woensdag 5 april 2023

Eigen bijdrage medicijnen

Afgelopen maandag ontving ik een mailtje. Ik moet eigen een bijdrage betalen voor medicijnen!  Huh, lees ik dat goed? Moet ik nu een eigen bijdrage gaan betalen voor mijn eigen reguliere medicijnen? Een nieuwe regel of zo die dit jaar is ingegaan? Ik betaal al eigen risico, dat gaat ook dit jaar weer helemaal op!
Maar eigenlijk weet ik niet om welke medicijnen het nu precies gaat, want er staat: 
Om uw privacy te beschermen, tonen we geen inhoudelijke informatie over de gedeclareerde zorg in deze mail. Hiervoor kunt u inloggen op Mijn ...., lees: we willen het je niet al te gemakkelijk maken, daarom moet je met digiD en wachtwoorden en codes inloggen. 

Pff wat een gedoe! Het bedrag staat wel in de mail, €4,84. Veel is het niet, maar als dat regelmatig betaald moet worden dan telt dat wel op! Het maximum voor de eigen bijdrage voor medicijnen is €250 per jaar, staat in diezelfde mail.
Naast eigen bijdrage voor medicijnen heb je ook een eigen bijdrage voor de medische pedicure, voor hoortoestellen en ga zo maar door. De medische pedicure kost mij aan eigen bijdrage bijna €90,- per jaar.

Dus ik ga op de site van de zorgverzekering kijken waar ik die €4,84 voor moet betalen.
Het was voor oogdruppels in november vorig jaar.
Toen had ik een pijnlijke beschadiging met ontsteking aan mijn hoornvlies. Ik moest twee soorten  druppels gebruiken en voor één van de druppels is een eigen bijdrage verschuldigd. Die behandeling was eenmalig, en duurde 6 weken. Het hoornvlies is nu gelukkig  weer prima hersteld.
Zonder behandeling had ik mogelijk nu veel slechter kunnen zien met dat oog. Dus ben ik blij met het resultaat.
Er is nooit gemeld dat een eigen bijdrage noodzakelijk was. Dit komt als een verrassing.
Maar eigenlijk vind ik dat je voor dergelijke medicijnen geen eigen bijdrage zou moeten hoeven te betalen. 
Wat vind jij?

PS: ik ben er inmiddels achter dat er een goedkopere variant van het middel dat ik kreeg voorgeschreven bestaat. Die goedkopere variant had ik moeten vragen in het ziekenhuis, bij de apotheek van oogheelkunde. Dan had ik niets hoeven bij te betalen. Ik had zo bijdehand moeten zijn, om aan de oogarts te vragen of hij mij wel het goedkoopste middel voorschreef en datzelfde had ik bij de apotheek opnieuw moeten vragen.
Ik wilde alleen maar naar huis met mijn pijnlijke oog!

25 opmerkingen:

  1. Helemaal met je eens. Ik betaal het maximum aan eigen bijdrage voor medicijnen (en ik denk veel mensen met mij). Het eigen risico is dus 635. Ook de aanvullende pakketten zijn flink 'uitgekleed'. Van die belofte in 2016 (beter en goedkoper) is maar weinig terecht gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stond pas bij de apotheek om mijn medicijnen op te halen. Ik kreeg een ander merk. Dit wilde ik niet en vroeg mijn eigen merk l. Ben eerder met een goedkoper merk de mist ingegaan!.
    Eerst moest ik om een verklaring bij de huisarts. Deze kreeg ik zonder probleem maar moet vanaf nu maandelijks 20 euro bijbetalen!. Dit medicijn gebruik ik al 14 jaar! En idd ook mijn eigen risico gaat mede door die medicijnen elk jaar op. Wij kunnen het betalen maar leuk is anders. Aan de andere kant is mijn dochter recent opgenomen geweest en heeft nog nabehandelingen. Als ik dan kijk wat dat kost!! Het is alleen een rare constructie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, idioot hè?
      Zoon moest medicatie van een bepaald merk gebruiken, voorgeschreven door ziekenhuisarts. Deze was goedkoper dan de medicatie die de zorgverzekeraar als 'primair' had staan. Maar toch moesten we een eigen bijdrage betalen. Ik vind het zoiets raars!

      Verwijderen
  3. Is het geen phising mail om je gegevens te ontfutselen? NOOIT via een link inloggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja ik betaal ook behoorlijk wat voor medicijnen met een eigen bijdrage.
    Inloggen wordt wel steeds moeilijker met DigiD, gisteren kon dat niet met sms controle, alleen met app of een identiteitskaart die daarvoor geschikt was, kwam er niet uit wat de bedoeling is. Ik wil eigenlijk de DigiD nog niet als app op telefoon. Laptop kan ik veel beter overzien en lezen en dan is ingloggen met controle sms beste voor mij.
    Komende week me er eens beter in verdiepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prima maatregel. Altijd de goedkoopste variant vragen. De zorg wordt anders onbetaalbaar en premies moeten flink omhoog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet elk goedkoop middel is voor iedereen geschikt!
      En het komt met regelmatig voor dat het middel van een bepaalde fabrikant die vergoedt wordt niet eens goedkoper is maar zelfs duurder!

      Ik heb regelmatig een tubetje antibioticazalf nodig. 1 kleuntubetje is voldoende om er vanaf te komen. Ik krijg enkel de grotere want die worden wel vergoedt...en dan kan je de helft weggooien.Hoe krom wil je het hebben?

      Verwijderen
  6. Een arts heeft vaak, en terecht, geen idee welke medicijnen het goedkoopste zijn als het al om een stofnaam gaat.
    Logisch, het zijn afspraken tussen een zorgverzekeraar en een apotheek. En dat kan gedurende het lopende jaar weer wijzigen. Een arts hoeft zich daar helemaal niet mee bezig te houden!
    Zodra ik iets op moet halen met een hoge eigen bijdrage of hoge kosten die voor eigen rekening komen dan ga ik in overleg met de voorschrijvende arts.
    Deed dit ook met de vitamine D want het is belachelijk wat je moet betalen voor een standaard hoge dosering via apotheek. Ben nu zelf gaan zoeken en rekeken en net de arts gaan kijken wat ik moet innemen. 100mcg per dag!

    Was wel netjes geweest als ze je hadden laten weten dat er een eigen bijdrage op zit toen je het bij de apotheek meekreeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat gehannes is inderdaad helemaal niet efficiënt en dus betwijfel ik ook eerlijk gezegd de financiële winst. Ook ik wilde een ander merk dan het als 'generiek' voorgeschreven merk dat ik automatisch kreeg. 'Want dat is precies hetzelfde medicijn, mevrouw.' Nou mooi niet!! Bij het 'generieke' medicijn staan in de bijsluiter twee hoofdbestandsdelen als werkzame stof maar achter de tweede staat een sterretje. Die werkzame stof was vervangen door een andere stof met dezelfde werking! Dat moet je dus eerst helemaal bewijzen. Daarna was het argument 'Ja ziet u nu wel, het werkt dus precies hetzelfde.' Nee, dat doet het niet want voor die vervangende stof ben ik allergisch! (Kom daar overigens eerst maar eens achter!) Dus nu heb ik nog meer medicijnen nodig om die allergische reactie te behandelen. Hoezo is dat de goedkoopste optie? Of medicijnen van 30,- waar ik allergisch voor ben en nog een medicijn nodig heb van 15,- euro. Of het medicijn wat ik wil hebben voor 35,- euro. 'Ja maar mevrouw, dat zijn verschillende potjes, administratief is dat wel de goedkoopste optie.' Nou, jullie kunnen de pot op. Ik wil gewoon 1 oogdruppel zonder allergische reactie en aanvullende medicijnen. Met een verklaring van en de huisarts en de oogarts lukte dat uiteindelijk. Lekker goedkoop hé zo, de zorg...

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, precies. En de tijd die de huisarts en de oogarts er mee bezig zijn kost uiteindelijk nog meer. Kom maar door met die werkdruk.

      Verwijderen
    2. Ik slik een antidepressivum. En ben als de dood dat er iets misgaat als ik iedere keer weer een ander merk krijg. Ik heb nl. te vaak meegemaakt dat er iets misging als iemand weer eens een ander merk medicatie meekreeg. Ook al ging het om medicatie voor iets anders bijv. cholesterol remmers. Ik betaal dus netjes mijn eigen merk medicatie.

      Verwijderen
  8. Mijn huisarts is vaak wel goed op de hoogte en overlegt dan. Hij heeft bij oogdruppels wel eens een duurder merk voorgeschreven omdat domweg het flesje veel beter te gebruiken was, en daarom de kans van slagen van de behandeling veel groter was. Dan maar een paar euro zelf betalen.
    Ook wel eens voor een kind van 2 jaar oogzalf gekregen van een duurdere variant. Die hoefde maar 2 keer per dag ipv 6 keer per dag aangebracht of zo. Nou, met een kind dat pijn heeft aan het oog weet ik het wel. Ik was veel te bang het oog te raken. En dan 's nachts de wekker zetten. Ik heb er wel een paar euro voor over. Gelukkig kan ik het missen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou ook voor dezelfde optie gaan. Het wordt een ander verhaal als je het niet kan missen.

      Verwijderen
    2. het gaat er helemaal niet om of je het wel of niet kunt betalen, maar aan het huidige systeem van ziektekostenverzekering zit een, in mijn ogen, vrij principiële fout, of uitwas zo je wilt. De medicus/behandelaar is niet meer leidend als het op voorschrijven en behandelen aankomt, maar de verzekeraar is op die stoel gaan zitten.
      Op mijn werk (adviesbureau) hanteerden we het simpele motto "Laat het jasje hangen aan het stoeltje hangen waar het thuishoort". Dat behoedde je ervoor om (te ver) buiten je eigen deskundigheid te opereren.
      Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat (de boekhouders van) de verzekeraar te vaak een doktersjas aantrekken en €10 uitgeven om € 2 te besparen.

      Verwijderen
  9. Ik vind het vooral absurd dat de patiënt - die meestal toch ook niet vooraf kan weten wat een arts gaat voorschrijven - de verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven krijgt voor het alert zijn op die extra kosten maar er pas achteraf van op de hoogte wordt gesteld. Strikt genomen moet dat van te voren maar zo werkt het in de praktijk bijna nooit en zoals je al schrijft; vaak staat ons hoofd niet bepaald naar dit soort zaken als we bij de (ziekenhuis)apotheek komen. Daarbij heeft het ‘onvolprezen’ inkoop beleid in Nederland ertoe heeft geleid dat hier veel meer dan in vergelijkbare landen het wereldwijde tekort aan bepaalde medicijnen gevoeld wordt waardoor de goedkope optie vaak voor langere tijd niet eens beschikbaar is.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vind het prima om een eigen bijdrage te moeten betalen. 130 euro per maand klinkt als veel, maar 1x met een ambu mee en je kost al 700 euro. En daar betaal je niets voor!! Toevallig net een youtube filmpje gezien van een Amerikaans stel dat in Nederland is komen wonen en te maken kreeg met een hartinfarct. Zij zeggen zelf, in de USA had hij niet meer geleefd. Zij zijn zo onder de indruk van ons systeem en als dat kan blijven bestaan door eigen bijdrage aan medicijnen, medische pedicure en weet ik veel wat, wat persoonlijk is, dan GRAAG.
    Wat vinden die mensen die dat niet vinden dan hoe het moet gaan, het kan toch niet gratis. Is ieder voor zich dan wat je wikt, zoals in USA? Niet durven bellen omdat dat al zoveel geld kost? Huisarts is gratis in Nederland en zoveel meer. We hebben echt wel wat om te zeuren in Nederland, maar de kosten voor gezondheidszorg vallen echt enorm mee. Ondanks dat 1500 euro plus 385 en wellicht plus 250 euro veel geld is, niet voor wat je ervoor (kan) krijgen, al betaal ik liever voor niks of in dit geval voor een ander.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Altijd dat vergelijken met een ander land...
      Als het ergens anders erger is slechter is wil dat niet zeggen dat het hier wel goed is geregeld.
      Er zijn genoeg mensen in NL die zorg mijden. De huisarts bezoeken is gratis, maar alles eat die huisarts doet kost geld; bloed laten prikken, medicatie voorschrijven, doorsturen naar specialist of therapeut etc.
      En er zijn mensen die deze kosten er niet bij kunnen hebben.

      Verwijderen
    2. Maar dingen kosten toch geld? Dat kan toch niet gratis? Hoe zie je dst dan? Administratiekosten en de rompslomp eromheen moet anders, maar enige bijdrage voor medicatie lijkt me prima.

      Verwijderen
    3. We kunnen ook allemaal onze mond houden en wachten tot het net zo slecht is als in de VS. Het is altijd wel ergens slechter.

      Verwijderen
  11. Het is zo krom geregeld in Nederland. Alles kost extra tijd en administratie voor zorg personeel. Werken in de zorg is daarom ook niet meer leuk. Na 30 jaar werken op een SEH was ik klaar met alle extra administratie etc invoeren. En zo gaat het nu ook met medicijnen. Onze dochter lag van het najaar met een longontsteking in het ziekenhuis. ze moest thuis vernevelen. Bij het uitschrijven van het recept werd door de arts al gezegd. Vernevelen alleen met een zoutoplossing die ik voorschrijf. Maar u krijgt bij het ophalen ook de andere vernevelmedicatie. Dit hoort bij het voorgeschreven recept. Een bigshopper vol zoveel was het met medicijnen en naalden /spuitjes die we niet nodig hadden. Uiteindelijk een twee weken heeft dochter moeten vernevelen. Met de zoutoplossing. Daarna klaar en hadden we een bijna volle tas met ongebruikte medicatie staan die de apotheek niet meer terug nam. En ook het dure vernevelapparaat werd niet terug genomen. Ala nieuw. Maar weggooien was een betere optie. Waarom
    niet innemen en laten reiningen voor hergebruik? Gelukkig wisten we een kennis die naar een verzorgingstehuis in Oekraine regelmatig spullen brengt. En daar kon alles mee naar toe. groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  12. anoniem je zegt en voor die ambulance betaal je niets.wel dus ,geen 700,- maar wel de 385,- eigen risico als die nog niet gebruikt is

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het lijkt er op dat ook hier een tweedeling ontstaat, zij die het kunnen betalen en zich dus niet zo druk maken, en zij die het niet kunnen betalen en mogelijk zorg gaan vermijden. Dit lijkt op dit moment op alle vlakken te ontstaan. Ik vind dit een zorgwekkende ontwikkeling.

    Geertje

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Anoniem van 14.09 uur. Gratis?? Voor niks gaat de zon op en de zorg wordt niet alleen betaald via de zorgpremie. Het gaat erom dat er steeds meer uit het pakket wordt gehaald en dat de bevolking in 2016 beloofd is dat de zorg goedkoper en eerlijker zou worden. Nou dat is niet zo kan ik je vertellen. Ik werk als vrijwilliger en heb te maken met mensen die NIET naar de dokter gaan. Wel naar de 'gratis' huisarts maar zodra hij/zij een doorverwijzing doet of een labaratoriumtest of medicijnen voorschrijft kiezen veel mensen ervoor om dit niet te doen. Waarom niet? Eigen risico en dat kunnen ze niet betalen. Heel veel klachten kunnen soms (niet altijd) met fysiotherapie opgelost worden maar ook dat is volledig uitgekleed. De zorg is ziek er gaat ontzettend veel geld naar 'managers', administratie en andere onzin. En maar praten en onderzoeken starten over hoe het beter moet en kan en intussen zal de zorgpremie volgend jaar weer stijgen. Niemand zegt of is van mening dat de zorg gratis moet maar ik vind het wat vreemd dat je zegt wat je voor 1500 + eigen risico + eigen bijdrage kunt 'krijgen'. Je kunt boodschappen krijgen voor geld maar geen zorg. Het Amerikaanse zorgsysteem is niet 1+ 1 te vergelijken met het Nederlandse je betaald daar bijvoorbeeld veel minder belasting. Mensen zouden zich helemaal niet bezig moeten houden met de kosten wanneer een arts iets voorschrijft maar de 'boekhouders' op de zorgkantoren hebben als opdracht besparen, besparen. Daar is een mooi Engels spreekwoord voor Pennywise, poundfoulish.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. In Amerika betaal je minder belasting, maar er zijn veel arme mensen zonder enige vorm van zorgverzekering. Geloof wel dat er private fondsen zijn waarop een beroep kan worden gedaan in geval van nood. Toch durf ik te zeggen dat de zorgverzekeringen in Nederland veel beter zijn dan in bv Amerika, Engeland of Griekenland om maar eens een paar landen te noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik woon in Duitsland en daar is de medische zorg uitstekend, in mijn ogen wat té overdreven wat vaak tot overbehandeling kan leiden. De premies worden betaald afhankelijk van het inkomen en de zorg is voor iedereen gelijk, wel eerlijk dus. En voor elk uitgeschreven recept, onafhankelijk van hoeveel medicatie er op staat, betaal je een eigen bijdrage van 5 Euro.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.