donderdag 3 november 2022

In beweging; nieuwe activiteiten voor de komende tijd!

Hier schreef ik al dat ik naar de sportschool zou gaan om te wennen met weer veilig op de fiets stappen. Opstappen op een fiets die niet om kan vallen gaat ervoor zorgen dat ik weer vertrouwen ga krijgen in het been dat door een lichte beroerte wat van slag is. De hele linker kant van mijn lichaam is eigenlijk wat van slag.
Ik ben nu 2x geweest en heb al wel minstens 35x op en weer af gestapt. Dat opstappen gaat goed, het been doet niet meer "raar". Niet dat ik nu direct buiten op mijn eigen fiets wil stappen, want dat voelt nog wel vreselijk eng en spannend. Daar wacht ik nog even mee. Ik fietste op de sportschool een paar kilometer en daarnaast deed ik krachttraining voor armen, benen, buikspieren, rugspieren etc. Rustig gedoceerd, lichte gewichten, weinig weerstand.

Ooit, al wel weer minstens 17 jaar geleden, ging ik ongeveer een jaar lang een paar keer per week naar de sportschool. Ik deed een programma met cardio-fitness en krachttraining.
En uiteindelijk ben ik afgehaakt doordat ik het op mijn werk te druk had, doordat de gezondheid van mijn moeder achteruitging en ze steeds meer tijd en aandacht vroeg en niet in de laatste plaats doordat er op de sportschool op de tijdstippen dat ik er was veel van die "sportschooltypes" rondliepen. Daar bedoel ik mee: jonge mannen die hun spierbundels etaleren en hard werken om die spieren nog meer te laten knallen. Ik vind zulke spieren niet heel aantrekkelijk om naar te kijken en voelde mij een beetje geïntimideerd. Ik had het gevoel dat ik er niet tussen paste. Niet dat die mannen onvriendelijk naar mij waren, nee ze waren zeer op zich zelf gericht en niet met anderen op de sportschool bezig.
Een andere reden was dat ik te slaafs mijn programma volgde. Dat was met vrij veel lopen op de loopband en fietsen. Dergelijke activiteiten vind ik heel saai om in de sportschool te doen. Ik vind het buiten een stuk fijner!

Ik weet dat krachttraining om verschillende redenen belangrijk is, zeker voor ouderen.
"Wie ouder wordt, verliest per definitie spiermassa en spierkracht. Die nemen na het 30ste levensjaar met ongeveer 1 procent per jaar af. Vanaf het 70ste jaar is dat zelfs tot 3 procent per jaar. De leeftijdsgerelateerde afname van spiermassa en -kracht wordt ook wel primaire sarcopenie genoemd."
Bron: https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/sterke-spieren-voor-ouderen/
Iedereen zou na zijn/haar 30e dus aan enige vorm van krachttraining moeten doen. Wees je ervan bewust dat je lichaam al vanaf je 30e achteruit gaat!

Waarschijnlijk ben ik al wel vrij veel spiermassa kwijt, ik ben nu bijna 70 jaar. Dat is 40 jaar lang afname van spiermassa. In de afgelopen jaren heb ik alleen op de revalidatie na mijn heupoperaties begeleid door de fysiotherapeut wat krachttraining voor armen en benen gedaan. De dingen die ik toen deed, heb ik nu weer opgepakt + oefeningen die ik 17 jaar geleden al deed. En ik moet zeggen: ik vind krachttraining vooralsnog best leuk.

Mijn conclusie: ik zou er goed aan doen om niet alleen te oefenen met opstappen op een fiets, maar weer regelmatig mijn spieren te gaan trainen. Ik heb niet de illusie dat ik méér spieren zal krijgen, maar behoud van bestaande spiermassa lijkt me al heel goed.

Ik neem dus een maandelijks opzegbaar abonnement op de sportschool. Voorlopig eerst voor één maand of twee maanden en als het bevalt, dan langer. Dat laatste zou voor mijn gezondheid het beste zijn, maar als het echt gaat voelen als een straf, dan haak ik af!

Gaan naar de sportschool ga ik doen náást mijn zwemabonnement, dat zwemmen blijf ik doen.  Niet allebei iedere dag, maar gevarieerd en vaak bewegen.

Hoe kom ik bij de sportschool?
Het is vrij dicht bij mijn huis en met de bus goed bereikbaar.

12 opmerkingen:

  1. Ik ben 3 jaar bezig geweest in de sportschool in het dorp. Toen kwam corona en toen we weer mochten was er veel veranderd. We moesten zelf schoonmaken, douche was dicht, er waren veel meer mensen die nergens rekening mee hielden, aldoor in de weg liepen en hard praten om boven de nog hardere muziek uit te kunnen komen. Toen ben ik afgehaakt. Een fijnere is op 20 min rijden en ik weet dat dat niet ga volhouden. Wel veel thuis gedaan en gefietst.
    En de komende 15 weken ga ik met een proef meedoen, oefeningen rond de stoel georganiseerd door de gemeente. Ben benieuwd, is op fietsafstand.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dapper van je, Aaf. Ik hik er al jaren tegenaan. De types die daar vaak rondlopen zijn zooo niet mijn types. Ik beweeg genoeg op fiets en hometrainer en wandel veel. Maar krachttraining zou geen overbodige luxe zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet in alle sportscholen is daar sprake van, zeker niet als je overdag gaat. Ik ben op meerdere sportscholen geweest en daar nooit mee te maken gehad. Misschien kun je een keer gaan kijken. Het is jammer als je je laat weerhouden terwijl dat wellicht niet hoeft. Yolanda

      Verwijderen
    2. Mijn ervaring van de keren dat ik er overdag was: overdag zijn er vrij veel ouderen. Ook wel wat jongeren, maar niet heel veel. Die zijn aan het werk, denk ik. In de vorige periode dat ik naar de sportschool ging, was dat voornamelijk buiten werktijd, 's avonds en in de weekenden.

      Verwijderen
    3. Zooo niet mijn types...als ik zoiets lees moet ik grinniken.Wat maakt dat nou uit , je gaat toch niet naar de sportschool om uitsluitend met wat dan wel jou types zijn , je oefeningen te doen?
      Mijn ervaring is dat er een mix van allerlei types te vinden is. En voel je je nooit op je gemak daar, nou dan volg je toch yoga lessen of tai chi ? Vast meer jouw types.

      Verwijderen
  3. goed bezig ,Aaf. voor mij werkt de sportschool helaas niet .zou alleen loopband en fietsen kunnen,dit vanwegen mijn zeer slechte rug. wel elke dag een stevige wandeling .1x per week gym en 1x per week zwemmen maar dat zwemmen wordt erg pijnlijk voor mijn rug . jammer maar ik blijf wel bewegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Pas op met dat zwemmen, Aaf. Ik ben 75 en kreeg 7 jaar geleden een beroerte. Ging op een brancard het ziekenhuis in maar een maand later liep ik op beide voetjes weer naar buiten. Maar de verzwakking aan mijn rechterkant blijft, hoewel andere mensen het niet merken. Ik ging zwemmen op mijn rug en, omdat het druk was, wilde ik me omdraaien. Nou, dat ging niet. Ik kwam op mijn linkerzij terecht en begon te zinken. Help!! Iemand heeft me gered, maar dat was mijn laatste bezoek aan het zwembad..... Verder red ik me goed, kan autorijden en kan vlieg- en treinreizen maken. En ik woon (meestal alleen) in een huis met 3 trappen.
    trappen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij het zwemmen heb ik geen last, ik draai heel gemakkelijk van mijn rug op mijn buik. Misschien na een volgende beroerte wel? Een beroerte waarvan ik van harte hoop dat die wegblijft.

      Verwijderen
  5. En wegblijven dat kan, he? Mijn man had in 2009 een beroerte. En al jaren gaat het prima. Met bloedverdunners.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik slik sinds de diagnose door de neuroloog bloedverdunners, dus ik heb alle hoop dat het goed gaat.

      Verwijderen
  6. Fietsen, lopen en zwemmen zijn allemaal trainingen van de spiermassa. Ik zou zeggen dat je al heel goed bezig bent!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben lid van een kleine sportschool waar ik dagelijks kom. Voor zowel conditie- als krachttraining. Ik kom 's middags op een vaste tijd en dan is het rustig. In het weekend ga ik 's ochtends en dan is het wat drukker, maar gelukkig met hele normale types, jong en oud. Tijdens de cardiotraining kijk ik films, series en tv-programma's, dan vliegt de tijd! Tijdens de krachttraining doe ik mijn oordoppen uit en maak ik vaak ook een praatje want ik ken er veel anderen erg goed na 16 jaar!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.