dinsdag 10 mei 2022

Het is voorbij ....

het moeizame leven van mijn ex-partner, de vader van mijn twee dochters. Hij overleed op 64-jarige leeftijd na een ziekbed van een paar weken.
Ziek was hij al veel langer. Psychiatrisch vanaf zijn 18e en na zijn 25e ontwikkelde hij ook een aantal lichamelijke chronische ziektes.

maart 1996, destijds 38 jaar
Was zijn leven altijd moeizaam? Nee, er waren ook zeker gelukkige momenten, maar hij had wel heel veel pech. Lichamelijke ziektes die hem verhinderden sporten uit te oefenen die hij zo graag deed: schaatsen en fietsen. Hij had psychiatrische klachten die eerst gediagnosticeerd werden als bipolair. En stemmingswisselingen had hij zeker! Van ongelooflijk druk en overenthousiast voor alles, tot zeer depressief en levensmoe. Daar kwamen vaak diepe psychoses bij en daardoor werd de diagnose uiteindelijk schizoaffectieve stoornis. Ik zeg altijd: hij heeft een combinatie van bipolair en schizofreen.

Toen ik hem leerde kennen, had hij al 2 psychiatrische opnames achter de rug. Met voldoende medicijnen zou hij een normaal leven kunnen leiden en in de eerste jaren was dat ook zo, maar na verloop van tijd bleek dat geen enkel medicijn echt opgewassen was tegen deze akelige ziekte.  Zijn persoonlijkheid veranderde en het had ook invloed op zijn intelligentie. Hij kreeg geheugenklachten en kon zich slecht concentreren.
Rond zijn 40e was hij voor mij een soort inwonend groot kind dat constante zorg een aandacht nodig had. Van een gelijkwaardige relatie was niet meer sprake, hij was al lang niet meer de partner die hij ooit was. Na een langdurige psychose was het voor mij genoeg geweest. Mijn kinderen waren 11 en 8 toen hij definitief het gezin verliet, nu 24 jaar geleden. Hij verbleef in psychiatrische inrichtingen en eerst ook nog enkele jaren in een beschermde woonvorm. De laatste jaren op ouderenpsychiatrie en recent op een verpleeghuisafdeling voor psychiatrische patiënten. Juist vanwege het feit dat hij psychiatrisch patiënt was, bleef ik me met hem verbonden voelen. Hij kon er ook niets aan doen dat hij ziek was.

Hij heeft er binnen de beperkingen het beste van gemaakt. Hij had het beste karakter voor zijn stoornis. Radicale zelfacceptatie en van zijn manische kant houden en er veel lol aan beleven en nagenieten. Geen schaamte, geen pijn over wat hij allemaal niet (meer) kon, maar voluit genieten van zijn periodes van euforie en energie.

Met name de afgelopen week zijn we vaak bij hem geweest, hij werd steeds zwakker en communicatie was nauwelijks mogelijk. Alleen met het opensperren van zijn ogen en een iets snellere ademhaling en soms wat onsamenhangende geluiden kon hij aangeven dat hij ons hoorde en misschien begreep.

Hij heeft nu rust, het is klaar! In februari wilde hij al afscheid van ons nemen en ging het ook lichamelijk al heel slecht. Hij kreeg nog een kleine opleving, maar toen ging het snel bergafwaarts.

Nu ben ik met mijn dochters bezig om de uitvaart te regelen en muziek die hij fijn vond uit te zoeken en het verhaal van zijn leven, zoals wij dat ervaren hebben, te vertellen.

54 opmerkingen:

 1. Allen gecondoleerd, wat een triest verhaal en sterk hoe je ermee omgegaan bent. Mooi voorbeeld voor jullie dochters!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach wat verdrietig...maar ook bijzonder hoe jullie als gezin met hem omgingen, en dat bleven doen. Vaak worden mensen met zo'n ingrijpende psychische ziekte helemaal in de steek gelaten door familie. Wat fijn dat jullie dat niet deden.
  Veel sterkte voor jou en de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel veel sterkte gewenst. Ik heb een brus met deze aandoening en het valt niet mee. Een partner, ouder, lijkt me bijzonder zwaar.
  Wat prachtig dat jullie een goed contact hebben gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aaf, allemaal gecondoleerd met dit verlies. Wat heftig allemaal.
  Ik wens jullie heel veel sterkte n kracht toe.
  Neem de tijd die je nodig hebt om alles te regelen rondom en na de uitvaart.
  Zorg goed voor jezelf.
  Ik denk aan jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sterkte gewenst, deze dagen van regelen en doen. Fijn dat je dat samen met je dochters kunt doen. En heel mooi, dat je zo'n warme maar ook eerlijke terugblik gaf op het leven van de man die in jullie levens een grote rol speelde.
  Ik wens jullie een mooi afscheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Van harte gecondoleerd Aaf en dochters, schoonzoons en kleinkinderen.
  Je kunt een zieke niet in de steek laten en dat hebben jullie ook niet gedaan, gelukkig.
  Veel sterkte, troost vinden bij elkaar en samen de uitvaart regelen is zo goed.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gecondoleerd met jullie verlies. Er spreekt veel liefde voor hem uit je stukje.
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gecondoleerd met het verlies van jullie ex-partner en vader. Mooi en liefdevol, hoe je jullie leven hebt beschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gecondoleerd Aaf en heel veel sterkte voor het hele gezin
  Ikkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gecondoleerd met het verlies
  Veel sterkte in de komende tijd
  Ik vindt het heel sterk van je dat je dit verhaal hier met je lezers deelt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gecondoleerd met dit verlies Aaf. Het ontroert me hoe mooi je over hem schrijft, en hoe liefhebbend en accepterend dat is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gecondoleerd. Bewonderenswaardig dat je ondanks alles blijft schrijven. Sterkte in deze periode.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gecondoleerd met jullie verlies. Je hebt er een mooi, liefdevol en begripvol blogje van gemaakt.
  Fijn dat jullie samen alles konden doen en was er geen sprake van afstand.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooi monumentje richt je op! Je hebt goede keuzes gemaakt: kiezen om niet bij deze man te blijven, maar op afstand betrokken te blijven. Voor jullie allemaal: gecondoleerd! Het is inderdaad het einde van een tijdperk, einde van de tijd voor jullie vader en ex-parter...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Sterkte Aaf met dit laatste hoofdstuk. Dat het jullie maar een goede herinnering mag geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gecondoleerd. Wat een mooie blog heb je over hem geschreven. Mooi om te lezen ook met jullie twee dochters in gedachte.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Sterkte Aaf. Wat mooi,dat jullie allemaal om hem heen waren

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Gecondoleerd en veel sterkte voor jullie allemaal. Wat knap dat jullie elkaar toch vastgehouden hebben en als gezin het beste ervan gemaakt hebben. En ook fijn dat je erover schrijft, is goed dat anderen ook er wat van meekrijgen hoe dat is als iemand een psychiatrische aandoening heeft.
  Nogmaals veel sterkte, Alice K.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Aaf, sterkte! Ik denk aan jou en je familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Aaf, gecondoleerd en heel veel sterkte gewenst. Ook voor je dochters die hun vader op relatief jonge leeftijd al verliezen. Het is begrijpelijk dat je hoofd nu even niet naar het bloggen staat. Fijn dat je ons toch laat weten wat er speelt. Groet Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Tragische geschiedenis, voor jou en je kinderen. Nu rust voor iedereen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Gecondoleerd, begrijpelijk dat je gisteren geen zin had om wat te schrijven

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Gecondoleerd Aaf. Je schrijft liefdevol over hem en dat vind ik mooi. Hoop dat jullie het goed kunnen afronden en wens jou en je dochters en familie sterkte met dit verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Gecondoleert Aaf. En veel sterkte voor jou en je dochters.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Jemig Aaf, geen wonder dat je even niet de puf had om nog een blogje te schrijven elke keer!

  Heel veel sterkte gewenst. Wat fijn dat je kinderen in ieder geval een hele lieve mama hebben waar ze altijd op kunnen rekenen, en jij twee dochters die jou ook weer kunnen steunen en van je houden. Zo is er toch nog heel veel liefde gegroeid uit die oorspronkelijke liefde met hem. Gecondoleerd en ik wens je heel veel energie en warmte toe.
  -JennyL

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Gecondoleerd voor jou en je dochters....kracht en sterkte gewenst...Ettie...

  BeantwoordenVerwijderen

 27. Wat een heftig verhaal Aaf ,ik ben er stil van .Heel veel sterkte voor jou en je kinderen

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Gecondoleerd voor jou en je dochters en veel sterkte toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Opnieuw uiterst respectvol opgeschreven. Klasse, gecondoleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Gecondoleerd Aaf, ook voor je dochters en hun gezinnen. Veel sterkte met alles. Hoop dat het toch ook mooie dagen samen mogen zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Gecondoleerd. Wat mooi zoals je zijn ziekte en levensloop hebt opgeschreven. Sterkte voor jullie allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Sterkte met het verlies en verdriet.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Gecondoleerd en veel sterkte, liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Gecondoleerd en veel sterkte! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Gecondoleerd.Wat een mooi en respectvol verhaal. Ik weet hoe moeilijk het is als iemand die dichtbij je staat, psychiatrisch ziek is en in een instelling woont. Fijn dat jullie contact hebben gehouden. Sterkte gewenst voor jou en je dochters.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Gecondoleerd Aaf, sterkte gewenst voor jou en je dochters. Wat heb je een mooi stuk geschreven. Weet uit ervaring hoe ingrijpend het is als iemand die dicht bij je staat, psychiatrisch ziek is. Zo fijn dat jullie contact hebben gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ach Aaf, heel veel sterkte voor jou en jouw dochters. We denken aan je, wat ben je toch een sterke vrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Gecondoleerd Aaf en dochters, schoonzoons en kleinkinderen.
  Veel sterkte gewenst allemaal

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Gecondoleerd Aaf en familie. Wat schrijf je liefdevol over je ex. En idd, zoals je zegt, niemand vraagt om psychiatrische klachten, je hebt het er maar mee te doen. Veel sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Gecondoleerd en heel veel sterkte voor jou en je kinderen

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Heel veel sterkte met dit zware verlies. Moge de fijne herinneringen aan hem een troost zijn in deze moeilijke dagen. 🙏🏻

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Gecondoleerd, fijn dat jullie hem zo trouw bleven ondanks dat je gescheiden bent. Sterkte bij het verwerken van dit verlies

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Heel veel sterkte gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Kondoleare en in protte stipe tawinske. Bewarje de goede neitins

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Gecondoleerd, fijn dat jullie hem zo trouw bleven ondanks dat je gescheiden bent. Sterkte bij het verwerken van dit verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Gecondoleerd en heel veel sterkte gewenst met dit enorme verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Wat een aangrijpende levensgeschiedenis. Wat heb je het liefdevol beschreven. Het zal voor jou ook heel moeilijk zijn geweest. Ik wens je heel veel sterkte. Yolanda.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Tot jaren geleden, wel tien jaar, was ik een heel goede slaper, als mijn hoofd het kussen raakte, sliep ik al, zei mijn man. Uitzonderingen daargelaten. Maar toen kreeg mijn man last van poliepen, een paar keer in de nacht uit bed. Dan werd ik elke keer wakker. En als ik eenmaal wakker ben, slaap ik niet meer. Een gevolg van depressiviteit. Depressive mensen moet je nooit wakker maken, hoorde ik later. Maar ik werd toen elke nacht wakker gemaakt, met als gevolg dat ik niet meer kon slapen. Dat is nog steeds zo. Ik krijg nu qutiapine, halverwege de nacht word ik wakker en neem weer wat. Doe ik dat niet, dan lig ik de hele nacht wakker.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Gecondoleerd met dit verlies en sterkte voor jou en je kinderen

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Veel sterkte gewenst in een moeilijke tijd, voor jullie allemaal. Er spreekt veel liefde uit je stuk, het past helemaal bij het beeld dat ik van je heb: een empathisch en betrokken persoon met een groot hart. Houd elkaar en de mooie herinneringen dichtbij.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.