maandag 27 maart 2023

Wie wat bewaart, die heeft wat!

Als ik tête-à-tête narcissen of hyacinten in een potje voor in huis koop, dan plant ik ze na de bloei in mijn tuin en dat gaat verbazend goed!
Vorig jaar kocht ik ook primula's, ze bloeiden in de nazomer nog een keer en de gele hebben de vorst goed overleefd. De blauwe zijn zo goed als verdwenen en de roze heb ik helemaal niet meer gezien.

Blauwe en roze hyacinten en narcissen. Vorig jaar in huis, nu opnieuw in bloei in de tuin.

Vorig jaar gekochte primula's, opnieuw in bloei.

Roze hyacinten en narcissen. Ook van vorig jaar, of misschien al het jaar ervoor.
De 6e bloei van de amaryllis, ik schreef er eerder over

Ik vind het heel leuk om planten te bewaren en opnieuw te laten bloeien.
In mijn voortuin heb ik zes pollen narcissen. Je kunt nog precies zien hoe groot het potje was waar ik ze in kocht.
Hyacinten hebben vaak wel minder bloempjes per stengel, maar dat mag hem de pret niet drukken!
Dat is met de amaryllis ook zo. Die had eerst meerdere stengels en veel meer kelken per stengel.

Nu denk jij misschien: ja, nou en? Moet je daar nu over schrijven? 
Echt besparen doe je er niet mee, hoewel je er dan misschien recent geen geld aan hebt uitgegeven.
Dat klopt, maar het plezier dat ik van mijn plantjes heb is heel groot en dáár gaat het mij om!

Heb jij het wel eens geprobeerd om narcissen of hyacinten voor in huis na de bloei in je tuin te planten?

22 opmerkingen:

  1. Wat mooi!
    Ik word elk jaar weer blij als ik narcissen weer overal zie opkomen.
    Eindelijk voorjaar! 😊
    Ik merk namelijk dat het elke winter steeds harder werken is om uit een depressie te blijven!
    Zodra de eerste warme zonnestralen er zijn en het in de zon aangenaam is, zit ik met sjaal en dikke jas aan met de warme zon in mijn rug buiten met een kop hete kruidenthee te genieten. Heerlijk!

    Elk jaar koop ik narcissenbollen voor op tafel. Vind het prachtig de gele boemen te zien opkomen.
    Ik kan ze hier niet planten in de tuin helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe doe je dat, door hard werken uit een depressie blijven? Ik gebruik antidepressiva, maar het zijn gebeurtenissen met andere mensen die me depressief kunnen maken, niet het weer. En daar geef ik me aan over: het gaat vanzelf weer over. Geartsje

      Verwijderen
    2. Ik merk zelf dat discipline (een beetje) helpt om de depressies de baas te blijven. Toch opstaan, toch naar buiten, bewegen, iets DOEN! Dan wordt de somberheid echt (een beetje) minder, in ieder geval dragelijk.

      Verwijderen
    3. Als ik uw methode zou volgen, zou ik de depressie naar binnen drukken. Ik heb wel eens gehad dat een bepaalde gebeurtenis me depressief maakte, maar omdat ik het druk had, werd ik ( tijdelijk) niet depressief. Want toen de drukte voorbij was, kwam de depressie alsnog boven. Ik word ze de baas door toe te geven en weten waarom ik depressief geworden ben. Met name weten waarom is voor mij belangrijk. Pas dan gaat het over. Geartsje

      Verwijderen
    4. Zoals mrs.H. te B. ervaar ik het ook maar wel met hulp van een antidepressivum.
      Thea

      Verwijderen
  2. Ik koop ook ieder jaar narcissen in pot voor binnen en na de bloei zet ik ze in de tuin. Inmiddels staan er al veel , allemaal bloeiend! Dat geel vrolijkt alles op met dit koude grijze weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben een grote bostuin, ik krijg zelfs van andere mensen hun uitgebloeide bolletjes (nadat collega's zagen dat ik de uitgebloeide bolletjes van t werk meenam) en zet ze, in de tuin.t is nu in de bosrand een en al kleur. Soms graaf ik een bosje uit voor binnen of op t werk, en eenmaal uitgebloeid gaan ze weer de tuin in.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja is leuk om over te schrijven. Na de narcissen in potje vorige week staan er nu ook blauwe druifjes op de keukentafel. Ook buiten heel veel op het moment

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hergebruiken hoort toch zeker ook wel onder bezuinigen!
    Want je hoeft niets uit te geven en je geniet er juist extra van.
    Een poosje geleden had je een stukje over kleding reparatie, ook zoiets.
    Helaas heb ik geen tuin driehoog achter, maar wel een balkonbak: daar zet ik mijn uitgebloeide bolletjes in, een beetje verstopt onder iets anders, en kijk: gele Narcisjes en verwilderde Scilla, blauwe sterhyacintjes. Mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb een tuin op noordwesten, en zuidoosten, waar kan ik ze het beste planten? Op noordwesten is wel weinig zonlicht, maar zuidoosten, daar brandt alles weg in de zomer. Heb tuinieren altijd lastig gevonden, heb geen groene vingers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het zomer wordt is alles wel weer uitgebloeid, vwb je bloembollen. Dus het kan juist heel goed op een zonniger plek. Ik heb bollen staan in verloren hoekjes, of tussen de frambozen (die komen later weer op, als de bollen uitgebloeid zijn), en tussen de kattenstaart (ik geloof dat die plant zo heet...)

      Verwijderen
    2. Er zijn bollen die graag "wegbranden" in de zomer: tulpen en hyacinten bijvoorbeeld. Erg onbekend maar fantastisch leuk in het vroege (februari!) voorjaar: winteririsjes. Die verdwijnen vaak bij mensen omdat ze in de zomer onvoldoende hitte krijgen, die kunnen prima op die plekken. Bollen die meer vocht/schaduw waarderen zijn narcissen en sneeuwklokjes. Zoek gewoon even op de soort bol, bijvoorbeeld bij sterkebollen.nl daar is een schat aan informatie te vinden.

      Verwijderen
  7. Ja, ik doe dat altijd al. Hyacinten, sterhyacintjes, narcissen, heideplantjes, plantjes met die rode besjes, blauwe druifjes, anemoontjes. Ik plant ze dan vlak naast een vaste plant die later in de zomer uitgroeit. Zodat straks de uitgebloeide stengeltjes daaronder wegvallen. Het selderij plantje dat ik 2 jaar geleden kocht, heeft ook deze winter weer overleefd. Ik snij daar tot diep in het najaar weer van voor de soep.Wat een weelde nu in de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Let goed op! Selderij is een 2 jarige plant. Dit jaar gaat hij zaad zetten.

      Verwijderen
  8. Ja. Mijn tuin is nu een eclectisch geheel van alle bont gekleurde herplaatste bolletjes uit voorgaande jaren (sic). Ze schijnen alleen veel gif te bevatten, wat niet goed is voor de insecten. Maar dat is na een tijdje misschien uitgewerkt?
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn mini tuintje is nu een zee van bloeiende blauwe druifjes
    Heel gezellig en ik geniet er van. Als je ze eenmaal hebt geplant kom je er nooit meer vanaf en breidt het zich meer uit. Leuk!
    Bij mij komt de witte primula steeds weer in bloei, maar de gele of paarse laten zich niet meer zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb geen bollen in de tuin maar wel primula's.
    Vorig jaar een tray van 10 stuks gekocht bij de Lidl. Ze staan nu in allerlei kleuren weer te bloeien in de tuin. Veel plezier voor weinig geld. Ik heb ze vorig jaar wel direct in de tuin gezet , dus niet eerst binnen en later naar buiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je bespaart er (wat) geld mee, maar in ieder geval het milieu! Want bij bloembollen wordt aardig wat gif gebruikt, dus ik altijd blij als dat een beetje minder kan!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ik doe dat ook. Ook met de kerstster (van december 2021), deze kreeg in maart opnieuw rode blaadjes en er zijn nog steeds n paar blaadjes rood. Daar wordt ik ook blij van.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik plant de bolletjes altijd in de tuin. Zag nu ook dat de bridal crown (narcis) in knop staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hier gaan ze ook de tuin in

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik plaats bloembolletjes ook altijd in de tuin. De narcisjes op hun vaste plekje bij het muurtje, de hyacinten en blauwe druifjes hebben een minder vast plekje. Ik vind het altijd weer genieten als ze toch weer opkomen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.