donderdag 17 november 2022

Tegoeden op mijn ASN rekening in gevaar!

Zo meldde de "medewerker van de ASN-bank" gisteren aan de telefoon. Er waren verdachte transacties gesignaleerd.  Keurig Nederlands, een fijne, sympathieke stem van een dame. Het klonk heel betrouwbaar.
Het zou gaan om een groot bedrag als betaling voor een vakantie. En de bank vond de transactie onbetrouwbaar en daarom belde ze mij op mijn vaste telefoon om hulp aan te bieden om deze fraude te voorkomen. Met haar hulp ging de betaling niet door.  Ze wilde graag even meekijken op mijn rekening.
Er wordt veel voor gewaarschuwd en nu was ik aan de beurt.

Een goed en geloofwaardig script. Alles klopte*, ik ben inderdaad klant van deze bank en een betaling voor een vakantie is niet gedaan, dus dat was verdacht.
Nog nooit kon ik mij zo goed voorstellen dat slachtoffers er in meegaan en fraudeurs gegevens verstrekken en deze fraudeurs er met hun geld vandoor gaan. Uiteraard wist ik dat medewerkers van de bank nooit bellen met dergelijke mededelingen, dus ik heb gezegd dat ze zelf met oplichting bezig was en ik heb de telefoon uitgeschakeld.

*ik dacht dat alles klopte, maar dat was toch niet zo. Ik ontdekte later dat mijn vaste nummer helemaal niet bekend is bij de bank. Alleen mijn mobiele nummer is bekend en daar werd ik niet op gebeld.

Nog iets anders!
Het blijkt dat ik heel vaak prijzen win!
Alleen,......... dat ontgaat mij volledig doordat mailtjes over prijzen in mijn spambox belanden.
Ik heb deze maand bij Bol.com en ook bij de Mediamarkt een iPhone pro 14 gewonnen! En bij CoolBlue een Smeg waterkoker.  Allemaal zo maar gratis en voor niets gewonnen.

Daarnaast:  In de afgelopen weken was er wel 8x een pakket onderweg. Ik moest alleen nog even de verzendkosten betalen en wat gegevens invullen en dan kwamen er pakketten met onbekende inhoud bij mij binnen.

De afzenders van alle mail over prijzen en pakketten zitten in de VS. In Texas, in Wyoming, in Las Vegas, in New York.
De afzenders willen heel graag dat je op linken klikt en gegevens invult, zodat ze je kunnen oplichten. Ik denk niet dat je prijzen of pakketjes gaat ontvangen als je je gegevens achterlaat of op linken klikt.

Logisch dat ik denk dat ik bijna nooit wat win, want de mails komen allemaal in mijn spambox terecht.  En daar kijk ik niet zo vaak in 😂😂😂

22 opmerkingen:

 1. Het is weer druk in de oplichtingsbusiness

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook een keer zon telefoontje gehad, heb heel beleefd die meneer te woord gestaan en gevraagd of ik hem terug kon bellen dan zou ik ondertussen mijn rekening na kijken, nee ik kon niet terug bellen.
  Heb hem verteld dat ik het na ging kijken en dan mijn bank zou bellen en hem verder een goede dag gewenst.
  Daarna de fraudedesk van de bank gebeld, die vertelden dat ik nog een telefoontje kon verwachten maar dan van de "fraudedesk".
  Tot nu toe geen telefoon gehad, hierover.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt al wel eerder over dergelijke zaken geblogd Aaf, ze moeten jou wel hebben hè?
  Ik heb een paar jaar geleden eens een reeks sms-jes gehad van allerlei 'banken' maar ben verder nooit benaderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Van de creditcard kreeg ik een mail dat mijn identificatie vernieuwd moest worden. Dat was paar maanden ervoor inderdaad nodig geweest dus het leek me sterk dat dat weer moest. Gebeld met de helpdesk voor de zekerheid en e-mail naar hun fraudedesk gestuurd, de dagen erna kreeg ik er nog 4
  En vorige week had ik ook een hele mooi uitziende van de ING, Ik controleer ook altijd meteen of de extentie goed is. ING heeft gewoon NL, deze had COM.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In mijn mailbox is het ook druk met nepmailtjes. Ik kan goed begrijpen dat mensen er in trappen, het is soms zo bedrieglijk echt. Het is zaak dat je goed weet wat je waar en wanneer besteld hebt. Onlangs is n kennis van mij door n telefoonbabbeltruc opgelicht en zij schaamde zich dood. Het ging zover dat toen ze dezelfde dag naar de bank gegaan was en haar uitdrukkelijk was verteld dat de bank haar niet zou bellen, zij doodleuk door de oplichters de volgende dag weer werd gebeld voor n volgende transactie etc. Zij herkende de stem en heeft onmiddellijk opgehangen. De bank heeft het geld vergoed gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb zojuist meerdere dingen gewonnen bij de Franse Lidl. Het is toch wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook ik win bijna wekelijks I-Phones en de pakjes die bij mij zouden moeten aan komen zijn niet te tellen. Alles verdwijnt regelrecht de spambox in. Zelfs op mijn mobiele telefoon zijn er nummers die in de spambox verdwijnen. Denk je net dat je van zo'n nummer verlost bent bellen ze weer en dan zie ik dat het nummer dat mij belt één cijfertje anders heeft. Mensen die niet in mijn "telefoonboek" staan laat ik maar bellen al is dat ook niet goed en krijgen mensen mij niet te pakken omdat ik niet opneem ffffff. Ik zeg dan altijd, stuur me maar een appje of een mailtje dat je gaat bellen. Heb ik even de tijd om het uit te zoeken. Het wordt er allemaal niet makkelijker op fffffff.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De laatste tijd stuurt 'de NS' blijkbaar regelmatig niet verder gedefinieerde 'poststukken' naar een adres waar ik inderdaad (maar al jaren niet meer) heb gewoond. Of ik even op de link wil klikken om in mijn account mijn adresgegevens te controleren. Uhh, nee dat wil ik niet... Mag ik zeker daarna mijn blankrekeninggegevens ook even nakijken...
  Ik heb wel op een ander apparaat zelf even in mijn account mijn adresgegevens gecheckt en daar staat gewoon mijn huidige adres. Dat stinkt dus ook, of de NS is zelf echt totaal niet aan het opletten of dit is een poging tot phishing. Hoe dan ook, ik besteed er verder geen tijd meer aan.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ze hebben je wel in het vizier Aaf….😅

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nog nooit zo’n telefoontje of mailtje gehad.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hier ook veel van die "win acties"bij de spam,maar de laatste tijd ook steeds meer in de gewone malbox helaas.een telefoontje hebben we nog niet gehad,waarschijnlijk omdat ons huistelefoonnr niet bekend is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook ik krijg zeer regelmatig zulke mails maar verwijder ze meteen. De bank, postNl, prijzen gewonnen, hup meteen weg ermee. Vorig jaar ging elke dag een paar keer mijn telefoon, uit Engeland, Duitsland en meer landen.Hoewel ik niet opnam en die nummers blokkeerde duurde het een hele tijd voordat het bellen stopte.
  Ik vraag me af hoe men aan mijn mailadres en mobiel telefoonnummer komt.Ben niet actief op social media.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je laat ongemerkt, bij ieder kijkje op een website, digitale sporen achter. En deze oplichters zijn heel slim, vaak een paar stappen sneller dan opsporingsdiensten en wanneer men weet hoe ze te werk gaan hebben ze al weer wat anders bedacht. Het bekende kat-en-muis-spel, maar dan digitaal.

   Verwijderen
 13. Als ik de ABN AmRO bel doe ik dat vi een beveiligde app. Werd ik laatst gebeld door de ABN, niet via de app
  Moest ik allemaal info geven. Ja mooi niet! Heb ik ze teruggebeld via de app. Had idd de bank gebeld en geen fraudeur. Bijzonder dat de bank er verschillende standaarden voor zichzelf en voor de klant op na houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb ook een spambox vol met prijzen! Als ze maak vaak genoeg hun hengel uitwerpen hebben vast een keer raak, maar mij nemen ze niet in het ootje. Goed dat je er nogmaals over schrijft, hoe meer mensen weten hoe het werkt hoe minder mensen worden opgelicht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sinds ik een jaar of vijf geleden een ander e-mailadres heb genomen, ga ik vrijwel spamloos door het e-leven. De laatste vraag om een aanzienlijk geldbedrag was om een erfenis van een ver, en tevens volstrekt onbekend familielid dat in Afrika fortuin had gemaakt, te kunnen bemachtigen. Het geld was bedoeld om de boel in orde te maken met de autoriteiten. Op mijn reactie dat ze het geld uit de erfenis mochten betrekken heb ik nooit weer iets gehoord.
   Duidelijk een nepbericht, of al het geld is gebruikt voor de autoriteiten.
   Deze methode van oplichting bestaat volgens mij al jaren niet meer, wat voor mij aangaf dat het een effectieve zet geweest is om van e-mailadres te veranderen.

   Verwijderen
 15. Ik heb, sinds ik per ongeluk in een verkooptruc trapte en aan een malafide koper op een verkoopsite mijn mailadres gaf, dagelijks tientallen van dat soort mailtjes in mijn inbox. Ook de ‘echte’ mailtjes van een bank om te melden dat er een andere kaartlezer is en dat ik dringend nog dit en dit moet doorgeven enz. Of dat er een pakje op mij ligt te wachten maar dat ik nog verzendkosten moet betalen…you name it, ik krijg het wel. Een deel wordt eruit gefilterd door mijn spamfilters, een ander deel blokkeer ik consequent als ik het krijg. Jammer genoeg zijn ze slim genoeg om elke dag een ander mailadres te gebruiken, vaak maar 1 lettertje/cijfertje verschil.
  Het stopt nooit, om moedeloos van te worden.
  Wel fijn dat je aandacht blijft vestigen op dit probleem, Zuinigaan. Hopelijk zorg je er op die manier voor dat mensen alert blijven.
  Nona

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien een idee om je e-mailadres te wijzigen en het oude te blokkeren/opheffen? Het is even wat werk om alle kennissen en instanties ervan op de hoogte te stellen, maar je bent wel verlost van al die nepberichten.
   Uit ervaring weet ik dat het effectief is.

   Verwijderen
  2. Het lijkt me voor Nona een prima oplossing!
   Ik heb twee mailadressen, 1 voor dit blog en 1 privémail. Op mijn privé mailadres heb ik helemaal geen problemen en doordat alle verdachte mail voor Zuinigaan in de spambox terecht komt, heb ik daar geen hinder van. Ik kijk er alleen zo nu en dan in.

   Verwijderen
 16. Vreselijk, die nepberichten! Goed opletten maar! Pas nog iemand gesproken die er in getuind was. Wat een narigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mensen trappen vaak in die val! Veel te vaak. Dat is de reden waarom ik er over blijf schrijven. Het helpt je hopelijk alert te blijven.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.