Ik was altijd een avondmens.
Ik kon uitslapen. 's Avonds tussen 24:00 en 1 uur 's nachts naar bed en tussen 8 uur en half 9 weer wakker worden. Inslapen was regelmatig lastig, soms was het 3 uur 's nachts voordat ik in slaap viel, maar 's ochtends lekker lang doorslapen ging altijd wel.
Totdat mijn ex-partner heel ziek werd en het duidelijk werd dat hij in feite stervende was. We kregen het bericht over zijn naderende einde op maandag 2 mei en sindsdien lukt lang slapen niet meer. Ik ben om vijf uur of hooguit half zes klaar wakker. Mijn hoofd staat "aan" en wil niet meer "uit". Vroeger gaan slapen lukt ook niet. Ik kan wel om 10 uur 's avonds in bed kruipen, maar dan wil mijn hoofd ook nog niet "uit".
Slapen is gezond en doordat ik niet goed slaap schaad ik mijn gezondheid, dat moet niet.
Ik dacht nog dat het over zou gaan als hij overleden was. Maar ook na zijn sterfbed ben ik heel vroeg wakker, na een nacht van 4 uren. Ik lig wel langer dan 4 uren in bed, maar slapen is er niet bij, ook niet doezelen. Het lijkt alsof ik een ochtend- + avondmens geworden ben, een soort combinatie. Allebei, dat was anders nooit zo.
Oudste dochter heeft het ook, volgens haar komt het door de stress. En ik denk dat ze gelijk heeft. Ik hoop dat die stress na de uitvaart snel afneemt en ik weer wat langer kan slapen en ik beter kan ontspannen. En anders moet ik misschien maar op slaap-les.
Heb jij ervaring? En tips?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
woensdag 11 mei 2022
Ben ik een ochtend- en avondmens geworden?
Labels:
Privé
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ja, ik heb ervaring met soms een periode slecht slapen. Ook in ben normaal gesproken een goede slaper. Mijn tip is dat ik me overgeef aan zo'n periode en mezelf vertel dat ik altijd een goede slaper ben en dat dit een tijdelijke verstoring is die vanzelf weer over zal gaan. Ik heb het idee dat hoe drukker ik me er om maak hoe slechter het slapen gaat.
BeantwoordenVerwijderenHeel veel sterkte gewenst!
Ja, herkenbaar. Ik kan me voorstellen dat je het leven met hem aan het ‘herkauwen’ bent, dingen samen met je dochters moet regelen, en ook gewoon verdriet hebt. Wanneer mijn hoofd ‘aan blijft staan’ gebruik ik de slaapmeditaties uit de app Meditation Moments. Niet gratis maar voor mij iedere euro waard. Heel veel sterkte!
BeantwoordenVerwijderenBianca
Hoop voor je dat je weer goed kan gaan slapen. Voor mij is er een zomer en winter ritme. In de zomer sta ik vroeger op. En nu Schiphol besloot om Zestienhoven meer vluchten te laten uitvoeren, vliegt er om vijf over zeven de eerste Transavia over mijn huis n twintig minuten later volgt de zesde Transavia. Tenminste, wanneer er geen vertragingen zijn.
BeantwoordenVerwijderenOp Zestienhoven ook onderbetaald grondpersoneel dat extra hard moet werken.
Bij noordenwind is een andere gemeente aan de beurt. Je kunt op vliegherrie zien welke gemeente het hardst getroffen wordt door de race to the bottom.
Het lijkt inderdaad stress, en dat is ook logisch en een normale reactie op deze spannende tijd. Zorg verder goed voor jezelf. Zwemmen en bewegen, goed eten en wacht even af. Grote kans dat het vanzelf herstelt.
BeantwoordenVerwijderenSterkte.
Lieve Aaf, geef het even de tijd. Ik lees net je verhaal van gisteren. Je sluit een stuk van je leven met een bijzondere man af. Naast het regelen van de uitvaart is er ook het terugkijken en verwerken. Je koppie is dan toch gewoon even te vol om zomaar in slaap te vallen. Komt vanzelf weer.
BeantwoordenVerwijderenSterkte, Groet, G
Lieve Aaf, zowel mijn ex als mijn zoon zijn schizo-affectief.
BeantwoordenVerwijderenDat is een groot verdriet, maar juist zieke mensen zijn je het meest "aan het hart gebakken".
En afscheid doet altijd pijn, maar zeker in zo'n geval.
Bij mij speelt ook schuldgevoel mee over de scheiding, hoewel ik wel voor de kinderen en mijzelf moest kiezen.
Ik heb steun aan mijn geloof, aan de natuur, aan de poes, aan gedichten en aan schilderen. Bedenk eens wat jou in het verleden steun of/en plezier gaf en probeer dat, ook al heb je er helemaal geen zin in.
En voor het in slaap vallen smeer ik mijn voeten in met lavendelolie van Weleda. Als het niet direct helpt: een weekje volhouden, ritmische massage heet dat, elke dag op dezelfde tijd.
Knuffel, Anne.
Voor mij is dit herkenbaar. Waarschijnlijk komt er, als het geregel achter de rug is, een moment dat je je erg vermoeid voelt. Geef hier gehoor aan door te gaan slapen ook al is het overdag. Als het goed is voel je de stress afnemen en zal het slapen weer beter gaan.
BeantwoordenVerwijderenDag Aaf, wat je schrijft is herkenbaar. Ik ben zelf ook een goede slaper, maar in tijden van stress is dat een ander verhaal. Vaak wakker worden tot bij laatste heftige periode in mijn leven (nu een paar maanden terug) elk uur wakker worden. De huisarts noemde het hyperalert, was geen voorstander van een slaapmiddel omdat dat vaak weinig resultaat heeft. Wat ik wel deed was van me af schrijven, in volzinnen of steekwoorden maakt niet uit. En ook gewoon het bed uit, naar beneden, kopje thee of zo en een beetje voor me uitstaren.
BeantwoordenVerwijderenOndertussen wordt het langzaam weer wat rustiger en slaap ik ook weer beter.
Er is geen pasklare oplossing of wondermiddel. Het is nu hectisch, waarbij ook het verleden weer voorbij komt. Ik sluit aan bij G: geef het (en neem ook!) de tijd. Laat zijn wat er is, hoe verdrietig en verwarrend dat ook kan zijn.
En niet teveel focussen op hoeveel uur slaap gezond zou zijn, dat is nu even niet belangrijk.
Hartelijke groet, Lisa
Naarmate ik ouder word, ben nu 72, slaap ik minder uren en ‘herkauwt’ mijn brein gebeurtenissen van nu en van vroeger.
BeantwoordenVerwijderenSterkte!
Thea
Het zal op dit moment stress zijn maar vergeet ook niet dat naarmate je ouder wordt ook je slaapbehoefte af neemt. Mijn moeder, nu ruim in de 80, komt al jaren niet verder dan 5 uur per nacht. Dan zijn de dagen ook erg lang.
BeantwoordenVerwijderenHet is zeer herkenbaar, in spannende, stressvolle tijden kom je 's nachts aan het verwerken toe omdat je er overdag geen tijd voor hebt of je het overdag rationaliseert. Dit kan wel een tijdje duren. Bij het overlijden van mijn vader had ik daarnaast ook dat ik de eerste nacht (het was in de herfst en hij overleed onverwachts) niet warm kon worden in bed. Ik voelde van binnen helemaal koud. Ook in de aanloop naar een operatie heb ik ' s nachts een een aantal nachten "lopen malen".
BeantwoordenVerwijderenHet is logisch dat het je bijzonder bezighoudt en komt wel weer goed als je het d tijd geeft.
BeantwoordenVerwijderenBach resquedruppels kunnen je helpen om de scherpe randjes eraf te halen.
Sterkte met alles en luister naar je lichaam slaap als je denkt dat het nodig is als is dat op een raar tijdstip.
Als je stress hebt gaat je hartslag omhoog. In enkele minuten kan je dit weer regulieren door je heel bewust te focussen op de ademhaling.
BeantwoordenVerwijderenWees je heel bewust van je in -en uitademing (door alleen hier aan te denken kan je niet tegelijk ook piekeren). Breng de adem naar je buik en voel met gekruiste handen op je buik hoe de buik omhoog en weer naar beneden gaat. Adem langzaam in en tel tot ongeveer 5. Houd de adem in en adem ook op 5 tellen weer langzaam uit. Herhaal dit en blijf je focussen op de (buik) ademhaling. Je hartslag gaat zo naar beneden en daarmee de stress ook.
Sterkte
Ik las laatst de volgende ontspanningstechniek: adem 4 tellen in door je neus, houd de adem 7 tellen vast en blaas dan 8 tellen je adem uit. Herhaal dat een paar keer. Dit kan helpen om in slaap te komen.
VerwijderenSterkte met alles, Aaf!
Een hartelijke groet van Jo.
Een schriftje naast je bed. Aan de ene kant schrijven waar je blij van bent geworden die dag als was het maar het gefluit van de vogels. Aan de andere kant wat je minder fijn vond die dag (ook de minder fijne gedachten). Het helpt mij om in depri-tijden mijn hoofd iets minder aan te laten staan. Sterkte in alle dingen Aaf..
BeantwoordenVerwijderenJe zou, om je hoofd leeg te kunnen maken, een saai boek kunnen lezen met niet al te veel licht. Je ogen worden dan sneller moe. Als dit niets is, dan zou je een verzwaringsdeken kunnen maken of kopen.
BeantwoordenVerwijderenWat mij helpt is iedere dag een wandeling in de natuur. Gewoon op mijn gemak, in alle rust en stilte. Daardoor kan ik in de dingen die me bezighouden verwerken.
BeantwoordenVerwijderenMijn oma zei vroeger altijd: "Slaap je niet, dan rust je toch".
BeantwoordenVerwijderenSterkte in deze zware tijd. En ja, ik denk ook dat het van de stress komt.
BeantwoordenVerwijderenEn vaak zie je dan ook wel weer, dat het weer over gaat. Mijn schoonmoeder heeft na de begrafenis van schoonvader een paar dagen hele middagen extra liggen slapen, bovenop wat ze 's nachts sliep. Dus die haalde het op die manier weer in.
Ik zou er niet teveel over piekeren - het is even zoals het is en het komt ook wel weer goed. Je gaat wel weer op adem komen, maar nu is het even veel en zwaar.
Ik hoop dat de begrafenis "mooi" wordt en recht doet aan de bijzondere man die hij was.
Ook ik ben niet altijd een goede slaper maar ik heb er iets op gevonden en het helpt. Voor ik ga slapen neem ik een klein tabletje Melatonine in. Ik ga naar bed en lig hooguit een kwartiertje te lezen. Voel ik de slaap komen dan ga ik meteen ontspannen liggen en val in slaap. Melatonine kun je rustig innemen.
BeantwoordenVerwijderenOok ik word 's ochtends erg vroeg wakker, om 4 uur meestal, in tijden van stress en ingrijpende gebeurtenissen.
BeantwoordenVerwijderenDat kan een paar weken duren, maar gelukkig keer ik dan langzaam weer terug naar mijn normale slaappatroon.
Wat mij helpt is om overdag, als ik moe en slaperig ben, op de bank of in bed te gaan liggen. Vaak slaap ik dan wel een uurtje . En zoals iemand al schreef, slaap je niet dan rust je toch.
Sterkte Aaf.
Magnesiumbisglycinaat
BeantwoordenVerwijderenHet is nog maar zo kort geleden Aaf. En er valt zoveel te regelen. En te rouwen over nu en langer gelden. Je lijf zit stikvol adrenaline en dat duurt een tijdje.
BeantwoordenVerwijderenWat helpt, is wat altijd helpt: lief voor jezelf zijn, lichte maaltijden, weinig schermen en dagelijks beweging in de buitenlucht. Je hart luchten bij je liefste.
Later komt er weer evenwicht. Je wordt niet ziek van een week kort slapen alleen. En uit onderzoek is gebleken dat mensen "die niet slapen" vaak toch meer slapen dan ze zich bewust zijn.
Ik zou er niet over in zitten en niet teveel aan denken. Het heeft tijd nodig, het is logisch dat je nu onrustig bent. Veel sterkte met alles. Yolanda
BeantwoordenVerwijderenGeduld Aaaf. Hopelijk gaat het ook bij jou na enige tijd over. Als het om je heen en in je hoofd rustiger is. Ik heb ooit na het verongelukken van mijn ouders maanden lang midden in de nacht wat zitten eten. Slapen ging niet goed meer en de warme thee werkte soms als slaapmiddel
BeantwoordenVerwijderenGecondoleerd met het verlies, wat heb je het in je vorige post liefdevol beschreven. Je zou het slechte slapen kunnen bespreken met de huisarts, in principe is men er geen voorstander van om medicatie te geven, maar misschien is het voor deze omstandigheden wel mogelijk?
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook geen voorstander van medicatie. En ik moet zeggen dat ik er weinig tot geen hinder van ondervind dat ik de afgelopen 1,5 week 4 à 6 uren per nacht slaap. Eigenlijk verwacht ik dat het binnenkort wel weer wat beter wordt. Zo nu en dan, gemiddeld 1x per 10 dagen, slaap ik slecht in en slaap ik daardoor kort, maar daar valt prima mee te leven.
VerwijderenHerkenbaar, sinds de overgang slaap ik bij tijden - en zeker bij stresstijden - ook slechter. Wat - een beetje - helpt zijn - zo af en toe - melatoninepilletjes voor het inslapen. Dan krijg ik net wat meer ritme. en inderdaad: genoeg beweging en buitenlucht, 's avonds niet teveel "gedoe" meer....
BeantwoordenVerwijderenHerkenbaar, sinds de overgang slaap ik bij tijden - en zeker bij stresstijden - ook slechter. Wat - een beetje - helpt zijn - zo af en toe - melatoninepilletjes voor het inslapen. Dan krijg ik net wat meer ritme. en inderdaad: genoeg beweging en buitenlucht, 's avonds niet teveel "gedoe" meer....
BeantwoordenVerwijderenHallo Aaf, wat naar die stress en dan dat slechte slapen ervan. Dan wordt je in je hoofd ook nog eerder stressig.
BeantwoordenVerwijderenEn ja ik heb er ervaring mee helaas.
Wat hier helpt:
- yoga oefening voor rust en slaap https://m.youtube.com/watch?v=LI9upn4t9n8
- valdispert stress & focus met GABA erin - tegen de stress
- nachtrust tabletten van vogel (dormeasan)
- koud douchen voir het slapen gaan
En anders is een verzoek aan de huisarts voor tijdelijk slaapmedicatie ook geen slecht idee. Je komt door slecht slapen soms ook gewoon in een negatieve slaap-spiraal.
Heel veel sterkte met alles.