstikkene mooi, eindelijk ook iets voor alle mensen die net buiten de regelingen vallen. En ja, het blijft afwachten hoe lang dit nog doorgaat zo met de aardbevingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat fijn, zo'n cadeau van de overheid om je huis te verduurzamen.
    lk heb ik huurhuis met energie label E. Maar daar wordt door de woningbouw niets aan gedaan wat betreft verduurzamen. Als er een huis leeg komt dan wordt het van A t/Z aangepakt, maar zolang je er in woont doen ze niets. Hoe krom kan een beleid zijn!
    ps. ik woon niet in het aardbevingsgebied

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Waarom is het geld niet juist om de fundering te verbeteren? Het geld is toch omdat je huis in een aardbevingsgebied staat?
    Gewoon een vraag he, geen oordeel, begrijp de insteek van de Provincie hierin niet zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou dat dacht ik ook... zie zo ook niet wat het verven van het huis of een dakkapel met het versterken van je huis te maken heeft. Maar goed ken de voorwaarden verder ook niet. En anders is het inderdaad een fijn cadeau.

      Verwijderen
    2. Wat ik nu ga zeggen zal voor sommigen heel hard klinken, maar de huizen die flinke aardbevingsschade hebben, kunnen ze beter afbreken en volledig nieuw opbouwen op een aangepaste fundering. Dit hebben ze in de mijngebieden van Zuid-Limburg ook op de meest kwetsbare plekken gedaan. Ondanks de vele aardbevingen die hierna zijn geweest, zijn de huizen sterk genoeg gebleken. Zelfs na de zware aardbeving van 5,8 op de schaal van Richter in april 1992 waren er nauwelijks meldingen van grote schade.

      In Zuid-Limburg komen de aardbevingen regelmatig voor omdat er een belangrijke breuk in de aardkorst zit. Het overgrote deel hiervan merken we niet omdat ze klein zijn en op zo’n 6 à 7 kilometer diepte voorkomen. Bovendien is bij ons de ondergrond harder als die in het Noorden. Wij zitten op kalksteen die varieert in hardheid. In het Noorden is de ondergrond van zand en veen. Dit zorgt ervoor dat de bodem makkelijker inklinkt als bij ons in Zuid-Limburg. Maar een aangepaste fundering kan zeer zeker erger voorkomen in het Noorden.

      Verwijderen
    3. Het verbeteren van de fundering is inderdaad een zeer kostbare aangelegenheid, waarbij je goed voor ogen moet hebben of de huidige woning dat nog wel waard is.
      Nieuwe overheidsgebouwen worden aardbevingsbestendig gebouwd. Ik weet niet of dat gebeurt met gewone woningen.
      Mijn woning staat aan de rand van het aardbevingsgebied en het is hier tot nu toe gebleven bij relatief lichte tot matige aardbevingen. Meestal voel ik er niets van en een enkele keer wel wat.
      Het geld dat nu beschikbaar komt, is bedoeld om te compenseren voor waardevermindering. Dat geld kun je gebruiken voor verhogen van de duurzaamheid of comfortverbetering van de woning of achterstallig onderhoud wegwerken.

      Verwijderen
  6. Ik woon gelukkig net buiten het postcodegebied, en ben blij dat er nu eindelijk eens wat concreets wordt gedaan voor bewoners die niet scheuren in hun muren hebben maar wiens huizen toch minder waard zijn door de plek waar ze staan.
    Toch vind ik dit een wat vreemde regeling, ik ken iemand bij wie dwars door het huis een scheur loopt, met verzakte vloer enzovoorts als gevolg. Zij heeft na jaren knokken uiteindelijk een compensatie gekregen, van bijna 10.000 euro. Daarmee kan de schade niet eens hersteld worden, laat staan dat ze zou kunnen isoleren, zonnepanelen ervan kan aanschaffen (en zeker niet wooncomfort kan verbeteren zoals een nieuwe badkamer). Terwijl haar buren, zonder zichtbare schade, nu meer geld gaan krijgen dan zij kreeg. Dat voelt toch weer ongelijk.
    Maar nogmaals, blij dat er nu wat wordt gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En zonnepanelen of HR++ helpen om aardbevingsschade te voorkomen? Leuk voor jullie maar wel een beetje raar. Alsof zonnepanelen iemand over de streep trekken om een huis in aardbevingsgebied te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zonnepanelen helpen niet om aardbevingen te voorkomen. Het gaat er meer om dat we hier gecompenseerd worden voor waardedaling van de woning.

      Verwijderen
  8. Wat fijn voor jullie.
    Ik vind aardbevingen zowiezo eng, los vd materiele schade. In 1992 zag ik de muur van onze slaapkamer bewegen toen ik wakker werd vd aardbeving bij Roermond. Wij hadden toen geen schade maar wonen wel in een gebied met veel breuklijnen en veel, gelukkig, nog kleine bevingen. Het is jammer dat er geen mogelijkheid is om je voor dit soort schade te verzekeren. Zou een mooie taak zijn voor de EU.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik heb met de eerste ronde meegedaan die op 1 juli open ging. Eerst lag de website eruit en daarna was het binnen 1 of enkele dagen op. 150 miljoen klinkt heel veel, maar niet als je het door 10.000 deelt. Daarbij is er nu veel meer ruchtbaarheid aan gegeven dan de vorige keer en zijn er genoeg mensen die de eerste keer te laat waren. Ik denk dus dat het ernstig optimistisch is om te zeggen dat je begin januari een aanvraag kan doen. Ik hoop dat het je lukt. Ik was op tijd en heb de 10000 euro op de rekening staan om mijn badkamer te vernieuwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jou kennende…….daar ga je zeker gebruik van maken. Succes met het vinden van de mazen in de wet. Mag ik een teiltje?

    Agnes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. k ga er inderdaad zeker gebruik van maken! Ik heb in de afgelopen 3 weken welgeteld 3 brieven ontvangen om mij te attenderen op deze regeling. Met een uitgebreide handleiding hoe ik het aan zou kunnen pakken, compleet met een reeks telefoonnummers van mensen die ik kan raadplegen, mocht ik er niet uit komen.
      Dus die mazen van de wet? Ik begrijp niet zo goed hoe je er bij komt!
      Veel succes met je teiltje, hopelijk ben je tegen de tijd dat het kerstfeest is weer opgeknapt. Fijne feestdagen!

      Verwijderen
    2. Haha, goed zo, een mooi antwoord! Wat een nare reactie van Agnes! Als je uitgenodigd wordt om gebruik te maken van die regeling, heeft dat helemaal niets te maken met het vinden van mazen in een wet!
      En lief dat je haar toch fijne feestdagen wenst ondanks die zure reactie ;-)

      Verwijderen
  11. Wat een fijne actie. Voor je zonnepanelen moet er ook wat veranderd worden in de meterkast.
    Om ooit ook inductiefornuis te kunnen gebruiken, moet er ook wat veranderd worden..neem dat gelijk mee als er toch aan de meterkast veranderd wordt.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.