Let op aanbiedingen.
Online kun je op vrijdag precies zien welke aanbiedingen
er de komende week zijn. Maak er gebruik van, maar laat je er niet door
verleiden.
Er zijn sites waar alle folders online zijn te vinden. Bijvoorbeeld hier.
Er zijn aanbiedingen bij, die in mijn ogen absoluut waardeloos zijn. Ze staan met enig bombarie online of in de folder, maar in feite zijn ze nauwelijks goedkoper dan anders of ze passen niet in een gezond voedingspatroon.
Een voorbeeld: in de afgelopen week verkocht AH 3 pakken koeken voor 5 euro, normaal zijn 3 pakken €5,55. Je hebt dus 55 cent voordeel en je legt heel veel suikers in je winkelwagen. Wil je dat? Voor je budget is het geen goede zaak. Koop liever fruit, bijvoorbeeld sinaasappels. Die waren vorige week €2,49 per net van 2 kg. Dan heb je dus ongeveer 2x 10 sinaasappels voor 5 euro.
Aanbiedingen waarbij de 2e gratis zijn, of met 50% korting, zijn over het algemeen wel goed. Alleen natuurlijk niet als je het product niet of bijna nooit gebruikt. Wat ik altijd in de aanbieding 2e gratis koop: koffie, vleesvervangers, wasmiddel, tandpasta, shampoo(zeep), (multi)vitamines, kattenvoeding droog en nat, toiletpapier, WC-gel, . Natuurlijk is dit afhankelijk van de thuis nog aanwezige voorraad. Als ik nog genoeg heb, dan koop ik niet, maar ik zorg er altijd wel voor dat er genoeg in huis is.
Het probleem met voedingsaanbiedingen is dat het over het algemeen gewoon slecht is voor je gezondheid. Geen basisvoeding en daarom kan je het beter niet kopen.
Probeer ook met aanbiedingen je ongeveer aan je budget te houden. Tenzij er natuurlijke prachtige aanbiedingen zijn waar je graag een voorraad van aan wilt leggen. Met zo'n voorraad ben je later weer veel goedkoper uit. Dus dat kun je dan ongeveer tegen elkaar wegstrepen.
Mijn moeder was in de jaren 60 heel goed in het kopen van aanbiedingen. Ze zocht alle advertenties na in de krant, ook marktkooplui hadden destijds advertenties, niet paginagroot, maar wel advertenties in de plaatselijke krant. Toen was er natuurlijk nog geen internet. Vooral de combinatie van moeder ziek thuis en ik vanaf mijn 12e naar de supermarkt, de slager en de markt fietsen om deze aanbiedingen te kopen was budgettair een hele goede. Over het algemeen ging dat prima. We kochten heel goedkoop allerlei basisartikelen waar mijn moeder zittend maaltijden van kookte. Moeder kwam niet in verleiding en ik mocht echt alleen kopen wat er op het lijstje stond. Dat ging niet altijd goed, mijn moeder had de indeling van de winkel niet paraat, want ze kwam nooit in die winkels, ze wist niet van winkelroutes en dus vergat ik wel eens wat, want dan was ik er aan voorbij gelopen.
Even terzijde:
ik vond het niet leuk om overal alle koopjes vandaan te halen! Lees daarover ook hier.
Maar ............ besparen deden wel wel! Eerst kwam er met het bespaarde geld een boot en later werd de boot verkocht en kochten mijn ouders daarvoor in de plaats een huis!
Niet dat ik wil suggereren dat je nu van het bespaarde geld een huis of
een boot kunt kopen hoor! Huizen zijn nu zo duur dat je kunt besparen
wat je wilt, maar een huis kun je daar niet van kopen.
Nu kun je online je boodschappen bestellen. Dus geen kind meer naar de winkel sturen, maar zelf je boodschappenlijstje activeren. Kost wel wat aan bezorgkosten, maar misschien, als je dikwijls in de winkel dingen koopt die je beter niet had kunnen kopen, kun je ook besparen.
Samenvattend: met aanbiedingen kun je veel geld besparen op artikelen die je anders ook al koopt!
Zorg er wel voor dat je niet te veel koopt, zodat er niets over de uiterste houdbaarheidsdatum gaat.
Tips:
- is de aanbieding goedkoper dan huismerk? Dan is de aanbieding de betere keuze.
- kijk eerst hoeveel je nog in huis hebt. Nog een nieuwe fles wasmiddel of afwasmiddel voegt weinig toe als je nog 5 flessen in huis hebt.
Op 2 februari de volgende les:
Les 6. Kook met basisproducten en maak alles zelf.
Zelf koop ik ook veel zaken enkel in de aanbieding; wasmiddel, toiletpapier, electrische opzetborstels voor tandenborstel, tandpasta, deo, 100% katoen maanverband en tampons etc.
BeantwoordenVerwijderenShampoo en deo gebruik ik enkel de 100% gezonde natuurlijke producten (helaas voor tandpasta geen optie en gebonden aan duur merk ivm blootliggende tandhalzen). Kom ik die in de aanbieding tegen dan sla ik in, maar mijn shampoo heb ik nog niet eerder in de aanbieding gezien.
Goedkoop huishouden doen;
Azijn, bakingsoda, groene zeep en evt huishoudsoda kom je een heel eind mee. Keukenkastjes vol met allerlei schoonmaakmiddelen is vooral marketing en totaal overbodig!
Zelf gebruik ik ipv fles afwasmiddel een blok afwasmiddel, omdat ik gezondheid heel erg belangrijk vind en al die plastic flessen spuugzat werd. Je hebt er ook minder van nodig.
Keukenpapier koop ik ook nooit, gewoon vaatdoekjes volstaan.
Enveloppen van de post die ik krijg gebruik ik als kladpapier; notities, to-do lijstjes, boodschappenbriefjes etc.
Extra tips
* lege tube tandpasta openknippen en je kan weer een 1-2 weken vooruit
*shampoofles, afwasmiddelfles, allesreinigerfles bijna leeg, aanvullen met water
*mocht je flessen met sausen gebruiken is een "flessenlikker" een goede om aan te schaffen
*ik zweer bij mijn ecostoof (niet om gas te besparen, maar vooral tijd en lichamelijke energie)
Mooie aanvullingen!
VerwijderenGraag gedaan, Aaf :)
VerwijderenIk leef zelf ook alweer 12jr van het sociaal minimum, dus ik denk dat ik inmiddels wel mag zeggen dat ik ervaring heb er mee :)
Waar koop je een blok afwasmiddel?
VerwijderenOnline, maar hier hebben ze het bij de olifantensupermarkt, merk Seepje.
VerwijderenSommige natuurwinkels henben het denk ik ook wel.
Ik neem eigenlijk nooit de moeite om me te verdiepen in aanbiedingen en ga er ook niet speciaal voor naar verschillende winkels. Als ik in 'mijn' supermarkt ben en er zijn spullen in de aanbieding die ik toch wel gebruik koop ik wel extra. Zo heb ik dit jaar al flink wat kaas gekocht en ook wasmiddel. Tandpasta (A-merk) koop ik vaak bij de drogist met een twee-voor-de-prijs-van-één aanbieding. Voor korting op spullen die ik niet gebruik ben ik totaal niet gevoelig.
BeantwoordenVerwijderenIk doe op eenzelfde manier boodschappen al zal ik soms ter plekken besluiten bepaalde producten te kopen die in de aanbieding zijn ter vervanging van iets vergelijkbaars op mijn lijstje. Maar ten eerste is mijn keuze om zuinig te leven er een om duurzaamheid en niet uit economische noodzaak dus er zit hier veel rek in het budget. En ik denk dat we een uitzondering zijn, als mensen massaal niet zo gevoelig waren voor overbodige aanbiedingen zou het concept marketing helemaal niet bestaan :)
VerwijderenIk heb twee weken geleden melk ingeslagen, 1+1. Voor mij volle en voor mijn zoon, voor wie ik boodschappen doe, half volle. Mijn weekbudget was meer dan 80 euro, met nog wat andere goede aanbiedingen. Ik hoef weken lang niet meer melk te kopen. De aanbieding van AH voor koeken kan ik me niet herinneren, niet interessant en dus lees ik er overheen. Ik koop uiteraard wel eens koeken, maar niet zoveel.Ik heb de keus uit wel 5 supermarkten. Geartsje
BeantwoordenVerwijderenEr komen bij mij ook veel herinneringen op als ik lees wat u schrijft over u jeugdherinneringen.
BeantwoordenVerwijderenAls oudste van 8 kinderen werd ik woensdag erop uit gestuurd om boodschappen te doen op de fiets,heen helling af Van dijk ging uiteraard. Goed,maar terug met 4 grote boodschappen tassen aan het stuur ,grote doos achterop,en 2 tassen aan zijkanten fiets niet,onderaan de dijk,alles naarboven sjouwen,weer aan de fiets hangen,was de enige optie,was maar een schriel meisje,12 jaar oud,maar het wrange van dit verhaal is,dat de auto gewoon voor het huis stond,,spaarde benzine uit.
Wat sneu! Was er niemand die je ouders erop wees dat zoiets veel te zwaar was voor een kind van die leeftijd. Ikzelf was de vierde uit een gezin met 10 kinderen. We moesten allemaal wel iets doen maar wel passend bij de leeftjd!
VerwijderenThea
Ik wordt makkelijker , minder zuinig , als ik meer van iets in huis heb ; O , er is nog genoeg. Of het nu uit een aanbieding kwam of niet. Wat bij groente en fruit alleen maar gezonder is 😏 Hier is er bij de markt kraam heel veel uit te zoeken voor 50 cent. Als je vroeg bent. Dat blijft ook nog wel lang goed. De kwaliteit is daar zo veel beter en dus gezonder. Bij de Jumbo is de groente en het fruit wat in de aanbieding is duidelijk van een veel slechtere kwaliteit dan hun andere groente en fruit. Dan moet het dus echt snel op anders is het geld weg gooien. Goede vriendjes worden met een marktkraam man m/v is ook heel slim. Dat ze het wat aangetaste voor je bewaren en dan een heel zacht prijsje vragen. Overrijpe avocado’s heerlijk en gezond en vegan brood beleg. Of door de smootie . Daar kan ook ander overrijp fruit of al bijna verlepte groente of kruiden door.
BeantwoordenVerwijderenAls er goede aanbiedingen zijn dan koop ik een goede voorraad. Zo waren pas de avocados eetrijp bij de plus 1 voor 1,29, Dat is echt niet duur. Heb er toen 20 gekocht. Deze zijn door de helft in de vriezer gegaan. Elke week voor smoothies gebruiken we er een paar. Ik kijk vaak op voordeelmuis en tik dan de producten aan die we gebruiken. Zo kan ik zien of het een goede aanbieding is en sla dan ook voorraad in. Ik koop alleen wat we gebruiken. Koop ook bijna nooit iets uit de aanbieding als we het normaal niet gebruiken. Mvg Louise
BeantwoordenVerwijderenVoor een avocado zal het niet duur zijn,maar om voor 1 stuk fruit 1,29 uit te geven, vind ik wel duur. Mij te duur. Het is maar van welke kant je het bekijkt. Nu hou ik toevallig niet van avocado, maar dat terzijde. De Lidl heeft deze week een ananas voor 1.29 in de aanbieding. Daar kun je ten inste vaker van eten. Geartsje
VerwijderenIk zie mijn fout .Dacht dat het erbij stond , Haha, idd duur voor 1 avocado. Maar het was dus 1 en 1 gratis voor 1, 29 . Dus dan is het voordelig. 65 cent per stuk dan. gr Louise
VerwijderenIk denk dat je je verkijkt op wat je bij elkaar kan sparen als je je hele leven goed op let met boodschappen doen. Misschien niet alleen met boodschappen, maar ook met kleding ed. Stond er gisteren weer eens bij stil toen ik me liet verleiden door jongste dochter om even door de Kruidvat te lopen. Voor ik t wist stond ik met 10 euro make-up bij de kassa die ik achteraf helemaal niet nodig had. Maar de verleiding was er en ik ben erin getrapt. Wist meteen weer waarom ik winkelen zoveel mogelijk probeer te vermijden…
BeantwoordenVerwijderen