woensdag 29 maart 2023

Hengstenbal

Het was 1978 en mijn nieuwe vriend, later vader van mijn  dochters, zette een LP op zijn platenspeler. Het was de plaat Hengstenbal van Kees van Kooten en Wim de Bie. De ogen van vriend glinsterden van pret en hij was erg benieuwd wat ik van deze plaat zou vinden.
Vriend was afkomstig uit een zeer gereformeerde streek in Friesland en daar werd niet of nauwelijks over seks gepraat, laat staan dat er grappen over gemaakt werden. Voor hem was het heel nieuw. Zijn ouders waren overigens wel lid van de VPRO, maar dat was nog uit de tijd dat het de VRijzinnig Protestantse Omroep was. Ze keken niet naar van Kooten en de Bie.
Ik had de TV-programma's van dit duo jaren niet gevolgd. Mijn vorige vriend en ik hadden geen TV en daardoor was ik niet in de gelegenheid geweest om hen te volgen. Mijn ouders, vooral mijn moeder, waren grote fans en keken iedere week naar Het simplistisch Verbond, zoals hun programma toen heette.


De LP Hengstenbal vond ik schitterend! Nooit geweten dat er zo veel synoniemen waren voor geslachtsgemeenschap! Ik geloof eigenlijk dat juist dat woord er helemaal niet in voorkwam.
Vriend heeft nog járen veel van de synoniemen gebruikt en we keken beiden graag naar alle programma's die Koot en Bie maakten.
En nu is Wim de Bie overleden! Zeer terecht dat er aandacht aan het heengaan besteed wordt. Koot en Bie waren ware woordkunstenaars.
Wil je nog eens wat scenes terug zien: kijk dan op de Simpelsite

11 opmerkingen:

  1. Ze waren een verrijking van de Nederlandse taal en ik vond ze vaak enorm grappig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Aaf, ik ben even benieuwd waar je in Friesland zwaar gereformeerde streken hebt. Ik ben zelf opgegroeid in Weststellingwerf maar ken dit helemaal niet. Woon nu inmiddels al 40 jaar in de randstad en kom vrijwel nooit meer in Friesland.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Broeksterwoude , Driesum en Damwoude heb je de zogenaamde zwarte kousen kerk.

      Verwijderen
    2. Ik had het anders ook niet geweten, maar ik had een oom en tante die zich aansloten bij zo’n ger. gemeente in Oudemirdum

      Verwijderen
  3. Hoi Aaf waar heb je in Friesland zwaar gereformeerde streken? Wist ik helemaal niet als geboren Stellingwerfse.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Best wel grof af en toe hoor, en dat voor die tijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Alleen de fotootjes op de simpelsite van alle typetjes vind ik al leuk. Wij deden thuis vaak de vieze man na. Kwam je kleddernat thuis uit de middelbare school na 6 km door de regen....en dan mn broer met vies stemmetje en haags accent 'vies he, helemaal nat, met van die plakkende pijpe...'.
    En nog zeg ik s avonds weleens: vlug Ge, doet de gordijnen toe..
    Ja, koot en bie waren uniek!
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Aaf, dank je wel ! Wij gaven de LP cadeau aan een vriend op zijn 19e verjaardag…… hij legde hem direct op de platenspeler terwijl de kamer vol visite zat 😂
    De afkeurende blikken van zijn ouders….
    Ik was weer even jong 🙂

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vond ze echt enorm goed. Veel meer dan lachen, gieren, brullen en typetjes neerzetten. Mijn favorieten zijn o.m.oud-leraar duits dhr Foppe en de zusjes Veenendaal. Vooral de Bie kon ook prachtig zingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn favoriete typetje was toch wel de oud-leraar Duits, meneer den Besten. Eerst uitgebreid je ongenoegen uiten over iets, vaak maatschappelijke toestanden, om te eindigen met het verdienstelijk declameren van een stuk van Goethe bijvoorbeeld. Maar zoals ergens anders ook al opgemerkt werd, De Bie koon ook prachtig zingen en waar ik hem bijna geniaal in vond waren de vrouwentypetjes die hij neerzette.
    Wat ik van Kees van Kooten enorm waardeer is dat hij tot nu toe uitsluitend via zijn zoon heeft gereageerd op hte heengaan van zijn maat. Hij heeft daardoor de aandacht gelaten waar het hoort; bij Wim de Bie.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De Bie had een gave voor het neerzetten van vrouwentypes inderdaad. En was zeer belezen en muzikaal. Dank je voor dit stukje.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.