woensdag 22 december 2021

Kerstviering vroeger en nu - het hoeft niet duur te zijn!

Toen ik een kind was, waren er nooit uitgebreide kerstdiners en uit eten gingen we niet. We gingen sowieso nooit uit eten en dus ook niet met kerst.
De kerstdagen waren eigenlijk bijna gelijk aan de weekenden. Mijn vader was thuis en er werd iets meer dan doordeweeks aandacht besteed aan eten. Alleen had je met kerst wel een kerstboom en mijn broertje en ik maakten van neplego (daarvan had je alléén steentjes in rood en wit) een kerkje en daarin kwam een lampje. Naast de kerstboomlampjes maakte dat het wel gezellig. Er werd altijd dennengroen in huis gehaald, en dat geurde heel lekker. Wat verder lekker rook, waren een paar sinaasappels met kruidnagels er in gestoken. Die lagen dan op een schoteltje.
Dan het eten, want daar draait het tegenwoordig vaak om, tenminste die indruk krijg ik sterk als ik de supermarkt binnenloop.

Wat aten we?
Eigenlijk heel gewone dingen, wel vaak wat meer gangen dan gebruikelijk, want meestal bestonden onze doordeweekse "diners"  maar uit 1 gang, namelijk het hoofdgerecht.
- Met kerst was er soep. Daarvan kende mijn moeder maar 1 soort, namelijk groentesoep met balletjes.
- Daarna een hoofdgerecht met aardappels, iets van spruitjes of zo,  een sudderlapje, en als extra stoofperen. Mijn grootouders hadden een grote (stoof)perenboom in de tuin. Die peren werden na de pluk bewaard in de kelder en daar konden we maandenlang stoofperen van eten. En dus ook met kerst.
- Als nagerecht: zelf gekookte bitterkoekjesvla.
Geen drank, want mijn moeder was geheelonthouder, geen ijs, want er was geen vriezer.
Doordat we anders heel eenvoudig aten, waren de drie gangen van het kerstmenu bijzonder en feestelijk.

Later, toen ik volwassen werd en jaren lang een minimum inkomen had, volgens de statistieken onder de armoedegrens, maakte ik het feestelijk door een feestelijk tafelkleed + servetten en mooie kaarsen met kandelaars. Ook daarvan wordt het heel feestelijk en als je ieder jaar dezelfde dingen gebruikt, dan hoeft dat helemaal niet duur te zijn.
Als eten: net als in mijn jeugd wat uitgebreider dan anders, maar geen "liflafjes", maar gewoon zelf gekookt basisvoedsel. Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Al die dure hapjes die je nu in de winkel ziet, zijn die echt zo veel lekkerder en feestelijker dan een heerlijke pastaschotel of een heerlijke zuurkoolstamppot?
Voor mij geldt dat in ieder geval niet. Ik geniet net zo veel van een smakelijke eenvoudige maaltijd als van een reeks gangen met allerlei dure hapjes.

27 opmerkingen:

  1. Heerlijk zoals jullie vroeger aten kerst.
    Ik hou het voor mezelf ook heel weg simpel. Waarschijnlijk kleine stukjes biefstuk (wat je als gourmet bakje kunt kopen) met rode kool ofzo.
    Heb 2kg stoofpeertjes gekocht voor €1.89 dus ik kan weer wat potten vullen :)
    Met kerst hou ik het graag simpel, maar lekker. Hier geen overvolle voodschappenkar etc.
    En zeker geen kerststress :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Denk niet dat er veel mensen zijn, die gehuld in feestkledij reerug of kreeft eten. Ik ken ze niet.
    Wens iedereen een fijn kerstmaal, met zuurkoolstampot of juist dure hapjes, alleen of met anderen, digitale kerkdienst of niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor mij in ieder geval boerenkool(-soep, dit jaar), tijdens kerst. Ik vind het heerlijk, én een mens moet een daad stellen (ook al ziet niemand het...)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik had vorige week wel voor 180 euro boodschappen. 3 personen. En ik ga pas in januari weer naar de winkel.

    In de vriezer een bak ijs, een pizza en verder alles normaal..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kennen julie deze nog? De Garnalencoctail! Kun je meteen een goede whiskey kopen. Feestelijk.
    Met kerst doen we niet zuinig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Meer dan ooit heb ik heimwee naar die eenvoudige kerst van toen. Dat zelfgemaakte eten, net iets uitgebreider dan op zondag, die paar kaarsen, zo fijn.

    Ik heb me de afgelopen weken verbaasd over de hoeveelheid kant en klaar maaltijden voor het kerstdiner, in alle supermarkten. Ik heb alleen basiszaken in huis gehaald als meel, aardappelen, slagroom, eieren, groente en fruit enz. en kook lekker zelf, niet al te uitgebreid, maar o zo lekker.

    Het enige kant en klare wat ik gekocht heb, omdat de kinderen dat zo speciaal vinden: aardappelkroketjes. Maar mijn ervaring is dat de aardappelkroketjes van nu zo hard worden van binnen en buiten. Juist die heerlijke zachte aardappelpuree van binnen onder dat knapperige korstje is zo lekker. Ik heb me al voorgenomen om dat volgend jaar eens zelf uit te proberen, zal niet al te moeilijk zijn.

    Het voordeel van alles zelf maken is dat je erin kan gooien wat je zelf het lekkerste vind en de porties zo groot of klein kan maken als je zelf wilt. Zo maak ik het kerstbrood zelf, omdat ik niet zo dol ben op rozijnen. Er gaan nu cranberries en noten door (en wel spijs). Dat brood wordt, omdat ik het lekker lang laat rijzen, wel 2 of 3 keer zo groot als een kant en klaar kerstbrood.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In de 50 en 60-er jaren aten we bij oma's en opa's met de hele familie op beide dagen en bij de ene aten we konijn bij de andere rollade. Als toetje was er bij die rollande vanillevla met een perzik uit blik en handgeklopte slagroom.
    Althans die staan in mijn herinnering gegrift, zal best wel eens wat anders zijn geweest.
    Toen ik zelf kerstdiners verzorgde maakte ik er wel wat moois van, en er mislukte ook wel eens wat zoals een soufflee die niet echt souffleerde maar bakje drap was.

    Geen idee wat we met kerst eten nog, waarschijnlijk kalfstong die nog in de vriezer licht maar dat eten we ook op gewone dagen wel eens.
    Wat ik wel koop zijn de leuke kleine bakjes ijs en aparte smaken, gewoon omdat het kan.
    Van pasta's en stamppotten hou ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja, bij mijn schoonouders aten we in de jaren 80 vaak rollade of soms haas! De haas was zelf geschoten en zelf gevild en klaargemaakt. Ik vond de rollade heerlijk, de haas wat minder, te veel een wildsmaak, maar ook door de kogeltjes van het schot hagel waarmee het dier geschoten was.

      Verwijderen
  8. Ik geloof dat wij preisoep gaan eten, want er zit nog prei in de ijskast.
    Verder eten we gevulde eitjes, wat soorten Franse kaas, een Frans stokbrood, salami voor de man en kids, kleine kerstomaatjes en wat noten en fruit.
    Als toetje eten we ijs
    Ik heb met de feestdagen meestal niet veel zin om heel ingewikkelde gerechten te maken en van zo n kaasschotel kan je ineens meerdere dagen (makkelijk) eten.
    Het eten zal niet eens veel duurder zijn dan op andere dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jeugdsentiment, inderdaad rollade en konijn ! Ingesmeerd met mosterd en een "boomstammetje" met chocolade als dessert :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bij ons hetzelfde konijn of kip of misschien wel allebei. Vader hield ze zelf voor de slacht en verkoop.
    Als ik nu zeg dat ik dat zo leuk vond dat slachten kijkt iedereen of ze water zien branden maar als pa de kip zonder kop liet lopen genoten wij met alle kinderen in de buurt .
    Kerststol, perzik uit blik op de vla of yoghurt en wat verlang ik toch terug naar die tijd .
    Er zal best weleens iets geweest zijn maar er was rust .
    Ook wij eten net als altijd en niks geen poespas.
    Ik probeer best graag recept maar niet om deze tijd gewoon op je gemak op doordeweekse dag zonder stress.
    Daarbij gaan we naar de kerk want anders zouden we het belangrijkste van de kerst vergeten.
    Het kind dat geboren werd in een stal

    Fijne dagen Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja..laten we dat vooral niet vergeten. Het belangrijkste....dan hoeven we niet zo druk te zijn met wat en hoeveel en hoe duur we eten. Wat gezelligheid is fijn maar niet de hoofdzaak. Gezegende kerstdagen allemaal

      Verwijderen
  11. Oh jee, wil deze kerst rollade braden als de kids komen eten.......maar erg ouderwets als ik bovenstaande lees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat geef je dáár nu om, of het erg ouwerwets is. Als het maar lekker is!

      Verwijderen
    2. Ik vind rollade echt heerlijk, ik vraag er altijd om als we bij mijn ouders zullen eten voor het kerstdiner. Het doet me echt aan vroeger denken. En dan met garnalencocktail vooraf en stoofpeertjes van mijn moeder als bijgerecht. Alleen die eeuwige viennetta hoef ik niet(meer).
      Cath

      Verwijderen
  12. Ik eet boerenkool...en ik geniet van de kerststol.
    Wij deden altijd wat sober, omdat ik dat prettiger vind en vaak ook lekkerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij aten 45 jaar geleden ossenstaartsoep, iets van erwten, spruitjes of rode kool, konijn in het zuur en gekookte aardappelen. Het toetje weet ik niet meer. Zal wel ijs zijn geweest.
    Nu eten wij kalkoenfilet met sinaasappel/ cranberry saus, spruitjes en salade, pomme duchesse, soep vooraf. Als toetje een ijsbombe die ik zelf maak en voor bij de koffie citroenvlaal.

    Aangezien een deel dienst heeft met Kerstmis komen wij nog een keer samen en dan eten we groentensoep, aardappeltjes uit de oven, kalfsstoofvlees, salade en… Voor het toetje maak ik bavarois en voor bij de koffie nog iets van taart of vlaai. Bij ons zit de luxe in het dessert en niet zozeer in de rest van het eten. Die vlaai en taart zijn bij ons redelijk normaal aangezien mijn vader graag bakt als hij zich verveelt. Zijn gevulde speculaas staat in de wintermaanden met stip op nummer 1.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Van mijn moeder (74) ken ik de verhalen van kerst uit haar jeugd. Zij had drie oudere broers en verdienden al toen mijn moeder een meisje was. Er werd rosbief gegeten en peertjes. De pudding ging in een mooie vorm en die kwam op een bord met vruchten en room erom heen. De andere dag werd een konijn gegeten. Mijn moeder weigerde dat te eten (zoals het liedje van Flappie, maar dan met een ander einde).
    In de boom zaten echte kaarsjes en er stond een emmer water en zand naast die helaas wel eens gebruikt moest worden. Vooral dat van die echte kaarsjes vond ik mooi om te horen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. In mijn jeugd, lang geleden (ik ben nu 59)aten we met kerst altijd gebraden kip, appelmoes en gebakken aardappels.
    En als toetjes bitterkoekjespudding met slagroom.
    De afgelopen periode heb ik een maagoperatie gehad. Het kerstmenu bestaat deze keer uit: een stukje gepocheerde kipfilet (klinkt wat deftiger), en een paar boontjes. Als toetje probeer ik een piepklein schaaltje pudding.
    Het is niet veel, maar wel goedkoop!
    Kerst draait voor mij zo wie zo niet om eten, maar om het kerstkind Jezus.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Bij ons was het ook sober. Alleen aten we tam konijn. Die haalden ze ergens geslacht en wel. En dat was het. En verder waren het gewone dagen met wel een kerstboom. En we gingen naar het kerstfeest van de lagere school. Dat was zo mooi altijd,een prachtig verhaal werd er verteld. En we kregen een sinasappel en een spekulaaspop. Een heerlijke traktatie. Dit overdreven gedoe hoef ik ook niet. Gewoon rollade met groente,aardappelen en ijs na. Lekker toch.
    Geertje Ovink

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Vroeger, zo’n 55 jaar geleden , braadde mijn moeder een konijn en een rollade voor de kerstdagen. Het konijn werd gegeten door mijn ouders en mijn oudste broer, de anderen aten rollade.
    Soep vooraf, vlees, gekookte aardappelen, spruitjes, sperciebonen uit de weck en stoofpeertjes.
    Het toetje was altijd (gekookte) dikke chocolade-pudding met echte slagroom, heerlijk!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik kom uit Italië. Met kerst aten we altijd bij oma. Zij was nog van oorlog generatie (geboren 1916) en voor haar was een missie om voor kerst een bijzondere maaltijd te maken. Zij maakte zelf tortellini (vlees braden en maken, deeg zelf rollen, een per een een vullen en dichtvouwen, was een werk van een hele dag), en daarna kalkoen uit de oven. Toen zij overleed, ging mijn moeder door, mij zus en ik mochten helpen met het vouwen van de tortellini. Nu is mijn moeder ook overleden, en mijn zus heeft nu overgenomen (ik ben meestal op laatste moment in Italië gezien school en werk). Het is onze manier om oma en ma te herinneren. Zo blij waren ze met hun kerstmaaltijd op tafel.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Zoveel herkenning en je hebt helemaal gelijk dit is echt genoeg en feestelijk. Al die enorme overdaad en opgelegde druk om alles wat los en vast zit te eten en een kerstboom met honderd ballen etc. Ik heb er zo genoeg van. Na een half jaar buitenland zien wij gisteren en vandaag onze broers/zussen Dat is pas feestelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. wij doen het nu ook zoals mijn moeder het vroeger deed. Ik ben zelf van 1984 en we hadden het niet breed thuis maar we hebben altijd goed te eten gehad, mijn moeder kookte zoals ze dat op zondag ook deed en nog doet gewoon een gekookte aardappel en witlof met ham een kaas uit de oven en een stukje rundvlees of varkenshaas wij kregen toen maar twee keer per week vlees en de rest van de week gebruikte ze dezelfde jus en ik doe het zelf nu ook nog steeds zo. Wat ik alleen wel erg leuk vind is gourmetten dat doen we dus ook eerste kerstdag bij mij met mijn ouders en tweede kerstdag eten wijzelf de restjes op. heerlijk allemaal

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wij aten vaak kaasfondue met kerst en ik vind dat nog altijd superlekker! Bij de moemoe was het altijd kalkoen met veenbessen (eikes) en bij de bobonne herinner ik me vooral nog kaaskroketten.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wij houden het dit jaar ook heel simpel. Hebben geen zin in al die overdaad. Verder gaan heerlijk wandelen en spelletjes doen.
    Trekken makkelijke kleding aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. In de jaren 60 hadden we een hele kip of rollade met kerst. Dat was heel bijzonder. Dat at je verder nooit. Na de nachtmis at je kerstbrood en kadetjes, bij het licht van kaarsen. Magisch vond je dat als kind. Er werden ook alleen met kerst kaarsjes gebrand.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.