donderdag 6 april 2023

Gastles: De psychologie van budgetteren. Zuinig met je geld les 3

Een paar lezers hebben aangeboden bijdragen te leveren voor deze cursus en daar ben ik heel blij mee!  Vandaag de eerste bijdrage, deze keer van Geldnerd [https://www.geldnerd.nl/] over de psychologie van budgetteren.

Voor veel mensen bestaat Budgetteren alleen uit cijferwerk. Uit grasduinen door je uitgaven van het afgelopen jaar, en op basis daarvan bepalen wat je het komende jaar elke maand uit moet of kunt geven. Uit het aanpassen van je maandbudget als je een mailtje krijgt dat jouw internetabonnement € 5 per maand duurder wordt. Maar dat is het eenvoudige deel van budgetteren. Tot 10 tellen kan immers vrijwel iedereen.

Budgetteren kan psychologisch heel zwaar aanvoelen. Het is namelijk ook een confrontatie met jezelf. Met jouw eigen sterke en zwakke punten, en jouw wensen en verlangens. Bij de blogpost waarin ZuinigAan deze cursus aankondigde en vroeg om ideeën, verwoordde Titia het heel treffend als volgt: "Hoe houd je het vol? Ik begrijp niet hoe je bezuinigen leuk kunt vinden, na een maand word ik depri en wil ik boeken kopen of plantjes of stofjes op de markt. Of duur eten, wat ik anders nooit doe. Ik word gewoon rebels, grr!".

1. Omdenken: budgetteren is leuk!

Om als eerste een misverstand uit de wereld te helpen: Budgetteren is niet automatisch hetzelfde als bezuinigen. Budgetteren is bedoeld om je te helpen. Te helpen om zeker te weten dat je uit gaat komen met je inkomen. Zeker te weten dat je alles kunt betalen dat je moet betalen. Hopelijk ook om te weten welke ruimte je hebt voor leuke dingen. Budgetteren zou dus rust moeten brengen. Je hebt minder geldstress. Hoe fijn is dat? Als je merkt dat budgetteren rust geeft, dan wordt het makkelijker om het vol te houden.

2. Bouw ruimte voor leuke dingen in

Als je de neiging krijgt om uit de band te springen, dan is jouw budget misschien wel te streng? Het is echt niet verboden om ruimte voor jezelf in te bouwen. Vind jij het belangrijk om af en toe een mooie bos bloemen voor jezelf te kopen? Dan budgetteer je dat toch gewoon? Vind jij het belangrijk om af en toe een mooi boek te kopen? Niemand die jou verbiedt om een boekenbudget aan te houden (of een abonnement op de bibliotheek natuurlijk). Heb jij een leuke hobby aan knutselen of je eigen kleding maken? Ook daar kun je jezelf gewoon een budget voor geven.

3. Sociale druk

Ken je dat? Je spreekt af met een paar vrienden of vriendinnen, en er moet natuurlijk weer net naar die ene hippe dure kroeg gegaan worden. Of je wilt gezellig uit eten, maar je gezelschap kiest net dat ene duurdere restaurant uit. Je weet eigenlijk dat het deze maand even niet uitkomt. Of dat het echt helemaal niet uitkomt. Maar zeg je er iets van, of doe je toch maar mee? En houd je dan aan het eind van je geld een stukje maand over?

Er is geen makkelijke oplossing voor. Bij veel mensen is praten over geld nog steeds een taboe. Toch is dat de enige manier die werkt. Het bespreekbaar maken. Of je kunt natuurlijk ook niet meegaan en thuis op de bank gaan zitten sippen. Probeer rustig uit te leggen dat je heel graag deelneemt, maar waarom je je deze uitgave niet kunt of wilt veroorloven. Stel een alternatief voor, nodig bijvoorbeeld mensen bij je thuis uit waarbij iedereen een hapje of een drankje meeneemt. De eerste keer zal dit erg spannend zijn, maar je hebt best kans dat blijkt dat je niet de enige bent. En hoeveel dieper wordt de band in de groep als je ook vrijuit over geld en financiële problemen kunt praten?

Vind je het wel belangrijk en kun je het je wel veroorloven? Neem dan in jouw budget een aparte post op voor uitjes met vrienden. Dan hoef je je niet schuldig te voelen als je daags na een leuk (maar niet goedkoop) uitstapje jouw kasboekje bijwerkt...

4. Budgetteren als bittere noodzaak

Er is natuurlijk een grote groep mensen die echt geen ruimte heeft voor leuke dingen. Die elke maand moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Juist voor die groep is goed budgetteren belangrijk, denk ik. Jouw situatie wordt er niet leuker van. Maar een goed budget kan wel helpen om de geldstress te verminderen. En dat is toch fijn als je al zorgen genoeg hebt.

Lukt het je niet om dit zelf te doen? Vraag dan hulp. Is er iemand in je omgeving die je vertrouwt? Veel gemeenten hebben ook programma's om mensen met financiële zorgen te helpen. In mijn gemeente loopt bijvoorbeeld een programma waarbij je een 'budgetmaatje' kunt krijgen. Gewoon een andere inwoner van mijn gemeente, die zich hiervoor heeft aangemeld, en je helpt om zicht te krijgen en te houden op je geld. Je hoeft het niet alleen te doen.

Deze bijdrage is geschreven door Geldnerd [https://www.geldnerd.nl/].

36 opmerkingen:

  1. Hulde Geldnerd. vr.gr. Marle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan me hier helemaal in vinden. Er wordt vaak gedaan of budgetteren en bezuinigen hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Het is wel de kans om overzicht te krijgen, als je naar bezuinigen toe wil. Ik budgetteer in potjes sinds ik op verschillende momenten inkomen kreeg - dat is inmiddels niet meer zo. Geld dat binnenkomt krijgt direct een bestemming en op voor dat doel is op. Ik zit in een financieel goede positie, maar ook in krappere tijden kwam ik zo altijd goed uit. En lukte het me trouwens juist om geld uit te geven aan wat ik fijn en waardevol vond, het geld was er immers voor bedoeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie stukje. Het is inderdaad psychisch, deels in ieder geval. Ik herken me totaal niet in het verhaal van Titia. Maar ik heb ook een hekel aan winkelen. Toch snap ik het wel.

    Ik kan wel plezier beleven aan (be)sparen voor de sport. Maar de beleving maakt het een groot verschil. Moet je besparen omdat je anders niet uitkomt, dat lijkt me lastiger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook een hekel aan winkelen, het is absoluut geen hobby voor mij. Soms denk ik: ik moet maar eens in kledingwinkels sneupen, of er iets voor me bijzit. En als ik toevallig in de stad een leuk kledingstuk zie, koop ik het. Omdat ik toch al niet veel kleding koop. Ik moet echt zoeken om iets leuks te vinden. Dus zuinig zijn zit gewoon in me. Bloemen koop ik zelden, zonde van mijn geld, want na een week kun je ze weggooien. Ik word er echt niet vrolijker van als ik bv geld krijg en dat verplicht op moet maken. Ik noem maar wat. Geartsje

      Verwijderen
  4. Over punt 3 uitstapjes met vrienden. Ik heb een ruim budget maar het overkomt me iedere keer weer met het splitten van de rekening dat ik veel meer moet betalen dan ik verbruikt heb. Ik drink namelijk niet. Vind het lullig om hier iets van te zeggen. Maar baal er eigenlijk best wel van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Erg hé. Je wilt niet going dutch voorstellen maar moet elke keer voor hun dure drankjes betalen. Ik maak het ook mee bij groepen waar in iedereen royaal kan leven. De watertjes mensen ergeren zich toch al aan het gebral van de zuipers die normale gesprekken onmogelijk maken. En dan ook nog mogen dokken daar voor.

      Verwijderen
    2. Ik zou proberen het bespreekbaar te maken op een ander moment dan als de rekening komt. En misschien niet bij de hele groep meteen, maar bij 1 of 2 anderen die je hierin kunnen steunen. En op het moment supreme kunnen zeggen: hee anoniem, jij hebt niet meegedeeld aan die flessen wijn, voor jou dus 30 euro en voor de rest 45. Zoek medestanders. Ik vind het niet meer dan logisch om rekening met elkaar te houden, ik drink wel en zou het niet prettig vinden om indirect op andermans zak te teren. Zeker niet structureel.

      Verwijderen
    3. Belangrijker is om in zo'n groep van te voren gewoon duidelijk te zijn over hoe het gaat lopen met de rekening. Dat kan betekenen, 'we zijn met 5 man, aan het eind deelt pietje de rekening+fooi door 5, en delen we dat'. Dan heb je zelf de mogelijkheid te zeggen dat je daar liever niet aan meedoet omdat je geen alcohol drinkt. Of voorstellen dat het eindbedrag daarop wordt aangepast. Of voorstellen dat jij jouw deel van de rekening eerst betaalt, en de rest daarna prima gedeeld kan worden. Daar zijn trouwens ook apps voor. Als je wanneer de rekening komt de druk voelt, dan zijn de afspraken aan het begin er niet geweest, of niet duidelijk gemaakt. Het is niet alleen aan jou, maar ook aan je vrienden, om daar rekening mee te houden.

      Verwijderen
    4. Ooit, toen ik gestopt was met werken om weer te gaan studeren, en dat helemaal zelf moest betalen, ging ik met die oud-collega's uit eten. Ik had vantevoren met de secretaresse afgesproken dat ik een krap budget had en alleen zou betalen wat ik verbruikte.
      Toen de rekening kwam, deelde iemand dat gauw even door het aantal deelnemers (niet kwaadaardig bedoeld), maar ik herinnerde hem eraan dat ik alleen voor mezelf betaalde. De tafel schrok een beetje, maar het betekende dat zij allemaal €1 extra moesten betalen, en ik €18 minder!

      Verwijderen
  5. Ik heb ooit dit blogartikel geschreven over hoe ik budgeteer. En dat zorgt ervoor dat ik altijd genoeg geld op de rekening heb staan om mijn rekeningen te betalen. Als je dat graag wil, wil ik met plezier eens een update voor je schrijven ;). https://mooisvanme.blogspot.com/2011/03/lets-talk-about.html

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een fijne blog, dank je wel hiervoor. Zat net met een rotgevoel mijn kassabon te bekijken van vanochtend, mijn wekelijkse boodschappen en ik zat boven mijn (zelfgekozen) budget van 50 euro. Had ik nou die fles advocaat maar niet gekocht, dan had ik onder de 50 euro gebleven. Maar na dit gelezen te hebben ga ik met Pasen genieten van mijn advocaatje. 1x per jaar een flesje moet kunnen toch? Groetjes Lean

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mmm, héérlijk, advocaat met vanille-ijs en slagroom! Daar trakteerde mijn schoonmoeder altijd op bij verjaardagen. Smullen! Geniet er van, die ene keer per jaar!

      Verwijderen
  7. Meer door minder6 april 2023 om 13:11

    Het is zeer zeker belangrijk zoals Geldnerd hierboven aangaf om budgetteren en bezuinigen los van elkaar te zien. Geldnerd budgetteert om een goed overzicht te hebben over zijn inkomen in samenhang met zijn uitgaven. Je krijgt als het waren de ultieme beheersing om te voorkomen dat geld min of meer onbedoeld weglekt. Het mooie is wel dat als je door omstandigheden zoals ziekte, ontslag, overlijden naasten, arbeidsongeschiktheid e.d. met een flinke inkomens terugval en/of hogere uitgaven te maken krijgt je wel heel veel gemak van je budgetterings systeem kunt hebben om sneller (dan iemand die het niet heeft) te kunnen bezuinigen. Het snel de tering naar de nering zetten zorgt er nu voor dat je naast de bovengenoemde problemen ook niet nog eens in de financiële problemen gaat komen met alle negatieve gevolgen van dien .

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi stuk Geldnerd en complimenten voor Aaf!

    Vorige week was ik bij een lezing van Tim 's Jongers (boek : beledigende broccoli) die hij ook had gegeven aan ambtenaren. Het heeft veel indruk gemaakt. Ik heb veel bewondering voor de standvastige manier waarop hij aandacht blijft vragen voor de armoedeproblematiek.
    Waar hij voor pleit is een veel integraler beleid. Niet steeds iets in het leven roepen voor weer een nieuw soort armoede (menstruatiearmoede, ontbijtarmoede, vervoersarmoede, (mond)zorgarmoede, OV-armoede, energiearmoede, beweegarmoede, kansenarmoede enz enz) maar structureel zaken aanpakken en oplossen.

    Hij waarschuwde ook om niet in de val te trappen die ik hier ook vaak lees: Ik zou een veel betere en slimmere arme zijn dan jij. Zo eenvoudig is het niet. Armoede doet echt iets met je hersenen. Gebukt onder stress en zorgen maak je keuzes die misschien niet verstandig zijn en is gezond eten geen prio.
    Dan helpt het niet als (goedbedoelende) beleidsmedewerkers (hoog opgeleid, prima tevreden over hun salaris en leefomgeving en gezondheid) je gaan vertellen dat je je kinderen broccoli moet geven (a 3,98 euro de kilo vandaag bij AH). Mede daarom is hij ook huiverig voor de maatjes die Geldnerd noemt. De meeste tips hebben ze allang toegepast.
    Het is een multiproblematiek die niet verholpen gaat worden met voedselkastjes. Hoe wel daarover heeft hij wel ideeen. Hij zou een 'bijzondere overheid' willen voor de onderste 15% van de samenleving. Zoals we ook bijzonder onderwijs hebben bijv. Interessant boek, een aanrader! Hij was ook in een VPRO uitzending die je terug kunt kijken (even googelen). Marij

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben zo blij met uw reactie!
      Mensen hebben vaak geen idee hoe het is om structureel met weinig geld te moeten leven.
      Zelf al 11jr een bijstandsuitkering (ik ben minder valide en chronisch ziek) en tenzij ik de lotto win (waat ik niet aan mee doe), kom ik daar niet meer vanaf.
      Ik heb geen schulden, kom rond, maar ben altijd met geld bezig. Dat zorgt veel stress. Altijd wikken en wegen etc.
      Dat doet idd iets met je hersenen weet ik van een psycholoog. Ook al kun je nog zo goed met geld om gaan.
      Ik word ook doodmoe van die zogenaamde goedbedoelde adviezen...
      Alles heb ik al toegepast.

      Verwijderen
  9. Ik kan budgetteren en bezuinigen tot we droog brood eten..dan nog sparen we achteruit. Het houdt een keer op..

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik herken me niet in bovenstaande reactie. Het kan enorm helpen als iemand je bewust maakt dat je ook gezond kunt eten voor veel lagere prijzen. En laten we niet vergelijken met deze buitengewone hoogconjunctuur waar we tot voor kort in leefden.

    Prijzen van Jumbo vandaag. Als voorbeeld.
    1 euro en 76 cent doet ook mee voor 750 gram diepvries broccoli . Even gezond als verse broccoli. Zeker als deze nog een halve week in de koelkast blijft liggen.
    Spinazie diepvries 750 gram 93 cent.
    Rode kool met appeltjes diepvries 750 gram 1.19 euro.
    Dus kies voor
    - diepvries groente
    - eten met het seizoen en aanbiedingen
    - Wil je vlees eten met je gezin dan kun je ook een kilo best getest gemengd gehakt eten van de Aldi. 50 gram pp is genoeg hoor. ( dat is ook de aanbevolen hoeveelheid in mijn leerboek van de huishoudschool) Dus dan heb je 20 porties voor minder dan 7 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik leerde vroeger dat een mens per dag 75 gram vlees nodig heeft. Ook huishoudschool. Over welke jaren spreek jij? Ik heb het over de begin jaren '60. Geartsje

      Verwijderen
    2. Ter aanvulling. Wij leven samen van minder dan het minimum.

      Verwijderen
    3. Dat is dus de ‘ik zou een veel betere arme zijn dan jij’ reactie.

      Verwijderen
    4. Eind jaren 60. Als je bij ontbijt/lunch nog iets van eiwit eet, bijv ei, kaas , pindakaas of plakje worst. Of wat peulvruchten bij de warme maaltijd of als hoemoes op brood, kom je zeker aan de 75 gram. Anoniem van 16.54 en 15.53. Die reactie was op het bericht van die dure verse broccoli van de AH.

      Verwijderen
    5. Wat een prachtig voorbeeld van: ik zou echt een veel betere en slimmere arme zijn dan jij. De problematiek wordt niet opgelost met diepvriesgroente.

      Verwijderen
    6. Het probleem zit hem erin dat zelfs ons 5 euro telefoonabonnement is verhoogd.. inflatiecorrectie. Alles stijgt maar en stijgt maar.. alleen ons inkomen niet. Waar we 6 jaar geleden 1000 euro in de maand konden sparen zitten we nu met stevig bezuinigen op 100 euro sparen.. en daar moeten we een koopwoning van onderhouden, isoleren, een auto onderhouden en vervangen(zonder geen werk), eigen risico, eigen bijdrage, niet vergoede zorg, de gemeenteaanslag, apparaten als een wasmachine en koelkast..

      Je voelt waar het wringt?

      Verwijderen
    7. Anoniem van 15.53 waar koop je voor 7 euro een kilo gehakt dat ook nog het beste geteste is?

      Verwijderen
    8. Bij de Aldi
      6.89 euro

      Verwijderen
  11. Dat is dus de ‘ik zou een veel betere arme zijn dan jij’ reactie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ja dat klopt. Ik heb recht van spreken, daarom durf ik dat aan. Zonder het veroordelende toontje. Want het was ook voor mij een hele leerweg. Want wij hebben tot nu toe vanaf 2009/2010 geleefd van een inkomen lager dan het minimum. Dat komt omdat man ernstig psychisch ziek werd . En ik door lichamelijke omstandigheden in mijn huwelijk nooit gewerkt heb. Ik ben een stuk jonger dan mijn man. Inmiddels is hij gelukkig AOW gerechtigd. We hebben een eenvoudige oude koop tussenwoning. Die inmiddels aardige overwaarde opgebouwd heeft. En daarom geen aanvulling op de AOW van 920 euro en zorgtoeslag en beetje aanrechtsubsidie. Totaal minder dan het sociaal minimum.
    Het zit natuurlijk niet alleen in de diepvriesgroente. Ook in stookgedrag. Alleen internet en tv kijken via mobiel telefoonabo. Zuinigheid op alle fronten; (weinig)wassen douchen, kleding, niet roken/ alcohol, geen sport, dan wandelen/ lopen. geen vakantie. enz enz
    Maar ik geniet wel elke 2 weken in de winter van een bosje bloemen van 3 a 4 euro. Ik stoor me eraan dat mensen zo gauw piepen. Kijk even naar die andere 90 procent wereldbewoners denk ik dan. Neem niet alles als 'granted'. In onze rijke samenleving is gelukkig tweedehands veel goede dingen te krijgen. Een ander aanrechtblok is na even zoeken zo te vinden op marktplaats. Voor een schijntje. Tuintegels / klimkers ook. (95 procent van wat in huis/tuin staat is tweedehands). Helemaal niet erg. Hou je spullen schoon. Poets je schoenen op tijd. Doe je goede goed en schoenen alleen aan als je weg moet of bezoek krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Na “zonder het veroordelende toontje” volgt een compleet veroordelend muziekstuk. Wat goed van jou Anoniem van 19.01 dat je dat allemaal kan. De beste en slimste arme bokaal mag naar jou. Hoewel ik dat bosje bloemen wel discutabel vind…..weet je wel hoeveel bestrijdingsmiddel gebruikt wordt in de bloementeelt? Heb je geen oog voor het welzijn van de planeet?

      Verwijderen
    2. Op mijn beurt vind ik je reactie weer veroordelend.
      Ik vind het knap als je het redt met een inkomen beneden het minimum. Daar mag je best trots op zijn!
      Aaf

      Verwijderen
  13. Waarom laat je dit soort hatelijk reacties door zuinig aan ? ? Er wordt zo weinig gereageerd op zo’ n belangrijk onderwerp. Hoe zou dat komen ? Omdat mensen om niks de pan in gehakt worden. Is ook een manier om aan de 50 of 75 gr vlees te komen. Niet vegan vanzelf. En wel in glazen bakjes de vriezer in hé. Plastic is slecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Natuurlijk is het mogelijk om van 'weinig' te leven. Je had vroeger zo'n programma op televisie waarin rijke BN'ers uitgedaagd werden om een maand (of was het korter) te leven van weinig geld. Uiteraard werden ze daarbij geholpen en uitgebreid gefilmd. Arm zijn is voor iedereen anders zeker in de huidige tijd van overvloed en internet. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw waren er veel meer mensen die weinig geld hadden en hielp men elkaar. Nu kun je bij wijze van spreken 3 weken dood achter je voordeur liggen zonder dat iemand dat opmerkt. Ik ben niet arm maar moet wel oppassen en ik kan mij heel goed voorstellen dat je als 'arme' eens zat bent van al die goedbedoelde adviezen en uit de band springt met een aankoop die budgettair niet kan of een terrasbezoek wat ook al niet in het budget past. Geboren in '63 en opgegroeid in de jaren 60 en 70 was bij ons thuis niet alles mogelijk maar toen ik het huis uit was in 1985 kreeg ik te maken met armoede en moest jarenlang iedere cent omdraaien. Daar werd ik soms recalcitrant van 'waarom anderen wel met vakantie', 'naar de kapper' om maar random iets te noemen. Ik werd daar fysiek en psychisch moe van en deed ook 'verkeerde' aankopen. Al die potjes helpen misschien een beetje maar het is niet op te lossen. Ik ken mensen die van de energietoeslag van Euro 1300 een vakantie hebben geboekt maar wie ben ik om daarover te oordelen als je meer dan 10 jaar niet weggeweest bent. De moraal van dit verhaal: Laten we ophouden met elkaar de maat de nemen en de overheid moet stoppen met al die fondsen en potjes en zorgen dat mensen voldoende inkomen hebben maar als ik zie hoe politici elkaar de maat nemen én elkaar de tent uitvechten heb ik weinig hoop voor ons land.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben die veroordelende en zogenaamd goedbedoelde adviezen van mensen ook spuugzat.
      Tis bijna een wedstrijd; ik ben de beste.
      Wat ik lees van de "beste arme" is geen leven, maar OVERLEVEN!

      Wat je schrijft over de energietoeslag...
      Ik begrijp zo iemand volkomen!
      Als je nog een energiecontract had en de toeslag dus niet nodig hebt dan begrijp ik goed dat mensen er van op vakantie gaan of een andere investering doen.
      Ben zelf al sinds 2005 niet meer op vakantie gegaan.
      En als ik bijv blij zou worden van elke week 1 kop thee op een terras terwijl het budget het niet toe zou laten, dan heeft niemand daar wat van te vinden zolang ik financieel uitkom.
      Anderen weten het altijd beter en veroordelen maar vanuit een vaak betere positie; kansloos.

      Verwijderen
  15. ZWERVERSLIEFDE
    Laten wij zacht zijn voor elkander, kind -
    want, o de maatloze verlatenheden,
    die over onze moegezworven leden
    onder de sterren waaie' in de oude wind.

    O, laten wij maar zacht zijn, en maar niet
    het trotse hoge woord van liefde spreken,
    want hoeveel harten moesten daarom breken
    onder de wind in hulpeloos verdriet.

    Wij zijn maar als de blaren in de wind
    ritselend langs de zoom van oude wouden,
    en alles is onzeker, en hoe zouden
    wij weten wat alleen de wind weet, kind -

    En laten wij omdat wij eenzaam zijn
    nu onze hoofden bij elkander neigen,
    en wijl wij same' in 't oude waaien zwijgen
    binnen een laatste droom gemeenzaam zijn.

    Veel liefde ging verloren in de wind,
    en wat de wind wil zullen wij nooit weten;
    en daarom - voor we elkander weer vergeten -
    laten wij zacht zijn voor elkander, kind.


    uit Verzamelde Gedichten (1948) van Roland Holst (1888-1976)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.