woensdag 16 november 2022

Is 16 graden in de woonkamer gezond, of juist niet?

Gisteren sprak ik een vriendin en zij en haar man hadden tegenwoordig de thermostaat op 15,5. Iets lager was niet meer comfortabel, maar 15,5 graad was voor hen prima.
Dus zaten vriendin en ik gistermiddag gezellig samen met een warme kop koffie in mijn woonkamer waar het 16,5 graden was. Waarschijnlijk door de zon wat opgewarmd naar 16,5 graden. Ik heb haar nog een dekentje voor over de knieën aangeboden, maar dat vond ze niet nodig.

Een paar dagen geleden schreef ik over de temperatuur in mijn woonkamer. Ik heb die uit milieuoverwegingen en vanwege CO2 uitstoot tegenwoordig vaak op 16 graden. Ik ben er inmiddels al helemaal aan gewend en voel me er prima comfortabel bij.
Reacties waren:
"ik vind 16 graden in huis gewoon ijskoud. Als je te arm bent om je huis te verwarmen is dat heel erg en zul je geen andere keuze hebben."
"Als het moet dan is het niet anders, maar ik vind 16’ echt koud"
"Zoals Zuinigaan er mee omgaat is voor mij een brug te ver. Gezien uw leeftijd, gezondheid en inkomsten zou ik 't mezelf toch wat aangenamer maken. Fleecevesten, dekentjes en thermostaat op 16. Nee dat gaat mij te ver. Het leven is te kort om er een Spartaanse oefening van te maken. Ik zou zeggen alles met mate."
"17 graden is prima te doen. Dat had ik echt nooit gedacht. Nu moet ik wel zeggen dat we overdag werken en niet thuis zijn. Na ons werk joggingpak aan en daaronder een thermoshirt en thermobroek van de ...."

Tijd om eens uit te zoeken of het eigenlijk gezond is om te wonen in een huis waarin het 15 à 16 graden is.
Er zijn onderzoeken gedaan naar bruin vet. Dat bruine vet wordt actief als het wat kouder wordt en je niet of weinig gaat stoken. Het schijnt heel gezond te zijn.
Dit vond ik hier: "Bij 18 graden of lager worden de bruine vetcellen in uw lichaam actief. Dit vet werkt als een soort kachel van uw lichaam. Actieve bruine vetcellen zetten energie uit suikers en vetten om in warmte. Op die manier helpt bruin vet tegen overgewicht.

Een gezond gewicht is goed tegen hart- en vaatziekten. Maar bruin vet doet nog meer voor het hart. Het verlaagt het slechte cholesterol en verhoogt het gezonde cholesterol. Dat is goed tegen slagaderverkalking, de oorzaak van veel hart- en vaatziekten. De Hartstichting adviseert daarom om de verwarming laag te zetten, bijvoorbeeld op 17 graden."

Er staat op die site wel een kanttekening bij: je moet geleidelijk gaan naar een lagere temperatuur, zodat je er aan kunt wennen. Dus niet de ene dag 22 graden en de volgende dag 15 graden, maar steeds een halve graad lager. Ik ben vaak thuis, dus ik heb niet echt te maken met grote schommelingen en lager dan 16 graden ga ik niet. Het wordt wat anders als je overdag werkt in een veel warmere omgeving en dan thuis in een koele kamer komt. Dan krijgt je lichaam misschien niet de kans om aan lagere temperaturen te wennen.

Op een andere site, van 1 V(vandaag) vond ik een quote van blogster Green Evelien, die al jaren zo groen mogelijk leeft, onder anderen door zeer zuinig te stoken. "Het is in onze woonkamer zo'n 16 à 17 graden. Daar wen je heel snel aan."  Je vindt op haar blog ook heel interessante blogs over energiebesparing, maar dit terzijde.

Op die site ook een wetenschappelijk verhaal:
Biofysicus Boris Kingma deed samen met zijn collega’s van de Universiteit van Maastricht en het Academisch Ziekenhuis Maastricht uitgebreid onderzoek naar het leven in lage temperaturen. "We hebben mensen 10 dagen blootgesteld aan 15 graden, 6 uur per dag. Op dag 1 vond iedereen het hartstikke koud en begon iedereen te rillen. Maar na 10 dagen rapporteerden de mensen dat er minder discomfort was. Mensen acclimatiseren aan de temperatuur waar ze wat langer aan worden blootgesteld", vertelt hij.

Een lichaam went dus wel degelijk aan een lagere temperatuur. Het is even bikkelen, maar dan kan je lijf bijvoorbeeld 15 graden aan. Of dat ook gezonder is dan leven bij 20 graden is nog niet helemaal duidelijk, zegt Kingma. "Het is nog niet helemaal onderzocht of het leven alleen bij lage temperaturen gezond is. Er zijn wel veel aanwijzingen dat juist variatie in temperatuur goed werkt. Omdat je dan niet alleen de warmteproductiekant van je lichaam aanpakt, maar ook de bloedvaten traint in koude en warme situaties."

Ook op die site: Niemand minder dan 'The Iceman' Wim Hof heeft daarvoor de beste tip. "Door de jas eens te laten hangen. De welbekende uitspraak is 'doe je jas aan anders word je ziek'. Het is nu; 'doe je jas uit anders word je ziek'. Oftewel, de stimulatie van het immuunsysteem wordt gedaan door temperatuurwisselingen."

Ook blogger Geldsnor schreef recent een artikel over de temperatuur in de woning.
Hij komt tot de conclusie dat de temperatuur niet lager moet zijn dan 16 graden. Zorg dan wel voor veel ventilatie.

Ik heb geen behoefte om in navolging van Wim Hof in een ijsbad te gaan zitten of onder een ijskoude douche te gaan staan, maar als ik door zuinig stoken mijn immuunsysteem kan stimuleren, dan lijkt dat me nog niet zo slecht! Ik wissel lage temperaturen af met het me in het zweet werken (enigszins in het zweet, alles met mate!) in de sportschool.
Één ding heb ik wel nodig: warme voeten voordat ik ga slapen. Anders duurt het uren voordat ik in slaap val en dat kan niet de bedoeling zijn. Ik los dat op met wollen bedsokken, een elektrische voetenzak, warme kruiken en een elektrische deken! 

Overigens: ik vind 16 graden lang niet altijd aangenaam. Soms vind ik het veel te koud en dan geef ik een draai aan de thermostaat en zet de verwarming op 18,5. Op dat moment heb ik dat nodig, meestal ben ik dan moe of niet top-fit. Gisteren heb ik de verwarming toevallig niet aan gehad, maar op de dagen daarvoor had ik het wel nodig om de verwarming op te stoken.

Heb jij ervaring met lagere temperaturen, bijvoorbeeld tijdens kampeervakanties of zo? Of gewoon in huis?

60 opmerkingen:

  1. Ik heb het buiten eigenlijk nooit koud. Een dunne jas aan, handschoenen en een muts draag ik nooit en alleen als het hard vriest een sjaal om.
    Toch vind ik een binnentemperatuur van 15 of 16 graden niet prettig. De thermostaat staat altijd op 19 of 20 graden. (we hebben zonnepanelen en een lucht/lucht-warmtepomp) Mijn man, ernstige artrose, voelt zich het best bij 22 graden. Omdat ik dat niet prettig vind draagt hij thermo-ondergoed, en een fijngebreide wollen trui om toch warm te blijven. Fleece dragen we niet (meer) ivm het milieu.
    Tuurlijk kun je aan een lagere temperatuur wennen, je kunt aan veel dingen wennen maar dat wil niet zeggen dat het prettig is. Ik beklaag de mensen met artrose en reuma en oudere mensen die moeilijk kunnen bewegen en te weinig geld om hun huis op een, voor hen, goede temperatuur te houden.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. U beklaag de mensen met Artrose. Maar uw eigen man heeft Artrose en voor u leeft hij met lage temperaturen in huis. Omgekeerde wereld mvr zet lekker de verwarming aan dat scheelt heel veel pijn voor hem.

      Verwijderen
  2. Ooit pasten we in een koude winter op een boerderij. Het werd pas tegen de avond 19 gr in de kamer."Dat went"dacht ik. Helaas na 5 wk zat ik nog tegen de tegelkachel geplakt. Maar temperatuurwisseling,dat ben ik gewend. De wc is hier vaak 4 gr.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is momenteel het gesprek van de dag, mijn man zegt dat ze het op het werk ook vaak over hebben, mijn man geeft dan soms tips hoe wij dat doen en daar wordt dan op gereageert van "dat is een goed idee". Wij hebben de cv vroeger altijd op 20 gehad beetje standaard ik ben hem toen in de loop van de jaren steeds een halve graad gaan verlagen. 2021 stond hij op 18 dat vonden we beide goed te doen het is inderdaad zo dat het wel went, soms kwam ik in de ochtend beneden en dan vond ik het behagelijk in de woonkamer en zag dan tot verbazing dat het 16 grade is. Ik zet vaak de cv aan rond 17:00 als ik zelf bezig ben mis ik de warmte niet, en in de avond staat hij nu op 17.5. Als het echt kouder wordt zal hij wel wat hoger gaan. Denk wel dat bij temeratuur onder de 16 je moet gaan oppassen met schimmel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien ook eens opzoeken wat een gezonde leefomgeving is voor je woning mbt schimmels, minimaal 18 graden. De enige reden dat ik gister de kachel heb aangezet. Het was toen 17graden. Vond 19graden, waar ik hem op gezet had zelfs vies warm, het is echt gewenning. Maar voor je woning dus niet zo goed. En ik denk dat icm schimmels de longstichting er ook anders over denkt, maar ook dat zal uit te zoeken zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook een moeilijke puzzel. Ik zag gisteren een filmpje van Kassa dat een heel goed geisoleerd huis een heel slecht binnenklimaat heeft en je dan weer van alles moet gaan regelen om dat te herstellen. Denk ook dat schimmel iets is (niet altijd natuurlijk ) waar je zelf nog invloed op heb. Onze achterburen zeiden dat ze veel last hadden van schimmel en hebben alle kozijnen vervangen door kunstof. Wij wonen in het zelfde huis en hebben alleen in de douch soms wat schimmel dus dat wordt binnenkort nieuw kitten. Denk wel met nu dat als veel mensen alles goed dicht stoppen je een probleem kan krijgen als je niet aan ventilatie denkt. Ik weet ook nog niet hoe wij dit gaan oplossen.

      Verwijderen
    2. Dat klopt. Ik heb een tijd gewerkt voor het verduurzamen van huurwoningen. Isoleren naar label a gaat altijd verplicht gepaard met co2 gestuurde mechanische ventilatie, zodat de lucht in huis fris blijft. Alle natuurlijke ventilatie is weg. Vaak was het lastig uitleggen dat de ventilatieroosters ook in de winter open moesten blijven staan. Als de wind er recht op staat kun je ze wel tijdelijk sluiten. Thuis let ik er ook op. We produceren in huis door uitademen, koken plantjes en was best wat vocht, pas echt goed op het vochtgehalte en voldoende frisse lucht dus! Groet, G

      Verwijderen
    3. Hier geen schimmelvorming in de woning, dat is nergens zichtbaar, ook niet in de douche. Daar staat trouwens altijd een raampje open + er wordt niet vaak gedoucht.
      Maar zoals ik al schreef, ik heb de temperatuur van de woonkamer niet altijd op 16 graden, maar soms ook een paar uren op 18,5 graad of 19 graden.

      Verwijderen
    4. Toen wij hier 30 jaar geleden kwamen wonen hadden we wel altijd schimmel in de badkamer ondanks goed luchten, sinds wij een afzuiger hebben in plafond is het wel voor 80% opgelost. We ventileren wel altijd goed en maken de douch goed droog laten de afzuiger ook nog lang aanstaan. Wat wij afgelopen winter wel hadden dat we in de woonkamer alle kieren goed dichtgestopt hadden en dat we naar 30 jaar ineens condens op de ramen hadden, ondanks goed luchten. Toen maar weer gedeelte van tochtstrips weg gehaald. Het binnenklimaat is echt een probleem als je een jaren 70 woning heb. Stop je alles dicht dan krijg je vocht en schimmel problemen. Dan zou je weer iets moeten gaan regelen voor mechanisch ventilatie. Beetje dubbel aan de ene kant ga je alles dichtstoppen en doen moet je weer iets anders regelen om weer verse lucht binnen te krijgen.

      Verwijderen
    5. In onze jaren 70 woning heeft de badkamer geen raampje en wel mechanische luchtafvoer. Toch moet de badkamer wel verwarmd worden om te voorkomen dat "het weer" in de voegen en tegen het plafond komt. Ik maak iedere keer dat de badkamer gebruikt is, de douchecel droog met een trekker en ook met een doek (oude handdoek), daar doe ik dan de voegen en de randjes mee. Toch blijft het een vochtige "natte cel"

      Verwijderen
    6. Er is geen minimale temperatuur die je aan kunt houden. Dat hangt oa af van de buitentemperatuur en luchtvochtigheid. 18 is nergens voor nodig. In de winter blijft de rvh ook met 15c wel onder de 60 procent.

      Verwijderen
  5. Mijn oude woning had alleen een gaskachel, en het waaide er behoorlijk. NIet echt goed warm te stoken dus. Toen ik verhuisde vond ik het prima om het aan de koude kant te houden: 18* hier voelt nog steeds beter aan dan in dat huis, met de kachel hoog. Alleen als ik heel erg moe ben, of niet lekker (en soms met bezoek) gaat de kachel iets hoger, 18,5 of 19*. Maar zelf vind ik het dan al snel te warm. Ik stook alleen in de huiskamer, verder vind ik het niet zo nodig.
    En soms vergeet ik het om de kachel aan te doen, als ik koud thuiskom, en het binnen dus comfortabel genoeg aanvoelt. Koude voeten vind ik wel een dingetje: mijn vloer trekt erg koud op, en soms ga ik met (te) koude voeten naar bed - dat is niets, dan slaap ik niet....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. we hebben ook zonnepanelen, op beide kanten van het dak, dus hebben energie productie de hele dag door, en een lucht/lucht-warmtepomp. Daarom was nooit nodig om te bezuinigen met de verwarming. De thermostaat staat bij ons op 19 graden in de ochtend, springt naar 20 in de middag en gaat weer naar 18 in de nacht. lager is niet aanbevolen met warmtepompen, anders het duurt dagen om weer op temperatuur te krijgen. Nu is ons warmtepomp stuk en wij wachten op de reparatie, dus noodgedwongen is de temperatuur in huis rond de 17 graden overdag en 16 in de nacht. Wij hebben gelukkig een airco in de woonkamer die kunnen gebruiken in de avond als het weer koud is. En ik merkte dat met mijn astma slechter gaat, de was wordt nooit droog (wij hebben geen drogen), en hebben we gelijk last van schimmel in de badkamer. Kortom, ik hoop echt dat de paar weken die wij nog moeten wachten om de warmtepomp te laten repareren snel gaan!!! helaas zo druk bij de installateur, wij moesten eerst 4 weken wachten om een afspraak te krijgen, en nu kijken wanneer de vervangen stuk weer beschikbaar is. gelukkig is deze herfst niet zo koud....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kan steeds slechter tegen kou door artrose, fibromyalgie en leeftijd . In de kamer en badkamer staat de radiator aan gemiddeld op 19-20 gr. In de keuken is de radiator voorlopig uit, is er tussen de 16 en 18 gr.
    Maar ook al ben ik in de keuken toch altijd bezig, ik krijg het er na half uurtje toch te koud en worden vooral handen stijf en ik verkramp erg snel in benen. Ondanks goed aangekleed zijn, en ik zorg dat polsen ook bedekt zijn, heb van fleecestof polswarmers gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. 15 graden is voor mij ook prima, als ik bezoek heb zet ik de verwarming wel hoger. Nog nooit last gehad van schimmels maar ik ventileer wel regelmatig.
    Een Luchtontvochtiger gebruik ik ook, als die een uurtje aanstaat is de gevoelstemperatuur veel hoger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is gek. Drogere lucht maakt de gevoelstemperatuur juist lager, omdat vocht makkelijker verdampt. Je koelt zelf dus gemakkelijker af.

      Verwijderen
    2. Volgens mij is dat alkeen zo bij hogere temperaturen. Bij een lage temperatuur voelt vochtige lucht juist kouder (waterkoud…)

      Verwijderen
  9. Hier hetzelfde als jou, het is prima te doen! De kachel nog niet aangehad hier. Het is inderdaad een proces van geleidelijk aan wennen. De eerste paar koude dagen heb ik het vaak wel koud (dus trek veel extra kleding aan) maar na een week of wat vind ik het dan alweer te warm met dezelfde temperatuur die ik eerst te laag vond. Ik snap het echter heel goed als mensen om medische redenen (of kleine kinderen hebben, of gewoon extreem kouwelijk zijn omdat ze bv. heel dun zijn, of een schimmelgevoelig huis hebben) de verwarming iets hoger zetten.

    Waar ik wel van gruwel zijn mensen die opschepperig roepen dat ze alles gewoon hetzelfde laten (of zelfs de verwarming hoger zetten, uit een soort van 'ik bepaal dit zelf wel' recalcitrant kleutergedrag) omdat zij het wel prima kunnen betalen. Dus waarom zouden ze dan moeite doen? Het gaat mij om solidariteit met Oekraïne, het klimaat, en bovendien; als iedereen een beetje doet, gaat de gasprijs ook weer omlaag omdat er minder vraag is, waardoor je iedereen helpt. Ik vind het fijn dat jij dit ook snapt.
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. gas wordt nooit meer goedkoop , wij stoken met pertroleum laser kachel 20 graden voor 2,50 per dag ook als het vriest.

      Verwijderen
  10. Gevoelsmatig lijkt het me heel natuurlijk en gezond om bij wat lagere temperaturen te leven. Het zal inderdaad wel voor een groot deel een kwestie van gewenning zijn. Voor mensen met reumatische klachten etc. is dat natuurlijk anders. Ik vind het al gauw te warm in een huis waar de thermosstaat wat warmer staat. Doordat ik dagelijks jonge kinderen over de vloer heb, ik ben gastouder, staat de cv hier op ongeveer 19 graden. Dus van echt afbouwen is geen sprake. Ik krijg het zelf vooral koud als ik moe ben, net of mijn lichaam dan geen energie meer heeft om het interne kacheltje te laten branden. Misschien is dat wel een signaal dat ik eigenlijk naar bed zou moeten gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik lees veel over schimmels. Elke dag tien minuutjes het raam en ventilatierooster openzetten is al genoeg om te ventileren. En vochtige ramen iedere ochtend even droogtrekken. Ik heb ook veel kamerplanten. Geen idee hoeveel het helpt, maar dat werkt ook luchtzuiverend.
    We woonden ooit in een oud huurhuis. Daar zat altijd schimmel op de muren. Mijn man was altijd verkouden/allergisch toen we daar woonden. Iedere dag medicijnen. Totdat we in dit huis wonen. Geen schimmels meer, en geen chronische verkoudheden en medicijngebruik meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Liselot, van schimmel nagenoeg geen last. Ik deed wat je zei ik lucht in de ochtend 15 minuten het hele huis dan gaat ook alles open en in de avond net voor cv aangaat doe ik het nog eens. Wij hebben ook veel planten voor het binnenklimaat alle beetjes helpen. Ik dacht aardig goed bezig te zijn totdat ik een Co2 meter kocht toen was ik snel uit de droom. Nu staan weer standdaard wat kiepramen open en het dakraam en heb standaard brievenbus openstaan maar hoe dat gaat als het echt koud wordt???

      Verwijderen
    2. Ooww, nu wil ik ook een Co2 meter...
      Onze bovenverdieping zal niks aan de hand zijn, daar staan altijd ramen en deuren open. Maar de woonkamer alléén een ventilatierooster. En dus elke dag even luchten... ben benieuwd.

      Verwijderen
    3. Hallo Liselot, een Co2 meter maak je veel meer bewust. Maar het is echt schrikken hoe snel het lampje rood wordt zelfs maar met 2 zijn 2e. Als dat zo is doe ik mijn woonkamerdeur na de tuin en de deur na de gang open, dan zie je het ook weer snel oranje en groen worden en dan kan de boel weer dicht, dan gaat het ongeveer 1.5/2 uur goed. Je ziet ook heel goed welke invloed koken dan kan het heel snel oplopen boven de 2000 terwijl ik dichte keuken heb. Heb nu ook veel vaker de afzuigkap aan, en ook veel langer,

      Verwijderen
    4. Dat valt mij ook op. Met twee personen gaat het bij ons nog wel maar als er een derde bij is, komt al gauw dat signaal. Wij hebben de afzuigkap nu ook langer aan en als het even kan (geen mist of zo) na het eten ook het keukenraam even een kwartier open. Maar ik kan me nu levendig voorstellen dat er volop ziektekiemen rondgaan bij verjaardagsfeestjes of zo. Gelukkig deden we die al vaak in de zomer, buiten

      Verwijderen
  12. Wij wonen in appartement en ik heb nog niet gestookt de temperatuur is nu gezakt naar 19 graden.
    Toch als ik stil zit in de avond voelt het soms wat onaangenaam maar dan wissel ik zitten en breien even af door andere bezigheden.
    Toch begrijp ik 1 ding niet goed. Toen wij jaren geleden de koude zijmuur van ons hoekhuis wilde isoleren werd dit van alle kanten door deskundigen afgeraden.
    Dit zou het binnenklimaat niet ten goede komen .Daarbij had ik boven altijd de ramen open en een zaak aan huis en woelig gezin dus ook de achterdeur was vaak genoeg open en nu moeten alle huizen potdicht geïsoleerd.
    Ben ik nu dom dat ik hier mijn vraagtekens bij zet.
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt heb ik ook, ik las en hoorde een goed geisoleerd huis is goed voor het milieu en portemonnee maar minder goed voor gezondheid. Probeer daar dan maar eens een goed evenwicht in te vinden.

      Verwijderen
    2. Van binnenuit isoleren bij muren zorgt vaak voor schimmel. Bij een spouwmuur zit isolatie tegen de binnenmuur aan en tussen de isolatie en de buitenmuur zit een paar cm ruimte voor ventilatie. In de buitenmuur zitten open voegen/ventilatie roosters die zorgen voor ventilatie met de buitenlucht. Wanneer je van binnenuit isoleert moet je eigenlijk ook een paar cm ruimte tussen de binnenmuur en de isolatie houden. En ventilatie roosters/ kanalen maken door je complete binnen- en buitenmuur. Dat laatste doen veel mensen niet dus ventileert de isolatie niet en krijg je een vochtprobleem en dus schimmel.

      Verwijderen
    3. Hallo Anoniem van 22:51 geld dit verhaal ook voor woningen doe na de bouw zijn geisoleerd, ik dacht altijd dat ze de ruinte vol spuiten, vraag me dan af of er nog ruimte is voor ventilatie. Niet dat wij problemen hebben maar vind het altijd wel interesant. Ik weet niet hoe het met ons huis gesteld is hij is van 1971 en denk dat hij ergens in jaren 80 geisoleerd is.

      Verwijderen
    4. Bij het volspuiten van de spouw met isolatiekorrels blijft er weinig ruimte over voor ventilatie maar als ze dan wel open voegen maken in de buitengevel scheelt dat wel. De beste oplossing is eigenlijk om een heel nieuw buitenblad er om heen te zetten en de isolatie tegen de huidige buitengevel aan de zetten (je maakt dan een nieuwe spouwmuur) maar daar moet dan wel ruimte voor zijn, ook met de aansluiting van het dak en de goot en het is nogal een kostenpost.

      Verwijderen
    5. Ik weet dat ons huis van 1971 ergens in de jaren 80 de spouw is geisoleerd zou niet weten met wat daar zou ik me nog eens in moeten verdiepen. Die open voegen hebben we wel weet alleen niet of die misschien tijdens isoleren gemaak zijn daar ga ik met andere buren het nog eens over hebben. Jou zin van " isolatie tegen de binnenmuur aan en tussen de isolatie en de buitenmuur zit een paar cm ruimte voor ventilatie" Dat kan dus alleen met nieuwe bouw? Ik ben in ieder geval weer wat wijzer!!

      Verwijderen
    6. moderne huizen zijn geod geisoleerd en hebben ventilatie roosters en een mechanische ventilatie, ventileren is altijd goed . Dus en is ook sneller warm te stoken, geen schimmels geen vocht , kortom, het is allemaal relatief, maar ventileren is een must.

      Verwijderen
  13. Het hangt nogal af van de activiteiten die je doet in huis. Ben je aan het klussen, strijken, koken of zit je stil achter een buro?
    Ik zelf zit helaas de hele dag in mijn rolstoel te zitten, en hoewel ik lou niet voel, functioneer ik beter bij een hogere temperatuur. Dus doe ik lekker de verwarming aan op zo rond de 21 graden. Daar is hij toch ook voor?!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. de zon is nog een goede warmte bron ,zomers van de ramen houden nu mag hij het huis verwarmen. door goede isolatie koelt het langzaam af in de avond en hebben nog nauwelijks gestookt. maar als het kouder gaat worden gaat de verwarmig op 19 graden ,ik ga beslist niet de hele dag op de bank zitten onder een dekentje. verder gaan de ramen in de ochtend een half uurtje open om het te ventieleren

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik woonde bij mijn ouders is een tochtig huis uit 1920 met enkel glas, kieren, zonder cv. In mijn kamer (naast het trappenhuis) was geen kachel en er zat een gat in het raam. Dit was 15 jaar geleden toen er nog wel winters met veel sneeuw waren. Ik was het gewend, had wel altijd heel veel kleding aan in bed. Mijn eerste huis was nieuwbouw, klimaatvriendelijk gebouwd en met vloerverwarming. Daar heb ik het dus nooit koud gehad en voelde ik binnen het verschil tussen zomer en winter ook niet. Nu woon ik sinds kort in een normaal huis, voor het eerst met cv, en voel ik het seizoen weer binnen. Best prettig, alhoewel zo'n modern huis ook wel fijn (en goedkoop) is. Maar het voelde soms wel wat kunstmatig.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wij werken thuis - computerwerk, een hele dag. 19 graden is voor mij echt de ondergrens, wil ik niet verkrampen in mijn rug, nek en schouders. Dan draag ik vier lagen wol en heb ik ook een dekentje over mijn benen. Het maakt erg veel uit of de zon schijnt of niet, om de werkkamer op te warmen.
    Gisteravond was het in de woonkamer 18 graden en toen vond ik dat heel prima, want ik was lekker bezig met van alles en nog wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik zet de verwarming bijna nooit aan overdag en probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de zon die in de kamer schijnt. 's avonds zet ik hem op 19 graden. Komt er visite dan zet ik hem wel even aan, dat lijkt zo ongastvrij anders vind ik.
    Laatst was er een Oekraïense vrouw bij mij en zij vond het verschrikkelijk koud bij mij en bleef daardoor niet lang. In Oekraïne (Kiev) was ze gewend om de verwarming op minstens 24 graden te zetten , ook in de slaapkamer.
    Zo hoog? Dat doe ik niet , wie er ook op bezoek komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. ik reageer even op temperaturen bij kamperen. Ik kan een hoop hebben, je kunt je tegen veel kleden. We zijn 1 keer weggegaan van een camping omdat het overdag niet boven de 12 graden kwam. Best begrijpelijk in de Ardennen, en het was ook vochtig maar als we moeten gaan rijden met de auto om mama even op te warmen, dan is er een grens bereikt. Dus met een lagere temperatuur slapen in een tent is prima, zo eens in de 2-3 dagen moet de temperatuur even boven de 14 graden komen. jaren geleden stond er in Genoeg een artikel over een man die bijzonder weiinig afval produceerde (1 zak per jaar) en de verwarming alleen aan had als het onder de 13 graden kwam in zijn huis. Na die kampeervakantie begreep ik hem.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoi Aaf, ik heb er ook uitgebreid over geschreven in de post: hoe warm moet je woning zijn? Wellicht een leuke toevoeging in de links?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb de temperatuur in de woonkamer verlaagd naar 20 graden, dat vinden mijn man en puberdochter soms wat fris. In de gesloten keuken, waar we vaak zitten, is het altijd wat warmer. Dat zal meewerken aan de beleving van kou in de woonkamer denk ik. Als ik overdag alleen thuis ben, staat de thermostaat wel lager. Als we het te koud vinden op sommige dagen, dan zetten we even kort de open haard aan en is het gelijk tropisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Bij ons staat de cv helemaal op 0
    Overdag schijnt de zon nog lekker in huis en vandaag was het binnen gewoon 20.8
    In de ochtend is het rond de 17.5
    En in de avond gaat de petroleum kachel aan, die houd de boel aardig warm, hopelijk gaat het zo lukken om de wintermaanden door te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hier staat de kachel overdag uit. Dan is het nu rond de 16 graden. Ik vind dat goed te doen, m’n man vindt dat heel koud, maar is er overdag vaak niet 😁. De kinderen vinden het ook prima.
    ‘S avonds gaat de thermostaat naar 17.5 graden. Dat vinden we allebei wel prima.
    Ik heb wel een elektrisch rugkussentje. Dat scheelt alles!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doordat het bij ons koeler is vind ik het in winkels ed dan al snel warm. Laatst liep ik bij het boodschappen doen in een shirtje zo warm vond ik het er….

      Verwijderen
  23. Wij wonen in een appartement en hebben nog geen verwarming nodig gehad behalve in de badkamer. Die wil ik wel warm hebben. Het slaapkamerraam staat altijd open, heerlijk. Onze woonkamer ligt op het zuiden en als de zon schijnt dan vliegt de temperatuur omhoog. Ik vind er niks mis mee om een vest te dragen. In mijn geval zeker handig want zo nu en dan straal ik zelf bijna warmte uit, haha. Krijg ik visite dan moet ik op mijn thermometer kijken om te kijken wat de temperatuur is omdat ik het altijd warm heb en ik mijn visite niet in de kou wil laten zitten. Ik zelf kan me kleden naar de warmere temperatuur.
    Wie weet ga ik deze winter ook nog afvallen. Zou wel mooi meegenomen zijn :)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik ben al jaren een bewuste stoker, de commentaren die je van sommige mensen kreeg waren niet van de lucht. Ze vonden me gewoon gierig, waar ik het toen al echt uit klimaatoverwegingen deed naast dat ik het ongezond vind om zo te gaan zitten stoven. Het maakte ook niet uit of iemand erg dun of gezet was beide groepen konden enorme kouwelijk zijn. Ik heb vloerverwarming als hoofdverwarming beneden en een paar radiatoren beneden. De radiatoren boven staan tenzij het vriest uit. Zelf vond ik een graad of 18 beneden altijd prima. Voor mijn bezoek waarvan ik wist dat ze kouwelijk waren zette ik de verwarming altijd iets hoger. Ik lucht iedere dag het huis goed, ooit gelezen dat verse lucht beter verwarmt. Er is hier zo’n recirculatie systeem die de nieuwe lucht met de oude lucht verwarmt. Maar daar krijg ik enorme hoofdpijn van dus dat systeem heb ik uit gezet. 1 december ga ik naar nieuwe prijzen waarbij mijn gasprijs verdrievoudigd, balen want net als de echte winterse maanden ingaan. Maar goed er liggen hier overal dekentjes en ik heb zonnepanelen dus iedereen krijgt ook een elektrisch dekentje van de Sint dit jaar. Ik denk erover om een gordijn voor de voordeur en de garagedeur te hangen om nog wat extra kou buiten te houden. En ik heb radiatorfolie klaarliggen om te bevestigen. Zelf ben ik door een opereren en daarvoor een gebroken ruggenwervel even niet in staat om dat klusje te klaren. Maar dat komt wel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zaten on een beetje te verdiepen in een recirculatie systeem maar als ik het zo ook moet ik daar nog eens goed over nadenken. Ik las op een wensite die ze verkocht ook dat de minimale binnen temperatuur 20 graden moest zijn dat vond ik vreemd.

      Verwijderen
    2. Heb van Marktplaats zo'n WarmteTerugWin kast in huis geplaatst. Echt een leuk gezicht, het enorm grote temperatuursverschil tussen de buitenlucht die aangezogen wordt en de ventilatielucht die het huis in gaat. Dat scheelt echt !!!

      Verwijderen
  25. Dank voor dit leerrijke blog

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik zou heel graag solidair willen zijn met Oekraïne maar met meer dan 30 kilo ondergewicht is 16 graden echt niet te doen.
    Heb hem dan meestal tussen de 28 en 30 graden staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja,zelfs in de zomer vaak de cv aan.
      Als ik bv even de stad in ga of ergens anders heen dan ga ik bij thuiskomst eerst douchen om warm te worden.

      Verwijderen
  27. Sinds ik hier ben komen wonen (in 2008) verwarm ik nauwelijks. In de week ben ik overdag op het werk.
    Ik heb geen thermostaat en moet dus manueel aan de knop van de verwarming draaien, en tegen dat ik 's ochtends doorga is het pas wat warmer tegen dat ik moet vertrekken. Dus heeft verwarmen op die moment geen zin. 's Avonds heb ik het eerst warm van het fietsen, daarna ben ik wat bezig in het huishouden waardoor ik ook geen kou heb, af en toe neem ik een lekker relaxerend warm bad en als ik in de zetel plof, kruip ik onder mijn ondertussen zeker 40 jaar oude donsdeken dat altijd op mijn zetel ligt. En als ik dan toch kou heb, stop ik er nog een kersenpitje bij.

    Maar dat werkt wel alleen op die manier. Als ik aan mijn bureau zit te thuiswerken, is dat een pak moeilijker en heb ik wél kou. Dan probeer ik eerst extra kleren en een kersenpitje en anders gaat de verwarming toch maar aan.
    Ook in het weekend als ik niet onder mijn donsdeken hang of als ik bezoek krijg, gaat de verwarming aan.

    Ik heb sinds de zomer slechts 2 keer de verwarming opgezet: 1 keer omdat mijn mama op bezoek was en 1 keer eventjes toen ik het echt kou kreeg tijdens het thuiswerken.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik voel mij fitter in de “kou”! Van warmte wordt ik sloom (er was een energiecrisis voor nodig om daar na 54 jaar achter te komen….)
    In september dacht ik dat het zwaar voor mij ging worden deze winter. Ik had vorig jaar immers de CV overdag op 19 en ‘s avonds op 21. In oktober/november langzaam afgebouwd en we hebben nu de CV sinds gisteren op 15 Zo lang we daar allemaal geen last van hebben (in onze fijne dikke hobbezak knuffel hoodies) is dat prima. Ik houd wel de luchtvochtigheid in huis in de gaten; zodra deze boven de 70% komt laat ik de ontvochtiger 3 uur draaien en haal er dan zo’n 2 liter water uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ook hier nog niet gestookt.
    De thermostaat staat op 10 graden.
    Soms voelt het ijskoud, maar meestal is het wel ok.
    Douchen doe ik met koud water.
    Mijn kinderen douchen wel warm, maar kort.
    De afwas doe ik 1x per dag met warm water. Dat is een een momentje genieten.
    Al met al is het best te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan me niet indenken dat het met 10 graden best te doen is en ook nog eens erg ongezond.

      Verwijderen
    2. 10 graden is de meest dappere temperatuur in deze chat. Op zich heb ik daar bewondering voor. Hopelijk ondervinden jullie geen nadelige, ongezonde, gevolgen. Dat zou wel een groot offer zijn als de stookkosten anders niet betaald kunnen worden. En jullie doen het pas kort, dus of het vol te houden is, is een tweede.
      Ik heb sinds een week of drie standaard 15 graden, waarbij ik in de nacht niets verander. Ik vind het inmiddels goed te doen. Draag thermo-ondergoed en ook een plaid helpt. Zelfs mijn vriendin die soms langskomt, begint eraan te wennen. Toch ben ik ook nu nog €5 per dag kwijt aan gas en toen het vroor €10. Ik vind dat veel, maar kennelijk is mijn huis niet goed genoeg geïsoleerd. Ik verwarm alleen woon- en badkamer, dus niet de hal, keuken, studeerkamer en 5 slaapkamers. Huis is nagenoeg vrijstaand, en vooral de oostenwind heeft vrij spel. Gordijnen zijn overdag ongezellig dicht, tenzij de zon schijnt. Heb net radiatorfolie aangebracht. Vanaf volgende week drie maanden statushouder, dus dan moet ik wel wat concessies doen, want voor hem is koude slaapkamer zwaar. Tips over thermostaatbeheer (niet slim overigens) zijn welkom.

      Verwijderen
    3. het kan geen 10 graden worden in een huis, dan leef je niet

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.