donderdag 18 mei 2023

Stel niet uit tot morgen ........

...... wat gij heden kunt doen!
Oftewel: benut de dag en stel niet eindeloos uit.
Mijn moeder gebruikte die uitdrukking regelmatig, of eigenlijk nogal vaak. Ik ben en was de koningin van het uitstellen. Waarom vandaag dingen regelen, leren voor een examen of voor een proefwerk. Het kan morgen/volgende week/ volgende maand ook nog wel!
Dus mijn moeder zat mij vaak achter de broek als ik weer eens uitstelgedrag vertoonde.
Ik deed als puber, doordat mijn moeder ziek was, een groot deel van de huishouding. Ik zat dan lekker te lezen in een fijn boek en dan moest ik weer wat: boodschappen doen, stofzuigen of wat dan ook en dan wilde ik de klussen altijd uitstellen. Geen zin, want dat boek was zo leuk.

Toen ik een aantal jaren geleden nog werkte, had ik minder tijd en paste ik ook wekelijks op een kleinkind. Toen was er minder gelegenheid om dringende klussen uit te stellen. Ik deed het uitstellen  nog steeds wel, maar ik had minder ruimte voor uitstelgedrag.

En nu?
Na mijn pensionering is dat alleen maar erger geworden. Ik heb nu de tijd aan mijzelf. Het maakt niet uit of ik het vandaag of morgen doe, of volgende week.
Vandaag een was draaien of stofzuigen? Ach, dat kan morgen ook! Vandaag boodschappen doen? Over twee dagen kan dat ook nog wel. Nog genoeg in huis.
Zo nu en dan spreek ik mijzelf streng toe met de gevleugelde worden van mijn moeder: Stel niet uit tot morgen wat gij heden kunt doen.
En dat helpt ......... een beetje.

21 opmerkingen:

 1. Voor mij het omgekeerde. Gelijk doen,dan ben ik er van af

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo zit ik ook in elkaar Izerina! Soms geeft dat iets teveel druk want dan MOET ik van alles. Maar als het dan gedaan is en ik kan gaan zitten met een boek ben ik toch weer tevreden.

   Verwijderen
 2. Ik ken die uitspraak zeker en wensde dat ik daar wat minder van had. Ik stel nooit iets uit bij mij is het vaak. Op maandag moet dit, op dinsdag etc. Zorg veel en vaak voor mijn moeder in Amsterdam en daarom (moet) ik er altijd voor zorgen dat het hier allemaal in orde is. Maar een beetje minder het moet nu zou ik wel kunnen gebruiken. Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier nog een die niet van uitstellen houdt en dan soms teveel hooi op de vork neemt. Maar lastig te veranderen aan mezelf.

   Verwijderen
 3. Ik was ook zo, totdat ik het roer helemaal omgooide. Ik ben alle klussen die zich voordeden bijna meteen gaan doen en het voelt zó goed! Ik geniet meer van mijn ontspanning nu ik de dingen altijd 'voor elkaar' heb en ik ben ook nog eens supertrots op mezelf dat dit me lukt dwars door mijn luie aard heen. Ik krijg er energie van, minder stress en allemaal creatieve nieuwe ideeën.
  Voor mij was het een kwestie van wennen. De eerste weken moest ik heel streng zijn voor mezelf en voelden erg zwaar. Maar nu gaat het al best makkelijk. Soms moet ik mezelf nog wat voor de kont schoppen, maar ik weet nu welk gevoel me als beloning wacht en dan lukt het toch bijna altijd. En eens in de zoveel tijd heb ik een rustdag en doe ik lekker helemaal NIKS.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Aaf ik ben het tegenover gestelde, altijd eerst de huishoudelijke klusjes en andere dagelijkse taken. Ik wou dat ik het los kon laten dat zou veel rust brengen maar het zit in mijn systeem ingebakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een hekel aan achterstanden want die worden alleen maar groter bij uitstellen vooral huishoudelijke zaken.
  Dus probeer ik alles goed bij te houden. Natuurlijk kunnen boodschappen best wel eens uitgesteld worden want we hebben ook veel voorraad. Ik plan graag in de avond voor de volgende dag, wassen als het weerbericht goed is etc.
  Partneer is ook kampioen uitstellen en houdt niet van plannen, weet nooit wat hij die dag gaat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Herkenbaar wat je schrijft, Aaf.
  Al wisselt het bij enorm.
  Door ernstige overmoeidheid en lichamelijke klachten stel ik het vaak uit. Waar ik mij vervolgens groen en geel aan erger...
  Dan doe ik het toch weer met alle gevolgen van dien.
  En soms blijft er schone droge was dagen te lang aan het was tek hangen, op ligt het dagen opgevouwen op bed.
  Of boodschappen die niet gekoeld hoeven worden staan een dag in de tas.
  Deur dicht en niemand die het zit.
  Maar ik ben degene sie het weet....dus erger ik me.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mezelf wel geaccepteerd als iemand die graag uitstelt, ik heb er geen problemen meer mee. Dingen die echt moeten, die doe ik wel meteen. Dingen die geen haast hebben blijven wat langer liggen. Zo heb ik daarnet 2 wasmanden met schoon wasgoed opgeruimd. Die stonden sinds zaterdag op mijn slaapkamer. Ze stonden niet in de weg, na 5 dagen sorteren en opvouwen en in de kast leggen werkt voor mij prima.
   Straks de benedenverdieping even stofzuigen en de wc boenen, ik krijg morgen bezoek en dan heb ik al weer mooi wat gedaan. Daar kan ik heel tevreden over zijn.

   Verwijderen
 7. Goedemorgen Aaf, oh wat is dit herkenbaar! Ik ben ook alleen net als jij en ook kampioen in uitstellen. Binnenkort hoop ik 70 jaar te worden en denk niet dat dit gedrag nog verandert. Niemand heeft er verder ook last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik stel nooit wat uit en doe wat ik moet doen. Vroeger kwam ik vaak genoeg in de knel doordat ik iets uitstelde en ik zie het ook om me heen.
  Doen wat je moet doen dan houd je misschien nog wat tijd over en kun je het niet meer vergeten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Uitstellen is natuurlijk ook alleen maar een probleem als het ernstige gevolgen heeft.Als iemand anders er door in de problemen komt of voor niets op je zit te wachten. Als het werk betreft of als je er geld door misloopt of schulden opbouwt door niet op tijd te betalen. Niemand word er slechter van als de was niet gelijk opgeruimd word, ja oke het is misschien wat rommeliger in huis, maar zolang iets uitstellen geen ernstige gevolgen heeft zie ik geen probleem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn uitstelgedrag geldt niet voor financiële zaken. Dat regel ik altijd direct.

   Verwijderen
 10. Ik schuif huishoudelijke taken vaak voor mij uit want geen zin. Ik vind het zulk stom werk, je stofzuigt de woonkamer en een uur later zie je alweer kruimeltjes/ pluisjes liggen. Het geeft mij het gevoel dat het allemaal geen zin heeft om het aan te pakken. Idem voor ramen lappen, je lapt de ramen, het gaat regenen en het houtwerk zit weer onder de modderspetters. Zo kan ik doorgaan, ik stof de slaapkamer, de volgende morgen ligt er weer stof op de nachtkastjes. Alleen wassen vind ik leuk werk, heerlijk om frisruikende, schone was op te hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Zo is het voor mij ook. Ik doe het wel, het is ook het onderhoud van je huis in mijn ogen, maar ik vind de meeste huishoudelijke taken heel ondankbaar. Idd een uur na het stofzuigen zie ik alweer dingen liggen, zeker met mevrouw poes, die lekker vanuit de tuin naar binnen banjert. Groet, G

   Verwijderen
 11. Dit doet me denken aan een artikel dat ik lang geleden heb gelezen. Dat ging namelijk over het aangepraatte schuldgevoel als je niet aan een bepaalde schoonmaaknorm voldoet. Dat je er niet direct aan begint betekend alleen dat het niet je prioriteit heeft. Grote kans dat je jezelf ontwikkelen belangrijker vindt. Of oog hebben voor een ander, inzicht in andere denkwijzen. Lezen is namelijk ook belangrijk! En schoonmaken of klusjes dus voor jou niet zo belangrijk. En dat is ook goed . Met mildheid en zelfacceptatie kom je een heel eind. En realistisch plan over hoe je klusjes wilt aanpakken helpt ook. Bijvoorbeeld elke dag 15 minuten 😁
  Kan je meer genieten van het lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vond dit een leuk stuk Aaf en heb ook met plezier de reacties gelezen. Zo veel mensen zo veel verschillende gedachten over dit onderwerp. Ik ben iemand die alles meteen doet, dat heeft voordelen én nadelen. Ik lees dat bij anderen terug. Er is geen manier de beste denk ik, het past bij je of niet. Ik zal het vast nooit meer veranderen, ook niet wanneer ik met pensioen ben. En als het wel zo is dan ben jij de eerste die het hoort!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik denk dat Ellen gelijk heeft. Dingen die we echt belangrijk vinden stellen we niet uit. En ik vind de was opvouwen of meteen je lege weekendtas of koffer weer op dat onmogelijke, precies-pas, plekje opruimen ook niet zo belangrijk. Ik heb ook een kamer over, dus dat scheelt ook, het ligt niet in de weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Iemand bellen, dat stel ik altijd uit.
  Toen we nog een zaak hadden was het de btw-aangifte (elke drie maanden), waarom ik dat deed weet ik niet maar de aangifte verstuurde ik altijd op het laatste nippertje.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik stel ook altijd alles uit, en ben er wel door in de problemen gekomen. Vind het zelf ook geen fijn gevoel. Sinds ik meer lees/weet over hoe de hersenen werken (beloning, dopamine) heb ik meer begrip voor mezelf en probeer ik met mijn brein te werken Ipv alleen maar “DOE HET NOU GEWOON” te schreeuwen. Lijkt me heerlijk als dit geen issue is, kan het me bijna niet voorstellen zo’n rol speelt het in mijn leven. Maar helaas, ik zal het ermee moeten doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Of: stel niet uit tot morgen wat gij kunt uitstellen tot overmorgen!

  Hoe dan ook: een hartelijke groet van Jo.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.