donderdag 20 april 2023

Cursus budgetteren les 6: keuzes maken

Je kunt je geld maar 1x uitgeven. Het is nooit én én, maar óf óf.

Als je geld opzij wilt zetten of als je wilt zorgen dat er geen (grotere) schulden ontstaan, dan moet je keuzes maken.
Waarin maak je keuzes?
In les 2 heb je geleerd waar jouw geld naar toe gaat en ook hoeveel er binnenkomt en in les 4 kon je lezen dat er op veel vaste lasten en variabele lasten te besparen valt.

Wat kun je doen?
Er zijn heel veel keuzes die er voor zorgen dat je meer geld overhoudt.

  • Opzeggen abonnementen en lidmaatschappen die je niet of nauwelijks gebruikt.
  • Stoppen met deelname aan loterijen
  • Overstappen naar een andere, goedkopere verzekering
  • Overstappen naar een andere energieleverancier
  • Overstappen naar een andere internet- of telefoonprovider
  • Kiezen voor een kleinere auto of auto helemaal weg doen
  • Besparen op je verbruik: benzine, water, stroom, gas, belminuten etc.
    Gebruik afgepaste hoeveelheden, zodat je niets hoeft weg te gooien – dat geldt voor warm water, voeding, koffie, thee, tandpasta, (af)wasmiddel, douche-gel etc. Experimenteer met kleinere hoeveelheden, wat is voor jou nog werkzaam/comfortabel
  • Koop tweedehands en bij de kringloop.
  • Doe langer met je spullen door ze goed te onderhouden en bijtijds te (laten) repareren.
  • Zelf doen: kinderfeestjes thuis organiseren, zelf banden plakken, kleine reparaties uitvoeren, groente snijden, zelf eten koken. Alles levert (veel) geld op.
  • Niet verschillende keren op vakantie of een weekend weg, maar hooguit 1x per jaar op vakantie of alleen een weekendje weg.
  • Niet regelmatig uit eten of naar de kroeg, maar alleen in uitzonderingsgevallen. Valt er wat te vieren: doe het thuis.
  • Kiezen voor stoppen met alcohol, tabak en andere drugs kan heel veel geld opleveren en het is nog goed voor je gezondheid ook!

Is dat inleveren op plezier en genoegens?
Voor sommige mensen is dat inderdaad behoorlijk inleveren. Het is maar net wat je gewend bent.
Overstappen kan pijnloos, hoewel je daar ook mee op moet passen. Een budgetverzekering bij de zorgverzekering beperkt je keuzes behoorlijk. Je kunt niet iedere zorgaanbieder kiezen die je zou willen. Dat betekent soms dat je met een budgetverzekering duurder uit bent dan een normale verzekering.

Tips bij het maken van keuzes
:
volg consumentenprogramma's zoals Meldpunt, Kassa en Radar.
Lees regelmatig de Consumentengids, dat kan gratis in de bibliotheek.

Meer tips?
Laat het weten in je reactie!

55 opmerkingen:

  1. Spullen laten repareren was vroeger zeker de moeite waard, maar arbeid is duur, spullen veelal goedkoop en de kwaliteit ook van de duurdere merken gewoon niet meer vergelijkbaar met toen. De weggooimaatsschappij wordt je gewoon bijna verplicht gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bedoel reparaties aan schoeisel, kleding, linnengoed, fietsen en dergelijke. Die dingen hoef je echt niet bij het eerste mankement weg te gooien. Je kunt schoenen later verzolen, je kunt een klein gaatje in je trui vrijwel onzichtbaar wegwerken of een naad die losgegaan is weer vastnaaien.

      Verwijderen
    2. Ja, daar baal ik ook erg van. Ik draag vrijwel altijd een spijkerbroek, maar die eindigen altijd met gaten op de knieen. Het mooi laten repareren kost teveel en zelf kan ik dat niet. Ook al een paar keer meegemaakt dat de stofzuiger gerepareerd kón worden, maar dat ook meer zou kosten dan een nieuwe.

      Verwijderen
    3. Met een simpele Singer handnaaimachine , heel veel you tube filmpjes om
      zo,ding weer gangbaar te krijgen , zijn ook rugzakken of fiets tassen te repareren . Ook ritsen in spijkerbroeken of jassen in zetten gaat prima met zo ‘ n ding.

      Verwijderen
    4. @anoniem van 9.17. Bedankt voor de tip, maar dat gaat 'm niet worden. Ik heb/neem er niet de tijd voor. En, eerlijkheidshalve, ontbreekt de wil ook wel. Ik heb nl. een enorme hekel aan handwerken en alles wat daarbij in de buurt komt. Moestuinieren, koken met basisingredienten, klussen en zelf mijn fietsband plakken liggen me beter😉. Het zij zo. En mocht ik toch nog eens een adresje vinden waar ik voor weinig kleding kan laten repareren dan zou dat mooi zijn. En tot die tijd draag ik ze af bij het klussen en in de tuin.

      Verwijderen
    5. Het zo zo mooi zijn als er overal LETS groepen zouden zijn . Klusjes voor elkaar doen in ruil voor

      Verwijderen
    6. Heb je een Repair cafe in de buurt? Daar repareren ze vaak ook kleding.

      Verwijderen
    7. Ik kijk vaak of ik iemand ken die iets kan wat ik niet kan, ik ben niet zo handig in een band plakken maar kan wel een broek repareren bijvoorbeeld. Met elkaar kom je een heel eind. Ik vind het vooral zonde als iets wat gerepareerd kan worden in de vuilnisbak beland, grondstoffen worden toch steeds schaarser.

      Verwijderen
  2. Over zuinig aan met fietsen gesproken. Ik heb nog geleerd dat ze nooit in de zon mogen staan . Slecht voor het zadel en de banden. En natuurlijk zo veel
    mogelijk binnen. En niet bij stoep randen op en af. En regelmatig schoon maken , de assen en de ketting ,en op nieuw in het vet of de olie. En weten waar de reserve sleutel is. Of op tijd laten bijmaken. Dat heeft me een geld gekost. Slot open laten maken. Duur nieuw slot er op. Ook sleutels van deuren. Dat kost nog veel meer. En stress En altijd reserve lampjes mee. Een bekeuring of onder uit gaan , is ook zonde van het geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Aaf. Van Mij.
    Omdat mijn reactie te lang is zal ik deze in stukken knippen. Al je punten toepassen waren voor mij heel normaal. Geen abonnementen dan sommige jaren, als dat lukte, de bieb. Nooit aan loterijen meegedaan. Alleen goedkoopste verzekeringen. Budgepolis en geen aanvullingen. Tanden en kiezen laten trekken en kunstgebit ipv tandarts verzekering. Bijv na operatie aan hand geen fysio. Alleen oefeningen meegekregen op papier. Energie elk jaar overstappen m a g dat mijn maatschappij laatst failliet ging en in ineens tarieven van 3,50 voor gas en 85 cent voor stroom ging betalen. Geen auto. Alles op de fiets. Gelukkig een goedkope fietsenmaker voor dingen die we zelf niet konden. Alle meubels aanrechtblok, en zelfs andere toiletpot, en vloeren(laminaat en vloerbedekking), witgoed, hout voor overkapping , tuintegels en planten van kringloop, marktplaats ed.. Zachtjesaan een voorraad opgebouwd waar je u tegen zegt. Bijv pas 2x 5 flacons douche/ shampo in gekocht bij de Kruidvat voor 8 euro. Genoeg voor komend jaar. Zo met heel veel artikelen. 100 procent pindakaas voor een jaar voor 1 euro per pot bijv. Daardoor kunnen we de laatste jaren wel beter eten dan ooit tevoren. Vakantie met 4 kinderen was dagrecreatie bij de rottemeren. De gratis opgehaalde eenvoudige tent werd elke dag opgezet en afgebroken. Maar de kinderen vonden het goud. Nooit uit eten, nooit naar de kroeg. Gelukkig hebben 3 van de 4 kinderen via schoolzwemmen een diploma gehaald . De 4e heeft A kunnen halen door ons betaald. Eén jaar hebben ze alle 4 een 10 rittenkaart gekregen voor het zwembad. Maar dat zat er andere jaren niet in. Als het kon (vakaer niet dan wel) mochten onze kinderen 3 dagen met gesubsidieerd zomer dag kamp mee in de zomervakantie. Frisdrank, koek ed hadden we alleen bij uitzondering. Geen bier en wijn, alleen wat uit het kerstpakket kwam. Nooit gerookt. En ja. Ik had een kennis die lid was van de consumentenbond was. Daar heb ik zelden gebruikt van gemaakt, want ik kocht wat tweedehands voorhanden was. Ik heb ook veel zelf genaaid van goedkope lapjes van de markt. Veel kringloop later en nog later marktplaats.
    Dat is mijn leven geweest tot nu toe. Het lijkt zo of ik een slecht leven heb gehad, maar dat heb ik niet. Als ik met de kinderen over vroeger spreek, gaat het ook nooit daarover. Maar hoe leuk het was. Er was gelukkig liefde en saamhorigheid .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ik schokkend vind, is dat kunstgebit.Kan me niet voorstellen dat een tandarts dat doet, behalve als gebit in zeer slechte staat is. Dan is herstellen inderdaad heel duur.
      Maar een kunstlgebit moet je toch ook gedeeltelijk betalen?
      En krijg je korting op producten als je lid bent van de consumentenbond?

      Verwijderen
    2. Ik vind het er niks schokkends aan. Ik ken veel mensen die dit doen. Je krijg 75 % vergoed uit de basisverzekering en de rest is aftrekbaar van de belasting. Kosten destijds rond de 500 euro, weet ik nog. Veel mensen die nu met een uitentreuren gerenoveerd gebit rondlopen, zouden er beter uitzien met een kunstgebit. En dan bespaar je veel kosten. Wat denk je van al die wortelkanaalbehandelingen? De pijn, de kosten, en allemaal voor hooguit een paar jaar. Zo kun je duizenden euro's uitsparen.
      Het kostte wel wat moeite om de tandarts over te halen om te gaan trekken. Want ja, melkkoetje kwijt.

      Verwijderen
    3. @ anoniem van 14:21 uur. Lidmaatschap van de consumentenbond levert geen korting op. Ze testen producten en diensten en komen dan met een testrapport. Denk aan wasmachines, olijfolie, strijkijzers, stofzuigers, led lampen, elektrische fietsen, smartphones, tablets, kinderwagens en auto's. Je hebt "best getest" en "beste koop". Met dat laatste heb je dan een kwalitatief goed product voor een goede prijs. Best getest is het allerbeste product in zijn soort.

      Verwijderen
    4. ik heb al heel veel geld uitgegeven aan mijn gebit. maar dat heb ik er graag voor over. Alles beter dan een kunstgebit. Alleen als ik het echt niet zou kunnen betalen is het een ander verhaal. Geartsje

      Verwijderen
  4. Van Mij verder
    Maar ikzelf vind wel dat de kinderen met gezond eten tekort gekomen zijn. Ik deelde per dag 2 sinasappels met 6 personen. En aan 2 porties groente per dag kwam ik zelden.
    Ik zou meer gehad hebben aan een tip hoe doe ik die thuisverjaardag zo leuk mogelijk voor een mini bedrag; zonder dat het betekent dat we die week daaromheen elke dag pannenkoeken met suiker moesten eten. Pannenkoeken van water met beetje melk en 1 eitje op 2 liter vocht en kilo van het goedkoopste meel. Tips waar ik op dat moment wat het goedkoopst kon aanschaffen. Hoe repareer ik een fiets enz. Hoe organiseer ik mijn wasgoed dat het voldoende is en ik zuinig en weinig hoef te wassen. Hoe kan ik met klein tuintje of bakken toch nog in het seizoen aan wat vitamienen komen. Wat lukt altijd? Hoe hou ik zelf zaden over? Kijk het is geen kunst dure bakken en grond te kopen voor een tomaatplant. Want dan duurt het jaren voor je enige winst hebt. HOe maak ik uit mijn versleten spijkerbroek een broek voor mijn kind. Hoe verstel ik een gat in de broek, Hoe maas in een gat dicht in gebreide sokken. Hoe hergebruik ik een gebreide trui door de wol uit te halen, te wassen en te spannen en opnieuw te gebruiken. Hoe verstel ik een hoeslaken wat een dunne plek/ scheur heeft gekregen. Hoe 2 dunne handdoeken op elkaar weer een goede handdoek wordt. Hoe onderhoud je je spullen, kleding , meubels, apparaten. Hoe zoek ik een passend aanrechtblok voor mijn gammele keuken. Let erop dat de aansluitingen op dezelfde plaats komen, zodat de loodgieter niks hoeft te verleggen. Hoe maak ik een schutting van gratis op te halen pallets. Die je eenmalig in kleur beitst en daarna onderhoudt met oud frituurvet oid.
    Ik geloof dat jouw tips best in het algemeen voor velen kunnen helpen, die een iets ruimer budget hebben om rond te kunnen komen. Of juist geld over te houden. Maar als je die dingen al allemaal doet, hoe vul je dan de details in? Hoe zorg je ervoor dat je katoenen gordijnen of shirtjes niet verschieten, maar mooi op kleur blijven.
    En hoe houdt je je bankstel netjes schoon en niet verbleekt door de zon (bijv borstelen met verdunde azijn) Hoe en wanneer draag je je goede kleding. Hoe hou je je douche 45 jaar kalkvrij met geringe inspanning. Hoe knip je haren van jezelf en je kinderen of welke haardracht kies je?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geweldig hoe u het zo gerooid heeft . Zo zuinig moeten leven was heel lang heel normaal voor velen .Dat werd gisteren ook werd bevestigd door de reacties. Mooi om te lezen dat ze dit geen armoede wilden noemen . Door velen wordt het als armoedig gezien en genoemd .Ga dan werken ,kun je meer verdienen dan de tijd die je in dat gepruts steekt word er dan gedacht of gezegd . En toch met al die politieke strijd over het klimaat en de stikstof .Ik heb wel een bijdrage geleverd door zo te leven denk ik dan. en u ook . Het had er anders uit gezien als meer mensen zich met "dat gepruts "bezig gehouden hadden.

      Verwijderen
    2. Heftig om te lezen. Dit komt op mij over als extreme armoede, terwijl het voor sommige lezers hier ook wel zal gelden. Is dat altijd zo geweest i.v.m. bijv. laaggeschoolde functies? Of door onvoorziene omstandigheden als bijvoorbeeld ziekte/overlijden?

      Verwijderen
    3. Bedoelt u dat u dit extreme armoede vind of dat dit een normale levens stijl is voor andere lezers ? Heel maf. Gisteren schreven verschillenden dat ze zo groot gebracht zijn en dat ze het normaal vonden en nog vinden. En waarom zou iemand haar moeten verantwoorden over hoe en waarom. Word ook nooit aan mensen met een koop huis , twee auto , drie keer per jaar op vakantie en vier keer in de week restaurant eten bestellen toch ? ?

      Verwijderen
    4. Beste "Van Mij"
      Ik ben er even stil van...
      Ik zou willen dat ik idd een hele hoop dingen zelf zou kunnen, zoals dat met hoeslakens (ik heb dute van de markt, maar gaan ook langer mee dan de budgetwinkels, blijven mooier in de was etc), gaatje steunkous repareren, zelf lekkende kraan fiksen etc.
      Ben zelf minder valide, diverse aandoeningen, handen kunnen vaak weinig aan waaedoor zelfs met de hand iets vastzetten een drama is. Ik leef een minimalistische leefstijl. Bijna alles in huis is 2e 3e 4e hands, maar wel goed verzorgd etc.
      Kleding koop ik nieuw ivm grote kledingmaat, maar ik let heel erg op prijzen en kwaliteit.
      Jassen, tassen, (orthopedische) schoenen gaan jaren mee als je er goed voor zorgt.

      Verwijderen
    5. @Anoniem 12:26 Wat een geagiteerde reactie. En mijn vragen zijn maf zelfs.
      Ik bedoel dat ik dit extreme armoede vind én dat ik hier wel vaker vergelijkbare verhalen lees. De lezers van dit blog hebben vaak een gemeenschappelijk doel, zuinig zijn/leven. Dat is dus heftig voor deze persoon en ook voor anderen. Niemand hoeft zich te verantwoorden, maar ik mag er wel iets over vragen toch? Het is oprechte interesse, geen oordeel.

      Overigens wordt tegenwoordig ook genoeg verantwoording gevraagd aan mensen die het ruimer hebben (of besteden), we nemen elkaar allemaal de maat kennelijk.

      Verwijderen
    6. De tegenstelling vind ik maf. De ene dag mag heel sober leven geen armoede genoemd worden. Heeft iemand de volgende dag eens het lef om tot in detail te posten hoe zo’ n leven te leven is. Is dat weer te erg. Zo durven er toch geen mensen meer te posten. Alleen als je het op minimalistisch gebied gemaakt zou hebben . En er kennelijk wat mee bereikt hebt mag het.

      Verwijderen
    7. Beste Schrijver. Ik ervoer het echt niet als extreme armoede hoor. We hebben onze kinderen kunnen laten studeren. Zonder schulden. Ze hadden vanaf hun 13e een bescheiden baantje in de kas, supermarkt of bejaardenhuis. Later ochtendkrant bezorgen. Van alles wat ze verdienden was éénderde te besteden naar eigen keuze. En tweederde moest op de spaarrekening. Voor studie en rijbewijs.
      Je vraagt naar omstandigheden. Ik reuma en nooit gewerkt en man vrachtwagenchauffeur met veel overuren en daarmee een ruim benedenmodaal inkomen. Op een bepaald moment studeerde de oudste af als leerkracht basisonderwijs. Zij kwam thuis met een flink hoger beginsalaris als het salaris van mijn man voor 55/60 uur werk per week.
      Het was fijn om altijd thuis te kunnen zijn. Tijd en goed ritme en regelmaat aanhouden en open oor voor de kinderen en tijd voor studiebegeleiding waar nodig. Vaardigheden kunnen aanleren zoals budgeteren en overweg kunnen met de naaimachine, koken van basisproducten, fietsband plakken, Jaloersheid stak en steekt zelden haar kop op.
      En ja. Ik hoef me niet te schamen voor mijn voetafdruk op dit bolletje aarde. Zelfs niet voor het slachten van onze konijnen, die we opfokten met zakken zelf gesneden gras en klavers.

      Verwijderen
    8. Dit was gewoon voor veel mensen als kind. Mijn ouders hebben al 52 jaar geleden een huis gekocht. Vakantie was uit logeren of een dagtocht met de bus naar het bos/heide of de trein naar zee. Er werd veel geld in het huis gestopt. Wij hadden bijvoorbeeld al spouwmuur isolatie in 1978. In 1974 kwam er cv en geen gevelkachels meer.
      Maar vergeet niet dat de kwaliteit van producten gewoon veel hoger was. Een stofzuiger ging gewoon 20 jaar mee, een wasmachine ook als je geen “hard” water had. Kleding kon worden doorgegeven aan nummer 2 én 3 en soms nog aan nummer 4. Bovendien werd kleding vaak zelf gemaakt, ik hoor mijn moeder nog zeggen dat ze iedere zomer zelf een vest voor de winter moesten breien.
      Bovenal was men meer tevreden met wat men had én men hielp elkaar veel meer als nu het geval is. Een schuur bouwen deden de buurmannen samen, de kinderen werden onderling opgevangen, een boom samen kappen en het hout onderling verdelen als kachelhout/ aanmaakhoutjes.

      Verwijderen
    9. Van Mij aan anoniem van 12.49
      Ik begrijp het. Als je dingen lichamelijk niet meer kunt , of soms alleen in het leven staat (samen is meer dan 1 +1 )dan is het zoveel lastiger. En psychisch heb ik een sterke basis meegekregen; dat geldt ook niet voor iedereen.

      Verwijderen
    10. Wat een mooi, ontroerend stuk van Van Mij.
      En ik herken vooral ook wat gezegd wordt over de kinderen, dat die gezond eten tekort zijn gekomen.
      Dat is bij mij ook wel eens gebeurd, dat de oudste vroeg: kunnen wij nu eens iets anders eten? Maar ik had het gewoon niet.
      Dankjewel voor je eerlijke verhaal, het doet zo goed als iemand anders dat ook heeft meegemaakt.

      Verwijderen
  5. Van Mij
    Wat doe je met stofzuigerzakken? Zelf maken? Leeghalen boven de container en zo opnieuw gebruiken?
    Ik zou ellenlang kunnen doorgaan. Maar ga wat doen nu

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is niet echt een reactie maar ik vind het leuk om te vertellen:
      Ik heb in een naar mijn idee niet stokoude stofzuiger bepaalde zakken nodig die ik nergens meer kon kopen. Me rot gezocht, winkel na winkel, advies gevraagd, internet afgestruind en uiteindelijk bedacht dat op de markt vaak een kraam staat met stofzuigerzakken. Ik kom niet vaak op de markt (sinds de tweedehands boekenkraam weg is😉) maar ben erheen gegaan. En die standhouder had ze! Sterker nog: hij wist meteen precies wat ik bedoelde.
      Toch goedkoper dan een nieuwe stofzuiger

      Verwijderen
    2. Aan anoniem 9.51. Ik maak ze leeg met een grove haaknaald boven de container. Doe zelf wel een stof/mondkapje op. En ik heb ook lange tijd het kartonnen houdertje waar de slang op uitkomt er voorzichtig afgehaald en op zelfgemaakte zakken gezet van 'pollen'vlies van de xenos. Dan komt de maat van de zak zelf niet zo nauw. Als de aansluiting maar goed is. Ook is de goede maat weleens van de kringloop gekomen. van Mij.

      Verwijderen
  6. Het is in dit stadium denk ik heel goed om te bedenken waarom je dingen of spullen graag zou willen. Wat betekent die loterij of dat abonnement voor jou? Wat voegt het toe aan je levensgeluk? Wat heb je echt nodig? Er is heel veel over minimalisme op YouTube te vinden, het kan een inspiratiebron zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal eens!
      Ik ben een minimalist, maar ik noem het eerder essentialisme :-)

      Verwijderen
  7. Heeft er niet zoveel mee te maken maar we leven in een weggooimaatschappij. Arbeidsloon is zo hoog dat het maken van machines vaak niet loont. De pomp van mijn moeders wasmachine was kapot. Kosten Euro 340,00 exclusief BTW en dan nog een half uur arbeidsloon van 64,00 Euro. Tsja hoezeer ik ook voor het milieu en anti weggooi ben dan is een nieuwe machine goedkoper. Om ons heen alleen maar horror verhalen over het klimaat de natuur die kapot gaat, water dat schaars gaat worden, driedubbele vliegtax etc. Intussen groeien de afvalbergen schijnen we zo'n 33 kilo eten per persoon weg te gooien!, en moet de economie groeien, groeien, groeien. Er wordt van alles bedacht om onze levensstandaard op z'n minst te houden zoals deze nu is met zonnepanelen, elektrische auto's, geen zuivel meer, minder vlees etc. etc. maar intussen gooit iedereen z'n mandje bij de Action vol met goedkope meuk en wordt het weer weggegooid als we het niet mooi meer vinden. (niet allemaal natuurlijk maar veel mensen leven nog steeds zo). Volgens mij kan dat gewoon niet je kunt niet groeien en maar blijven consumeren. Bij bedrijven is winst belangrijk en dan geen tienden van procenten maar 3,4 of 5. En dat jaar op jaar. Dat moet haast wel fout gaan. En het invoeren van vleestaks, suikertaks, hogere BTW, luchthavenbelasting etc. etc. zal daar niet aan bijdragen. Ik ben recent 60 geworden en opgegroeid en de jaren 60 en 70 en destijds was er geen sprake van de absurde consumptiemaatschappij waarin we nu leven. Vroeger was echt niet alles beter maar een stapje terug zou helemaal niet zo'n gek idee zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Even een reactie over de weggooi maatschappij. JA dat is echt heel treurig. Wat me wel opvalt. Zelf opgegroeid in de jaren 70 en 80. Ouders moesten zuinig leven. Velen leefden zo. Eigen moestuin. Geen vakantie. Maar naar strand en bos en eigen boterhammen mee. Fijn en gezellige tijd. We waren gelukkig en tevreden. Maar nu over de spullen. Mijn ouders hebben nog heel veel van toen ze oooit trouwden 52 jaar geleden. Kochten 30 jaar geleden hun 2 bankstel. En er is nog niets mis mee. Oer sterk. Niet meer naar de mode, Maar prima .Ik weet niet hoe de stof heet. Maar ondanks sober en zuinig noodzakelijk leven konden de meesten toch wel zoiets aanschaffen. En op het bankstel hebben 5 kinderen geleefd en later ook de kleinkinderen nu. Zelf 27 jaar getrouwd en al aan ons 4e bankstel bezig. Vorig jaar een hoekbank gekocht voor 3000 euro, En pas zei ik tegen man. Hopelijk gaat deze toch wel een jaar of 6/ 7 mee. Maar kussen zijn nu al door het zitten wat vervormd. En vlgs mij is er veel van spaanplaat in de bank. Wil je nu een bankstel wat onverwoestbaar is dan is het denk ik onbetaalbaar geworden.. Vroeger was alles echt veel duurzamer en betere kwaliteit, Koop zelf regelmatig in de kringloop iets uit de jaren 70 zoals ervies etc...Vaak nog zo mooi en degelijk, Maar willen de mensen dat nog wel dat iets lang meegaat? De maatschappij is er toch wel nu opgericht van ben je het zat dan gooi jet het weg en koop je wat nieuws. Kijk alleen maar op instagram naar al die influencers met reclame van spullen. Allemaal gericht op kopen. Groetjes Louise

      Verwijderen
    2. Dag Louise, Ben ik het zeker mee eens. Mijn ouders zijn in 1960 getrouwd en kochten in 1972 een nieuw slaapkamer ameublement met bed, linnenkast, nachtkastjes van Hülsta een (duur) Duits merk en het bestaat nog steeds. Toen wij naar ons huidige appartement gingen wilden een televisie kast voor aan de muur. Hülsta zagen we ook maar was rond de Euro 3.000 en dat was boven het budget. Het slaapkamerambeublement is er nog steeds althans de linnenkast en de nachtkastje. (ouders zijn gescheiden). De linnenkast is 2 maal uit elkaar gehaald en nog tip top in orde terwijl onze IKEA Pax kast tenauwernood een verhuizing overleefde. Ik weet bijna zeker dat wanneer we hem weer uit elkaar halen er grote gaten in ontstaan zodat de schroeven niet meer passen. Ik denk wel dat er een categorie mensen is die kwaliteit boven kwantiteit stellen. Ik heb liever één mooie wollen trui (die ik online in Engeland koop) en jaren meegaat dan 5 goedkopere exemplaren. Maar ja de economie moet blijven draaien en de winsten ook (voor de aandeelhouders) denk dat het dus heel moeilijk te doorbreken is.

      Verwijderen
    3. 30 jaar geleden hele mooie bank gekocht. Nog steeds mooi, niet ingezakt, niet ouderwets. Twee keer opnieuw bekleed.Goedkoop is vaak duurkoop.Maar dan moet je wel duur kunnen kopen
      Zou ik nu niet meer kunnen.

      Verwijderen
  8. Wie draagt er nog opknappers goed en raus kleren ? ? Was vroeger ook zo normaal. De nette kleren en schoenen voor naar school of de deur uit en thuis of bij buiten spelen de versleten kleren of schoenen aan. O nee binnen dus geen schoenen. . Daar sleet de vloerbedekking van 😌 . En die schorten. Ook om de kleding schoner en mooier te houden. Hoefde minder gewassen te worden. En van die elastieken mouw ophouders zo dat de boorden niet vies werden bij het werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Voor mijn gevoel is het omgaan met geld heel erg bepalend hoe je ouders dat deden. Zij zijn toch het allereerste voorbeeld in je leven. Mijn ouders waren zuinig en hadden daardoor nooit gebrek aan voedsel of kleding. Ze kochten pas als ze er geld voor hadden. Dus geen tv als dat geld er nog niet voor was. Ik ben van 1952. Onze TV kwam in 1962. Auto hebben we nooit gehad. Uit eten nooit. De eerste keer dat ik in restaurant kwam, was toen ik 't huis al uit was, op mijn 22ste. En zo kan ik wel een aantal voorbeelden meer noemen. Armoede? Ik heb het nooit zo gevoeld. En door die zuinige opvoeding heb ik ook altijd oplettend geleefd. Veel en veel luxer dan in mijn kindertijd. Maar als ik naar mijn volwassen kinderen kijk dan verbaas ik me weleens. Weer een verbouwing, een vakantie etc. Het is ook de tijdgeest. En ik denk ook als je krap zit, je juist iets wil kopen. Hetzelfde als je wilt lijnen is het of elk koekje je aankijkt met iets van: eet me! Eentje meer of minder maakt toch niet uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat u helemaal gelijk heeft als u zegt :het is de tijdgeest. Ook ik ben geboren in de 50 er jaren, en uit eten? Echt bijna nooit. En niemand die ik kende. Ik kan mij 1x een pannekoeken huis herinneren, met een flesje chocomel. Verjaardagen vierde je thuis. Toen ik een jaar of 10 werd kregen we een chinees restaurant in het dorp. Daarheen was te duur (moest je ook drinken betalen) maar afhalen op hoogtijdagen deden wel (dan ging je met je kookpan daarheen en zei je voor hoeveel personen nasi je wilde) thuis bakte moeder daar dan voor iedereen een ei bij.
      Nu is afspreken op een terras normaal (voor ons niet) als we gaan fietsen halen we onderweg een broodje en drinken bij een supermarkt, we hebben genoeg geld om een terrasje te pakken nu, maar t zit gewoon niet in onze genen. Maar ik zie dat onze kinderen het vaker doen. Wat ik niet snap (ik zie dat van jonge collega's) dat je alles op internet moet zetten, elk bordje wat je eet een foto, is dat om te laten zien wat je kan doen? Kijk ons eens gezellig zijn? Ik vind dat een rare gewoonte.

      Verwijderen
    2. Ja dat op internet zetten van wat je drinkt en eet op een terrasje. Ik zie dat op instagram bij bijna alle jongeren. Is het een groepsdruk? Ik weet het niet. Maar Het is vaak een schijn wereld. Hoop dat de jongeren daar door heen kunnen prikken toch? Groetjes Louise

      Verwijderen
    3. Iets drinken op een terras kan heel leuk zijn hoor, ik doe het regelmatig. Daar zitten mensen van allerlei leeftijden. Zij leven volgens mij niet in een schijnwereld.Ook ik ben geboren in de jaren 50.Thuis was het zoals bij de meeste mensen, niets overdadigs, veel zelf maken etc. Mijn ouders hebben nooit een auto gehad en ook ijskast en tv kochten ze pas laat. Maar...we gingen soms wel uit eten, naar een museum, we lazen veel en mijn ouders gingen regelmatig naar de schouwburg. Ik heb een brede opvoeding gehad, ook mogelijk met een klein inkomen. En daar ben ik ze dankbaar voor.

      Verwijderen
  10. Opa's zwarte trouwpak is 50 jaar elke zondag 2 keer gedragen naar de kerk en naar alle begrafenissen, trouwpartijen. Na kerktijd ging het pak meteen uit. En dat ook s avonds na de kerkdienst weer uit. s Maandags borstelde oma het altijd op met water met scheutje azijn. Maar toen het weg ging was de zwarte kleur groenig. De goede pyama bleef in de kast voor als je onverhoopt naar het ziekenhuis moest, De vodden werden gedragen. Idem met de mooie onderbroeken en handdoeken.
    Ik ken het kleedje over de vloerbedekking bij de zitplek. En over de leuning. De uitgesneden stukken vloerbedekking. Zodat de versleten plekken onder de kast en bank kwamen en het goede stuk andersom. De schort. De zondagse kleren. De gedroogde appeltjes in de kamer. De hete waterketels op maandagmorgen. Waarin eerst het witgoed en later het bonte goed en nog later het werkgoed in hetzelfde sop gewassen werd . Dat de andijvie uit de moestuin gewassen werd in de regenton voor deze geweckt werd. De buitenramen ook afgegoten werden met regenwater (en dus geen strepen), Ik herinner me dat vader zaterdagen en vele avonden lang gebruikte stenen aan het afbikken was van een sloophuis om er zelf weer een garage van te metselen. Een oudtante op ons dorp die nog een echte poepdoos had. Waarvan de mest over het land werd uitgestrooid. Dat de goede schoenen s maandags weer in de kast verdwenen tot de volgende zaterdagavond en zondag of bij gelegenheden. Vader met kranten onder zijn kleding op de brommer tegen de kou naar het werk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan is het leven nu toch wel comfortabeler, ook al leef je zuinig.

      Verwijderen
    2. Comfortabeler, maar ook dus ‘duurder’ en met meer verspilling… mensen doen de moeite niet meer.

      Ikzelf ook niet hoor, maar dat geeft ook andere gevolgen dan meer comfort.

      Verwijderen
    3. Hoe zou dat nu dan komen ? Dat we of men budget cursussen als deze nodig hebben ? Ik geef liberaal links de schuld. Verschillen tussen mensen mochten er niet meer zijn. Dus alles moest bereikbaar en mogelijk voor iedereen zijn.

      Verwijderen
    4. Maar zoals anoniem 20.38 het beschrijft, zo wil je toch niet leven? Heb het idee dat er behoorlijk geromantiseerd word.Voor mij is er een grens aan hoe sober te leven.
      En als ik veel geld zou hebben, zou ik het zeker laten rollen. Op een verantwoorde manier, dat dan weer wel.

      Verwijderen
    5. Nee, zo leefde ik in mijn jeugd Zo leefden mijn ouders/ grootouders. Dit zou ik ook erg vinden. Het verschil tussen armoede en sober? Al is ook dat tijdgebonden.

      Verwijderen
  11. @ 21 april 9.33
    Zou het te maken hebben met een te grote economische groei. In plaats van de economie van het genoeg? En het stimuleren van 2 inkomens per huishouden; iedereen aan het werk? Goeie grutjes. Dan komen er 2 inkomens binnen. Een kapitaal. Dat wakkert de kooplust aan. En dat wordt het nieuwe normaal. Groot huis en nooit thuis om van het gewone leven te genieten. In de eerste tijd waren het de oma's en opa's die oppasten. Nu moet er (iets) voor betaald worden, want de grootouders werken zelf ook nog. En zo ontwikkelen we richting een maatschappij waar er wel 2 inkomens nodig zijn om rond te komen. En gewoon leven; velen weten niet meer wat dat is. Gewoon genieten van de natuur. Regelmaat in alles. Tijd voor elkaar en voor de opvoeding van je kinderen, zonder dat you tube ze moet vermaken. Aandacht voor de mensen in je omgeving kost tijd. Echt tijd voor mantelzorg ontbreekt. Er komen steeds meer mensen en jeugd met psychische problemen. Dat betalen we samen van van onze dubbele banen. Waar geen 2 banen per huishouden zijn , die krijgen het zwaar, want ze mogen wel meebetalen. Wat te denken van het milieu met al dat reizen, al dan niet per vliegtuig.
    Gelukkig zie ik een voorzichtig kerende trend. Maar voor velen zal het doodeng zijn om te veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een boel aannames zeg, anoniem van 11.03.
      Als al die mensen niet zouden werken hoe zou het er dan voorstaan in Nederland denkt u? Hoe zou de zorg dan draaiende blijven? En het onderwijs? En de gehele economie? Al die werkenden brengen wel geld in het belastinglaatje. Geld dat hard nodig is, voor bijvoorbeeld de AOW en andere uitkeringen. Als alle dubbele inkomens/werkenden zouden teruggaan naar een éénverdienersmodel dan zou Nederland echt volledig in elkaar klappen.

      Verwijderen
    2. Ja klopt. Zo is het wel geworden, helaas. Dan kan de driekwart van de horeca opdoeken. Driekwart van de amusementsindustrie ook. De Action en vele andere winkels ook. De reisbranche stort in elkaar. En wat te denken van het geld dat omgaat in oppasdiensten KDV, BSO VSO. Maar uiteindelijk zijn dit allemaal sectoren die behalve belasting niks doen aan ons Bruto Nationaal Product.
      Er zouden ook geen 2 werkloosheidsuitkeringen per huishouden nodig zijn . Geen toeslag kinderopvang. Er zouden geen mensen zijn die een aantal jaren moeten leven van een halve AOW, omdat die nu per persoon uitkeert ipv per huishouden.
      Als een huishouden kiest om met z'n allen te werken. Prima. Ieders keuze. Maar misschien zou de overheid eerst eens kunnen beginnen om tweeverdieners niet belastingtechnisch voor te trekken. Maar al jaren is het een politieke keus om eenverdieners te 'dwingen' tweeverdieners te worden
      Ik zie ook dat de weg terug lastig wordt. Maar zou veel beter zijn , naar mijn mening. Promoot als overheid het voltijds werken minder. Om het tij te keren. Maar o, o, we moeten allemaal meer gaan werken.
      Mijn mening, he?! Ik kan niet anders dan vinden dat vaak (vaak, he , niet altijd) kinderen beter af zijn als ze grotendeels thuis met eigen ouder opgroeien dan op de intensieve kindhouderij.

      Verwijderen
    3. o ja. En misschien houden we zo meer tijd over om onze naasten bij te staan in hun zorgbehoefte. Dat spaart zorg uit.

      Verwijderen
  12. Wat fijn dat jij het allemaal zo goed weet.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als de belasting op grondstoffen heel erg omhoog zou gaan en die op arbeid naar beneden dan zou het lonen om nieuwe keukenkast deurtjes te maken door een timmerman of een was of andere machine te repareren. Minder verspilling en verre vliegreizen en meer werk voor de handwerkers. En waar houd het argument ; er moet belasting betaald worden op en waar begint het. Bij roken en veel benzine verbruik , wapenhandel ? ? En hoeveel zou al die stress en burn-outs , hartkwalen en psychisch door gedraaiden en niet te vergeten de jeugdzorg door al dat door rennen en vliegen die belastingbetaler wel niet kosten ? ? ?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik vind het vooral interessant om te lezen. Die verschuiving in bestedingspatroon. Dat vroeger krapte normaler lijkt te zijn dan nu. Mijn moeder die vroeger echt moest wachten op nieuwe schoenen terwijl de oude al lek waren en nu haar kleinkinderen geld geeft voor goede schoenen. Het lijkt soms ook of in vroeger tijden de zorg en gezelligheid voor en met elkaar meer aanwezig was. En het voelt ook zo verwend hoe we nu leven ;) Ik denk een goede les en bovenal interessant.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.