donderdag 1 december 2022

Forse verhoging transportkosten energie in 2023 + verhoging van de waterrekening!

Je energienota bestaat uit meer dan levering van stroom en gas alleen. Je betaalt ook transportkosten aan de netbeheerder en vaste leveringskosten aan je energieleverancier.
Die transportkosten gaan vanaf 1 januari komend jaar omhoog.
Daar zijn 2 redenen voor:

 • Zoals we allemaal weten, zijn de energieprijzen de afgelopen tijd gigantisch gestegen en nu is het zo dat tijdens het transport van stroom en gas een deel van het gas en stroom verloren gaat. Dat noemen ze de netverliezen. Netbeheerders moeten dat aanvullen en dat kost nu veel meer geld dan in het verleden toen gas en stroom een stuk goedkoper waren.
 • Daarnaast moeten er veel investeringen gedaan in het elektriciteitsnet. De elektriciteitsnetten moeten door de energietransitie verzwaard en uitgebreid worden.

Hoe veel gaat dat kosten?
Gemiddeld een tientje per maand, dat is dus ongeveer 120 euro op jaarbasis. De ACM heeft de prijsverhogingen goedgekeurd. De ACM stelt jaarlijks de prijzen voor netbeheerders vast.

Ook de waterrekening wordt verhoogd. Zowel de levering van water als het vastrecht.
Situatie Groningen (is dus in mijn geval):  voor 100 m3 water betaal je inclusief vastrecht in 2023 €208,71. Voor 100 m3 water betaalt een huishouden in 2022 € 178,39.
Dit is de verantwoording voor de prijsverhoging:
"De vanzelfsprekendheid waarmee we in Nederland de kraan opendraaien, staat in scherp contrast met de uitdagingen waar de waterbedrijven voor staan. Klimaatadaptatie, bevolkingsgroei, vervuiling, verduurzaming en de toenemende vervangingsopgave van ondergrondse infrastructuur vragen om een forse toename van investeringen. Ook in Groningen. De droge zomers van de afgelopen jaren hebben ondubbelzinnig duidelijk gemaakt hoe urgent die investeringen zijn."

Ik verbruik geen 100 m3 water, ik verbruik ongeveer 20 m3 (= 20.000 liter) per jaar, dus voor mij is de prijsverhoging niet zo groot als in het voorbeeld met 100 m3.

Uitgaande van die 20 m3, zou ik met deze nieuwe tarieven in 2023 €100,32 per jaar moeten betalen. Ik betaal altijd per kwartaal, dus mijn kwartaalrekening wordt net iets meer dan €25,-.
Dit jaar betaal ik €20,86 en in 2021 betaalde ik €19,78.
Dus de prijsverhoging is in verhouding aanzienlijk!

20 opmerkingen:

 1. En daar verdampt de verhoging van de AOW

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat er een verhoging komt. Zonder verhoging AOW daalde jouw en mijn besteedbaar inkomen.
   Thea

   Verwijderen
 2. Wat is het toch een voorrecht om 'zomaar' schoon drinkwater te kunnen tappen op elk moment dat je het nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou he. Al blijft het raar dat we onze wc ook met schoon drinkwater doortrekken. Ik snap wel dat dat veranderen een grote operatie zou zijn, maar wellicht gebeurt het nog eens.
   Groet, G

   Verwijderen
  2. We hadden onlangs lekkage en tot we door de loodgieter geholpen konden worden (ruim twee weken werd dat) hadden we de hoofdkraan dicht en behielpen we ons met zo nu en dan de hoofdkraan open, vlug vlug teiltjes en emmer en doppers vullen, kattewasje onder de douche en de hoofdkraan weer uit. Inmiddels is de reparatie gedaan en inderdaad, wat een luxe is het om schoon water te hebben. Hoewel we bijna het dubbele waterverbruik hadden als anders in een jaar, viel de rekening van het waterbedrijf ons mee. Daar zijn we blij mee natuurlijk maar maakte ons ook duidelijk hoe absurd goedkoop het water is. En inderdaad, toilet doorspoelen met drinkwater, daar heb ik echt moeite mee.

   Verwijderen
 3. We wonen aan zee, we zijn superhandig met watermanagement, in andere landen, waar geen zoet water is, ontzilten ze al jaren zout water. Dat moeten wij toch ook kunnen. Er is meer water op de aarde dan wat anders, dus een tekort aan (drink) water is een politiek spel. Dat kan opgelost worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Water ontzilten kost in het beste geval (met reverse osmose filters) 1kwh per kuub water. In het voorbeeld van Aaf kost 100m3 water inclusief vastrecht 208,71 EUR.
   Voor dezelfde 100m3 water als ontzilt water zou je daar nog voor het gemak een goede 50 EUR bij op moeten tellen.
   Maar deze kwh per m3 is het theoretische minimum, in de praktijk zitten ze nu op 3kwh per m3. Bij de huidige energietarieven heb je het dus over een goede 300kwh = 150 EUR per jaar extra voor ontzilt water.

   De overige kosten blijven gelijk: je moet het water alsnog zuiveren voordat je het afvoert.

   Verwijderen
  2. 150 euro meer wellicht, maar wel drinkwater.
   Daarbij vraag ik me af of ze de stijging van het smeltwater niet in een eerder stadium al kunnen gebruiken.

   Verwijderen
 4. Het schijnt toch dat ontzilten van water erg duur is. En de benodigde materialen zijn niet duurzaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij wonen in Vlaanderen en betalen jaarlijks zo'n €1.000 aan drinkwater voor ons vieren. €60/maand aan het waterbedrijf, afschrijving waterontharder €100/jaar, minstens 1 zak zouttabletten à €25, jaarlijkse controle waterontharder €150.
  We gebruiken met ons vieren minder dan een gemiddeld gezin met 3 leden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Vlaanderen? Of is het een persoonlijke keuze?

   Verwijderen
  2. Ik woon in de regio Parkstad. Wij hadden vroeger hard water, zo’n 24 tot 28 Dh (=Duitse hardheid). Doordat de kalkafzetting in de leidingen zo veel schade veroorzaakt, waren er bovengemiddeld veel leiding breuken. WML heeft toen een waterontharder gebouwd die het Dh terugbracht naar zo’n 8Dh. Ontkalken van koffiezetapparaten, waterkokers enz is nu een lachertje in vergelijking met toen. Eens per 4 tot 6 weken ipv wekelijks.

   Verwijderen
  3. Dat wist ik niet, goede informatie. Ik zal niet meer mopperen op mijn waterrekening.

   Verwijderen
  4. Onze waterhardheid is 20,1 (Duitse waterhardheid); dat gaf heel veel kalkaanslag in de waterkoker, de toiletten, de wasmachine, waar dan ook maar een druppel water viel, maar ook op onze huid, en bedierf ons haar. Met 2 dochters met Afrikaans haar, moet dat water zo zacht mogelijk zijn! Ik heb nooit begrepen waarom dat water niet direct in de fabriek beter onthard wordt.

   Verwijderen
 6. Onlangs een Foto van een Waterton in de achtertuin, met een vrouw die haar gieter vulde.
  De tekst: ‘ wc doorspoelen met regenwater scheelt veel drinkwater’.

  Hoe kom je in de droge zomer aan genoeg drinkwater en de kosten voor Waterton, plus installatie is niet mis.
  Minder water dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verbruik omlaag brengen is inderdaad de beste keuze. Naast systemen om WC niet door te spoelen met drinkwater: spoelwater uit de wasmachine, vaatwasser, douchewater etc. Ieder huishouden heeft water dat gebruikt is, maar niet echt vuil. Maar het vergt nogal een ombouw om dat water te hergebruiken.
   Als nieuwbouw woningen worden gemaakt die èn van het gas af zijn èn relatief schoon afvalwater kunnen hergebruiken, zou dat een leuke stap zijn.
   Het meeste water dat ik gebruik, spoelt door de wc, ondanks plasjesknoppen.

   Verwijderen
  2. Doe zoals Annemiek van het blog Mijmeringen. Vang het eerste water dat uit de warmwaterkraan komt op en gebruik dat voor allerlei andere dingen. Hergebruik het spoelwater van de groenten enz. Scheelt aardig wat water.

   Verwijderen
  3. In de droge zomer niet nee, maar ik spoel nu al 2 jaar van herfst tot voorjaar met regenwater de wc (vullen in jerrycans met een dop er op). Bijkomend voordeel: geen kalkaanslag meer in de wc (wel in de zomer...)
   Leesgraag.

   Verwijderen
 7. Heb het altijd al raar gevonden dat wij drinkwater gebruiken om het toilet mee door te spoelen . Snap dat aanpassingen duur zijn ,maar dat er bij nieuwbouw nog steeds niets veranderd vind ik wel vreemd. Dat er ooit een tekort aan drinkwater zou komen is niet iets wat nu pas bekend word. Zelf gebruik ik mijn douchewater en water uit de wasmachine om mijn toilet mee door te spoelen. dat is in mijn geval vrij simpel, ik heb maar een klein huis en mijn 2e toilet zit in de badkamer naast het toilet en in diezelfde badkamer pastte nog net mijn wasmachine die ik overingens nergens anders kwijt kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er verandert heus wel wat bij nieuwbouw, maar het duurt lang voordat dit op grote schaal kan worden ingevoerd. In Sneek is een nieuwbouwwijk een testlocatie voor hergebruik afvalwater en bij het ziekenhuis is een test met het zuiveren en hergebruik van dat water. Hier kun je er meer over lezen: https://desah.nl/nl/producten/realisatie/lemmerweg-oost-sneek-nl/

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.