donderdag 12 oktober 2023

Kringloopvondsten

Eigenlijk stelt het weinig voor, die vondsten van mij. Toch kan ik er heel blij van worden. Dochters  6 kussentjes zijn versleten, eigenlijk alleen de eenvoudige buitenkant, maar de vulling is nog prima. Er dreigen gaten in te vallen, waardoor de vulling er uit valt. De kussentjes zijn ooit gekocht bij het grote blauw/gele Zweedse woonwarenhuis en waren bedoeld als kussentjes om in een sierhoesje te stoppen. Dochter heeft ze altijd zonder hoesje gebruikt en is er aan gehecht. Dus vroeg ze mij om nieuwe hoesjes te maken, zodat ze de kussentjes nog weer lang kan gebruiken.

Het leek mij het handigst om bij de kringloop te zoeken naar een dekbedhoes en van de stof van die hoes nieuwe kussenhoesjes te vervaardigen.

Bij de kringloop vond ik alleen een hoesje voor een peuterdekbedje. Veel te klein en te roze voor mijn plannen! Maar ik vond wel leuke trollen en een dominospel. Fijn nieuw speelgoed als aanvulling van mijn collectie kinderspeelgoed. De trollen vond ik op internet voor zo'n 25 euro per stuk, maar dan wèl met baby, een kam en een paar andere accessoires. Nu alleen de mama trollen. Ook prima!

Samen voor 2 euro

Ik rekende af bij de kassa en vertelde dat ik eigenlijk op zoek was naar een dekbedhoes, om binnenhoesjes van te maken, maar niets gevonden had.

Oh, ze had nèt een dekbedhoes bij het af te voeren textiel gelegd. De hoes was niet meer zo goed als nieuw en kon volgens de medewerker niet meer in de winkel verkocht worden. Ik mocht hem gratis meenemen. Dochter vindt de stof heel geschikt, dus binnenkort kan ik aan de slag op de naaimachine!
Dekbedhoes, voor nop

Ik las laatst in de Volkskrant dat textiel dat de recyclekringloop in gaat, vaak eindigt in verbrandingsovens of op stortvelden in derdewereldlanden. Er wordt weinig textiel echt gerecycled of aangeboden in tweedehandswinkels. Eigenlijk vind ik dat triest. Er gaan op die manier zo veel grondstoffen en arbeidskracht van mensen die alle textiel gemaakt hebben, verloren. En dan heb ik het nog niet eens over de vervuiling die bijvoorbeeld katoen met zich meebrengt. En wat te denken van ververijen, ook die geven veel vervuiling!


16 opmerkingen:

  1. Inderdaad zonde van al dat textiel. Het schijnt overigens een groot probleem te zijn dat mensen in die containers voor textiel ook huisvuil gooien omdat er veel gemeenten zijn die een steeds drasticher (duurder) beleid voeren qua huisvuil. Als er vuil bij textiel komt of vocht is het niet meer uit te zoeken. Ik zie dat in mijn eigen gemeente voor ophalen van grof vuil moet je nu Eur 25,00 per keer betalen terwijl het vroeger eens in de zoveel tijd gratis was. Resultaat: mensen gooien allerhande vuil in bermen/storten het illegaal bij containers etc. Verder vind ik dat de kwaliteit van textiel minder wordt. Ik heb nog handdoeken van de H.ema die 20+ jaar oud zijn en nog prima terwijl nieuwere handdoeken al slechter worden. Bedtextiel idem en wie repareert er nog sokken als een nieuw paar 0,80 cent kosten. Er wordt (m.i.) veel te veel weggegooid maar dat is een ander probleem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kringloopwinkels vragen bij mij zelfbeheersing. Er ligt zoveel moois en dat heb ik niet nodig

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Herkenbaar, ik vind het leuk bij de kleding in de kringloop te snuffelen. Soms past het goed en staat het leuk en koop ik het hoewel ik nog genoeg in de kast heb liggen. Wel allemaal 2ehands. Eind september heb ik een winterjas in de kringloop gekocht, was wel duur vond ik € 16,95.Wel een hele mooie jas, framboosrood, softshell met teddybont gevoerd en een capuchon met bondrand. Ik heb nog een goede winterjas, een zwarte die inmiddels 25 jaar oud is maar waar ik zo langzamerhand wel op uitgekeken ben. Ik doe hem echter nog niet weg.

      Verwijderen
  3. Als je hier kleding afgeeft bij appel en ei krijg je een deel van de opbrengst. Wat ze niet kunnen verkopen gaat naar de kledingbank.
    Wat echt versleten is, doe ik in de textielcontainer. Triest dat dat dan ergens op een vuilhoop belandt.
    Sommige lappen maak ik poetsdoeken van. Is dan eigenlijk een betere bestemming, denk ik nu.
    Zo lastig om het goed te doen in dit soort dingen. Zo min mogelijk kopen, tweedehands kopen...maar er ook netjes uitzien op je werk en blij naar een feestje kunnen met iets leuks aan. Lastig hoor.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beter maar 5 broeken in de kast en die verslijten. Zo gebruik je het minst. Mocht je die broeken tweedehands kunnen kopen dan is het helemaal mooi. Als mannen 5 pakken en 5 overhemden er een goed genoeg bijlopen Gaag data voor vrouwen ook op.

      Voor een feestje heb ik keuze uit 2 jurken. Ik geef niks om kleding. Heet moet schoon en heel zijn en dan ben ik er prima mee.

      Ik hoe een aantal aan waarmee ik de trommel vol kan laten draaien. En als iets niet meer voor werk kan, thuis is tuinieren, poetsen en schilderen. Versleten handdoeken.. washandjes, poetsdoek, en dan als laatste station de echt hele vieze dingen ermee opruimen en in de kliko. Kleding die hier weg mag gaat in de restafval, want vol vlekken en gaten.

      Verwijderen
  4. Ik ben pas begonnen met oude kleding, die bij mij ook echt oud id, in de kliko te gooien, aangezien een deel in derde wereldlanden buiten op een afvalberg belanden. Aan die vervuiling wil ik niet meewerken. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik merk inderdaad ook dat nieuw textiel de helft zo dik is als in gebruik textiel. Zo kocht ik laatst witte kussenslopen bij de Hema want ik had er nog maar twee en wilde voorraad. Doe ik ze in de was met ook de oude erbij. Toen ik ze streek. Merkte ik duidelijk het verschil. Die ervaring had ik ook al bij het kopen van nieuwe witte T-shirts. Maar het komt denk ik ook door de consument. Die wil niet veel betalen. Dus de inkopers bedingen een lage prijs bij de fabrikant ja, en die kan voor dat geld enkel een lagere kwaliteit leveren. Dus we moeten realistisch zijn, willen we een goede kwaliteit dan moet je daarvoor ook een goede prijs betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als ik iets nodig heb ga ik eerst paar x naar de kringloop, meestal is het niet met spoed nodig en met geduld vind je het vrijwel altijd na een tijdje. De mijne is vlakbij en nog prima geprijsd, is van het Leger des Heils.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Met mijn grote maat vind ik helaas hoogst zelden iets geschiktst in de kringloop: het moet me meer kunnen bieden dan dat ik het aan kan.
    Ik koop mijn kleren daarom bij winkels waar de snit goed is aangepast aan het vollere lichaam. Geen brede hals. Maar smalle armen, zoals bij veel goedkopere merken. En omdat ik meer uit geef ben ik zeer gemotiveerd om goed voor de kleding te zorgen en er lang mee te doen.
    Versleten textiel wordt thuis zoveel mogelijk hergebruikt als poetsdoek (geen multidoekjes met microplastics nodig) en de leuke stofjes van mijn mans overhemden gaan door als zakdoek. En ook als herbruikbare kado tasjes. Maar het is onvermijdelijk dat er ook resten in de kliko terechtkomen, helaas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik koop met een grote maat ook kleding in een grote maten zaak.
      Is duurder, maar kwaliteit is beter.
      Ik draag dat dan ook echt helemaal af.

      Verwijderen
  8. De kringloopwinkel is mijn eerste halte als ik iets nodig heb.
    Ik slaag niet altijd meteen maar meestal wel binnen een paar weken,
    Leuke stoffen om iets te naaien vind ik niet vaak in een kringloopwinkel dus daarvoor ga ik naar een ‘gewone’ winkel.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Kringloopkleding is geen succes bij mij. Ik ben klein en heb maat xl.
    Maar in een deel van Zuid-Limburg is Rd 4 als afvalverwerker actief. En deze hebben de BEST zak. Alle kleingoed wat maar gerecycled, doorverkocht of anders te gebruiken is mag in deze zak. Deze zakken worden volledig doorgespit. Alle elektrische apparaten worden uiteen genomen, het textiel wordt compleet uitgezocht enz. Alle materialen die niet geschikt zijn voor verkoop in hun eigen winkels wordt verkocht aan de diverse handelaren. Dus oud papier aan de papierfabriek, textiel aan de juiste fabrikant, glas aan de glasfabriek etc. De winst komt op de rekening van de deelnemende gemeentes. Die berekend dat weer door aan de bewoners.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alles wat verkocht wordt aan handelaren, wil ook nog wel eens in derde wereldlanden belanden, mn textiel belandt buiten op een afvalberg. Daarom ben ik gestopt met textiel in te leveren. Bij gaat het in de kliko, en eventueel goede kleding kan nog naar een kringloopwinkel. Maar ook daar zal veel overblijven wat doorverkocht wordt, naar handelaren? En dan dumpen in derde wereldlanden? Ik ben er mee gestopt. Geartsje

      Verwijderen
  10. Zuinig aan heb je onlangs nog kleding voor jezelf of voor je kleinkinderen gekocht bij de kringloop? Ik vind het altijd leuk om te zien wat anderen kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik koop vrijwel ALLE kleding bij de kringloop... Alleen geen schoenen etc. Gewoon vaak gaan kijken als je iets nodig denkt te hebben. Het komt echt altijd wel een keer op je pad. En in onze stad zijn er een heleboel kringloopwinkels, al komt ik meestal maar bij een stuk of vijf.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ga mijn dekbedovertrekken gebruiken tot ze uit elkaar vallen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.