vrijdag 13 oktober 2023

Fout bezuinigen op verlichting!

Bezuinigen op verlichting in woonhuizen is een goede zaak, daar doe je niemand kwaad mee en breng je niemand in gevaar. Neem voor mijn part een 5 watt spaarlamp-peertje of ga helemaal in het donker zitten, maar ga niet zonder verlichting het verkeer in! Ik kom heel vaak fietsers en zelfs ook auto's tegen zonder licht, ook in spaarzaam verlichte straten en op donkere fietspaden. 

fietser in het donker
Daarmee bezuinig je niet. Je hebt kans op verkeersboetes en ongelukken. Als je na een ongeval opgelapt moet worden in een ziekenhuis, kost dat de zorgverzekeraar en dus ons allemaal VEEL GELD. Ik zie ze vaak onverlichte verkeersdeelnemers pas op het allerlaatste moment. Die mensen hebben geen idee hoe slecht je zichtbaar bent in het donker. Ik krijg regelmatig een hartverzakking van schrik. Misschien ligt het aan mijn oudere ogen, maar ik kan jullie verzekeren dat er nogal wat ouderen op pad zijn voor 9.00 uur 's ochtends en na 16.00 uur 's middags. Die zien misschien allemaal iets minder.

Ik zou alle verkeersdeelnemers willen oproepen: zorg voor goede verlichting.
Dan heb ik minder kans op een hartverzakking ;-)

13 opmerkingen:

  1. Zeer storend inderdaad, in het donker mensen zonder verlichting zien rijden, ik begrijp het ook niet als schoolkinderen zonder goede verlichting naar school moeten. Ik heb sinds de helmplicht voor snorfietsers gelijk maar een helm gekocht die verlichting heeft, echt heel fijn vooral als het ook nog mistig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens Aaf! Goede verlichting is essentieel. Als hardloper dos ik mij ook altijd uit als een soort kerstboom zodat ik goed zichtbaar ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Verlichting is een lastig iets. Ook teveel kan heel vervelend zijn. Met al de verkeersdrempels, ook op doorgaande wegen, wordt je verblind als de tegemoetkomende auto de drempel oprijdt en de voorlichten plotseling fel worden.
    Met oudere ogen wordt het in de nacht en ook in de schemering lastiger om scherp te kunnen zien, soms komt er dan een kring om het felle lichten komt.
    Gelukkig weet ik dat en hou er rekening mee. Ook draag ik een overzetbril met gele glazen als het donkerder wordt en dat geeft meer contrast. Wordt nachtbril genoemd en helpt echt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mensen in donkere kleren langs de straat, met hun hond, of op fiets zonder lampen. En dan ineens oversteken. Ze begrijpen blijkbaar niet dat zien niet hetzelfde is als gezien worden

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik moet bekennen dat ik toen ik nog jong was ook geregeld zonder licht fietste - geen geld en teveel gedoe om de verlichting alwéér te laten maken... En op die leeftijd denk je nog dat je soort van onkwetsbaar bent....
    Tegenwoordig heb ik altijd licht op; mijn fiets is een stuk beter dan toen, en de verlichting dus ook. Én ik weet inmiddels dat "ouderen" (zoals ik zelf inmiddels) het écht niet goed meer zien in het donker!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik snap die ouders nooit, waarvan de kinderen buiten het dorp in het donker moeten fietsen.Klappen geld uitgeven aan mode kleren , mobieltjes en vuurwerk en dat soort dingen en niet aan goede verlichting die ook voor de fiets schijnt en anderen niet verblind. Ja dan ben je een paar honderd Euro kwijt. Ipv aan die goedkope dingen voor een paar euro . Die er vaak afvallen. Ik vind ze overal. Haal de batterijtjes er uit om weg te gooien .

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zeker als de fietser ook nog donkere kleding draagt is het gevaarlijk. Ik had voor mijn zwarte hond altijd een lichtjes-halsband.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik denk eerlijk gezegd niet dat het een bezuiniging is... En ja, levensgevaarlijk, helemaal mee eens!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Helemaal eens (uiteraard zou ik haast zeggen) al denk ik dat het op een hele enkeling na die echt geen lampje kan betalen niet echt zuinigheid is. Ik zou ook graag willen dat wandelaars en hun eventuele honden met name in buitengebieden langs de weg/het fietspad ook een lichtje bij zich droegen of op z'n minst hele goede reflecterende kleding/halsband.
    Wat Lot opmerkt is wel een punt sinds bijna alle verlichting op voertuigen led is wordt er soms niet heel zorgvuldig met de felheid van de verlichting omgegaan (kunnen gebruikers zelden iets aan doen overigens) waardoor je soms de indruk hebt alsof je recht in een vuurtorenlamp staart zelfs bij fietsers. Zijn wel regels voor in ieder geval op auto's maar ja.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik schreef hier vorig jaar ook een stukje over. Zelf draag ik een geel veiligheidshesje. En mijn voor- en achterlicht werken en staan aan. Ik weet hoe het is wanneer je in de auto zit in het donker, het zicht is niet optimaal, en als het regent en je ruiten nat zijn, of beslagen van binnen omdat je net op weg bent, zie je bijna niks. Ik zie 's ochtends wanneer ik naar school fiets best veel mensen zonder verlichting, ook met kinderen voor- en achterop! Dom dom dom!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik herken me zeker in dit bericht. Wat me op valt is dat er een groep is bijgekomen : de nonchalante gestresste oudere. Steeds vaker moet ik op de weg attent zijn en uitwijken voor senioren op electrische fietsen die met een rotgang inhalen of je tegemoetkomen en nog even een rood stop lichtje meenemen. In de stad kan ik stellen dat de senioren zich ( onbewust) steeds dominanter gaan gedragen op de weg. Maar ook in de supermarkt zie ik de gehaastheid. Regelmatig laat ik met een zuchtende onrustige bejaarde maar even voorgaan, met verwondering en plezier zeg ik dan: gaat u mij voor hoor, ik heb de tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heel raar . Wat die zeventigers toch mankeren . In de corona tijd waren die ook het onbeschoft . In discussie gaan met een 17 jarige in een winkel of op een terras over de regels die zij niet gemaakt hebben . Hoe zielig . En banaal . Is dat wat er over gebleven is van de jaren zeventig : je moet jezelf zijn en voor jezelf op komen . En je eigen keuzes kunnen maken.Soms schaam ik me dat ik daar ook bij hoorde. De revolutie eet zijn eigen kinderen op . Dat blijkt maar weer eens zo .

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.