woensdag 11 oktober 2023

Zuinig verwarmen zonder gas te stoken

Vorig jaar heb ik in oktober 2,7 m³ gas verbruikt en dat wil ik nu weer doen!

Hoe?
Door elektrisch verwarmen met elektrische dekens en misschien een beetje bijverwarmen met mijn elektrische kachel.

Welke dekens gebruik ik?

  • Een stoeldeken, die snoerloos zorgt voor warmte in de rug en op het zitvlak.
  • Een elektrische onderdeken voor in bed. Die deken ligt er al weer op en kan naar wens op 3 verschillende standen gezet worden.
  • Een elektrische bovendeken die mij warm houdt op de bank.
  • En daarnaast: een elektrische voetenzak voor als ik koude voeten heb. Eigenlijk ook een elektrische deken in de vorm van een zak waar je je voeten in kunt steken.

En als ik dan nog koud ben, dan zet ik een elektrisch kacheltje aan!
Dat laatste is qua energieverbruik het minst efficiënt, doordat je je lichaam niet plaatselijk verwarmt, maar warme lucht de ruimte inblaast. Dat kacheltje verbruikt enorm veel stroom. Ik ben van plan om het kacheltje zo min mogelijk te gebruiken. Dan liever de CV!

Een van mijn stekkerdozen

27 opmerkingen:

  1. Ik heb even gekeken hoeveel m3 gas wij vorig jaar in oktober verbruikten : 1.5 m3. Meestal lukt het om de chauffageketel pas vanaf 1 november aan te zetten. Ik heb het niet vlug koud en 17° vind ik meer dan genoeg. Wij koken op gas maar sinds we zonnepanelen hebben, kochten we een opzetkookplaat met elektriciteit en kook ik, als de panelen voldoende produceren, op elektriciteit. Het ene kookplaatje verbruikt maar 800 W, het tweede 1200 W. Als ik kan koken met elektriciteit van de zonnepanelen bespaar ik gas. Het lukt vaak om het middagmaal volledig klaar te maken op die plaat van 800 W zonder elektriciteit van het net te moeten afnemen.
    Hopelijk wordt het een zachte winter en kunnen we weer met zo weinig gas toekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo aan je taalgebruik te lezen, woon je een stuk zuidelijker dan ik, mogelijk in België. Ik woon in het noordoosten van Nederland, waar het meestal nogal wat kouder is dan in zuidelijker streken. Dat scheelt in stookkosten!

      Ik heb ook overwogen om een opzetplaat te kopen, maar dat doe ik niet. Ik gebruik 's zomers nog geen 1 m³ per maand. Dus koken op de manier waarop ik het doe, kan niet veel gas kosten.

      Verwijderen
    2. Klopt, wij wonen in België.

      Verwijderen
  2. Mag ik vragen wat voor elektrische (snoerloze) stoeldeken jij hebt en is die gemakkelijk te bedienen. Wij willn zoiets aanschaffen voor mijn moeder in haar stoel maar zonder dat zij kan struikelen over een snoer. Het ding in kwestie moet ook gemakkelijk te bedienen zijn in de zin van eenvoudig én omdat ze reuma en neuropathie aan haar handen/vingers heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal snoerloos is zo'n stoeldeken niet. Hij moet vaak opgeladen worden en dat gaat wel door middel van een snoer.
      Ik heb 2,5 uur warmte op de middelste stand en dan moet hij 4 uren opgeladen worden. Je kunt hem ook tijdens het opladen gebruiken, op maximaal stand 2, maar dan is hij dus niet meer snoerloos. Misschien is dat toch een probleem?
      Je kunt er een sterkere batterij bij kopen, daarmee kun je de deken langer snoerloos gebruiken. Maar als je de deken 16 uur per dag wilt gebruiken, dan moet je hem dus regelmatig aan de oplader zetten.
      Ik vind de deken gemakkelijk te bedienen, doordat er lampjes zijn als indicator van de standen.
      Stand 1 = ca 32 graden
      Stand 2 = ca 37 graden
      Stand 3 = ca 42 graden

      Verwijderen
    2. Aanvulling: ze zijn nogal prijzig. Zie bijgaande link: https://nl.stoov.com/collections/big-hug-draadloze-infrarood-warmtedekens

      Verwijderen
    3. Dankjewel! Die Stoov kussens zijn inderdaad prijzig maar ook wel mooi. Heb in ieder geval alvast een voetenzak voor haar gekocht en mijn man gaat het snoer wegwerken onder het tapijt.

      Verwijderen
  3. Met het overschot van de zonnepanelen zijn we vorige winter wel af en toe elektrisch gaan verwarmen met de gaskachel op waakvlam.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo bespaar je wellicht op gas, maar elektra wordt dan weer meer verbruikt.
    Je betaalt toch hoe dan ook voor je energie, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb zonnepanelen en die leveren een overschot aan stroom. Ik betaal 40 cent per kWh, maar ik ontvang voor het overschot een terugleververgoeding van €0,135. Als ik niet meer verbruik dan de ca 2000 kWh die de zonnepanelen opleveren, dan is stroom voor mij heel goedkoop. Ik betaal dan namelijk alleen de vaste kosten en netwerkbeheerkosten.

      Verwijderen
    2. Wij hebben nog geen zonnepanelen, helaas.

      Verwijderen
  5. We hebben alleen de cv op gas en vorig jaar 700 gebruikt. Alleen woonkamer en keuken is verwarmnd. Omdat we in een nogal oud en vochtig vanuit de grond-muren koud optrekkend huis wonen is het ook noodzakelijk te stoken en te ventileren anders is er kans op schimmel en zo
    En we willen toch ook wel wat confort en niet aldoor ingepakt op de bank zitten. Ik haak graag in de avond en als mijn handen, ondanks polswarmers te koud worden verstijf ik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 700 kuub vind ik netjes bij een oud huis. Voor het comfort zou je vloer kunnen isoleren, minder last van vocht, gevoel van koude vloer en het scheelt ook in het gasverbruik.
      Groet, G

      Verwijderen
    2. Die is "gesealed" 3 jaar geleden, door de oude bouw is iets anders isoleren niet mogelijk en vocht trekt ook de muren is, daar is in ons geval weinig aan te doen.

      Verwijderen
    3. Lot je zou een infrarood paneel aan het plafond kunnen hangen waar je vaak zit te haken. Het is een heerlijke plaatselijke warmte zonder dat de hele omgeving verwarmt moet worden.

      Verwijderen
  6. We hebben de cv nog niet aan gehad, wel vind ik het erg vochtig in huis wat mijn astma niet ten goede komt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het idee dat ik in dekentjes op de bank/stoel moet zitten, benauwt me. Waarom installeer je geen lucht/lucht warmtepomp (airco). Dan is de hele kamer op een behaaglijke temperatuur en joef je jezelf niet in te pakken.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Aaf welke elektrische onderdeken kan je aanbevelen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb alleen ervaring met 1 merk. Dus ik kan niets aanbevelen. Ik heb nu mijn derde deken. De eerste ging na 13 jaar stuk, de 2e na 10 jaar en de huidige heb ik al weer 13 jaar. Alle dekens zijn/waren 1 persoons dekens van Inventum.

      Verwijderen
    2. Mijn advies: de Consumentenbond heeft hier ongetwijfeld onderzoek naar gedaan.

      Verwijderen
    3. Hebt u er 13 jaar geleden niet over geschreven?
      Staat mij vaag iets van bij.
      Evelien

      Verwijderen
    4. Ik heb 13 jaar geleden vast wel iets over mijn destijds nieuwe elektrische onderdeken geschreven. Maar ik herinner mij niets over consumentenonderzoek.

      Verwijderen
    5. Dat bedoel ik ook dat u had geschreven destijds over aanschaf elektrische deken.

      Verwijderen
  9. Wij gebruiken per jaar gemiddeld 3 kuub gas per maand. Alleen voor douchen. Verwarmen doen we met de lucht lucht warmtepomp (airco) Dan nog houden we met de zonnepanelen ruim over. Alleen januari en december zouden we meer gebruiken dan de panelen opbrengen. We wachten af wat de salderingsregeling en prijzen gaan doen. Mogelijk kunnen we helemaal van het gas af. Met een elektrische boiler. Vooral ook een goede rekenoefening. Maar er zijn nu nog teveel onzekerheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De cv is nog niet aan geweest. Behalve voor douchen. Het is warm. Al het geld dat ik in isolatie stopte, is niet voor niets geweest.
    Vanavond heb ik nog enkele diepvrieszakken andijvie in de vrieskist gedaan en nu is die mudvol. Ook de vriezer in de keuken is vol.
    Op de tuin kan ik deze winter ook nog oogsten. Boerenkool, peen, pastinaak, knolselderij, bieten tot februari, al moet ik ze wel afdekken.
    Blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Vandaag de jaarnota ontvangen en we hebben afgelopen jaar 636 m3 gas verbruikt, bijna 100 m3 minder dan vorig jaar. Komend jaar willen we nog wat maatregelen treffen, zodat het verbruik het komende jaar nog minder is. Stoken en warm water is hier nog met een reguliere CV-ketel, maar gezien onze woonsituatie zijn er ook weinig andere opties.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Aaf, wat een geweldig idee en goede tip! Ik ben een echte koukleum en zelfs met de verwarming aan heb ik het 'savonds nog koud, dus zo'n bovendelen is echt wat voor mij!!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.