Sinds kort zijn vleesvervangers goedkoper dan vlees. Dus is er nog een reden om geen vlees meer te eten als je op je uitgaven moet letten: het is gewoon voordeliger. Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van ProVeg Nederland. De vleesindustrie krijgt enorme subsidies, als die afgebouwd worden en de kosten voor milieu en klimaat eerlijk gaan doorrekenen in de prijzen van vlees, dan worden de vleesvervangers verhoudingsgewijs nòg goedkoper.
Dat is prachtig nieuws!
Daarbij komst dat bijna alle vleesvervangers al gezonder zijn dan vlees (ze hebben een betere Nutri-score en de verwachting is dat die Nutri-scores nog verbeterd gaan worden).
Dus nu is een goed moment om te stoppen met vlees en over te stappen op vleesvervangers. En bedenk ook: er zijn alternatieven voor vleesvervangers, zowel voor de warme maaltijd als voor je boterham.
En dan denk je misschien: al die vleesvervangers zijn gemaakt van soja.
Slecht voor het regenwoud etc etc.
Maar dan vergeet je één ding: Verreweg de meeste soja wordt gebruikt
voor de (inefficiënte) productie van veevoer, en dus voor vlees. Voor vleesvervangers heb
je relatief véél minder soja nodig. Als je echt minder soja wil consumeren, moet je
juist stoppen met vlees, want vlees wordt geproduceerd met heel veel soja!
Ik vind dit altijd al iets raars.Als je geen vlees wilt eten oke,maar jezelf voor de gek houden met geproduceerde vleesvervangers (sojaprocucten) vind ik raar.
BeantwoordenVerwijderenJe eet vlees of geen vlees.
Als de hele wereldbevolking aan de vleesvervangers (soja) gaat dan moet er weer meer soja verbouwd worden.
Dus geen vlees en geen geproduceerde vleesvervangers,dat is in mijn ogen pas een win win situatie.
Zoals Aaf al zegt, de meeste soja wordt verbouwd voor diervoedimg. Maar als de memsheid minder vlees zou eten is er voor de dieren dus geen soja meer nodig. Dat scheelt een heleboel!
Verwijderen“Je eet vlees of geen vlees” Als je vleesvervangers eet, eet je inderdaad geen vlees.. Snap dat dogmatische niet zo goed.
VerwijderenDe soja voor vleesvervangers is bovendien Europees of Canadees, dus niet uit het regenwoud. Vleesvervangers (en dan bedoel ik namaakvlees) zijn meestal niet zo heel gezond, maar bewerkt vlees ook niet. Bovendien doen de meeste mensen die ik ken op een karbonaadje net zo goed een flinke snuf zout. Daar gaat je gezondheidswinst... Vleesvervangers in de vorm van tofu en peulvruchten zijn juist heel gezond.
BeantwoordenVerwijderenIk hoop dat die subsidies snel worden afgebouwd. Het is toch van de zotten dat we de destructie van de regenwouden, de verzuring van de Nederlandse bodem en de productie van tonnen methaan (een broeikasgas dat 86 keer meer warmte vasthoudt dan co2) subsidiëren?
Goed vlees is inderdaad goed voor de mens en zeker beter dan soja. Net als eieren overigens. Maar zout is niet slecht. Zout is goed, want het bevat noodzakelijke mineralen. Moet je wel goed zout hebben en geen bewerkt zout is. Wat slecht is, is de suiker die in bewerkte producten zit, ook in bewerkt vlees.
VerwijderenMensen zijn over het algemeen beter af door weinig tot geen koolhydraten te eten en meer vet. Dus biefstuk en spek zijn prima.
Verder ben ik het eens met degenen die zeggen dat het raar is om geen vlees te eten door nepvlees te eten. Eet liever salade en avocado. Alle bewerkte producten zijn slecht voor een mens, dus ook 'nepvlees'. Dat is allemaal bewerkte rotzooi, waar de industrie flink verdient aan zogenaamde 'gezondheid'.
Avocado’s zijn ook slecht voor het milieu. Ze hebben veel water nodig om te groeien. Bovendien worden ze met vliegtuigen hierheen gebracht.
VerwijderenWat een lulkoek verhaal om 9.11 uur
VerwijderenMarijke
Goed zout en geen bewerkt zout? Wat is dat dan? Je bedoelt waarschijnlijk zoiets als zeezout of Himalayazout? Daar zitten wat mineralen in. Maar bij een normale zoutconsumptie is de hoeveelheid mineralen die je op die manier binnenkrijgt echt verwaarloosbaar. Zie ook https://www.iamafoodie.nl/labtest-de-uitslag-wat-zit-er-in-himalayazout/
VerwijderenDe reactie van 13:43 uur is wat kort door de bocht, ik zou het zelf anders formuleren, maar ik ben het er wel mee eens, de reactie van 9:11 uur is een onzin-verhaal.
VerwijderenSorry hoor, maar waarom is de reactie van 9:11 een onzin verhaal? Het enige waar ik het niet mee eens ben is over onbewerkt zout. Ik denk niet dat er veel verschil zit in zouten. Maar toegevoegde suikers zijn toch echt niet gezond. En onbewerkt eten is toch echt beter dan bewerkte troep. En vleesvervangers zijn zeer bewerkt voedsel. De nutriscore zegt ook dat light frisdrank gezond is, dus die neem ik niet zo serieus. Een dieet zonder of met minder koolhydraten is gezond. Ik eet lang niet alle dagen vlees. Ik schat zo'n twee a drie keer per week en dan hooguit 100 gram. De andere dagen eet ik ei, of peulvruchten en extra groente. Ik mis het vlees dan niet.
VerwijderenAls je het lekker vind dan moet je zeker vleesvervangers eten,maar gezond zijn ze lang niet allemaal. Dan is een stukje kip volgens mij toch echt gezonder. Dus ik ben het eigenlijk grotendeels eens met de reactie van 9:11.
Ik moest wel grinniken om dat lulkoek. Want dat was het ook. Alleen had ik het uit beleefdheid niet gezegd. Maar het sloeg wel de spijker op de kop.
Verwijderen@Anna: Ik vind een groot deel van de reactie van 9:11 uur onzin.
Verwijderen1. waarom zou goed vlees zeker beter zijn dan soja?
2. de hoeveelheid mineralen in zout is zo miniem, dat het zeker niet nuttig om dáárvoor zout te consumeren. Die mineralen kun je veel beter ergens anders uit halen.
3. Waarom is het raar om in plaats van vlees vleesvervangers te eten. Als je vlees lekker vindt maar je vanwege CO2 uitstoot en uitstoot van methaangassen en vanwege dierenmishandeling het liefst verre blijft van diervlees, lijkt het mij helemaal prima om vervangers te eten.
Het enige dat in mijn ogen wel hout snijdt, is dat bewerkt voedsel over het algemeen slechter is dan onbewerkt voedsel. Maar ....... er is zo veel bewerkt: bier, wijn, brood, boter etc zijn ook bewerkt. Alleen de aanhangers van raw food eten onbewerkt voedsel, maar of dat nu zo gezond is?
@Marijke: weer lekker kort door de bocht, maar wel met je een hoor! #lulkoek 09.11 uur.
VerwijderenGrotendeels eens met 9.11 reactie. Een goed stukje vlees af en toe is prima. Al die bewerkte vleesvervangers zitten vol met toevoegingen. Vroeger aten onze voor ouders ook vlees. Groetjes Louise
VerwijderenWij eten zeer regelmatig vleesvervangers i.p.v. vlees, het enige probleem vind ik dat je geen lekkere jus voor over de aardappels hebt. Vleesvervangers bak ik in een beetje olijfolie. Jus uit een pakje vind ik niet te eten.
BeantwoordenVerwijderenWat goed zeg! Dat van de jus heb ik vaker gehoord. Heb je dit al eens greprobeerd?: https://www.24kitchen.nl/populair/vegetarische-jus-maken-vega
VerwijderenAls je roomboter wel oké vindt kun je lekkere jus maken met een bruine roux, kruiden, mosterd en een eetlepel marmite/vegemite. Is niet 1 op 1 hetzelfde als vleesjus maar wel lekker. Met plantaardige olie ipv boter vind ik dit persoonlijk helaas niet de moeite waard.
VerwijderenJa, soms maak ik ragout van paddenstoelen over de aardappels, of ik bak ze in de oven. Maar een heerlijke jus over de stamppot, dat blijf ik ook missen, al 20 jaar!
VerwijderenDank je Nienke voor de tip, ik ga kijken! Ik ken een Vega "jus" vanuit BBC good food, met Madeira (kerstrecept). Heel lekker maar verandering van spijs doet eten!
VerwijderenDe keren dat ik ze heb geprobeerd vonden we de smaak wel gaan maar te zout meestal en of je nu een worstje of kipstukjes eet het smaakt allemaal het zelfde. En de struktuur is niet lekker, zo sponzig en naar in je mond.
BeantwoordenVerwijderenPlakken gebakken kaas maak ik wel regelmatig zelf.
Dan kun je beter vlees eten. Vlees is gezonder en geeft evenveel milieuschade. Voor kaas gaan ook koeien en vooral kalfjes naar de slacht.
VerwijderenRulgehakt van de lidl( regelmatig in de aanbieding vind ik echt lekker! Maar ik zal wel commentaar krijgen want daar doe ik gehakt kruiden ook van de Lidl op. Ik bak het in zo,n fles vleesjus( soort bakboter)
VerwijderenDe kipstukjes ook van de Lidl vind ik ook heerlijk, daar vind ik de kipkruiden pikant van verstegen( zo’n grote bus) heel lekker van. Die bak ik dan in een klein beetje olijfolie en een kleinbeetje bakboter.
Ik vond vega vroeger echt niet lekker, maar nu eten we het eigenlijk altijd. Ook de kipschnitsels van de Lidl zijn heerlijk van smaak en heel krokant. Ik kan me wel voorstellen dat deze niet super gezond zijn, maar dat is een echte kipschnitsel ook niet.
Biologische zuivel?
VerwijderenDe prijs van vegaburgers is enorm verhoogd. Dus ja, goedkoop vlees is nu duurder.
BeantwoordenVerwijderenBen het eens met Lot. Hoef al dat namaakspul niet meer. Het is echt niet lekker. Drie keer in de week maak ik vlees klaar voor echtgenoot. Ik eet geen vlees. De andere keren kook ik met veel groenten.
BeantwoordenVerwijderenEn waar moet dan die jus over? Aardappelen kun je op tig manieren klaarmaken. Jus doet me denken aan het eten vroeger bij ons thuis. En mijn moeder kon niet koken!
Ik vind ze heerlijk! Ik moet me echt inhouden om ze niet elke dag te eten en er ook nog eens mee te lunchen.
VerwijderenIk ben niet van plan om vlees en zuivel uit mijn menu te schrappen. En al dat namaakspul blief ik niet. Maar ik heb wel ruim een half jaar geleden mijn vlees en zuivelgebruik gehalveerd. Wat mijn weekuitgaven betreft, scheelt dat een slok op een borrel. Soms eet ik zelfs vegetarisch. Bij gekookte witlof maak ik een kaassausje, dan heb ik geen jus nodig. En bij wortels en boontjes doe ik vaak gebakken aardappelen, dan heb je ook geen jus nodig. Vaak maak ik zelf toetjes, dan doe ik een scheut water bij de volle melk. En bij een wokgerecht doe ik 1 ons kippenvlees, waar ik dan drie keer van kan eten. Dus pl.m 35 gr. vlees per keer.
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt me ook niet nodig om massaal over te stappen naar een vegetarische of veganistische levensstijl. Dat we in de huidige shit terecht gekomen zijn is echt niet uitsluitend en alleen de schuld van de boeren. Sterker nog, ik denk dat de boeren er nauwelijks schuld aan hebben. Ze zijn weliswaar de producenten, maar zijn de afgelopen 60 jaar langzaam maar zeker deze kant opgeduwd. Er is ooit afgesproken dat op wereldschaal het voedselpakket goedkoop moest worden. De voedselproductie werd gesubsidieerd waardoor de prijzen laag konden zijn.
VerwijderenMaar toen de subsidiëring verminderde, was meer productie nodig. En de supermarkt was ook nirt bereid een hogere prijs te betalen en de loonontwikkeling was dusdanig dat een groot deel van de bevolking de reële prijs simpelweg niet kan betalen. Gevolg: nog meer schaalvergroting. Met de gevolgen ervan worden we nu geconfronteerd. We zijn in een spiraal terecht gekomen waaruit het moeilijk te ontsnappen is.
En de boer? Hij/zij is dan een lekker herkenbaar iemand om de schuld te geven, terwijl het helemaal geen kwaad zou kunnen om ook eens bij onszelf te rade te gaan en misschien wel de hand in eigen boezem te steken.
Bij ons thuis is het lastig om voor alle monden te koken. Nu we ouder worden, worden alle porties kleiner vooral vlees en aardappelen. Ik vind dat prima. Lastiger is, dat mijn man de textuur van veel eten onaangenaam vind. Hij vindt veel eten vooral te hard en te droog en kan het dan moeilijk wegkrijgen. Terwijl de rest van harte in de beetgare groente hapt. Het blijft zoeken!
BeantwoordenVerwijderenEen kilo bonen en zelf koken is nog voordeliger. Zelf vind ik het ook lekkerder
BeantwoordenVerwijderenIk sta wel eens voor het vak met vleesvervangers en denk dan zal ik wel of zal ik niet. Maar als ik dan naar de samenstelling kijk denk ik: neuh, toch maar niet. Het hangt van zout, smaakversterkers, verdikkingsmiddelen en suiker aan elkaar. Kortom een knutselprodukt. Er zit meestal ook veel te weinig eiwit in. Dan maar gewoon extra peulvruchten eten. Ik eet overigens zelden vlees, af en toe wat vette vis en af en toe wat kaas. Ditzelfde vind ik ook van al die nepmelk. Hoofdzakelijk water met suiker en smaakversterkers, verdikkingsmiddelen en een verdwaalde amandel, soja of wat haver. Ik drink 1x per dag een cappucino en gebruik af en toe wat karnemelk of yoghurt om mee te bakken (koekjes etc) Leon
BeantwoordenVerwijderenJe hebt ook amandelmelk zonder toegevoegde suiker. Je kunt het ook zelf maken, bekertje blanke amandelen weken, daarna met water door de blender en klaar.
VerwijderenMaar er zitten nog steeds smaakversterkers en verdikkingsmiddelen in. Zelf maken kan maar dan heb je veel meer amandelen nodig om een beetje smaak te krijgen. En heb je enig idee hoe milieubelastend de amandelteelt is. De meesten worden in Californië geteeld, de teelt vraagt enorme hoeveelheden water en het is al zo droog daar. En dan moeten ze nog hierheen vervoerd worden. Ik beweer niet dat gewone zuivel, uiteraard biologisch, beter is maar heel veel van de vlees- en zuivelvervangende produkten doen behoorlijk aan "greenwashing". De enige die er beter van wordt is de fabrikant. Met goedkope grondstoffen iets in elkaar sleutelen, er een groen etiket aanhangen en dan lekker duur in de markt zetten. Ik ben er voorheen ook ingetrapt maar na me erin verdiept te hebben ben ik een stuk kritischer geworden. Leon
VerwijderenLeuk, maar welke voedingswaarde hebben al die soorten nepmelk ? Sojamelk is eiwitrijk maar de rest? Gekleurd water met een smaakje. Zonder toegevoegde suiker dan natuurlijk😉
VerwijderenAls het om calcium gaat; groene bladgroente, chiazaad en sesamzaad.
VerwijderenZo spijtig dat het dierenleed zo weinig van tel is bij de keuze van ons menu.
BeantwoordenVerwijderenJe kan gezond en puur veganistisch eten, denk aan tempeh, seitan en peulvruchten. Zelf burgers maken is ook helemaal niet moeilijk. Lekkere en eenvoudige recepten vind je bij www.vegetus.nl en www.evavzw.be en vele anderen.
Ik vraag me af hoe gezond vlees, vis en zuivel nog is, als je bedenkt hoe alles gekweekt wordt.
Seitan en tempeh vind ik heerlijk!
VerwijderenOnze schoonzoon heeft helaas een soja allergie ( en ook lactose) , dat vind ik echt ontzettend lastig koken. Soja zit echt in alles. Vergrootglas er maar bij en alle lettertjes napluizen. Voordeel is dan wel dat je goed van scratch leert koken, zullen we maar zeggen. Maar dat je geen tamari of miso kan gebruiken als smaakmakers, dat soort dingen, dat is erg jammer.
Helemaal eens met Geartsje. Zowel voor je gezondheid als je portemonnee is de hoeveelheid vlees halveren of maar de halve week vlees eten prima als je geen vegetariër wilt worden. Dan hoef je niet met vleesvervangers aan de gang om volwaardige voeding te krijgen.
BeantwoordenVerwijderenIk ga echt geen nep dingen kopen in de supermarkt. Wij eten vlees en zuivel biologisch of van een plaats waar we met eigen ogen kunnen zien hoe de dieren leven. Idem met vis. Maar ook met groente en fruit. Het is duurder om zo te eten, maar je weet ook dat je milieu impact beter is. Met mate, lokaal en zo natuurlijk mogelijk met minder koolhydraten (suiker). In de zomer veel seizoensgroenten en fruit en variatie in producten. In de winter variatie zoeken in andere bereidingen. Appels en peren uit Nederland, citrusfruit uit Europa en geen druiven uit Zuid-Amerika.
BeantwoordenVerwijderenMooi zo doen wij het ook zoals u het beschrijft. En over al die vleesvervangers nog .. het is een gigantsch verdienmodel. Als je geen vlees wilt eten ga je toch niet nep vlees eten. Maar mensen laten zich schijnbaar graag van alles aan praten. En kopen het daardoor ook.
VerwijderenIk houd niet van kant en klare vleesvervangers. Zelfs de biologische zit kraak nog smaak aan. Ik eet peulvruchten, maak zelf falafel en op aanraden van de oncoloog eet ik nu kwark met banaan als ontbijt.
BeantwoordenVerwijderenMijn schoonzoon, kok, maakt de heerlijkste vega burgers zonder allerlei toevoegingen. Maarja……hij woont in Australië en ook al volg ik zijn recept ze zijn nooit zo lekker.
Thea
Hier bij ons, mensen met prikkelbaar darmsyndroom. Kunnen niet tegen bonen, noten, erwten, zaden etc. Dus maken we toch wel matig gebruik van vlees, vis, eieren, kaas en zuivel. Vleesvervangers uit de fabriek eten we liever niet, hoe goedkoop ook.
BeantwoordenVerwijderenAlles met mate, en we merken dat we hierbij goed gedijen.
Als we geen vlees meer eten redden we het klimaat? Ja hoor, want verder is er totaal geen impact op het klimaat door vliegen, overconsumptie, industrien , cruises, overbebouwing , transport enz. enz. Ik zou zeggen droom rustig verder.
BeantwoordenVerwijderenJe hebt helemaal gelijk, er moet veel meer gebeuren dan alleen het stoppen met vlees eten. Ik ben er ook helemaal voor dat er flink geminderd wordt met de dingen die jij noemt. Vergeet ook de kledingindustrie niet, die heel vervuilend is.
VerwijderenSojaschroot wordt als diervoer gebruikt. Dat is het restproduct. Met andere woorden het wordt niet als diervoer aangekocht. Het zou sowieso niet meer moeten worden ingevoerd. Vleesvervangers kun je nog altijd beter zelf maken, gezonder en goedkoper.
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij is het een mythe dat voer voor vee gemaakt wordt van restproducten als sojaschroot. Misschien een klein deel, maar veruit de meeste soja wordt geteeld om als veevoer te dienen.
VerwijderenDe meeste suikerbieten worden ook geteeld voor de productie van suiker en aanverwants, maar het overblijvende deel wordt vrijwel helemaal gebruikt als veevoer. Precieze getallen voor wat betreft soja ken ik niet, maar het lijkt me geen gewaagde veronderstelling dat je voor soja een vergelijkbare redenering op kunt zetten.
VerwijderenDie vleesvervangers vind ik maar vaag qua ingrediënten. Ik kook met een weinig vlees en steeds vaker vegetarisch. Dan met eieren, peulvruchten of tahoe. Qua peulvruchten heb ik de witte bonen in tomatensaus van de Aldi sinds kort ontdekt. Fijn als je geen tijd / zin hebt om eerst gedroogde peulvruchten te weken en te koken. We maken er curry's mee of kruiden het mediteraans. Erg lekker.
BeantwoordenVerwijderenVolgens internet kan soja ook in Nederland worden geteeld. Er zijn al enkele kleine experimenten mee.
BeantwoordenVerwijderenVolgende probleem: de boeren moeten weg, dus...
Heeft iemand hier misschien aub een goede tip hoe ik ZONDER oven of combimagnetron kale thempeh of tofu echt lekker krijg? De sterke "muffe" smaak van tempeh krijg ik niet weg; hoe ik het ook marrineer en tofu blijft een sponsachtige smaak hebben.
BeantwoordenVerwijderenIk zou graag meer thempe eten maar ik krijg het niet lekker op smaak.
Hopelijk heeft iemand hier een goede tip.
Oja, ik geen sterk bewerkte producten zoals ketjap. Wel sojasaus.
Tempeh bakken, marinade maken van 2.5 eetl. shoyu of sojasaus 1 el agave of iets anders zoets 0.5 tl lookpoeder 1 tl paprikapoeder over de gebakken tempeh gieten opletten dat het niet aanbrandt eventueel even de pan van het vuur bij het overgieten van de marinade. Tofu krijgt een minder sponzige smaak als je hem eerst bevriest. Meestal bak ik eerst de tofu en doe er dan shoyu en een beetje zoet bij en dan nog even opwarmen tot al het vocht weg is.
Verwijderen