woensdag 1 februari 2023

Hoe gaat het nu met de cursus budgetteren?

Toen ik besloot een cursus budgetteren te maken, wist ik in feite nauwelijks waar ik aan begon. Vanuit een soort Pipi Langkous idee: "ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan" ben ik begonnen. (Die uitspraak schijnt trouwens helemaal niet uit Pipi Langkous te komen, maar dat geheel terzijde)
Ik heb geen enkele ervaring in het maken van een online cursus, wel ervaring met bezuinigen en besparen.

Ik begon onderwerpen te bedenken voor lessen en daarin een voor mij  logische volgorde aan te brengen. Toen moesten die lessen nog gevuld worden. Ik kwam eerst op 12 lessen, maar al snel werden het er meer en kwam ik tot 15. Poeh, dat is ongeveer 2 maanden! Zou dat niet te lang zijn, moeten er misschien meer lessen in een week?
Wat vind jij van 2 lessen per week?

Wat ik onderschatte, is de hoeveelheid werk die er in gaat zitten! Ik wil graag mijn onderwerpen zo goed mogelijk vormgeven, zodat lezers er inderdaad wat aan hebben.
Uren ben ik er al mee bezig!
Ondertussen leer ik mezelf er nieuwe dingen bij, ook niet slecht om weer eens wat nieuws te leren en niet enkel en alleen blogjes te schrijven.
Heb ik mij een beetje aan deze cursus vertild?
Ach dat valt wel mee, ik heb vanwege mijn pensioen tijd zat!

Waar ik wel benieuwd naar ben: wat vind jij tot nog toe van deze cursus?
Waar heb jij behoefte aan, wil je sneller, of juist uitgebreider.
Wil je tips, recepten?
Ik hoor het graag!

28 opmerkingen:

  1. Ik vind het leuk te zien dat je er zo enthousiast in gesprongen bent. Ik lees ze met belangstelling, niet omdat ik het nodig heb. Ik herken ook dat je het graag écht goed wilt doen en dus heel veel tijd kwijt in wilt steken.

    Het enige wat me opviel, maar ook wel vaker opvalt in stukjes over boodschappen is dat ik het wat belerend vind om steeds weer aan te stippen welke producten niet gezond zijn. In je vorige stukje haal je een aanbieding aan over koekjes en dan valt deze zinsnede me op:
    "Je hebt dus 55 cent voordeel en je legt heel veel suikers in je winkelwagen. Wil je dat? (...) Koop liever fruit (...)"

    Ik denk echt dat iedereen wel weet dat koekjes minder goed zijn dan fruit. Maar er is niks mis met een koekje bij de koffie. Er zullen absoluut mensen zijn die met hun 8 koppen koffie per dag x 5 koekjes per bakkie uit de bocht vliegen. Maar die mensen ga jij dat op deze manier niet bijbrengen. Die weten het namelijk ook wel, maar zullen zelf die knop om moeten zetten, net als jij een paar jaar geleden deed.

    Anyhow: ik lees hier met veel plezier, maar misschien kan dat onderdeel iets minder oordelend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier ben ik het wel mee eens en het is m.i. ook netjes geformuleerd. Kleine toevoeging misschien klinkt het in je eigen hoofd als een klein flauw grapje meer dan een opgeheven vingertje, ik denk helaas voor veel lezers niet.

      Verwijderen
  2. Ik vind het heel interessant, Aaf, en kijk er ook steeds naar uit.
    Al is het voor mij niet zo nodig, toch is het goed om te lezen en wellicht staat er nog een nieuwe suggestie bij waar ik wat aan heb.
    In ons 40 jarig huwelijk maakten we in het begin alle geld op, 2 inkomens, maar toen een keer een lening genomen omdat de auto die we kochten, een wrak bleek te zijn.
    De lening zo snel mogelijk afbetaald, ik begon met budgetteren en spaarde het bedrag dat we aan die lening moesten betalen.
    Vanaf dat moment bij elke salaris verhoging meer gaan sparen, studies van de kinderen betaald, huis afbetaald, en nu beiden AOW pensioen en als we zouden willen konden we best heel luxe leven, maar dat zit er niet in.
    Blijven genieten, maar geen geld verspillen, en daarom vind ik je blogs ook plezierig te lezen. Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op de eerste plaats: Pipi Langkous heeft die uitspraak niet letterlijk gedaan, maar de strekking is hetzelfde. Tommie vraagt in één van de films "Pipi, kun je dat wel?". En Pipi zegt: Dat weet ik niet, ik heb het nog nooit gedaan. Denk het wel! (al is dit ook geen letterlijke quote).

    Ten tweede: ik vind het fantastisch dat je het doet. Ik denk dat heel veel mensen hun voordeel kunnen halen uit de boodschappenbudgetteercursus.
    Ten derde: aan de hoeveelheid reacties te zien, is er veel interactiviteit. En dat is helemaal mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Twee keer per week is voor mij zelfs erg snel Aaf! Budgetteren kun je leren, maar het is best ingewikkeld om anders boodschappen te doen of uit te zoeken hoe je goedkoop toch lekker kan koken.
    En vooral, om mijzelf niet zielig te voelen maar er een sport van te maken.
    Binnenkort begint de Vastenaktie van de kerk weer, dan maken wij altijd een potje voor een goed doel.
    Dat potje wordt nu vast een stuk een stuk zwaarder dan voorgaande jaren!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja ik lees met met belangstelling en plezier, het is ook prettig te merken dat ik de lessen niet echt nodig heb, zo leef ik al. Budgetteer niet, dat is geen noodzaak maar hou wel veel bij wat er per maand gekocht en betaald wordt aan wat.
    Met Schrijver ben ik het eens dat er soms wat betuttelende tekst in staat en dat je de mensen die dat zouden moeten lezen om hun gewoontes te veranderen niet zal bereiken.
    Ben ook wel benieuwd wat er nog meer komt als er nog zoveel lessen komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben blij met vooral de praktische tips.
    Veel doe ik al, maar van herhalen kun je leren.
    Van wat ik bespaar kan ik wat uitdelen, en ook mijn voorzieningen voor de oude dag zelf betalen.
    Pas geleden heb ik de glazenwasser besteld.
    Zo fijn, dat hij de ramen en vooral de serre mooi schoonmaakt.
    Wij kunnen het niet meer.
    Zo fijn dat ik het zelf kan betalen .

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nodig heb ik de cursus niet maar lees hem toch met belangstelling! Ken je de site "teerkost.nl" al? Handig! Gr. Veronique.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik heb zojuist op teerkost.nl gekeken. wat n leuke bijzondere site! Dank je wel voor de tip

      Verwijderen
    2. Wat n leuke bijzondere site 'teerkost.nl', dank je wel voor het delen

      Verwijderen
  8. De cursus is naar mijn mening goed, helder en de frequentie is prima. Ik lees mee uit belangstelling. Door mijn handicap zijn veel tips niet te doen. Bv ik koop bijna nooit in bulk, want lastig meenemen in rolstoel. Online shoppen vind ik niks, de supermarkt is mijn dagelijkse uitje, gezellig!
    Verder vraag ik mij af hoe je de doelgroep voor deze cursus het best kan bereiken? Zuinige mensen kennen de meeste tips al wel, maar hoe nu de "verspillers" te bereiken?
    Misschien zijn er lezers met tips? Een folder, of flyer maken voor in de bieb, gemeentehuis prikbord?
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies dit. Eerlijk gezegd denk ik dat deze cursus niet hip genoeg is voor velen. Ik lees al jaren mee en heb ik het begin veel van je geleerd. Nu staat alles op de rit en wordt er hooguit nog es een keer een detail verbeterd. Ik ging zoeken op het woord bezuinigen (door de kredietcrisis), omdat dat toen voor ons nodig was. Toen kwam op jouw site. En dat was fijn. Hierdoor kon ik gaan overhouden van ruim 1000 minder salaris per maand. Voorheen was het altijd op en maximaal in het rood. Wat ik toch in 11 jaar bereikt heb! Een goed gevulde spaarrekening, Nagenoeg afgelost huis, en toch elk jaar een leuke vakantie gehad. Budgetteren was het toverwoord. Kernwoorden ook: De kaasschaaf over alle uitgaven. Weekgeld contant pinnen.

      Verwijderen
    2. Nu vind ik weekgeld pinnen niet echt noodzakelijk. Als je een bedrag per week in je hoofd hebt, ga je elke uitgave opschrijven en dan proberen binnen je limiet te blijven. Want ook als je geld op is, kun je opnieuw geld pinnen. Het draait om zelfbeheersing. Geartsje

      Verwijderen
    3. Ja , ik zou zeggen geen pinpas meenemen. Dan moet je uitkomen met wat er nog in de knip zit. Zo helpt het om verleidingen op afstand te houden. Ik heb best veel zelfbeheersing op allerlei gebied, maar met een portemonnee met een pinpas is het voor mij wel lastiger. Vooral om onverwachte koopjes , die ik eigenlijk , bij nader inzien, toch niet nodig had, niet toch te kopen.

      Verwijderen
    4. Ook al ben ik in Coronatijd er aan gewend geraakt om te pinnen ,ik vimd cash nog steeds veel overzichtelijk. Het gaat er om dat mensen in zicht krijgen in waar het geld naar toe gaat. En of ze dat nu doen door een aparte rekening te hebben waar elke week het hh geld op gestort word of door één bedrag op te nemen en dan het pasje in een bakje water in te vriezen zodat ze geen impuls aankopen doen. Of door zich strak aan hun exel bestandje te houden . Het valt me op dat veel mensen of calculectisch zijn of slecht kunnen hoofdrekenen. Ik heb als “ hobby “ om in te schatten wat mensen voor mij in de rij moeten betalen en hoe een groot deel gewoon gezond en nodig of vreterij is van dat bedrag. Iets snap ik niet als ik naar de karren kijk. Iedereen klaagt zo. Maar dan hebben er nog heel veel zo’ n cursus van Aaf nodig . Als ik naar die verhoudingen kijk.

      Verwijderen
  9. Ik denk dat degenen die hier lezen en reageren allang zuinig zijn en de cursus niet echt nodig hebben. De vraag is of je diegenen bereikt, die hem echt nodig hebben. Voor mij is zuinig zijn niet (meer) nodig. Maar dat komt omdat ik mijn leven lang zuinig ben geweest. Gelukkig nooit met een uitkering. Of nog erger de bijstand. Want dan raak je alles weer kwijt wat je opgespaard hebt. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je publiceert echt gedegen stukken, het is te zien dat er veel tijd in gestoken wordt. Waarom zou je het niet terugschroeven naar eens per week? Dat geeft mensen die ermee aan de slag willen ook de ruimte om de ene les toe te passen voordat je de volgende les voorgeschoteld krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vind de cursus wel heel interessant. Ondanks een heel ander eetpatroon word ik me toch weer bewuster van een aantal zaken. Het is altijd leerzaam om te lezen hoe iemand het precies aanpakt, je kunt er altijd wat van opsteken. Ik kijk uit naar het vervolg. Bedankt Aaf!
    Alice

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik vind het leuk (en lief) dat je het doet! Ook al doen mensen misschien al aan budgetteren, bezuinigen etc. Er zijn altijd dingen waar je niet aan gedacht hebt of die in vergetelheid zijn geraakt. 1x per week is voor mij afdoende, zo hebben we er langer wat aan ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Aaf,
    Ik probeer al een aantal jaar zuiniger door het leven te gaan. Deze cursus (en de challenge van het YouTube kanaal Vet Gezellig) hebben mij geholpen om weer wat alerter te zijn. Daarom heb ik net een fietstocht naar de markt achter de rug. En ik ben zelfs op de markt prijzen gaan vergelijken. En overal het bonnetje gevraagd, waardoor ik thuis alles per categorie in een overzicht heb gezet. Zo heb ik wat meer inzicht in de uitgaven.
    De mensen die jouw blog lezen zullen denk ik even opgefrist worden.
    Knap dat je er zoveel tijd in wilt steken! Het onderwerp is super actueel en je krijgt enorm veel reacties. Dus ik zou zeggen, ga zo door. En zo nu en dan een receptje ertussendoor is een leuke afwisseling!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb nooit bewust bezuinigd, maar het laatste jaar werd zelfs mij duidelijk dat de prijzen enorm gestegen waren. Dus met interesse jouw cursus gevolgd. Eye-opener voor mij was de diepvriesgroenten. Ik koop nu diepvries biologische spinazie voor een fractie van de prijs van vers. Nog nooit over nagedacht eerder. Alles opschrijven is ook verhelderend. Er ging best veel geld naar de bakker, nu bak ik zelf weer wat meer, dat vind ik nog leuk ook. Dus hier een tevreden cursist, die een pietsje minder big spender is geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het lukt me aardig goed met zuinig zijn. Alleen als er weekendbezoek (kinderen, kleinkinderen, vrienden en andere familie ed ) komen vind ik het heel lastig. Iedereen schenkt koffie of allerlei thee met wat lekkers erbij. Vaak iets van gebak. En daarna bier, wijn , frisdrank en allerlei nootjes, kaasjes en toastjes met van allerlei. Ik vind het lastig om dan zelf anders te doen. Gemiddeld haal ik dan voor 20 euro spul in huis. Alleen omdat er bezoek komt. Mee laten eten doe ik bijna al nooit meer. Omdat je dan toch een beetje (bescheiden)wilt uitpakken.
    Graag hier omtrent tips krijgen zou heel fijn zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Aaf ik waardeer het zeer dat je dit doet en kijk uit naar elke les. Ik probeer al zuinig te leven maar mijn valkuil is te vaak naar de kringloop gaan en iets te kopen terwijl er genoeg kleding in de kast hangt. Het gaat niet om grote bedragen maar alles bij elkaar loopt het toch op. Ik vind het gezellig in de kringloop, hou van snuffelen en je komt makkelijk in gesprek met andere mensen. Als je niets weet van bezuinigen is 2 x per week een les snel achter elkaar. 1 x per week zou beter zijn denk ik. Voor jou ook fijner omdat je dan meer voorbereidingstijd hebt. Nogmaals heel erg bedankt voor alle aandacht en moeite die jer in steekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik vind het een leuke cursus. Veel dingen passen we al toe / wist ik al. Man en ik zijn zo opgevoed. Dus automatisch heb ik eigenlijk deze lessen van ouders geleerd. Er zijn ook wel tips bij die we nu niet gebruiken maar weet dat het kan als het echt nodig zou zijn op boodschappen. We eten nu bijv kaas , vleeswaren op de boterham, af en toe een stukje vis van de visboer, stukje goed vlees. Maar dat zijn dingen waar we ook van genieten, We leven nu bewust en geven niet onnodig veel geld aan booschappen uit. En mogen gelukkig ook sparen. Ik denk wel dat er een groep mensen is , die misschien hier niet mee lezen? Maar die heel veel aan al jou tips kunnen hebben. Als je geen inzage hebt waar al je geld blijft en niet weet wat je kwijt bent aan boodschappen en hoe te besparen? Dan valt er echt heel veel uit deze cursus te halen. groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat ik graag zou willen weten. In mijn kennissenkring is het gebruikelijk om vrijgezellenfeesten te houden. Mijn vriendinnen hebben mij vrijgehouden op mijn feest. En van mijn man op zijn feest. Dat waren geen geringe bedragen die ieder heeft opgehoest. Net nu we willen gaan bezuinigen gaan vrienden van ons trouwen en het gaat zowel mij als mijn man tussen de E250 en E300 kosten. En we kunnen het betalen. Daar gaat het niet over. Maar dat betekent wel weer 2 maanden niet sparen. En ik verwacht binnen afzienbare tijd nog meer huwelijken in de vriendenkring. Hoe kunnen we het contact goed houden met onze vrienden, en toch bezuinigen? We doen vaak met z'n allen een terras/ uitje/ etentje.
    Kun je daar wat over delen

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik volg je blog al een tijd, dus je tips ken ik al. Ik vind dat dat je cursus goed en duidelijk doet. Nieuwe lezers zullen hier zeker veel aan hebben, voor mezelf zie ik het als opfriscursus. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik vind het hartstikke lief dat je dit doet! Je kunt zien dat je er veel tijd in stopt. Zoals al door meerderen gezegd is 1 x in de week misschien ook een goed idee. Maar verder: compliment Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik heb er eens over nagedacht.. ik heb zelf een flinke stapel boeken over bezuinigen/ milieuvriendelijk handelen. In de laatste 3 damesbladen staan tips over budgetteren en besparen. Eigenlijk komt alles neer op: wees bewust.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.