zondag 3 juli 2022

Aardgaswinning en aardgasbevingen

De afgelopen dagen kijk ik naar de verhoren bij de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. Ze staan op de site van het Dagblad van het Noorden. Ik heb sinds kort een beperkt digitaal abonnement op die krant.
Ik wist dat er sprake was van een scala van problemen bij de afwikkeling van schade door aardbevingen. Ik keek ooit naar de documentaire serie De stille beving over de de boerderij van Annemarie Heite, waar het herstel van de schade een zeer moeizame weg bleek naar gerechtigheid. Overigens kwam die gerechtigheid er nooit helemaal, want het gezin moest bij de nieuwbouw van hun boerderij tot 2 maal toe de hypotheek verhogen omdat het geld dat ze gekregen hadden van de NAM ontoereikend bleek.

Nu dus de parlementaire enquête.
Het verhoor van Annemarie Heite duurt 1,5 uur.
Ik ben verbijsterd over de manier waarop mensen met schade aan hun lot worden overgelaten. In de woorden van Annemarie Heite: "Als je niet mondig bent en je wegen niet kent ben je kansloos".
De funderingsschade wordt nog steeds niet erkend. Alle getuigenissen geven aan dat het vooral een centenkwestie is, én van de overheid én van de NAM en van de Shell.
Annemarie Heite: "Ik kan niet geloven dat er elke ochtend honderden experts die werken bij het IMG opstaan en denken ‘we gaan weer het leven van de Groningers zuur maken’. Hoe kan het dan wel dat het niet goed afgehandeld wordt?”

Je krijgt bijna de indruk dat er opzet in het spel is. Dat mensen inderdaad weloverwogen ten koste van gedupeerden de financiële schade voor overheid en instanties beperken.

Over mij en mijn huis gaat het niet. Ik zit aan de goede kant van het aardgasveld en ik heb waarschijnlijk(?) nauwelijks schade en ik ben flink gecompenseerd door de verschillende waardedalingsregelingen. Ik heb een keer ruim 4000 euro ontvangen en ik heb voor 10.000 euro mijn huis kunnen laten opknappen.
Ik heb ook geen angst dat mijn huis onveilig is en binnenkort instort. Misschien wel als de overheid op het vreselijk onzalige idee komt om toch alle gas uit de grond te halen.

Het is echt ongelooflijk dat na de zware beving in Huizinge in 2012, de aardgasproductie gewoon nog eens een keertje opgevoerd werd naar een topproductie van 50 miljard kubieke meter. Veel meer dan in de jaren daarvoor en dat terwijl de overheid en en de NAM toen al lang wisten dat die aardgaswinning veel schade toebracht aan huizen in Groningen!
Er zijn willens en wetens risico's genomen en dat vind ik heel kwalijk!

2 opmerkingen:

  1. Op dit moment lees ik het boek: "Gas - Het verhaal van een Nederlandse bodemschat" van Emiel Hakkenes. Dit is echt een aanrader om te lezen. Lees het zelf als Eboek via de bibliotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik blijf erbij dat de overheid letterlijk de woningen en bedrijfspanden moet afbreken en opnieuw moet laten opbouwen. Eventuele verbeteringen (zoals betere isolatie of zonnepanelen) zijn wel voor de bewoners, maar het casco werk moet gewoon 1 op 1 betaald worden door Den Haag. Net zoals een basis keuken en badkamer. En dan niet zo’n sh.tkeuken zoals je in huurwoningen vindt.
    Hier in Zuid-Limburg hebben ze het wel gedaan en doen ze het nog steeds. Al is zware mijnschade meestal einde oefening hier. Er kan dan niet meer op dezelfde plek nieuwbouw worden neergezet. Want de ondergrond is dan gewoon hol en kan dus opnieuw instorten.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.