woensdag 2 november 2022

Een laagterecord! Mijn energieverbruik in oktober

Al heel lang houd ik wekelijks mijn meterstanden bij. Al wel sinds augustus 1982, dus sinds 40 jaar.

Nog nooit gebruikte ik zo weinig energie als in de afgelopen maand! Toegegeven, ik was een week op vakantie, maar dat was ik in 2021 ook.

Wat was mijn score deze maand oktober?
2,7 m3 gas.
In 2021 was dit 33,9 m3 (één week vakantie elders)
In 2020 was dit 55,4 m3 (geen week van huis)
In 2019 was dit 22,1 m3    idem
In 2018 was dit 20,2 m3    idem, maar toen werkte ik nog, wel een week herfstvakantie thuis
In 2017 was dit 20,8 m3    idem, ook nog niet met pensioen, wel een week herfstvakantie thuis

Het lage verbruik dit jaar is voornamelijk te danken aan de warmte van de afgelopen weken en toch ook wel "zuinig-fuck-Poetin-verbruik", tevens goed voor een verminderde CO2 uitstoot: thermostaat laag, elders douchen, koken voor meerdere dagen etc.
Verder gebruikte ik elektrische stoeldekens, een elektrische deken in bed en een warme elektrische voetenzak. Ik liet de zon schijnen op mijn ramen, wat ook zorgde voor warmte.

Ook mijn stroomverbruik is een stuk lager. Dit is volledig verklaarbaar door de aanwezigheid van zonnepanelen die stroom leveren.
Verbruik in de maand oktober
In 2022 was dit -44 kWh (méér stroom teruggeleverd dan verbruikt)
In 2021 was dit 47,12 kWh  (één week vakantie elders)
In 2020 was dit 59,02 kWh  (geen week van huis)
In 2019 was dit 53,59 kWh   idem
In 2018 was dit 47,16 kWh   idem, maar toen werkte ik nog, wel een week herfstvakantie thuis
In 2017 was dit 52,84 kWh   idem, ook nog werkzaam, wel een week herfstvakantie thuis

Heb jij zicht op je verbruik?
Of door te noteren of door een speciale gratis app?

18 opmerkingen:

  1. Hier 15 m3 gas verbruikt in oktober. Ook een record. Douchen iedere dag kort. We zijn met 2. Koken op gas. We hebben een slimme meter en 2 korte douchebeurten kost hier al 0,4 m3 per dag. Eten koken verbruikt dus niet heel veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn meters zitten op zo'n onhandige plek dat ik er niet elke week bij kruip - dus ik houd in dit huis mijn verbruik niet zo goed bij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet niet of je slimme meters hebt, want ik kijk elke dag in de app can mijn energieleverancier. Geldover.

      Verwijderen
    2. Met slimme meters + de gratis app Slimmemeterportal https://slimmemeterportal.nl/login kun je je gebruik per dag bijhouden. Je kunt ook de kosten invoeren. De kosten per m3, per kWh en de vaste kosten. Daar kun je je energieverbruik exact mee monitoren. Mijn energieleverancier loopt steeds tenminste 2 weken achter. Daar heb ik niet zo veel aan.

      Verwijderen
  3. Al 35 jaar neem ik elke maand mijn meterstanden op. Heb nog steeds Eneco en nooit veranderd. Heb papierenkolommen met: dagstroom, nachtstroom, warm water, verwarming en koud water. Heb stadsverwarming. Nog geen verwarming aangehad. Betaal bij Eneco 110 euro p.m. pas jaarafrekening gehad en kreeg 400 euro terug. Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij zaten al heel laag, maar nu nog lager! Zeer slecht geïsoleerde woning in de randstad (privé verhuurder/huisjesmelker), maar afgelopen maand maar 8m, terwijl we op gas koken/verwarmen. Heel goed opletten met (thermo) gordijnen dichtdoen en open als de zon schijnt + warme kleding heeft er voor gezorgd dat we de verwarming nog geen enkele keer hebben aangezet. Ook kort douchen, heel veel elektriciteit sparen, enz. We deden dit al wegens financiële omstandigheden, maar sinds februari ben ik dit zeer rigide gaan toepassen omdat ik Poetin geen enkele extra cent gun.

    We hebben een smartmeter van Vattenfall (al meer dan een jaar) en dat werkt echt fantastisch! Op de website kan ik elke dag aflezen wat ik de vorige dag heb verbruikt, en dan ook nog de specificatie per uur. Ik kan elk jaar, maand, dag of uur verbruik inzien voor zowel stroom als gas, en je kunt het of in een grafiek, of puur in cijfers zien. Je hoeft het dus niet zelf uit te rekenen aan de hand van de meterstanden. Daarnaast kun je kiezen tussen verbruik in kw/m3 of hoeveel geld het je dat uur heeft gekost (bv 10 ct). Je kunt de originele meterstanden zelf ook inzien. Werkt echt heel goed en ontzettend motiverend. Vooral het uur-verbruik is handig. Je ziet het gelijk hoeveel het kost om bv de was op 40 graden te doen ipv 30.
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik neem dagelijks mijn standen op. Omdat ik berekend heb dat ik onder de 80 euro per maand wil blijven die ik zelf kan ophoesten. ( de 2 x 190 is als extra) We leven van 15 euro meer per maand dan 120 % van het minimum. Dus net geen energietoeslag. Ik heb berekend ongeveer per verschillende maand hoeveel ik dan mag verbruiken. Ik vlieg het dus niet aan van wat ik nodig heb, maar van wat ik ervoor kan missen zonder in de problemen te komen. Oktober was een makkie. En dat betekent nu dat de andere maanden iets makkelijker/ ruimer mogen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn ouders namen ook altijd dagelijks de meterstanden op! Schriften vol vond ik in de meterkast toen ik het huis leeghaalde toen mijn moeder naar een verzorgingshuis verhuisde. Het was een koud, slecht geïsoleerd huis met een buitenmuur op het noorden. Er is daar veel gas verstookt!

      Verwijderen
    2. Ik vind dat een goede benadering en wens je toe dat het zo lukt, dat we een zachte winter krijgen en je er redelijk comfortabel doorheen komt. Knap, zoveel zelfdiscipline. Groet, G

      Verwijderen
  6. Wij hebben ook nog nooit zo laag gezeten, ik ben er zelf altijd wel mee bezig geweest om zo min mogelijk verbruik te hebben. Maar als ik bij zuinigaan de blog las had ik altijd wel zoiets hoe dan :-). Bij ons is het wel zo dat we zoveel mogelijk de tips toepassen van tochtstrips en gordijnen dicht maar nu hebben we pas een Co2 meter gekocht en toen schrok ik toch echt, nu zitten we iedere dag met kiepraam in woonkamer open en de deur naar de gang open. Boven ramen op een kier. Dus dat is nog wel een puzzel de komende tijd. Hoe je de balans vind.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anoniem van 9.06 uur zit met hetzelfde probleem. Soms torenhoge CO2 waarden , terwijl ik iedere morgen, en voor de verwarming straks aangaat tegen de avond, het huis goed lucht. Terwijl we maar samen in huis zijn. Ik neem waarden van 2000 voor lief als we samen thuis zijn, en er dus geen vreemden zijn die mogelijk virus kunnen binnenbrengen. Ik plan heel goed wanneer er bezoek kan komen ( in de winter op bezoek gaan en in de zomer bezoek uitnodigen) Als er bezoek is dan moet ik beter ventileren. Echt iets tegenover elkaar open. Anders zakt de CO2 waarde nauwelijks.
      Lastig maar waardes met bezoek over de 3000 vind ik te link met het oog op virus besmetting

      Verwijderen
    2. Klopt, als ik soms zie hoe hoog het is en dat ik eigelijk me met luchten en ventileren nooit zo heb bezig gehouden als nu. Vroeger toen we veel jonger waren had ik zeker in het najaar en winter alles goed dicht en ik brande elke avond waxinelichtjes dat moet super ongezond zijn geweest. Ik heb nu de hele dag dingen openstaan en ik kan nog niet zeggen dat het kouder is in huis maar hoe dat straks gaat? 2000 vind ik erg hoog merk als je maar heel even lucht dat het ook heel snel zakt. En met bezoek zou ik ook extra luchten voor tijdens en na.

      Verwijderen
  7. 2.68 kuub gas en -55 kwu stroom 2022
    15.73 kuub gas en 52 kwu stroom in 2021.


    BeantwoordenVerwijderen
  8. We hebben alleen de cv op gas en tot nu toe 3x even aangehad in de ochtend.
    Meter zit ook erg onhandig dus daar kijken we maar 1x per jaar naar. Stroom wordt wel in de gaten gehouden ook om te zien of de zonnepanelen nog functioneren, vorig jaar is die eenmaal uitgevallen zonder dat we wisten waardoor.
    Geen slimme meter voorlopig.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vermoedelijk heb ik te weinig boekhoudersbloed in me want iets als wekelijks de meterstanden bijhouden griezelt me toe. Mijn grootste 'uitspatting' op boekhoudkundig gebied is een een exel-bestandje waarin elke maand de opbrengst van de zonnepanelen in opgetekend wordt. Maar zelfs dat vergeet ik wel eens. Gelukkig kan op de site van de leverancier ook de opbrengst bekeken worden. En greenchoice stuurt ook elke maand een overzicht van wat er die maand gebruikt is. Op hun site zal ik waarschijnlijk ook zaken als verbruik kunnen vinden. Maar heel eerlijk; ik kan me er vaak niet toe zetten om dat te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn wekelijkse excelnotities stammen nog uit mijn tijd in de bijstand. Toen was het noodzakelijk om alle uitgaven en inkomsten goed op een rijtje te hebben en dus ook het gas- en stroomverbruik.

      Verwijderen
  10. Wij hebben energie van ENGIE en hun app is echt geweldig. Je kunt van alles inzien qua verbruik, kosten, vergelijking met andere huishoudens, grafieken. Ook wat de prognose is van je eindafrekening. Je bent er wel bewuster door. Wij leveren meer stroom dan we gebruiken en hebben nog weinig gas verbruikt. Dit komt ook omdat we deels in Griekenland wonen. Daar gebruiken we wel stroom (vooral voor koelen) maar nog geen verwarming. Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.