donderdag 28 juli 2022

Zonnepanelen overal!

De zonnepanelen schieten hier als paddenstoelen uit de grond! Een verkeerd beeld misschien, want ze liggen niet op de grond, maar op de daken. In  mijn straat en in mijn wijk en aangrenzende wijken gaat het heel hard. Er komen steeds meer zonnepanelen bij!

Misschien is dat overal in Nederland wel zo, maar ik denk dat het hier ook te maken heeft met de 10.000 euro subsidie die er in het aardbevingsgebied beschikbaar gesteld is voor woningverbetering en/of verduurzaming. Die subsidie was ook voor eigenaren van woningen zonder zichtbare aardbevingsschade. Ik heb er zelf ook dankbaar gebruik van gemaakt. Daardoor liggen er nu 8 zonnepanelen op mijn dak. Die produceerden deze maand  tot nu toe 279 kWh stroom, waarvan ik 238 kWh terugleverde aan het net.
Natuurlijk is dat in de winter anders, dan gebruik ik meer stroom dan dat mijn zonnepanelen kunnen leveren.

Ik denk dat de stroomproductie in de regio met sprongen omhooggaat. Een goede zaak, want dat zorgt er voor dat we minder gas nodig hebben. Stroom werd tot voor kort voor een groot deel gemaakt van aardgas en dat wordt door alle zonnepanelen anders.

De stroom van mijn zonnepanelen is ook goed voor mijn portemonnee. Door de eigen (over)productie hoef ik op dit moment geen dure elektriciteit meer te kopen. Dat wordt over een tijdje wel anders, als de salderingsregeling* ophoudt te bestaan.

Ik moet zeggen: mooi vind ik het over het algemeen niet, die zonnepanelen. Ik vind daken zonder zonnepanelen vaak een stuk mooier. Op zich vind ik het niet erg hoor, dat huizen wat minder mooi worden, want het nut van zonnepanelen staat voor mij bovenaan, maar het zou leuk zijn als er andere soorten zonnepanelen ontwikkeld werden, bijvoorbeeld zonnepanelen die sprekend lijken op dakpannen.

Wat vind jij van zonnepanelen op daken van huizen?

*Salderingsregeling is kort gezegd: je kunt je verbruik wegstrepen tegen de stroom die je produceert. Voor de rest krijg je een terugleververgoeding. Verbruik je bijvoorbeeld 1000 kWh per jaar en produceer je 1200 kWh, dan kan je die 1000 wegstrepen tegen de 1200 en houd je 200 kWh over waar je een terugleververgoeding voor ontvangt.

17 opmerkingen:

  1. Je weet dat ze de terugleververgoeding gaan beperken / stoppen? En dat door al die zonnepanelen het elektranet dusdanig overbelast is dat heel veel bedrijven niet meer kunnen opstarten, ook eenmanszaken, omdat ze geen aansluiting meer kunnen krijgen? Er maximale KwH gelden voor bedrijven. Wat dus gaat betekenen dat niet al het werk gedaan kan worden, wat omzetverlies betekend en daarop vanzelfsprekend baanverlies.... En er moeten nog zeker 300000 woningen bij....met aansluiting / zonnepanelen.

    Oja en bedrijven worden verplicht elektrisch te gaan rijden. Al die autos moeten ook op het net opgeladen gaan worden

    Dat Utopia wat de Overheid ons voorhoud is niet haalbaar met deze aantallen mensen. Dat kan iedereen uitrekenen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha! Wat voor overheid heb jij? Ik heb de overheid nog nooit een Utopia horen/zien voorhouden.

      Verwijderen
    2. Klopt, maar zo brengen ze het wel.

      Verwijderen
    3. Er wordt wel even een belangrijk punt aangehaald; al sinds de jaren '90 kampen de distributiebedrijven met transportproblemen. In die tijd gingen tuinders vaak massaal over op warmte/krachtkoppeling en wekten ze hun eigen elektriciteit op en met de restwarmte werden de kassen verwarmd. Wat ze aan stroom over hadden kon teruggeleverd worden aan het openbare net. Nou weet ik dat destijd de tuinders in Zuidoost-Drenthe betaald werden om NIET te leveren aan het openbare net, simpelweg omdat er onvoldoende transportcapaciteit voor was.
      Uit ervaring weet ik dat het minimaal 10 jaar duurt tussen het plan/ontwerp voor een HS-lijn en de start van de uitvoering. Je kunt dus niet zomaar eventjes een nieuwe lijn 'uit de grond stampen'

      Verwijderen
    4. Nu het aantal woningen en terreinen met zonnepanelen zo snel toeneemt, is de capaciteit op het elektriciteitsnet inderdaad een groot probleem aan het worden. Ik merk het nog niet aan mijn terugleverdata dat er hier al problemen zijn, maar ik vrees dat dit wel gaat gebeuren.

      Verwijderen
  2. Bij ons liggen de panelen al even op het dak, dit jaar heeft de woning bouw corporatie de huur huizen in onze wijk gerenoveerd en voorzien van zonnepanelen. Op zich een goede zaak is het niet dat sinds dien onze panelen elke middag uit gezet of terug geschaald worden. Wij lopen hier door heel wat kwh mis. Wij gaan dit oplossen en laten aanpassen dat we terug gaan leveren via de krachtstroom groep die wij gelukkig hebben. Volgens het zonnepanelen bedrijf de oplossing!

    Ons te veel aan stroom kunnen we in het voor en najaar voor een groot deel (nu nog). Wegstrepen tegen het verwarmen met infrarood panelen, een weldaad voor het (reuma) lichaam. Wij hebben mede hierdoor slechts een gas verbruik van 350kub gas met een gezin van 4. (wij hebben ons cv systeem ook waterzijdig ingeregelt dit scheelt ook enorm! ) Ons stroom verbruik ligt echter wel rond 3200 kwh per jaar met onze panelen wekken wij zo’n 3000-3100 kwh op per jaar. Ons gemiddelde maand afrekening is daarom ook tientjes werk. Zelfs nu we sinds afgelopen winter een variable prijs betalen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik hoop dat de verandering van salderingsregeling nog een keer wordt uitgesteld

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoe lelijk ook, ik geef de voorkeur aan panelen op de daken boven de verschrikkelijke panelenparken die we op vakantie in Gelderland zagen. Zinderende grijze velden, denk graftegels in de tuin x 10000. Een verschrikking, en je maakt mij niet wijs dat dat de bodem op termijn niet ontwricht.
    Er zijn ook panelen voor tegen de muren van flats - nog een goede mogelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als ik eerlijk ben vind ik het ontzettend lelijk. Ontsierend voor het oog. Juist doordat iedereen iets anders op het dak heeft. Hier in de buurt is één huis wat het mooi heeft opgelost. Een heel dak als zonnepaneel dat kon omdat aan die ene kant geen schoorsteen en dakkapel zit. Voor het oog rustig en passend bij het huis.
    Ik weet niet waar het allemaal naar toegaat. Wij hebben geen zonnepanelen op het dak. Zijn we ook nog niet van plan. Ons stroomverbruik is laag, ligt ver onder het gebruik van een één persoons huishouden. Dus de kosten van het plaatsen zullen wij er niet uithalen.
    We worden helemaal gek gemaakt met alle regels. Ik probeer zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met energie en als het niet anders meer kan of mag kunnen we het altijd nog doen. Misschien zijn er dan wel hele mooie zonnepanelen. Ieder moet het voor zichzelf weten. Eerder schreef iemand over de overcapaciteit , ons netwerk is veel te klein, voor al die opgeslagen elektriciteit. Ik ga nu buiten zitten even zonenergie opladen. Groet, Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het helemaal met je eens! Groetjes, Anita

      Verwijderen
  6. De zonnepanelen in dakpanvorm zijn er al. Ze zijn alleen nog erg duur en het is nogal veel werk om deze aan te sluiten.
    Wat de teruglevering aan het net betreft, ik las laatst dat in Limburg veel grootverbruikers hun piekbelasting reserveren op het net. Dus Chemelot heeft bijvoorbeeld tijdens een piekbelasting 5 terawatt nodig en reserveert dat dus. Maar de normale vraag is slechts 2-3 terawatt. Ze reserveren dus meer dan ze normaal nodig hebben. En die ruimte blijft geblokkeerd voor andere gebruikers. Én dat terwijl die piekbelasting slechts 1 keer per 10 jaar zou voorkomen.
    Ik neem aan dat datzelfde gebeurt in de andere provincies.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als bedrijven hun piekbelasting, tijdelijk teruggeven, kunnen ze het niet meer terugkrijgen. Daarom houden bedrijven het, maar met de verplichting alle autos ook elektrisch te laden hebben vele dan ook tekort aan hun piekbelasting.

      Verwijderen
    2. Hier in Limburg is daardoor 30% van het nu beschikbare netwerk niet vrij. Breng dat terug tot 10% waardoor er ruimte blijft voor die enkele keer dat er een piekbelasting is. De rest kun je dan gebruiken voor Zonne-en windenergie. Dat geeft tijd en ruimte om het elektriciteitsnet uit te breiden en om nieuwe woningen en bedrijven aan te sluiten.

      Verwijderen
  7. In de jaren '80 had ik een collega die wel eens zei dat het een kwestie van tijd is dat ieder huis zijn eigen energiecentraletje zou krijgen. Voor de elektriciteit had hij zonnepanelen in gedachten die geïntegreerd waren in de dakbedekking. Dat zou nog steeds een mogelijkheid kunnen zijn om dakpannen te ontwikkelen die tevens elektriciteit kunnen opwekken. Er zijn in de loop gekkere dingen tot stand gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hebben (nog) geen zonnepanelen, wij wonen in het bos. We laten nu onderzoeken of het zinvol is om zonnepanelen te plaatsen.
    We hebben een lucht-lucht warmte pomp laten installeren. Zo gebruiken we veel minder gas.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi vind ik een huis met ouderwetse rode dakpannen. Niet van die groene glimmende. Dus nee, zonnepanelen vind ik helemaal niks kwa uiterlijk. Maar daar gaat het ook helemaal niet om bij die dingen. Ik denk dat de vorm van zonnepanelen nog wel zal veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hier liggen ze vooral op dr schuren. Met achter ons een begraagolaats is er geen hoge bebouwing die schafuw op de schuur werpt. Dat is een gelukje hoor. Wij hebben er 4, buren met een grotere schuur 6. Prima voor de veelal 3 tot 4 personen die deze huizen bewonen. En geen lelijke panelen op het huis dus. Groet G

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.