Al weer een aantal weken geleden besloot ik voortaan zelf toetjes te koken met sojamelk. Tot dan toe kocht ik sojatoetjes in de winkel en eigenlijk vond ik ze niet echt lekker en nog duur ook. Duur is prima, als het lekker is. Maar "vies" en duur, nee dat is niet waar ik voor kies.
Dus kookte ik zelf griesmeelpudding, custardvla, koffievla met maizena, en havermoutpap. Veel goedkoper en ook lekkerder.
Wat vond ik er van?
Griesmeelpudding was lekker, ik kookte dat zoals ik dat als 13 jarige geleerd heb, met een citroenschilletje. Een succes! Ik heb mijn hele leven al van griesmeelpudding en -vla gehouden. Maar ......... griesmeelpudding moet je 8 tot 10 minuten koken en in de kooktijd brandt de pan aan! Er vormt zich een donkerbruine laag die moeilijk te verwijderen is.
Custardvla hoeft veel minder lang te koken, dat is vrijwel direct op dikte, daardoor geen aangebrande pan. Na het afkoelen vormen zich drillerige stukken die niet heel lekker ogen. Ik vond het er niet smakelijk uitzien. Custard van koemelk blijft veel gladder. Mijn schoonmoeder klopte custardvla gekookt met koemelk altijd even met een handmixer. Misschien dat ik dat in de toekomst ook probeer, om een mooie gladde massa te krijgen.
Koffievla met maizena gaf dezelfde problemen als de custardvla: na afkoelen was hij niet mooi glad. Ook hier wil ik een volgende keer een mixer gebruiken.
Havermout gekookt van koemelk was nooit mijn favoriet, maar ik heb het toch maar met sojamelk geprobeerd. De havermout brandde in ieder geval niet aan. Ik vind de havermout alleen lekker met toevoegingen: met wat amandelen, klein gesneden stukjes gedroogde abrikozen en gesnipperde stukjes gedroogde vijg is het een prima toetje. De beste van bovengenoemde toetjes.
Kook jij wel eens zelf toetjes?
Sojabonen. Bron: wikipedia |
Leuk dat zelf toetjes maken. Rijstepap maak ik wel eens. Dat kun je ook met kokosmelk maken. Lekker met kaneel, suiker en wat boter.
BeantwoordenVerwijderenEn ijs hebben we ook lang zelfgemaakt in de ijsmachine met kokosmelk.
En met rijstmelk ook heel lekker
VerwijderenAls je chiazaad gebruikt, wordt het pudding zonder koken. Je kunt dan ook de smaakmakers toevoegen die je wil.
BeantwoordenVerwijderenIk kook regelmatig toetjes. Halfvolle melk. Custard en suiker papje roeren. Kook de melk in de magnetron. Papje erbij met de garde. Paar keer op laten komen en klaar. Griesmeel in een pannetje. Melk aan de kook brengen, griesmeel erbij. Suiker doe ik er pas bij als het dik genoeg id. Pan koekt minder aan. Succes Lidy
BeantwoordenVerwijderenAaf wil juist geen zuivel en maakt het daarom met sojamelk en dat werkt anders
VerwijderenAaf vraagt wie er weleens zelf toetjes kookt. Ik denk dat zuivelgebruikers ook mogen reageren ?
VerwijderenAaf vroeg wie er wel eens toetjes maakt en daar heb ik anrwoord op gegeven.
VerwijderenLidy
VerwijderenGriesmeelpudding vind ik heel lekker, maar ik maak het nooit. Te veel moeite en als toetje vind ik het ook zwaar. Wel regelmatig havermout, als ontbijt. Ik kook de havermout in water, bovenop komt dikke Griekse yoghurt waar ik koek-en speculaaskruiden op strooi. Heerlijk.. Kan ook met sojayoghurt.
BeantwoordenVerwijderenPan met water omspoelen en nat met (soja)melk opzetten. Rustig aan de kook brengen, af en toe roeren. Dan zou het zonder aanbranden moeten lukken. Tiny
BeantwoordenVerwijderenHavermout eet ik als maaltijd, niet als toetje. En verder hou ik niet van aangebrande pannen dus eet ik altijd een koud toetje.
BeantwoordenVerwijderenDus je kookt de havermout niet en eet dit rauw?
VerwijderenIk eet bijna elke morgen koude pap, havervlokken overgieten met havermelk een nachtje laten staan, vaak met cacao en geplette banaan of met rozijntjes, appel en kaneel of met bessen(confituur) en pindakaas.
VerwijderenLekker en snel klaar.
Smakelijk,
Suzanne
Zo doe ik het ook. Yoghurt, havervlokken, zonnebloempitjes en een nacht id koelkast laten staan. Dan zijn de havervlokken geweekt in de yoghurt en ook goed eetbaar.
VerwijderenHtt is me niet helemaal duidelijk hoe jouw kookproces verloopt. Maar tegen het aankoken van melk in de pan, breng ik eerst een minilaagje water in de pan aan de kook. Even goed laten koken, wegkiepieren en dan meteen de 'melk' in de pan. Klein beetje koude melk in een kopje, dat roeren met een vork samen met de gekozen pudding (en suiker)tot klontvrij papje in de beker. En dat in scheutjes door de kokende 'melk' gieten onder voortdurend roeren. Ook bij griesmeel kookt de pan dan niet aan. Wel natuurlijk heel zachtjes laten koken en roeren.
BeantwoordenVerwijderenIk ga proberen om eerst met een laagje water voor te koken en dan de sojamelk aan de kook te brengen.
VerwijderenEet je noig wel eieren? Want bij de custard pudding zou een eidooier erdoor mixen als het nog wel warm maar niet heet is kunnen helpen, dan wordt het romiger. En kokosmelk zal ook lekker erdoor zijn. Als je het niet dunner wil een brokje santen is minder dun
BeantwoordenVerwijderenHier ook de watertruc tegen aanbranden. Verder snijd ik bitterkoekjes klein en roer die tegen het eind door de custerdvla, en voila: bitterkoekjesvla. Groet, G
BeantwoordenVerwijderenEn je kunt ook watergruwel maken, gort gekookt in water en bessensap, met krentjes of ander fruit. Niet iedereen is er fan van, eens per jaar vind ik het wel lekker. Groet, G
BeantwoordenVerwijderenIk vind het ook wel lekker, maar watergruwel is gewoon voor niet al te veel geld in literpakken te koop en door de samenstelling ook vegan.
VerwijderenBessensap met griesmeel is hier een topper. Een Deens toetje.
VerwijderenWij eten hoogst zelden toetjes. In de zomer op zondag wel eens aardbeien en in de herfst appeltjes uit de oven of peer tatin. Met Kerstmis een kastanje chocoladetaart, verrukkelijk. Ik lust alles hoor maar ik perk mezelf op deze manier bewust in.
BeantwoordenVerwijderenHavermout eet ik dagelijks voor het ontbijt: havermout laten wellen met kokend water, na het wellen een paar scheppen yoghurt er op. Geen toeters en bellen toegevoegd. Ik merk dat warme en lauwe voeding me vaak beter op de maag valt dan koude voeding, vandaar voor mij geen overnight oats uit de koelkast, of koude smoothies. In havermout zit veel proteïne, ik kan er lang op door.
Havermout eet ik graag als ontbijt, afgetopt met walnoten, bessen etc. Ik maak het met havermelk, dat brandt namelijk niet aan :-) Sowieso groot fan van havermelk. Griesmeelpudding maken is wel een goeie tip trouwens, snel maar weer eens doen.
BeantwoordenVerwijderenHet zijn de eiwitten die het aanbranden veroorzaken. In havermelk zit 0,4 gram eiwit per 100 milliliter, in sojamelk zit 3 gram eiwitten per 100 milliliter. In halfvolle koemelk zit 3,7 gram eiwitten per 100 milliliter.
VerwijderenJa ik dacht al dat die het probleem waren inderdaad ;-)
VerwijderenIk heb een foutje gemaakt in het eiwitgehalte van koemelk. Dit moet 2,7 gram zijn per milliliter.
VerwijderenIk maak geregeld zelf toetjes. Griesmeelpap,of pudding, vanillevla of pudding. Nu heb ik ook een 1 pitter inductieplaat. Ik lees het nergens, maar op inductie brandt de melk veel meer aan dan op het gas, in dezelfde pan. Geartsje
BeantwoordenVerwijderenDat is ook mijn ervaring. En pannenkoeken bakken op inductie vind ik een crime
VerwijderenHeb in mijn leven op vrijwel elke denkbare warmtebron moeten koken, zelfs op houtvuurtjes en in militaire dienst op die grote benzinevergassers met een meterslange vlam door een zandgootje en er ook vanillevla op moeten koken.
VerwijderenSinds ruim een jaar kook ik op inductie en heb nauwelijks problemen met aanbranden. In ieder geval minder dan met gas en daar overkwam het me ook zelden dat er iets aanbrandde. Voorwaarde is wel dat je bij het fornuis blijft tijdens het koken en niet de in mijn ogen typisch vrouwelijke overschatting hebt dat je je aandacht bij 3 of meer dingen tegelijk kunt hebben.
Voordeel van inductie vind ik bovendien dat je de warmteafgifte veel subtieler kunt regelen. Bij een gasstel is dat weliswaar traploos regelbaar, maar dat werkt in de praktijk niet echt.
Pannenkoeken heb ik nog nooit gebakken op inductie, dus daarover kan ik geen zinnig woord zeggen, maar gevoelsmatig lijkt het me gewoon te kunnen.
Hier geen enkel probleem met pannenkoeken op inductie. We konden ook de meeste pannen blijven gebruiken toen we van gas naar inductie gingen.
VerwijderenWij eten bij de lunch een bakje griekse yoghurt met stukjes fruit (bijv. Bosbes, ananas uit de diepvries).Vroeger aten wij thuis Saroma of Bourbon toetjes van opgeklopte melk met een zakje poeder. Geen idee of dat nog bestaat.
BeantwoordenVerwijderenIk eet bijna nooit een toetje, alleen als we uit eten gaan, ijs of een chocolademousse. Havermout eet ik als ontbijt met yoghurt en een banaan.
BeantwoordenVerwijderenThea
En als het ijzig koud is is kaiserschmarrn een heerlijk toetje, ook in vegan versie te maken
BeantwoordenVerwijderenGroet Kniepertie
Ontbijt zelf regelmatig met havermout icm amandelmelk. Pudding koken we van verse melk van de boer. Ook de kinderen vinden/vonden dit erg lekker. Zeker met eigengemaakte bosvruchtensaus er over heen. En je weet wat er in je eten zit. Zonder allerlei ongezonde toevoegingen. Een poos geleden hadden we een keer een TGTG pakket gehaald. En aj wat doe je met 2 liter sojamelk. Zelf mag ik het niet ivm allergie. En kids willen geen sojaproducten. De proef op de som ..pudding gekookt, wel met suiker er door heen. De pudding uitgestort op een bord met verse zelf gemaakt aardbeiensaus erover heen. En de pubers aten het met smaak op. ( ze wisten niet dat het sojamelk was) Denk dat de suiker de smaak wat verbloemde. Groetjes Louise
BeantwoordenVerwijderenNog even een aanvulling.. we maken zondags vaak eigen sorbetijs...Vruchten uit de moestuin, bananen en wat yoghurt geeft een heerlijk sorbetijs. En een crumble is ook snel gemaakt. Vaak met appel. en/of bramen . Zeker in het oogstseizoen om soms een overvloed aan oogst te verwerken. Groetjes Louise
BeantwoordenVerwijderenHier is sinds kort rodgrod populair. Handig als je nog rood fruit van vorige zomer in de vriezer hebt
BeantwoordenVerwijderenEn als je bij de custardvla een stukje plasticfolie erop legt tijdens het afkoelen dan krijg je geen vel en een mooie gladde vla.
BeantwoordenVerwijderenHavermout met sojamelk in de magnetron gaat prima. Griesmeel even opkoken en warm inpakken. vr.gr. M
BeantwoordenVerwijderenHallo, wat ik doe als ik pap maak is het aan de kook brengen en dan de hooikist in. Nooit meer aangebrande pannen, scheelt gas/energie en je hoeft ook niet bij de pan te blijven. Werk perfect. En als hooikist gebruik ik een mand met dekentje erin. Ik maak griesmeelpap, havermoutpap (ontbijt) en ook boekweitgrutten-pap. Erg lastig te krijgen die boekweitgrutten, op de boekweitpap dan beetje stroop of ahornsiroop.
BeantwoordenVerwijderenEen tip voor als de pan al aangebrand is, een laagje water in de lege pan (die dus nog wel aangekoekt is) met een paar eetlepels soda. Even een paar minuten laten koken en de bruine laag laat vanzelf los. Daarna afwassen met afwasmiddel. Alleen als de aangekoekte laag echt zwart verbrand is werkt het minder goed of moet je het een paar keer herhalen.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes van Bianca
Pan met een dikke bodem voorkomt ook aanbranden. En dan de pan niet in de afwasmachine maar met de hand afwassen. Bij de A.ction hebben ze hele betaalbare steelpannetjes met dikke bodem ( zwart gespikkeld).
BeantwoordenVerwijderenJarenlang geen hopjesvla gegeten totdat ik zaterdag een toetje mee wilde nemen. Nam een halve liter van Melkunie en in mijn herinnering was dat een heerlijke, dikke lobbige vla. Nu waterig en dun en smaakte in mijn beleving ook veel minder lekker. Gisteren zelfgemaakt met custard en een dubbele espresso. Heerlijk, eigenlijk een fluitje van een cent, veel lekkerder én goedkoper (maar daar deed ik het niet echt om). Al die fabrieksmatig toetjes smaken vaak zo chemisch en veel te zoet.
BeantwoordenVerwijderenIk begrijp niet waarom iemand die toch aan het zelf brouwen gaat dure soja of havermout melk gebruikt. Voor het effect , de eiwitten of mineralen kan ook een paar eetlepels soja of haver of boekweit meel gebruikt worden. En als ik dat niet in huis heb gooi ik wel wat havermout of andere vlokken in een blender of keuken machine. In een koffie molen zal het ook gaan. Amandel meel geeft nog de fijnste structuur. En is het lekkerst en het duurst. 😀. Smaakt naar bitter koekjes pudding. Misschien is het een idee om het zo stijf te maken dat het op pudding lijkt. Soms laat ik quinoa of couscous of boulgour of amarant , dat vage spul ligt vaak in de aanbiedingen bak , lang door pruttelen . Op zo ‘ n pruttel plaatje . En dan met citroen en kaneel en bessen of sinaasappel saus van arrowoot . Heel misschien zou een theelepeltje psylium werken om het homogener te krijgen.
BeantwoordenVerwijderenZo duur is die sojamelk helemaal niet als je huismerk koopt of het merk dat de Lidl verkoopt. Bij de Lidl is die 89 cent per liter.
VerwijderenIk wil graag van melk pap of pudding koken en niet van sojameel.
Hier is een Lidl heel erg ver weg. Aangewezen op een dure jumbo waar ze bijna drié euro zijn en dan nog niet eens biologisch en plantage kap vrij. Ook die pakken met hun rare laagjes zijn niet echt milieu vriendelijk. Ik heb zo’ n meel schuddertje om klontjes te voorkomen. Met een theezeefje gaat dat ook goed. Goed en vaak roeren moet toch.
BeantwoordenVerwijderen