zondag 17 december 2023

Wat geef je de krantenbezorger?

Binnenkort komt de krantenbezorger weer aan de deur met zijn nieuwjaarswens.
Ik schrijf zijn omdat ik hier in al die 16 jaren nog nooit een vrouwelijke krantenbezorger heb gezien. Traditiegetrouw betekent dit bezoek aan mijn deur, dat ik als abonnee de beurs moet trekken en met geld op de proppen moet komen.
Maar hoeveel geef je dan?

Mijn krant wordt alleen op zaterdag bezorgd. Op de andere vijf abonneedagen lees ik de krant digitaal en krijg ik hem niet in de bus. De afgelopen maanden was de krant altijd keurig bezorgd, soms een beetje laat, maar ik heb geen klachten.

Wat is een redelijk bedrag?
Ik vind het lastig om een bedrag te bepalen. Ik ben van plan 4 euro te geven.  Dat is dus voor 1 bezorgdag per week. 4 euro lijkt misschien weinig, maar als je het omrekent naar een volledig papieren abonnement staat dat gelijk aan 24 euro voor 6 bezorgdagen per week.

Ik vind zelf 4 euro een prima bedrag, daarvoor wordt mijn krant 52 keer per jaar bezorgd, weer of geen weer. Zo beschouwd is het helemaal niet veel, nog geen 8 cent per nummer!

Geef jij geld aan de krantenbezorger en wat vind jij in mijn geval redelijk?

39 opmerkingen:

  1. Jij bepaald wat je geeft Aaf ik zou er zelf Euro 5,00 van maken maar nogmaals dat bepaal je zelf. Wij hebben zelf alleen digitale kranten maar wij geven de bezorger van het huis-aan-huis blad Euro 5,00 en de pakketbezorgers van DHL en PostNL allebei Euro 10,00 niet dat we nu zoveel pakjes bestellen maar ik vind persoonlijke dat die mensen zwaar onderbetaald worden en zich de benen uit het lijf moeten werken. De gewone postbezorger wisselt hier om de 4 weken. Vorig jaar geprobeerd met de hele straat/complex geld op te halen voor de pakketbezorgers maar hier zijn de meeste mensen van mening dat dat niet hun taak is en dat respecteer ik dan maar. De krantenbezorger van mijn moeder in Amsterdam geven wij Euro 50,00 omdat hij de krant voor mijn moeder (die slecht ter been is) altijd aan haar deurknop hangt zodat ze zelf niet naar de brievenbus hoeft. Al jaren 52 weken per jaar/6 dagen per week en heeft nog nooit een dag gemist.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja juist omdat deze mensen worden onderbetaald ligt er voor de post nl bezorger een mooie kaart met 20 euro er in klaar.

      Verwijderen
    2. Ik geef de bezorger van postnl dit jaar niets. Vorig jaar deed hij een kaart in de bus en heb ik hem 5 euro gegeven omdat ik weet dat het een slecht betaalde baan is. Dit jaar verwachtte ik een pakket van CenA tussen 10 en 12 uur en kwam er niks. Toen ik om 2 uur de achtertuin in liep bleek het pakket over de schutting gegooid. Toen ik de bezorger hier een week later over aansprak met de vraag of hij vorige week het pakket bezorgd had ging hij omtrekkende bewegingen maken. Hij kon het zich niet herinneren en ging aan een overbuurvrouw die ook in de achtertuin zat vragen of hij vorige week woensdag in onze wijk geweest was. Sorry hoor, er is maar 1 bezorger van postnl in onze wijk en dat is hij. Hij had gewoon geen zin om naar onze voordeur te lopen die verder van de parkeerplaatsen verwijderd is dan onze achtertuin. Ook DHL flikt dit soort dingen, een pakket afgeven bij een buurvrouw die dicher bij de parkeerplaats woont dan wij terwijl wij thuis op het pakje zaten te wachten. Dan zou je zogenaamd niet thuis zijn. Ik haal mijn pakket het liefst op bij een afhaalservicepunt. Dan heb je geen gezeur.

      Verwijderen
    3. Ja soms doen ze zo. Tijd is geld, en ze willen een pakket zo snel mogelijk kwijt. Ik laat ook het liefst bezorgen bij een afhaalpunt.

      Verwijderen
  2. Meestal geef ik 2 euro aan de bezorger van het gratis nieuwskrantje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De krantenjongen geef ik 10 euro. Hij moet vaak door wind en weer en mag daar weleens een aardigheidje voor krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Aaf, ik zou in ieder geval minimaal 5 euro geven, maar dat is gevoelsmatig en omdat je dan een briefje kan geven. Ons lokale krantje wordt ook wekelijks bezorgd en aan de bezorger, een meisje in dit geval, geef ik een tientje. Nu al een aantal jaar. Het bepalen van zo'n bedrag is erg lastig. Je moet naar je eigen beurs kijken en wat je kan en wil missen en bedenken wat iemand verdient met het werk, los van de fooi. Daarnaast zijn alle prijzen enorm gestegen, ook voor de dingen die jongelui kopen en doen. Ben benieuwd hoe anderen hier over denken. Komt bij mij meteen een nieuwe vraag op, misschien zet ik die wel in een van mijn blogs.... wat geef je als je een 'tikkie' krijgt van een collega omdat er een collega vertrekt, gaat trouwen oid....?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik krijg de krant ook alleen op zaterdag en ik geef 5 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik vind vijf i.p.v vier veel guller.ik kan niet in jouw portemonnaie kijken.
    een ,,briefje,,geeft zo leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind 4 euro een keurig bedrag! Mijn zoon loopt nu toevallig voor zijn wekelijkse folderwijk. De bedragen variëren van 1 tot 5 euro. Dit jaar ook voor het eerst een briefje met QR-code gemaakt voor de mensen die niet thuis zijn. Deze hebben we standaard op € 2 gezet, maar is aanpasbaar. De bedragen die binnenkomen variëren van € 1,50 tot 5 euro. Zo verdiend hij een leuk zakcentje.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tja... ik heb de papieren krant, de hele week. Afgelopen jaar hebben ze toch een paar keer gemist (als je dat doorgeeft krijg je geld terug van de krant). Lang geleden was het één euro, dat werd twee, toen vijf - voor mij een logische stap - en nu wordt het een tientje, denk ik. Het huis-aan-huisblad, daar hoef ik niets aan te doen, die bezorgen ze hier zelden of nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi, wij krijgen iedere zaterdagmorgen vroeg de krant. Wij vinden het leuk om een vette fooi te geven. We weten dat hij niet veel verdiend en het is eenzaam werk, waarvoor je iedere dag vroeg op moet. Hij krijgt een kerstkaart met 20 euro er in. Maar hierboven al gezegd, het staat iedereen vrij he.
    De huis aan huisblaadjes 2 euro, die bezorgen nogal slordig, slaan geregeld over.
    Ik heb nog nooit bedacht de pakketdiensten iets te geven. Dat zijn ook steeds andere bezorgers, en wij bestellen niet vaak. Maar als het eens zo uitkomt, zal ik het doen.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  10. In mijn vorige woonplaats kwam inderdaad de bezorger er extra voor langs.
    Nu is er in de 10 jaar dat ik woon nog nooit iemand langs geweest. We krijgen 1x per week gelijktijdig reclamefolders en regionale bode. Maar we wonen buiten dorp dus misschien vind die bezorger het gewoon te ver.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij krijgen alleen een regionaal krantje en reclamefolders, ze worden bezorgd door tieners ze bellen niet altijd ervoor aan, maar als ze dat deden gaf ik meestal 2,00euro en een pakketje met wat lekkers. Die pakketjes maak ik sinds een aantal jaren, voor de pakketbezorgers , gewoon een leuk zakje, cellofaantje of dit jaar kocht ik een set met papieren kadotasjes bij de action en die vul ik dan bijvoorbeeld met chocolaatjes, candy canes, theezakjes, zakjes met koekjes, zakjes instant chocolademelk een kaarsje een kaartje erbij met fijne feestdagen en het levert me altijd blije gezichten op. 1 van de pakketbezorgers was vorig jaar helemaal verbaasd toen ik hem een zakje gaf, 'dit is het eerste kerstkado wat ik dit jaar heb gekregen riep hij blij uit' het maakt mij weer blij dat ik met zoiets kleins iemand blij kan maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Bezorger papieren krant en huis en huiskrantje krijgen 10 euro. Bezorgers pakketten 20 euro. Allemaal in een kaart en envelop. De boodschappen bezorgers krijgen vaak per bezorging 5 euro, vaak komen die niet rond kerst, dus die krijgen niets extra.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. De laatste jaren wordt er niet meer aangebeld door de krantenbezorger. Dus soms hang ik dan iets aan de deurknop om hem te bedanken. Het sufferdje wordt hier niet meer bezorgd - ik vraag me af of het nog wel bestaat? Je kunt ons sufferdje ophalen bij oa de bibliotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Zelf een Nee/Nee sticker op de deur en dus geen bezorgers meer en mijn pakketjes als ik al een keer wat online bestel haal ik op bij een afleverpunt. Het geven van een fooi met de feestdagen is een beetje dubbel vond ik altijd, als je zelf maar een minder dan modaal inkomen hebt is het niet vanzelfsprekend om dan anderen die misschien meer verdienen of het als bijbaantje doen geld te geven bovenop hun salaris. Toen ik nog wel een huis aan huis krantje kreeg en dan wel een bedragje gaf werd er vaak laatdunkend gereageerd op wat ik gaf, zo van nou is dit alles?Terwijl ik het geld zelf ook heel goed kon gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb weleens een stol gegeven. Maar die gooiden ze in de struiken. Nu een nee nee sticker. En geen krant en krantjes meer.

      Verwijderen
  15. Wij hebben een digitaal abonnement op de krant en een nee/nee sticker op de brievenbus.
    Toen we nog een eigen bedrijf hadden kwam iedere vrijdag een jonge man, werkzaam bij ‘n koeriersbedrijf, pakjes halen en brengen. Hem gaven we de laatste vrijdag van het jaar een kaart met daarin €100.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik geef €20 als hij langs komt. De krant wordt 6 dagen per week bezorgd zonder problemen gr. Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Had 40 jaar geleden en krantenwijk, 150 kranten, kreeg 1 gulden gemiddeld, Was dolblij, hoor 10/20 euro vind ik en beetje veel

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Niks, geen idee wie onze pakketbezorgers zijn. Er scheuren er velen door onze wijk. Wij laten altijd alles bij het pakketpost bezorgen als we al eens iets bestellen.
    Huisaan huis kranten krijgen we niet. En een gewone krant ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Willy zojuist de bezorger van de folders €3 gegeven

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb zojuist de jongen die folders rond brengt € 3 gegeven .

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Mijn man heeft de jaren voor zijn AOW leeftijd, toen hij 65 % afgekeurd was en in de WAO zat, een aantal jaren 6 dagen per week een ochtendkrant bezorgd. Ze rekenen dan met een bepaalde verdiencapaciteit die je nog hebt en die moet je dan zelf verdienen. Zo niet, dan verval je naar de bijstand. Dat is natuurlijk niet handig met een eigen tussenwoning. Hij werkte daarnaast als postbezorger bij Postnl. Hij verdiende zo net genoeg om de aanvulling uit de WAO te behouden. Hij moest er wel vele uren voor maken. 6 dagen van 5 plus 2 ,5 uur per dag. Het verdiende zo slecht. Bovendien was kranten bezorgen geen echte baan. Maar waren inkomsten uit opdracht. Dus bij griep, vakantie oid geen geld. En ik weet dat hij per maand er netto nog geen E120 aan over hield. Maar hij is blij dat hij zo de bijstand buiten de deur heeft kunnen houden. Scholieren houden er veel meer aan over. Wat zij verdienen komt niet boven het belastingvrije bedrag en dus is bruto voor hen netto. De fooienperiode was iets waar we naar uitkeken kan ik zeggen. Mijn man moest wel even zijn trots opzijzetten, maar wat waren we blij. Soms moest hij wel 3 keer langs een bepaald adres voor deze thuis was. Natuurlijk was niemand verplicht wat te geven. De giften voor de krant varieerden van soms niks tot 2 euro, meestal tussen de 3 en 10 euro. En een enkeling wel een briefje van 20. Ook hing er weleens een tasje met kerstbrood, chocolade letter of doosje merci aan de deur met "voor de bezorger ". We hebben deze attenties erg gewaardeerd. En het heeft ons door deze moeilijke periode geholpen.
    Het zou zomaar kunnen zijn, als u een oudere bezorger tegenkomt- die dus door de belasting er heel weinig aan overhoudt- dat je veel goeds kan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons komen ook afwisselend 2 oudere postbezorgers waar ik best wel eens medelijden mee heb. Ze lopen heel wat af omdat we met maar 5 huizen op een rijtje worden en ze hem meestal bij ons voor de deur zetten en dan links 2 en rechts 2 huizen makkelijkste kunnen belopen.
      Ik ga ze dus nav jou reactie wat geven.

      Verwijderen
  22. Zowel onze kleinzoon als kleindochter hebben de ochtendkrant bezorgd in hun dorp en daarbuiten. Ze waren altijd op tijd en dat werd erg gewaardeerd, met Kerst kregen ze vaak een mooi bedrag en soms tussendoor iets lekkers of een aardigheidje. Beiden hebben dit gedaan tot ze gingen studeren en zonder morren.
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  23. De bezorger van het Huis aan huis blad kreeg 2,-. De bezorgster van de zaterdagkrant krijgt 10,- en dat hangen we komende vrijdagavond aan de deur.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Zuinigaan je doet je naam eer aan !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nooit geweten dat mensen zo veel geld geven aan de krantenbezorger, ook al ontvangen ze maar 1x in de week een papieren krant!

      Verwijderen
  25. Ik geef de krantenbezorger 20 euro.We wonen in een buitengebied.
    De bezorgers van pakketjes geef ik het hele jaar door bij aflevering van het pakket de verzendkosten ( minimaal 3 euro) die ik niet hoef te betalen.
    Ik doe dat,omdat het altijd verschillende bezorgers zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Onze dochters brengen de folders rond 1x per week. Ze krijgen soms niets en anders vaak tussen de €1,- en €5,-. Soms een keer €10,-. Ze zijn er erg blij mee en alles bij elkaar telt het toch aardig op. En vaak krijgen ze ook nog wat kleins/lekkers. Een rol snoep bv. Ik heb vorige week de bezorger van het plaatselijke weekblad €3,50 gegeven. Het is een aardigheidje vind ik, geen wedstrijdje wie het meeste geeft. Voor iemand kan €1,- geven veel meer zijn dan een ander die €20,- geeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik vind het totale onzin en kende deze traditie ook niet omdat ik van het platteland kom en ze het daar niet doen.
    Als ik fooi wil geven doe ik dat maar van dat geschooi aan huis hou ik niet van.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Los van.mijn studietijd, die ik in de stad van Aaf doorbracht, leef ik al mijn hele leven op het platteland. Of mijn ouders iets gaven weet ik niet. Ze hadden het niet breed en deelden de krant om financiele redenen met een bevriend gezin.
      Zo lang ik een zelfstandig huishouden voer, weet ik niet beter dan dat een attentie met de jaarwisseling er bij hoort. En nu krantenbezorgers schaars zijn, ben ik des te blijer met een jongen die trouw voor half 8 de krant in de bus gooit.

      Verwijderen
    2. Ik ben voor om de krantenbezorgers beter te betalen maar om ze nu te betalen voor een werk wat ook hun taak is vind ik gewoon niet nodig.
      Ik geef echt wel eens fooi maar dan spontaan en niet als ze er speciaal voor langs gaan om hun geld op te halen.
      En wat is er zo knap dat de krant elke dag netjes word bezorgd?
      Niemand geeft de tandarts toch geld als die netjes een gaat heeft gevuld bij een kind?
      Evelien

      Verwijderen
  28. Schooien zou ik het niet willen noemen. Al kunt u dat zo voelen. En ik voelde me ook erg vernederd als iemand zei: O en nu wil je zeker dat ik je een fooitje geef. Ik zei dan : Alleen als u het mij gunt, omdat ik de krant altijd zo netjes bezorg (niet nat of half uit de bus en aan huis ipv in de straat-brievenbus). De kranten leveren zelf de feestdagen-wenskaartjes aan de bezorger om uit te reiken aan de abonnee van de krant. Je wenst deze fijne feestdagen, mede namens de krant en geeft het kaartje, en de abonnee is vrij om wel of niet wat te geven. Het begeleidend schrijven van de krant aan de bezorger geeft aan dat je best wel wat kan verwachten als fooi.
    Beter zou zijn de bezorger beter te betalen.Maar ja dan moeten de abonnementskosten weer verder omhoog.
    Ik woon overigens ook op het platteland. Mijn verste adres in de polder was anderhalve kilometer van de dichtsbijzijnde andere abonnee af.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Vind het best wel een laag bedrag voor iemand die in een afbetaalde koopwoning woont, een fijn pensioen heeft en het financieel relatief goed heeft. Dat je niet weet wat er gegeven wordt; dit is toch niet de eerste keer dat het Kerst is en je een krantenbezorger iets wil geven?

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Niets, ik heb geen kranten, folders maar wel een nee/nee stikker. De meneer uit Oekraïne die al jaren bij de supermarkt staat met zijn krantjes heb ik €10,00 gegeven zoals alle afgelopen jaren. Vriendelijke man, vol verhalen over zijn zoons in Oekraïne. Altijd blij met een praatje en heel behulpzaam.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.