woensdag 7 september 2022

Het geld ligt op straat!

Ik vind regelmatig  geld op straat. Geen euro's, maar andere vormen van geld: plastic flesjes waar tegenwoordig statiegeld op zit. Ik heb al tientallen flesjes naar de supermarkt gebracht en ingeleverd voor recycling. Hierdoor is er minder straatvuil en het levert nog wat op ook!

Wat doe ik met het geld? In de AH zit op het flessenapparaat een knop DONEREN en die gebruik ik.
Ik vind het vreemd dat mensen hun flesjes niet inleveren en op staat gooien. Het geeft troep en het kost ook nog eens geld! Zou die 15 cent statiegeld per flesje heel veel mensen dan helemaal niets uitmaken?

Over niet al te lange tijd, ik geloof vanaf januari komend jaar, kan je ook blikjes inleveren. Dan wordt de oogst ongetwijfeld nog groter!

Bron foto Milieu Centraal

20 opmerkingen:

  1. Ik denk dat het bij veel mensen nog niet is doorgedrongen dat er ook op kleine flesjes statiegeld zit. En 15 cent is ook wel makkelijk te negeren. Ik ben erg benieuwd wat er per 1 januari echt met die blikjes gebeurt, aangezien de producenten en verkopers nogal blijven mopperen dat het allemaal niet gaat lukken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Winkels zijn helemaal niet blij met blikjes inleveren. Het kost geld, ruimte, het stinkt. Daarom wilde men hub's. op pleinen en in straten. Maar mensen willen niet de hub, en de rotzooi in hun buurt. Nu wordt het nog tijd dat leveranciers van blikjes en flesjes verplicht worden om minimaal 90% van hun afval zelf moeten gaan recyclen. Miljoenen tonnen plastic in India en Indonesië dumpen is geen optie en moet stoppen.

      Verwijderen
  2. Ik doe het ook hoor! Ik raap ze op en lever ze in, win win vind ik het. Helaas ken ik wat mensen die er niks omgeven en statiegeld gewoon bij het vuil dumpen. Zo zonde

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, in mijn wijk zie ik ze eigenlijk niet, plastic flesjes. Ik raap alleen glazen bierflesjes op -- en die opbrengst doneer ik niet, dat geld gaat in mijn dubbeltjes-spaarpot.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het geld ligt ook in de afvalbakken, want ik heb al een paar keer mensen plastic flessen uit de afvalbakken zien halen. Teveel moeite om ze in te leveren denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In de stad zal je wel vaak plastic flesjes tegenkomen, dan zou ik ze ook verzamelen.
    Zelf koop ik frisdrank in Belgie omdat het daar goedkoper is (net zoals een aantal andere produkten) en geen statiegeld opzit, ik heb dan ook veel plastic afval. Jaar geleden 6 kleine flesjes in Nederland gekocht en die gebruik en hergebruik ik en maak ze regelmatig schoon. Als ze echt op zijn gaan die ook bij het afval, daar ben ik dan te laks voor om die te bewaren en in te leveren voor de 15 cent

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toen ik nog student was, en later, toen ik nog weinig verdiende, leverde ik die flessen in, en deed het geld in een apart potje. Van dat geld (en de losse munten die ik op straat vond) kon ik zo om het jaar een keer naar het theater.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed bezig Aaf!

    Onbegrijpelijk hoeveel zooi mensen achterlaten op straat of in de natuur! Als ik er over nadenk kan ik er echt boos om worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het werd tijd dat blikjes ook kunnen worden ingeleverd.
    Wij doen dat ook hoor lege flesje inleveren die we vinden.
    Als je echt op de centen moet letten dan lever je de flesjes in!
    Zonnige groeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb eerder het vermoeden dat degenen die echt op de centen moeten letten er niet over piekeren om de relatief dure kleine flesjes te kopemn. Als die al frisdrank kopen dan zal het toch in de grotere flessen zijn die relatief gezien goedkoper zijn.

      Verwijderen
  9. Mijn zoon van 8 heeft een mooie bijverdienste aan het inleveren van gevonden flesjes en kan niet wachten tot de blikjes ook meedoen 😀

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Toen we nog 4 keer daags de hond uitlieten vond mijn man regelmatig lege flessen, kleine maar ook grote. We vonden het een sport om die flessen bij de goede winkels in te leveren.en spaarden het geld op. Zo verdienden we de hondenbelasting jaarlijks bij elkaar. Toch zo'n 60 Euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier is het na een festival oogsttijd. Rol vuilniszakken mee. En twee zakken tegelijk 1 voor statiegeld en 1 voor afval. Die voor afval zetten we bij de afvalbakken van de organisatie en het statiegeld gaan we van uit eten.
    Ook tuinhandschoenen mee en aan. En alles wat we aan statiegeld zien in de afvalbak waar we bij kunnen plukken we ook mee.
    Wekelijks raap ik een vuilniszak vol afval uit de berm, die gooi ik in een blikvanger. Ok een euro of 2 statiegeld,die lever ik in.
    Er zijn weken dat ik geen geld uitgeeft aan eten als ik extra veel bermen opruim.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik dacht,dat het een bron van zakgeld voor kleine kinderen zou worden. Maar nee dus

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik hergebruik ze trouwens ook wel. Had onlangs een paar plastic flesjes uit het buitenland meegenomen (water voor op de terugreis) en die werden hier niet geaccepteerd!?! Verkeerd model en/of verkeerde barcode. Ja ja, ze vergoeden alleen de 15 cent statiegeld die ze er eerder voor ontvangen hebben. Ons ben zuneg.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Beste,

    Het zou fijn zijn als je alle statiegeldflessen bij alle automaten ik kunt leveren. Nu moet je eerst uitzoeken bij welke winkel welke fles. Dat is lastig.

    Groet an

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Kleine plastic flesjes koop ik nooit. Ook al zit er nu statiegeld op en worden ze nu vaker ingeleverd, het vervaardigen en recyclen kost veel energie. Een dopper en een dubbelwandige metalen drinkfles (voor warme drankjes of ijskoud water) is een aanschaf waar ik al jaren plezier van heb zonder het milieu extra te belasten.
    De kleine plastic flesjes zijn slechts geschikt voor eenmalig gebruik!!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind de dopper te klein qua inhoud, is geen halve liter zoals de kleine water flesjes. Ik vul de flesjes ook wel opnieuw met kraanwater.

      Verwijderen
    2. Ik heb een roestvrij stalen dopper van een halve liter en een klein k7nstof dopper!

      Verwijderen
  16. In ons dorp zijn er vrijwilligers die afval opruimen. Gewapend met veiligheidsvestjes, handschoenen, prikstokken en vuilniszakken. Er ligt dan ook bijna geen zwerfvuil meer. Gelukkig!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.