vrijdag 28 april 2023

Besparingstip: menstruatiecup

Jongste dochter gebruikt al weer enige tijd een menstruatiecup en die bevalt haar goed. Ze vroeg mij er iets over te schrijven, het leek haar een leuk onderwerp voor mijn blog.
Bij deze dus! 😀

Ik zelf heb sinds januari 2001 geen menstruaties meer gehad, toen was ik definitief in de menopauze aanbeland. Relatief vroeg, een maand na mijn 48e verjaardag. Er zijn vrouwen die veel later in de menopauze komen, sommigen zelfs pas rond hun 60e. Toen ik voor het laatst menstrueerde, had ik nog nooit van menstruatiecups gehoord, ik gebruikte ze dus niet en heb persoonlijk geen ervaring.

Wat is een menstruatiecup? Een menstruatiecup is een flexibel cupje, gemaakt van medische kwaliteit siliconen of TPE (het materiaal waar flessenspenen van gemaakt zijn). Dit betekent: geheel vrij van schadelijke stoffen, zodat het natuurlijke milieu van jouw lichaam niet wordt verstoord. Waar maandverband en tampons ook vaginaal vocht absorberen, vangt het cupje alleen bloed op. Dit cupje breng je in in je vagina, waar het je menstruatiebloed opvangt. Het zuigt zichzelf vacuüm in je vagina, waardoor het cupje goed blijft zitten.

Op internet vind ik wel veel positieve verhalen:

Pluspunten:
geen afval, dus veel duurzamer dan maandverband en tampons
geen chemisch bewerkte stoffen bij de kwetsbare huid van je vagina, dus geen last van een schrijnende zit tijdens het fietsen etc
geen uitdroging van de vagina door tampons
minder kans op doorlekken doordat je een cup wel een halve dag kunt dragen
als je er goed voor zorgt, gaat een cup wel 6 jaar mee, sommige wel tot 15 jaar!
lage kosten als je het gebruik omrekent over 6 jaar.

Nadelen:
Je moet met je vingers naar binnen om de cup in te brengen en te verwijderen.
Je neemt de menstruatiecup in de handen en maakt hem zelf schoon;
Soms vind je het niet leuk om veel bloed te zien.
Als je de cup wisselt, heb je water nodig en er is niet altijd een wasbakje in een toilet aanwezig.
Als je, zoals ik een verzakte baarmoeder en/of blaas hebt, kun je hem niet gebruiken.

25 opmerkingen:

  1. Recent 60 geworden en ik dacht dat ik van de menstraties af was de laatste keer in december 2021. 2 weken geleden toch weer een bloeding. Had de laatste jaren ook zo'n menstruatiecup en dat beviel prima. Ding weggegooid omdat ik dacht 'm niet meer nodig te hebben. Overweeg toch weer een nieuwe als de bloedingen weer doorzetten. Denk zelf dat het ook een goed product is tegen de een paar maanden geleden acutele menstruatiearmoede misschien moet het gewoon in het basispakket maar ik hoor de tegenargumenten alweer:-) en misschien de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat ook goed voor het milieu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je al 16 maanden geen bloeding meer gehad hebt is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan. Mijn oma Aaf had ook na de overgang bloedingen en gebruikte maandverband. Die bloedingen bleken veroorzaakt door kanker. Dat hoeft bij jou natuurlijk niet het geval te zijn, maar ik raad je aan om voor de zekerheid langs te gaan bij een arts.

      Verwijderen
    2. Dat is bijna na 1.5jr geen menstruatie meer te hebben gehad. Dat is niet gebruikelijk.
      Misschien voor de zekerheid toch even langs de huisarts gaan? Misschien is het niets, maar beter even laten checken.

      Verwijderen
    3. Zie ook onderstaande reactie van Titia om 9:08 uur.

      Verwijderen
  2. Ik heb hem wel geprobeerd maar vloeide waarschijnlijk teveel, droeg er voor de zekerheid toch maandverband bij en dat was nodig. Zat wel goed want ik voelde hem niet. Maar het uithalen was wel een bloedbad en ik had inderdaad veel nodig om de boel weer schoon te maken en doekjes uit te spoelen. En buitenshuis was dat vervelend.
    Gelukkig stopte het allemaal toen ik ook 48 was, slechts 3 maanden gedoe gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het geprobeerd maar vond het helemaal niks. Bij mij lekte het er wel langs, dus moest er alsnog een inlegkruisje bij gebruiken. En wat een geklieder met verwisselen. Mijn hele hand onder de zooi en dan cup + handen weer schoonmaken in de wastafel waar even later iedereen weer z'n tanden stond te poetsen.

    Dus hulde voor het product en de mensen die het gebruiken, maar het is niet mijn ding helaas!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed onderwerp van je dochter!
    Ik kan hem net zoals jij niet gebruiken, plus zit midden in de overgang. Dus weinig zin om iets nieuw te proberen/de investering te maken. Maar, van jongere vriendinnen/familie hoor ik eigenlijk alleen maar positieve verhalen. Grootste nadeel is inderdaad het toegang moeten hebben tot water. Maar de besparing en minder contact met allerlei parfums en plastic (wat voor veel irritatie kan zorgen) maakt het een goede keuze op momenten dat je daar wel toegang tot hebt.

    Zijweggetje: Vooral Libresse maar ook andere merken voegen allerlei parfums etc. toe. Maandverband/inlegkruisjes ruiken soms heel weeïg zoet (voor gebruik). Als je de individuele verpakking openmaakt dan walmt het je al tegemoet. Ik snap niet zo goed waarom ze dat doen. Natuurlijke geurtjes maskeren doet het toch niet. Het heeft geen enkel praktisch nut en zorgt alleen maar voor irritatie op gevoelige plekken.
    -Jenny L

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gyneacologen raden die troep ook af. Net zo als lactacyd en dergelijke producten.
      Die plastic rommel, al dan niet geparfumeerd, is niet goed voor je huid en vagina.

      Wie heeft in hemelsnaam bedacht dat een vrouw naar bloemetjes moet ruiken?!?
      Iedere vrouw heeft een eigen geur. En als een vrouw sterk ruikt is het belangrijk jaar huisarts te gaan wamt je kan dan last hebben van een bacterie (of een soa).

      Verwijderen
    2. Om deze reden koop ik geen kotex meer. Het maandverband op zich is prima. Maar de geur vreselijk.

      Verwijderen
    3. Je kunt de cup met wc papier schoonmaken in geval van geen water. Ik bloed nogal hevig en moet 3 tot 5 dagen lang elke 2 uur mijn cup legen (maar alles is beter dan na 30 minuten met je superplustampon doorlekken). Meestal is er wel een wc met wasbakje maar soms is de wasbak buiten de wc. Dan veeg ik het ergste weg met wc papier en spoelen doe ik de keer erna wel. (Ik heb er 2 en draag ze een dag, elke avond kook ik de van die dag uit.)
      Mijn vingers zitten er beslist niet helemaal onder, ik veeg die ook met een wc papiertje acceptabel en was ze daarna goed aan de wasbak. Ja dan sta ik daarna mijn broek dicht te ritsen en knopen en mijn blouse goed te doen. Ophijsen doe ik met 1 hand, deur open en doorspoelen ook.
      Ik heb een flesje schoonmaakmiddel en een stapeltje doekjes in waterdichte tasjes in de tas om de.wastafel schoon achter te laten. Meer voor het idee. Want iemand die net een tampon heeft verwisseld heeft ook bloed aan de hand. En iemand die de billen heeft afgeveegd en het papiertje was te dun heeft poep aan de vingers.
      Ik maak dan ook even de zeeppomp en de kraan schoon.

      Verwijderen
    4. Als maandverband ed. een geurtje heeft, staat dat op het pak.Het is niet zo dat je alleen geparfumeerd maandverband kunt kopen waar dan ook nog een plastic laagje inzit. En niemand verplicht je om je vagina te wassen met naar bloemen ruikende gel.
      Ik vind die cups kliederig. Hou het bij wasbaar verband of geurloos maanverband.

      Verwijderen
  5. Voor mij medisch geen optie helaas.
    Anders was het qua kosten wel beter.
    Ik gebruik nu bio katoenen maandverband en bepaalde situaties (lees als ik naar fysiotherapie moet, gebruik ik tampon die er direct weer uitgaan zodra ik thuis ben).
    Qua kosten is een cup vele malen goedkoper.
    Een menstruatie kost mij maandelijks €15 ongeveer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is misschien wasbare maandverband een optie? Het is eerst een investering, maar lijkt me dan stukken minder duur dan het maandverband dat je nu gebruikt. Ze zijn er voor de lichte en voor de zwaardere dagen. Ik heb ze zelf de laatste jaren voor de lichte dagen gebruikt en ze bevielen heel goed. Ik kreeg altijd jeuk van de weggooi-variant. Met de wasbare had ik daar geen last van. Er zijn verschillende merken w.o. Imse te koop per 3 stuks vanaf ongeveer 17 tot 26 euro en ook bio-katoen.

      Verwijderen
  6. Beste Ilona, als je langer dan 1 jaar geen menstruatie hebt gehad en je begint weer te bloeden, is het altijd verstandig om even naar de huisarts te gaan.
    Meestal is het onschuldig, maar voor alle zekerheid...
    Ik heb jaren op gynaecologie gewerkt als gespecialiseerd verpleegkundige,
    dus ik weet waar ik het over heb.
    Heb dat voor jezelf over, het kan zoveel narigheid besparen.
    En Aaf, goed onderwerp weer!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Titia en Aaf, Dank voor jullie bezorgdheid. Ik las er zelf ook over op internet en heb de huisarts gecontacteerd maar hij is van mening dat ik 6 maanden moet afwachten of het doorzet. Volgens hem is het heel normaal en hebben veel vrouwen na hun zestigste dit. Heb sterk aangedrongen maar hij wil niet doorverwijzen omdat het zo druk is op de polikliniek gynaecologie.

      Verwijderen
    2. Aandringen. Minimaal een uitstrijkje. Leuk dat ze het druk hebben. Jij gaat ook in de wachtlijst. Ik ga trouwens altijd met dit soort dingen op dagen dat mijn eigen huisarts niet werkt. Die is ook van de afwachten, het is druk. En nu ik ben van de afwachten heb ik al gedaan,nu actie

      Verwijderen
    3. De huisarts kan zelf toch ook wel, als eerste stap, een uitstrijkje maken?

      Verwijderen
    4. Dat is niet waar Ilona.
      Je hoort eerst een onderzoek te krijgen op de polikliniek gynaecologie en als ze niets vinden, dan moet je over het algemeen een half jaar wachten zolang je geen andere klachten hebt.
      Maar dus eerst een onderzoek.
      Als je huisarts je niet wil doorverwijzen kun je twee dingen doen:
      - jouw ziekenkosten verzekering bellen of mailen en toestemming vragen zonder verwijsbrief naar de gynaecoloog te gaan,
      - een andere huisarts zoeken, maar dat is vaak lastig.
      Sterkte, en niet opgeven hoor!

      Verwijderen
  7. Hier al jaren een tevreden gebruikster. Ik heb ook een (lichte) blaasverzakking maar geen last van in combinatie met de menstruatiecup. Een goede maat is wel belangrijk. Je hoeft hem niet altijd af te spoelen. Als je geen water bij de hand hebt kun je hem ook met een wc papiertje schoonvegen. Ik ken ook iemand die het voor de zwaardere dagen niet fijn vind maar daarna wel. Dat scheelt toch ook al afval. Groetjes van Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind een menstruatiecup in theorie een geweldig idee, maar zelf vind ik het niet fijn om iets in mijn lichaam te moeten doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik gebruik een cup sinds de geboorte van mijn jongste dochter, alweer 15 jaar geleden. Ben dik tevreden over, een wereld van verschil met tampons. Nu inmiddels gebruik de tweede, de eerste was nog prima maar na 10 jaar vond ik een fijn idee om een nieuwe te kopen om tot te overgang te gaan. Ik ben nu 48 jaar. Een tijd geleden hebben we ook menstruatie cup actie bij de voedselbank waar ik vrijwilliger bent. Een dame van de lokale natuur winkel heeft 50 cups geschonken. Niet iedere dame wou het proberen, maar een aantal wel en zij zijn heel tevreden

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jaren tot tevredenheid een cup gebruikt, ideaal voor lange kantoordagen. In de laatste paar jaren voor de menopauze was ik twee weken op twee weken af ongesteld, toen scheelde me dat heel veel onzekerheid en handenvol geld. Als ik langer dan 10 uur van huis was, combineerde ik voor de zekerheid de cup met een menstruatieslip, maar ik ben nooit doorgelekt.
    Gehandicaptentoiletten hebben standaard een wastafel.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zelf maandverband naaien is de beste optie! Heel makkelijk, van een gezellig stofje en binnenin de omslagluiers van je baby (netjes op maat dan hé;-))) Sluit met een klein drukkertje aan de buitenkant waar je dus niks van voelt. Ook niet als je op de fiets zit ofzo (dat hield mij altijd nog tegen). Je ondergoed slijt ook minder snel, geen plakstrips meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb 2 jaar een menstruatie-cup gebruikt en was erg tevreden over. Mijn dochters zijn er ook erg blij mee.
    Wasbaar maandverband was nog gangbaar toen ik voor het eerst menstrueerde.
    Ik vond (en vind het nog) vreselijk!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mijn laatste menstruatie was op mijn 47e. Ik had van deze cups toen nog nooit gehoord. Ik had ze vast en zeker geprobeerd! Goed artikel Aaf! Dank aan dochter!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.