dinsdag 28 maart 2023

Zuinig met je geld, les 1: introductie

Introductie

Het bedrijf Deloitte, Nibud en de Universiteit Leiden deden onderzoek en hun conclusie was dat 6 op de 10 huishoudens in Nederland  financieel kwetsbaar zijn. Dat wil dus zeggen dat ze onvoldoende spaargeld hebben om onverwachte tegenslagen op te vangen.
Volgens het Nibud zou mijn buffer tenminste €11.650,-  moeten zijn en ik zit wat dat betreft wel goed. Als je financieel kwetsbaar bent, heb je geen geld achter de hand voor onverwachte uitgaven.
Ik vind 6 op de 10 huishoudens erg veel! Hoeveel mensen zijn dat wel niet?
Het zou leuk zijn als ik een aantal daarvan zou kunnen helpen door deze cursus!


Waarom bezuinigen?

Als je grip wilt krijgen op geld is de belangrijkste vraag: WAAROM wil je dat?
Dit is heel belangrijk doordat je daarmee weet wat je motivatie is.
wil je schuldenvrij zijn (en blijven),
wil je een mooie buffer zodat je je geen zorgen hoeft te maken als je onverhoopt grote uitgaven moet doen?
wil je een hypotheekvrij huis
wil je sparen voor een verbouwing van je huis,
wil je sparen voor een daverend (huwelijks)feest?
wil je een lange reis maken?

Als je niet echt een doel hebt, is het veel moeilijker om handig en goed te budgetteren. Het maakt immers niet zo veel uit of je regelmatig te veel geld uitgeeft?

Mijzelf als voorbeeld: toen ik in de bijstand zat, wilde ik geen schulden maken. Over schulden moet je rente en aflossing betalen, waardoor je per maand nóg minder te besteden hebt. Dat leek mij een heel slecht idee. Dat was voor mij een goede motivatie om zonder schulden rond te komen en de hand op de knip te houden.
Toen ik jaren later wèl werkte, een redelijk inkomen had en een huis kocht, bedacht ik me dat ik na mijn pensionering veel minder inkomen zou hebben en het dan wel eens moeilijk zou kunnen worden om de aflossingsvrije hypotheeklasten op te brengen. Ook een aflossingsvrije hypotheek loopt op een gegeven moment af. Dat werd toen mijn motivatie om te bezuinigen en binnen 10 jaar mijn hypotheek af te lossen, zodat ik met mijn AOW en een klein pensioen toch goed rond zou kunnen komen.

Recht op extra geld

In bovenstaand stukje ging het over controle over geld, je hand op de knip houden om geld opzij te kunnen zetten, maar misschien heb je wel recht op extra geld, bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag.
Wat dat laatste betreft: de inkomensgrenzen voor zorgtoeslag zijn veranderd. Had je tot voor kort geen recht op toeslag, misschien heb je dat nu wel! Ik ontvang zelf dit jaar 49 euro per maand zorgtoeslag, ondanks dat ik niet alleen AOW heb, maar ook een pensioeninkomen.
Ook heb je bij een laag inkomen soms recht op kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Het zou jammer zijn dit geld te laten liggen als je er wel recht op hebt! Om in aanmerking te komen, is het ook van belang dat je weinig vermogen hebt. De vermogensgrenzen zijn niet in iedere gemeente hetzelfde. Informeer bij jouw gemeente.

Energie
Heb je een inkomen van bruto maximaal € 2.980 (alleenstaand) of maximaal € 3.794 (samenwonend) per maand? Heb je een eigen energiecontract bij een energieleverancier en is je rekening voor gas en stroom hoger dan 10% tot 13% van het bruto-inkomen? Dan heb je daardoor misschien recht op geld uit het Landelijk Noodfonds. Dit Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 t/m maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.
Aanvragen kan nog tot 30 april. Klik hier voor een link naar het Noodfonds. 
Ook kun je bijzondere bijstand voor energiekosten aanvragen.
Verder kun je ook voor 2023 energietoeslag aanvragen. Nu kan dat nog niet. De Rijksoverheid werkt nog aan de wet die daarvoor nodig is. Nederlandse gemeenten verwachten in de zomer van 2023 meer duidelijkheid hierover. Dus houd de site van je gemeente in de gaten!

Volgende les:
Administratie op orde krijgen: Waar blijft je geld?
Krijg meer zicht op je inkomen en uitgaven.

17 opmerkingen:

  1. Lief dat je dit weer doet Aaf! 6 op de 10 is inderdaad heel erg veel; maar eerlijk gezegd denk ik dat mensen soms niet zo verstandig met geld omgaan. 40 jaar geleden leefde ik een tijdje van een bijstandsuitkering maar er was gewoon niet zoveel om (te) veel geld aan uit te geven. Tegenwoordig worden mensen overladen met advertenties is het nieuwste mobieltje een must etc. Veel mensen vinden ook dat ze 'recht' hebben op veel dingen. Rijkdom is ook niet goed verdeeld maar dat is altijd zo geweest. Ben wel van mening dat ieders inkomen voldoende zou moeten zijn om 'normaal' van te leven. Al die toeslagen die allemaal anders zijn per gemeente zijn voor veel mensen niet meer te overzien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mensen wonen toch maar in 1 gemeente? Hoezo niet te overzien, als je recht meent te hebben op een bepaalde toeslag dan ga je toch na of dit zo is of juist niet.
      Vind ook dat het jammer is dat mensen menen 'recht' te hebben op dingen zoals dure smartphones of vakanties.

      Verwijderen
    2. Heb je wel eens ‘nagegaan’ of je recht hebt op een toeslag? Zo eenvoudig is dat niet. Voorbeeld van een regeling:
      1. De eenmalige energietoeslag 2022 is bedoeld voor een huishouden met een laag inkomen en wordt ambtshalve of op aanvraag als bijzondere bijstand verleend.

      3. Een huishouden heeft een laag inkomen als gedurende de referteperiode het in aanmerking te nemen inkomen niet hoger is dan 120% van de toepasselijke bijstandsnorm.

      g.
      referteperiode: de maand voorafgaand aan de datum van aanvraag of – bij wisselend inkomen – de drie maanden voorafgaand aan de datum van aanvraag;

      Weet jij nu of je recht hebt op de toeslag?



      Verwijderen
  2. Ik denk dat jij meer verstand hebt van dit onderwerp en praktijkervaring dan mevr Kaag en de koningin. Zij openden de aktieweek.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook een reden om te sparen...je vraagt je af of je tot je 68e wilt of kunt blijven werken. Ik spaar om de vrijheid te hebben om wat eerder te stoppen. Mogelijk in combinatie met een pensioen dat al gedeeltelijk ingaat. Misschien niet nodig, maar het geeft mij, nu 53 jaar, wel rust. Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je zegt bij het "Energie" stukje: Heb je een inkomen van bruto € 2.980 (alleenstaand) ... Je bedoelt waarschijnlijk een inkomen van minder dan bruto € 2.980 (alleenstaand) ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is soms schokkend hoe weinig inzicht mensen hebben. Zo kom ik nog steeds mensen tegen die denken dat je een aflossingsvrije hypotheek niet terug hoeft te betalen, dat je klaar bent na 30 jaar rente betalen. Regelmatig heb ik mensen in shock gezien als ik zei dat je na 30 jaar ook het hypotheekbedrag moet terugbetalen. Het is goed dat de aflosvrije hypotheek niet meer standaard is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O echt waar?!

      Het klinkt misschien wat lomp, maar als je zó weinig weet over een 'product' dat zo belangrijk is, vraag ik me af of het überhaupt wel verstandig is om een huis te kopen...

      Verwijderen
    2. Toen ik 16 jaar geleden mijn huis kocht, bleef bij de aankoop die term aflossingsvrij ook heel versluierd. Er werd mij zeker niet met nadruk op gewezen dat ik na 30 jaar dat hele bedrag moest ophoesten. Dat werd mij eigenlijk pas later goed duidelijk. Het was vlak voor de banken- en huizencrisis, toen de huizen als zoete broodjes over de toonbank gingen en ook mensen die het eigenlijk niet konden betalen, een huis kochten.

      Verwijderen
    3. Wij hebben ook een aflossingsvrije hypotheek. Die hoeft NIET na 30 jaar terugbetaald te worden. Maar zolang je in het huis woont moet je wel altijd de rente blijven betalen. Verder is deze lening gewoon doorlopend na 30 jaar. Wij, gepensioneerden, betalen elke maand 78 euro rente. De rente staat vast tot we dik in de 80 zijn. De hoofdsom blijft altijd staan natuurlijk. We kiezen niet voor aflossen; we genieten nu samen van een hogere cashflow. De overwaarde is heel hoog. Dus na ons mogen de erfgenamen nog steeds een mooie cent erven.

      Verwijderen
    4. Na 30 jaar vervalt de hypotheek. Dan kun je ervoor kiezen om opnieuw een hypotheek af te sluiten. Of dat nog steeds aflossingsvrij zal zijn valt te bezien. Uiteindelijk zal de hoofdsom dan na verkoop alsnog moeten worden ingelost. Hopelijk blijven de huizenprijzen stabiel en blijven ze niet achter met schulden.

      Verwijderen
    5. Het verschilt per bank hoe ze hier mee om gaan en hoe het verwoord staat. Bij mijn vorige hypotheek stond er geen einddatum en deze liep dus oneindig door. Na verhuizing naar een andere partij gegaan en hier staat een einddatum met 30 jaar. Het is dus altijd goed even na te gaan wat er in de oorspronkelijke overeenkomst staat.

      Verwijderen
    6. Je kunt je bestaande hypotheek verlengen na 30 jaar. Als het leenbedrag ten opzichte van de huidige WOZwaarde minder dan 50% is kun je nog steeds aflossingsvrij lenen. Door bij dezelfde bank te blijven kost het je alleen afsluitkosten (€ 200,-) en indien gewenst advieskosten (€ 550,-) Kies je voor een andere bank dan moet je opnieuw taxatiekosten betalen. Wij zijn bij onze huidige bank gebleven. Ons lage rentepercentage dat wij hadden loopt nog door tot medio 2024.

      Verwijderen
  6. lieve mensen,het nieuwe pensioenstelsel komt er aan . vraag bij je pensioenfonds je gegevens op zodat je nu al je een klein beetje overzicht hebt, dan heb je een klein beetje controle als ze de potjes gaan verdelen.ben bang dat er een hoop geld verdwijnt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kan me voorstellen dat - gerekend met een buffer van EUR 11.650 - het probleem bij 6 op de 10 huishoudens gemeten wordt.
    Hoewel dat een mooi bedrag is, is het ook erg hoog en kan ik me niet voorstellen dat er zoveel noodgevallen tegelijk zijn dat ik dat acuut nodig zou hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De buffer hangt af van je situatie. In mijn geval rekent het nibud met 28.000 exclusief evt vervanging auto.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.