woensdag 17 mei 2023

Tenminste houdbaar tot 12-2019

Dat stond er op mijn aangebroken zakken gedroogde kikkererwten. Houdbaar tot december 2019. Goedkoop gekocht, de stickers met 35% korting zat er nog op.  Oorspronkelijk zat er 0,9 kg in elk van die zakken en er was in totaal nog 950 gram over.
Ik heb een paar jaar geleden vaak ruimer ingekocht dan handig was en bovendien ben ik nogal wisselvallig in mijn voorkeuren. Soms eet ik maandenlang bijvoorbeeld geen rijst,  geen kikkererwten, polenta of couscous, om mij dan te bedenken dat er eten staat oud te worden in mijn voorraadkast!
En dan vraag je je misschien af, hoe kan het dat je dat eten vergeet? Nou, dat zit zo: ik bewaar peulvruchten in een grote trommel, model beschuitbus, alleen heel veel groter. Daar kan tenminste 2 kg peulvruchten in, tenminste als die peulvruchten niet in kartonnen doosjes verpakt zijn. Het advies is om de peulvruchten in een afgesloten trommel te bewaren, maar op een bepaald moment vergeet ik dat ze er in zitten, want mijn oog valt er niet op.

Gooi ik die overjarige kikkererwten dan weg?
Nee, zeker niet!
Ik heb er aan geroken, en ik heb ze gewassen en gecheckt op aangevreten erwten of zichtbare beestjes, maar ik heb niets gevonden. Ik heb nog even geaarzeld of ik alles tegelijk zou koken of toch in gedeelten.
Omdat overjarige peulvruchten langer moeten weken en langer moeten koken dan normaal, leek het mij het handigst om alles tegelijk te koken, dat kost het minste gas.
Hoe deed ik het?
Weken met heet water en daarin 8 uren laten staan. Daarna 15 minuten koken in de snelkookpan. Die pan zette ik vervolgens 12 uren in de hooikist en liet de erwten gaar worden. Het is ongelooflijk hoe warm die snelkookpan na die 12 uren nog was!
Toen ik proefde, toen waren ze boterzacht!
En toen had ik dus veel kikkererwten, heel veel!
Ik zette een deel in de koelkast. Daarvan maakte ik een couscousmaaltijd met veel uien, paprika en courgette, ik maakte er kikkererwtensoep van en geroosterde kikkererwten.
Ik vroor wat porties in, nu heb ik ook voor de komende weken nog flink wat kikkererwten in de vriezervoorraad.
Zo werden mijn overjarige erwten toch nog goed gebruikt!

Porties voor in de vriezer

Er zitten ook nog overjarige linzen in die zelfde grote trommel. Die gaan volgens dezelfde kookmethode ook bij maaltijden gebruikt worden. Normaal hoeven linzen niet geweekt te worden, maar dat ga ik nu wel doen + wat langer koken.
Maar voorlopig eet ik vaak kikkererwten.

20 opmerkingen:

 1. Zou ik ook zo doen. Goed voorbeeld Aaf ! gr. M

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou hetzelfde gedaan hebben.
  Mij is altijd geleerd dat ze zelden niet meer te eten zijn. Inderdaad ruiken, kijken en proeven.
  Ik heb weleens begrepen dat het plan was om van rijst en gedroogde peulvruchten de tht datum te verwijderen
  Is nooit doorgezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hummus vind ik ook zo lekker om zelf te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prima toch . Maar ik heb nooit zo'n enorme voorraad. Hoogstens 2 pakjes extra in de kast van een produkt. Zo hou ik het overzichtelijk. En ik kom regelmatig in de winkels, vaak genoeg om van aanbiedingen gebruik te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat maak jij zoal met kikkererwten, behalve humus, Aaf?
  Ik heb al vaak kikkererwten in een gerecht verwerkt, maar het belandde in helaas in de kliko.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is lekker in curry's en stoofschotels. Maar je kan het ook op het eind toevoegen aan roerbakgroente en dan eten met rijst of couscous ofzo.

   Verwijderen
  2. Dat laatste vind ik dus niet lekker. Vaak geprobeerd, maar dat is het voor mij niet.
   Ik wil minder vlees eten, maar alternatieven zijn vreselijk (als in bewerkte troep of op basis van tarwe eiwitten en soja).
   Heb je een aimpel gerecht voor een curry met kikkererwten? Wat welke groentes doe je er dan bij?

   Jij was ook degene die mij het recept van de simpele gezonde linzensoep?
   Die wordt wekelijks 1-2x in de week als lunch gegeten 😊

   Verwijderen
  3. @Anoniem van 9:00 uur: ik eet nooit zelfgemaakte humus. Die vind ik gewoon niet lekker! Ik eet kikkererwten door de couscous, en in de soep en soms geroosterd in de oven.

   Verwijderen
  4. https://uitpaulineskeuken.nl/recept/bloemkool-curry-met-kikkererwten

   Dit vind ik een lekkere, met bloemkool. Je kan 'em ook goed aanpassen aan je eigen smaak. Limoensap en koriander kan je weglaten of vervangen door bijvoorbeeld peterselie. Als je niet van kokosmelk houdt kan je die in wisselen voor kookroom oid. Voor de currypasta kun je zelf kiezen welke smaak jou het lekkerst lijkt. Houd je van pittig? Gooi er dan wat chilipoeder door.

   Ja, ik was ook van de linzensoep, ik moet 'em zelf ook nodig eens weer maken. Daar kan je trouwens ook wel op het einde een handje kikkererwten in gooien,voor wat meer bite.

   Verwijderen
  5. https://uitpaulineskeuken.nl/recept/bloemkool-curry-met-kikkererwten

   Verwijderen
  6. Salade van KE met mango , groen en avocado en mosterd. Zo lekker

   Verwijderen
 6. Ik ga, denk ik wel iets zorgvuldiger om met mijn voorraad. Alles staat in een la met op de bovenkant van pakjes, trommels etc. de inhoud, het gewicht (dat verandert natuurlijk als ik er iets van gebruik)en de datum van aankoop. Kikkererwten (en andere peulvruchten, die geweekt moeten worden) week en kook ik altijd meteen, hou twee porties in de koelkast en de rest vries ik, per portie in.
  Op deze manier kom ik nooit voor verrassingen te staan.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je de keukenkastjes en eventuele kelderkast regelmatig schoonmaakt, komen je levensmiddelen toch niet zo ver over de datum?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik zou het zo gedaan hebben. Wij maken wel onze eigen hummus en die vinden we erg lekker. Ik ben dol op kikkererwten in curry's, in wraps, in allerlei stoofschotels, eigenlijk met en in alles. Peulvruchten in het algemeen vind ik lekker en omdat ze gezond en veelzijdig zijn eet ik ze vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoop dat je niet vergeet dat ze nu in je vriezer liggen. 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Best het weekwater wegkappen, spoelen, dan 10 min koken zonder deksel (is nodig om giftige stofjes eruit te laten gaan en ze zouden beter verteren, alle bonen trouwens), dan kook ik ze 20 min in de snelkookpan, laat ze nog 20 min zitten en doe dan het deksel eraf en zijn ze klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gooi ook altijd het weekwater weg en kook peulvruchten met vers water.

   Verwijderen
 11. Een mooie nieuwe serie op de NPO: 'wat houdt ons tegen' ging ook over voedselverspilling en dat er nog zoveel mensen de tht datum heel streng nemen, erg leuk en informatief. De hele serie is de moeite waard. Terug te kijken. Gr.Marij

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.