dinsdag 6 september 2022

Zegeltjes sparen

In de vrouwenbeweging in de jaren 70 en 80 had je een uitdrukking:
Zegeltjes sparen.
Hoe ging dat?
Je spaarde je boosheid en ongenoegen op, totdat iets de emmer deed overlopen en dan smeet je je partner, echtgenoot, vriend of je vriendin alle opgespaarde ongenoegen en boosheid voor de voeten. Je zegeltjeskaart als het ware. Diegene op wie je die boosheid richtte was onaangenaam verrast over die onterechte boosheid. En jij was gefrustreerd door zo veel opgespaarde boosheid.
Een net meisje was niet boos of woedend, maar altijd vriendelijk en redelijk. Ik had ook niet geleerd om boosheid te uiten. Als ik erg boos was en ik nog bij mijn ouders woonde, verdween ik in het bos van Beetsterzwaag en kwam ik een aantal uren later weer tevoorschijn. Niemand had mij gemist, maar het bos werkte rustgevend en relativerend en fietsend en wandelend tussen de oude beukenbomen kon ik het leven wel weer aan. Zo verdween ik later, toen ik in de stad woonde, meestal voor een aantal uren in de stad of in de weilanden.
Ik schreef er hier al eerder over, toen ook als inleiding op het sparen van koopzegels.

Ik spaar nog steeds koopzegeltjes, nu digitaal die van de AH. Als je voor 49 euro zegeltjes spaart, krijg je hiervoor 52 euro retour. Dat is dus een mooie rente! Voor 1 euro die je uitgeeft, koop je 1 zegel van 10 cent en bij 490 zegels kun je je digitale zegelboekje inleveren.

Nu is er sinds kort een Plus in mijn wijk en als je daar voor €1,- puntenzegels koopt, is die €1,50 waard. Dat lijkt heel wat, maar je kan per uitgegeven euro zegels kopen van 2 cent per stuk. Een punt kost 2 cent. Een vol boekje is 200 punten. Dus je koopt voor tenminste 400 euro en dan krijg je 2 euro cadeau en je hebt voor 4 euro aan zegels gekocht.
Als ik dat vergelijk met AH, daar koop je per uitgegeven euro een zegel van 10 centen per stuk.
Als je tenminste 490 euro uitgeeft, en daar voor 49,- euro zegels bij koopt, krijg je 3 euro cadeau.

Dus per gespaarde euro ben je bij Plus voordeliger uit, maar het duurt, net als bij de AH, knap lang voordat je een (digitale) zegelkaart vol hebt.

12 opmerkingen:

  1. Bij beide winkels kom ik te weinig om het lonend te maken. Doe ik er bij ah jaar over voor een volle kaart.
    De Lidl app is voor mij de beste optie, daar doe ik 80% vd boodschappen.
    Als ik voor bv handdoeken of kussen zou sparen moet je altijd bijbetalen en dan zoek ik liever voor iets meer zelf wat uit.
    Heel lang geleden had de shell wel leuk acties, ik heb er nog steeds veel rookglas kopjes, bordjes en schaaltjes van en een paar handdoeken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is niet voor niets een belangrijke en goed werkende vorm van klantenBINDING.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik spaar zegels van de Poiesz. Bij iedere €2,50 aan boodschappen krijg je 1 zegel. Een volle spaarkaart is 100 zegels. Je kunt sparen voor cadeaus en dan is een volle kaart €5 waard. Als je de kaart wilt inruilen voor contanten krijg je €2,50.
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat grappig dat 'zegeltjes sparen' als een psychologisch fenomeen. Ik heb nooit letterlijk zegeltjes gespaard eigenlijk, terwijl het qua rente inderdaad best aantrekkelijk is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In de Albert Heijn kom ik bijna niet meer maar als ik er kom dan spaar ik de zegeltjes ook digitaal. De Plus ligt wat uit mijn richting en de zegeltjes van de Jumbo spaar ik ook. Ouderwets in een boekje. De meeste boodschappen laat ik brengen via de Picnic en ik haal boodschappen in de Aldi of de Lidl. Die laatste drie zijn zegeltjesloos al heeft de Picnic vaak een cadeautje voor je in je winkelwagen liggen in de vorm van een gratis pot pindakaas of iets dergelijks. De prijzen zijn er acceptabel en de bezorgkosten zijn 0,00. Geen gesjouw meer met zware kratten of flessen. Ideaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zag dat je sinds kort de waarde van een volle (digitale) spaarkaart op je rekening kunt laten storten.
    Tot voor kort kon dat niet waardoor we op sommige momenten in het jaar zelfs op de 'wachtlijst' moesten omdat er te weinig cash was om aan de vraag te voldoen. Om die reden was ik dan ook weer gestopt, want je kon het ook niet in mindering brengen op je online bestelde boodschappen. Of dat laatste nu wel kan, weet ik niet.

    Het ouderwetse zegeltjes sparen is ook wel een beetje herkenbaar, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier bij de Vomar krijg je zegels en bij een vol boekje krijg je een boodschappen pakket. Deze worden vaak gedoneerd aan het goede doel om mensen die het niet breed hebben blij mee te maken. Prima actie vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als het niet snel genoeg gaat kun je jezelf ook aanmelden voor 'Mijn Albert Heijn Premium'. Dat kost 12 euro per jaar, Je krijgt dan 10% korting op alle biologische producten, 2x zoveel airmiles, 2x zoveel koopzegels en naar ik meen ook 10% korting op een bezorgbundel. Ook 10x persoonlijke bonus per week ipv 5x. Plus nog wat andere dingen maar dat ben ik even vergeten. Je moet wel de app installeren. Ik heb het al sinds vorig jaar oktober en echt heel veel gespaard. Elke keer dubbele airmiles en dubbele koopzegels tikt aan.
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De Lidl app gebruik ik veel. Regelmatig goede aanbiedingen en gratis producten

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik spaar heel graag bij de Plus. 50% rente! Waar wil je dat nog krijgen? Ik koop voor €4 aan zegels en krijg €6 terug! Spaar vaak de kaarten op voor de vakantie. Heerlijk toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik ben ook gevallen voor de premium aanbieding, net als Jenny. Vooral omdat je dan 10% korting krijgt op alle biologische producten maar dan spaar je per euro 20 cent. Dure boodschappen dus wel, maar tegelijk heel mooi rendement. Heel fijn dat je het gespaarde geld tegenwoordig op je rekening bij kan laten schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Grappig om het begrip zegeltjes sparen weer in deze betekenis tegen te komen. Hele gesprekken erover herinner ik me, in vrouwengroepen en met mijn Lief... Nu spaar ik nog bij de Coop en de Plus. Gaat niet en, wel gestaag.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.