De hooikist.
Een echte hooikist heb ik nooit gehad en heb ik nu nog steeds niet, ik heb er geen ruimte voor, maar ik gebruik al jaren het principe van de hooikist. Ik gebruik die vaak in combinatie met mijn 5 liter en 7 liter snelkookpannen.Bij mij ziet de hooikist er ongeveer zo uit: Je zet je pan in bed, onder het dekbed en je legt er dan nog warme dekens, kussens etcetera boven op. Daarmee houd je hete pan de warmte goed vast. Wat ik doe om de matras wat te beschermen: ik leg een handdoek of een stapeltje kranten onder de pan. Om de kokend hete pan zomaar op mijn hoeslaken te zetten en dus ook bijna rechtstreeks op het matras, lijkt mij niet een goed idee.
Dit is ook een goede methode: Een kartonnen doos, simpel en goedkoop. Zo'n doos vul je met kranten en bijvoorbeeld een oud dekbed. Daarmee heb je een prima hooikist gemaakt.
Een echte hooikist kan er zo uit zien: een geïsoleerde kist.
Hoe doe je dat nu precies, dat koken?
Door gebruik van de hooikist kun je eten kort koken en vervolgens kokendheet in de hooikist zetten. In die hooikist gaat het garingsproces door. Je eten brandt niet aan en wordt goed gaar. Waar je rekening mee moet houden, is dat eten koken met een hooikist langer duurt dan koken op een fornuis. Je moet er de tijd voor nemen. Ik vind het ideaal dat eten dat lang moet koken op deze manier toch niet aanbrandt.
Voorbeelden:
- Geweekte bruine bonen kook je 15 minuten, dan zet je de hete bonen in de hooikist en je laat ze daar 4 uren staan.
- Zilvervliesrijst - ik pas de hoeveelheden af. Ik neem 1 deel rijst op krap 2 delen water. Kook de rijst 5 minuten en dan ruim een uur in de hooikist.
- De groene erwten en/of spliterwten voor de erwtensoep. Ik kook de groenten apart en de spliterwten in de hooikist. Ook de groenten kunnen eventueel in een aparte pan in de hooikist. Als de ingrediënten gaar zijn, vermeng ik groeten en spliterwten.
Ik gebruik de hooikist voornamelijk om eten te koken dat lang nodig heeft om gaar te worden. Waar de methode ook goed voor gebruikt kan worden, is het warmhouden van eten. Dat deed ik vooral in mijn kampeertijd. Dan hadden we 1 campinggasje waar op gekookt kon worden.
Bij Teunie van de blog Eenvoudig leven, vind je veel informatie over koken met de hooikist. Klik daarvoor hier.
En ook hier.
maar rijst koken duurt 8min? dan is het niet echt nuttig. voor de bonen klinkt het wel besparend.
BeantwoordenVerwijderenNiet voorgekookte zilvervliesrijst duurt echt langer.
VerwijderenIk heb een Hooimadam. Ik breng de zilvervliesrijst aan de kook, doe het over in een stoompan en zet de pan in de hooimadam. Dan maak ik de “prut”. Als de prut klaar is, is mijn rijst gaar.
VerwijderenSnelkookrijst kan je ook aan de kook brengen en gas uit en gewoon met deksel erop verder laten garen. Duur ongeveer 6 min. Dit kan ook met eieren, aardappels en groente. Gewoon even uitproberen hoelang je het zelf het beste vindt.
VerwijderenVoorgekookte rijst kan je in de pan doen, aan de kook brengen, gas uit en door laten garen. Duur: ongeveer 6 minuten is mijn ervaring. Dit gaat ook met eieren, aardappels, pasta en groente. Even zelf uitproberen welke tijd jezelf het beste vindt.
VerwijderenIk ben sinds twee jaar in het bezit van een Ecostoof en sinds kort ook een Hooimadam ( Grote geïsoleerde zakken waar de pan in gaat) en gebruik deze dagelijks. Ben dus een enthousiaste hooikistkoker! Overigens werkt een koelbox of koeltas met een deken of kussens erin ook goed. Wel een onderzetter op de bodem zetten tegen de hitte! Groenten, Rijst en Aardappelen kook ik 1 minuut stevig door en dan 40 minuten, rijst 60 minuten in de zak. Rijst heeft dan een lekkere luchtig gestoomde korrel. Pasta of Eieren kook ik drie minuten goed door, daarna deksel dicht houden op de pan, gas uit en 15 minuten zo laten staan. Gaart dan vanzelf zonder hooikist of warmtebron. Google eens op thermocooking of slowcooking dan komen er allerlei van zulke tips voorbij, er zijn zelfs mensen die garen/koken in een thermosfles. Op de websites van de fabrikanten van de bovengenoemde kookzakken ook veel recepten en tips over koken met een hooikist. Groetjes Gabrielle
BeantwoordenVerwijderenEven een vraagje over de aardappelen, de ene zegt aardappelen koken afgieten en daan in de hooikist, de andere zegt aardappelen met water in de hooikist wat is het??
VerwijderenEven goed doorkoken, en dan de pan zonder afgieten in de hooikist/zak. Groetjes Gabrielle
VerwijderenEieren breng ik in n steelpannetje aan de kook, deksel erop, gas uit: na 4 minuten heb je zachtgekookte eieren en na 8 of 10 hardgekookt
VerwijderenGroetjes Mariëtte
Hij is ideaal de hooikist ik gebruik hem vaak
BeantwoordenVerwijderenIk heb aan het begin van het jaar een Hooimadam gekocht, best wel duur maar neemt geen ruimte in. Heb hem nog niet echt veel gebruikt, met de aardapelen moet ik het nog eens proberen dat ging niet echt goed. Het draadjes vlees kon de prullebak in. Met de zilvervliesrijst moet ik nog proberen die moet normaal al 45 minuten.
BeantwoordenVerwijderenWat voor zilvervliesrijst gebruiken jullie? Ik heb ook altijd zilvervliesrijst, die ik in in deken gewikkeld laat garen. Ik breng water aan de kook, doe de rijst erbij, laat het even weer goed aan de kook komen en winkel de pan dan in een deken. Na ongeveer 15-20 minuten is het dan klaar.
VerwijderenAan de lange kooktijden te zien heeft iedereen het over gewone zilvervliesrijst en niet over snelkookrijst.
VerwijderenIk gebruik gewone zilvervliesrijst ipv snelkook(voorgegaarde) zilvervliesrijst. Groetjes Gabrielle
VerwijderenNienke, als je de hooimadam gebruikt is het wel van belang sat je pan over de helft is gevuld liever meer. Anders werkt het idd niet. Dus gebruik dan een kleinere pan. Bij mij werkt het altijd! De aardappelen snijd ik wel in kleinere stukjes. 3 minuten even goed doorkoken en dan 30 minuten in de hooimadam.
VerwijderenEen koelbox is ook een prima optie om te gebruiken, die isoleert ook goed.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik hem trouwens ook .altijd om boodschappen te doen, staat lekker stevig, tassen zakken zo makkelijk in
Ik gebruik ook een koelbox + fleecedeken + badhanddoek in plaats van een hooimadam. De fleecedeken en badhanddoek leg ik op de open koelbox, de pan erop en deze naar beneden duwen, deken & handdoek dichtvouwen, deksel van de koelbox erop.
VerwijderenHet werkt heel goed voor rijst. Je kunt het 's morgens al koken (ca. 2/3 kooktijd). Als het bijna gaar is dan giet ik het kookwater af. Het is dan 's avonds nog warm en je krijgt mooie droge korrels.
Voor bonen, suddervlees, e.d. gebruik ik liever de slowcooker.
@Lot
VerwijderenKookt u er ook bonen en peulvruchten in?
Zoja, hoe gaat dat?
Ik heb al een tijd een hooikist, gemaakt van een doos met een oud dekbed. Geartsje
BeantwoordenVerwijderenAls je aardappelen in de hooikist doewt, hoeveel water moet er dan in de pan?
VerwijderenNet zoveel water als bij koken op de traditionele manier op een fornuis. Groetjes Gabrielle
VerwijderenIkzelf gebruik al jaren de zgn hooimadam. Eerste gekocht, maar heb er ook een paar gemaakt. een kleine en een grotere. Ik gebruik hem vooral voor de macaroni, 20 minuten, en rijst. Ook als ik soep maak, zet ik de pan erin. Verder als ik zelf custardvla oid kook. op de site van hooimadam vind je veel recepten, die je kunt gebruiken. Ook kook ik, vanwege eerder gedwongen bezuinigingen, op petroleum stellen. Daarvoor gebruik ik lampeolie. Helaas wordt dat ook wel duurder, maar gaat prima.
BeantwoordenVerwijderenOok kook ik al jaren met een stoompan. Een stapelpan. Dus aardappelen en groente op één energiebron. Alle beetjes helpen toch.
Past de stoompan dan nog goed in de hooimadam?
VerwijderenUit hoeveel lagen bestaat uw stoompan?
Ik overweeg echt de set van 2 verschillende hooimadammen met de hooikus te bestellen.
Ik heb nu nog voor 2 dagen witlof die ik moet koken, maar dat wil ik hierna bijv niet meer eten gezien de kooktijd...
Aardappels koken idem
Ik heb een Hooimadam (set van 2) en gebruik deze regelmatig. Voor zilvervliesrijst en pasta maar ook voor rabarber, bietjes en soep. De tijd van pompoensoep komt er weer aan. Ik breng dan de bouillon en de groente aan de kook en zet de pan in de Hooimadam. Na een paar uur even met de staafmixer erdoor en de soep is klaar.
BeantwoordenVerwijderenToen de kinderen nog thuis woonden werd de kleinste Hooimadam geregeld gebruikt voor het warm houden van een maaltijd.
Groet, Ikkelien
Over energie gesproken. In betaal nu maandelijks €90,00 bij Greenchoice. Dat wordt per 1 oktober waarschijnlijk €410,00 per maand met een 3 maandelijks variabel contract.
BeantwoordenVerwijderenHebben jullie nog voorbeelden?
Dat gaat toch helemaal nergens meer over....!
VerwijderenEn dan hebben die energiebedrijven zeer hoge winsten behaald.
Als ik rijstepap kookt zet ik dat in bed. Dan brandt het tenminste niet aan en het gaart mooi rustig. Wij vinden het daardoor lekkerder smaken. De kleinste pit op het fornuis gaat toch nog iets te hard.
BeantwoordenVerwijderenKoken in de snelkookpan duurt het koken van bonen, nadat de pan op druk is, ook maar een paar minuten.
BeantwoordenVerwijderenAardappelen, groenten zijn veel lekkerder in de snelkookpan.
Warmhouden gaat goed in de hooikist en rijst garen perfect. De snelkookpan gebruik ik vooral voor peulvruchten, aardappelen en harde groentes (bloemkool was een slecht idee). Ik gebruik de stoom inzet heel vaak. Stoverijen zoals bouillon trekken en stoofpotjes doe ik nu in de slowcooker. Ik merk dat de hooimadam nu vaker blijft liggen.
BeantwoordenVerwijderenPS incidenteel wecken kan ook in de snelkookpan. Ik heb een snelkookpan van 6 liter en een kleinere van 3 liter, vorige week in aanbieding bij een duitse winkel gekocht omdat de kinderen het huis uit zijn.
Goede tip, Aaf!
BeantwoordenVerwijderenIk kook nu altijd de bruine bonen 3 uur lang (op de inductieplaat). En kook jij in één keer de hele zak, en dan per portie invriezen? Of zijn ze gekookt lang houdbaar in de koelkast? Ik doe nu namelijk iedere keer één portie koken. Dus soms wel meerdere keren per week 3 uur lang. Eigenlijk zonde van de energie...
Groetjes Liselot
Ik vries de gare peulvruchten altijd in, behalve een portie voor de volgende dag. Ik kook veel tegelijk.
VerwijderenIk hoor en lees meerdere opties;
BeantwoordenVerwijderenHooimadam, snelkookpan, slowcoocker etc.
Omdat mijn budget het niet toelaat om vanalles aan te schaffen, vraag ik me af wat het beste is.
Ik maak vaak soepen (pompoensoep, brocollisoep, restjessoep die ik pureer, maar ook soep die ik niet pureer als het klaar is zoals tomatengroentesoep met rundergehaktballetjes.
Soms maak ik een simpele linzencurry.
Zodra ik gezonde en smakelijke recepten vind met bonen en groente (ik wil die plantaardig houden) dan ga ik die zeker eten.
Nu koop ik vaak alles in pot ivm kooktijd.
Iemand nog goede tips of adviezen?
Ik breng smorgens mijn aardappelen, en groente aan de kook ( laat het niet doorkoken) en dan zet ik de warmte bron uit. Dit laat ik de hele dag staan. Vlak voor we aan tafel gaan verwarm ik het eten en giet het af. Scheelt niet alleen veel energie maar ook gedoe tijdens spits uur in het gezin
VerwijderenIk gebruik gewoon twee grote badhanddoeken. Ik vouw ze eerst in de lengte dubbel of driedubbel, en leg ze kruislings op een stoel. Kokend hete pan erop, en voorzichtig alle vier de uiteinden er omdebeurt omheen vouwen.
Verwijderen@anoniem 15.39
VerwijderenIs het eten dan ook echt gaar in de avond?
Zou dat ook met soepen en linzencurry's kunnen?
Ik overweeg de ecostoof, maar vind het erg duur in aanschaf.
Net eat je zegt op fornuis laten staan scheelt hoop gedoe.
@anoniem 17.45u
Werkt dat bij u echt net zo goed?
Doet u dit enkel met soepen of ook met peulvruchten etc?
Op de site van landleven kan je een handleiding vinden om zelf een houten hooikist en een hooikistkussentje te maken. Even zoeken op hooikist. Ik dacht dat daar ook recepten te vinden zijn die je met een hooikist kan maken.
VerwijderenSorry voor de late reactie terug, ik ben anoniem van 15.39. Ja het eten is goed gaar. Ik ga het liefst voor zo simpel en goedkoop mogelijk. Dus hier geen hooikist of andere extra’s in mn keuken. Met soep doe ik het zelfde. Ik breng het water/ bouillon aan de kook en voeg mn groente toe en draai de warmte bron uit. Savonds even opwarmen. prima soep en alles is zacht en gaar. Ik doe dit ook met verse pasta saus etc. ( echter voegen wij geen vlees toe, wij eten overwegend vegan)
Verwijderenik ben helemaal fan geworden van de airfryer: korter/sneller/krokant. Echt fijn. Groetjes, Mariëtte
BeantwoordenVerwijderenAnoniem van 14.03 begin met het zelf maken van hooikist ,(adviezen genoeg in de reacties)heb je geen dekbed of deken kijk dan eens bij de kringloop dan kun je met weinig geld aan de slag.
BeantwoordenVerwijderenIk heb een andere vraag voor jullie nu we toch bezig zijn met bezuinigen:)
Ik bak veel en ben gewend mijn oven optimaal te benutten en bak op boven en onderwarmte maar met hete lucht zou ik 2 platen onder elkaar kunnen doen zoals bv opgerolde koek.
Wie heeft hier ervaring mee of tips over.
Groet Lianne
Met de huidige energieprijzen lijkt me dat een heel nuttige tip! Ik probeer het alvast eens uit!
BeantwoordenVerwijderenhttps://m.youtube.com/watch?v=_SLA-uZCsXw
BeantwoordenVerwijderenDit is een heel goed en leerzaam filmpje met zeer nuttige tips.
Inmiddels doe ik de afwas koud en was ik mezelf aan de wastafel ook gewoon met koud water.
Kleding was in de wastafel en dan in machine op spoelen en centrifugeren.
Is klaar in 13 min. En dat gebeurt op 30 graden.
Ledlampen heb ik al overal.
Zit alleen nog met de mechanische luchtventilatie in een huurhuis.
Helaas is deze video volgens youtube niet beschikbaar, heb je een andere link?
VerwijderenKopieren en plakken werkte bij mij wel.
VerwijderenHij doet wel als je de ‘m.’ in de link weghaalt.
VerwijderenDankjewel
VerwijderenIk gebruikte een oude koelbox met stukken van een oud dekbed, maar ben nu aan het experimenteren met de pan in mijn fleece bankdekentje vouwen . Kurken plaatje onder de pan. Dat gaat goed, dus ik denk dat de koelbox de deur uit kan
BeantwoordenVerwijderen