zondag 5 februari 2023

Hoe zit het nu precies met het energieplafond?

Het energieplafond in 2023 is knap ingewikkeld!
Als je contractjaar bij je energiebedrijf loopt van 1 januari tot 1 januari, is het nog redelijk simpel. Als je beneden de  2.900 kWh en 1.200 m³ per jaar zit, dan betaal je €0,40 per kWh e en €1,45 voor een m³ gas.
Maar ....... het wordt veel ingewikkelder als je contractjaar anders is. Dan treden er namelijk per maand een soort maximumnormgetallen in werking.

januari 2023:         221 m3 –  339 kWh
februari 2023:       188 m3 – 280 kWh
maart 2023:           159 m3 – 267 kWh
april 2023:               86 m3 – 207 kWh
mei 2023:                 35 m3 – 181 kWh
juni 2023:                19 m3 – 159 kWh
juli 2023:                 17 m3 – 161 kWh
augustus 2023:        17 m3 – 176 kWh
september 2023:     24 m3 – 199 kWh
oktober 2023:          81 m3 – 266 kWh
november 2023:     147 m3 – 306 kWh
december 2023:     207 m3 – 356 kWh

Deze getallen zijn een richtlijn, het is niet zo dat je per maand afgerekend wordt.

Loopt jouw contract bijvoorbeeld op 30 april af, dan mag je, om onder het energieplafond te blijven 221 + 188 + 159 + 86 m³ = 654 m³ gas verbruikt hebben en 339 + 280 + 267 + 207 = 1093 kWh stroom.
Voor verbruik boven die 654 m³ en 1093 kWh van januari t/m april betaal je de volle prijs.
Het is niet nodig om iedere maand precies onder de normgetallen te blijven. Je mag er overheen als je dat in de maanden daarna compenseert met een lager verbruik dan bovenstaande verbruiksgetallen. 

Als je van het gas af bent, dan wordt het lastig. Ook met zonnepanelen. Zeker als je contract loopt van 1 oktober tot 1 oktober. Van 1 januari tot 1 oktober zal het nog wel lukken om onder dat energieplafond te blijven. Je zonnepanelen leveren in de zomer flink wat stroom en dat compenseert voor de koude(re) maanden februari t/m april. Het probleem van een contract ingaande op 1 oktober met het huidige energieplafond, zit hem in het feit dat je in de maanden oktober t/m december maar 928 kWh van het energieplafond mag gebruiken en je zonnepanelen niet veel opleveren.

Ik heb zelf een contract van 2 november tot 2 november. Als ik van het gas af zou zijn, dan zou ik over de maanden november en december van dit jaar een probleem hebben. Want ik zou het niet redden met die 306 + 356 kWh van het energieplafond + een beetje energie van mijn zonnepanelen (in november + december 2022 leverden die 60 kWh op)

Nog een aanvulling: als je een meerjarig contract hebt tot na december 2023, en je betaalt lagere tarieven dan die van het energieplafond, dan heb je helemaal niets te maken met het plafond, en ben je relatief voordelig uit. 

16 opmerkingen:

  1. Bedankt, dat wist ik nog niet zo precies. Deze blogpost heb ik even opgeslagen bij mijn favorieten, dan kan ik er de komende maanden nog naar kijken.
    Op dit moment staat er nog een typefout, in plaats van "februari" staat er "M".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inmiddels verbeterd! Ik wilde gisteravond nog wat toevoegen via mijn telefoon, maar de cursor viersprong steeds! En toen ontstond de fout.

      Verwijderen
  2. Ik vind het ook een hele vervelende manier van rekenen, en eentje die nog veel mensen gaat opbreken. Goed dat je er weer even aandacht aan besteedt.

    Een ander punt: De kWh in de zomer is ook ontoereikend. Het is gebaseerd op een gemiddelde over het hele land, maar dat ligt vaak laag in de zomer omdat veel mensen dan een paar weken op vakantie gaan. Juist de mensen die daar geen geld voor hebben komen in het gedrang. Bij ons (slecht geïsoleerd huurhuis waar niet goed ramen open kunnen om 'door te waaien') staan er ook veel ventilators aan en hoewel dat goedkoper is dan een airco is het nog steeds niet niets. Zeker als het zo nauw luistert. Ons contract ligt op midden augustus, niet helemaal ideaal. Ik probeer nu zoveel mogelijk te compenseren maar we gebruiken al heel weinig energie. Tegen mensen die 3/4 weken van huis zijn kan ik niet concurreren qua gebruik.
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vraag: is het waar dat mensen zonder zonnepanelen meebetalen aan de terug levering van energie van mensen die wel zonnepanelen hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben beslist niet deskundig op dit terrein. Als ik zelf in mijn contractperiode net zo veel stroom verbruik als dat mijn zonnepanelen leveren, krijg ik voor de gebruikte stroom evenveel euro's per kWh als dat het stroomverbruik mij kost.
      Voor de extra geproduceerde stroom krijg ik 21 cent per kWh.

      Verwijderen
    2. Het komt er op neer dat de salderingsregeling de energieleverancier geld kost, geld die het verhaalt op degenen zonder zonnepanelen. Geartsje

      Verwijderen
    3. Klopt, de prijs van stroom is hoger omdat consumenten zonder zonnepanelen meebetalen aan de salderingsregeling. Voor ons, 2 persoonshuishouden, erg zuinig, op leeftijd, loont het niet zonnepanelen aan te schaffen. Vanwege geringe afname stroom duurt het erg lang voor de kosten er uit zijn. Bijkomend nadeel, we hebben 2 dakkapellen, hoe kunnen die geschilderd worden met zonnepanelen en hoe moet het met onderhoud van de dakkapel. Door zonnepanelen kun je er niet meer bij. We hebben al 3 x lekkage lekkage gehad , hoe had dat gemoeten met zonnepanelen?

      Verwijderen
    4. Men gaat er dan vanuit dat het de energie maatschapppij geld kost omdat zij dure stroom betalen in de winter van mensen die in de zomer grote overproductie hadden, terwijl toen de prijs per kwh erg laag was. Dat wordt verrekend in de energie tarieven. Dus zo kan het voor de mensen die geen zonnepanelen hebben, en alle mensen, iets duurder zijn.
      Is dat erg? Nee, lijkt me niet. Het lijkt me een smoes om de saldering af te schaffen. Er zijn zoveel regelingen die ons geld kosten, maar waar politiek voor gekozen wordt. Persoonlijk heb ik ook geen voordeel van zorgtoeslag , kinderopvangtoeslag , bijvoorbeeld. Maar ik vind het wel goed dat het er is.
      Het gaat er dus om wat is het doel van de salderingsregeling. Stimulering van de energietransitie? Dan mag het wat mij betreft wat kosten.

      Verwijderen
    5. Nee, mensen zonder zonnepanelen zijn NIET duurder uit door de mensen met zonnepanelen. Het energiebedrijf moet ergens de stroom inkopen en of dat nou bij de burger met zonnepanelen is of bij een andere bron (een winstmakend bedrijf) maakt uiteindelijk niets uit.
      Daarnaast denken mensen blijkbaar dat je met zonnepanelen ineens gratis stroom hebt, maar vergeten ze even dat je zo 10.000,- kwijt bent voor deze verduurzaming. Je betaalt eigenlijk je stroom vooruit.
      Saldering is niet meer dan redelijk en zou moeten blijven bestaan.

      Verwijderen
    6. Een goed idee zou kunnen zijn om de eerste 8 a 10 jaar volledige saldering te bieden. Dan is voor iedereen de investering lonend.

      Verwijderen
    7. Dat is inderdaad een goed idee, anoniem van 13.00 uur.
      Groet, G

      Verwijderen
  4. Je vergeet nog een stuk in je berekening.
    Als je contract loopt van 1 mei tot 30 april zoals in je voorbeeld vallen de maanden mei tot december 2022 niet onder de plafond regeling, hier betaal je het al bekende variabele tarief voor dat hoger is dan het plafondbedrag en over alle gebruikte m3 /kwh. Dan van januari tm april idd volgens bovenstaande plafond regeling.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het plafond geldt inderdaad niet voor 2022. Toen golden de normale (vaak nogal hoge) tarieven en ook waren er geen maxima per maand.
      Aaf

      Verwijderen
  5. Heel fijn de reacties hier! Leer ik van en ik doe nieuwe argumenten op. Dank je wel iedereen en bijzonder Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nog een verlate reactie van mij. De stroom die je teruglevert aan het net, is goedkope stroom, want iedereen wekt op dat moment stroom op en levert het teveel terug aan het net. Maar als je stroom nodig hebt, is dat op momenten dat de zon niet schijnt, dan is de stroom duur. Dus de leverancier krijgt goedkope stroom en moet later dure stroom terugleveren. Vandaar de roep om de salderingsregeling af te schaffen. Want de rekening wordt gelegd bij degenen zonder zonnepanelen. De overheid springt hier niet bij. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik doe het gas alleen aan voor de afwas en de persoonlijke wasserij. En als er eens visite komt. Voor de rest staat hij gewoon op 5 graden zodat er niks kan vastvriezen. Ik maak overdag gebruik van een elektrisch kacheltje en heb dat gezet in een klein boekenkamertje waar ook een bureau in staat. Ik kan er thee en koffie zetten en.... bloggen. De rest van het huis is koud.
    Het is een experiment om te zien hoe het werkt. Want stroom kost voorlopig ook nog 40 cent per kwu.
    Gelukkig heb ik ook nog 8 zonnepanelen op het dak van mijn huurhuis liggen. Daar betaal ik dan 20 euro per maand huur extra voor. Maar de opbrengst in de zomermaanden maakt dat allemaal weer goed.
    Enfin, als het eerst maar Maart is. Dan is de ergste kou voorbij. Want mijn buren dachten laatst al dat ik was overleden, zo leeg is de woonkamer.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.